• Må så gott

  Skrivet av Tanja Brandin | jan 29, 2015
  Energi. Träning. Hälsosam kost. Anmäla sig till lopp. Satsa på sig själv. Välmående. Vackra ord. Och så lite löfte på det. En stor portion vilja. Karaktär. Peppning. Resultat. En känsla av att vara oövervinnlig. Och så kommer ändå kanske lilla dippen och smyger sig på.  Orkar inte riktigt hålla emot alla frestelser längre. Latmasken försöker ta kommandot och snor åt sig taktpinnen. Besvikelse. Lite tröstätande på det. Eller inte!!

  Träning
  Nej, det ska vi väl inte tillåta. Vi ska ta kommandot. Vi ska ju lyckas. Och ett sätt är att redan nu anmäla sig till en härlig tränings- och inspirationsdag som vi arrangerar lördagen den 18 april. DET tror vi kan hjälpa till att hålla motivationen uppe. Vi vet hur grym vår egen träningscoach Caroline är på att inspirera. Ta chansen att träffa henne då. Nybörjare eller inbiten träningsmänniska - Denna dag passar alla!

  Program 18 april kl 10.00-16.00:
  kl 10.00 | Samling och det serveras energishots och färsk frukt
  kl 10.15 | Löpning och styrka
  kl 12.00 | Lunch
  kl 13.00 | Föreläsning; Träning, kost, personlig styling
  kl 14.00 | Fikapaus; energibars, frukt, nötter, juice, kaffe/the
  kl 14.15 | Fortsättning föreläsning
  kl 15.00 | Yogapass

  Dagen arrangeras just i samarbete med Caroline Strömberg Olsson, Personlig tränare, löpcoach och kostrådgivare med egna företaget CTC Training, Anne-Lie Kallenberg, Yogalärare och driver Yoga och Meditionscenter på Lidingö samt Malin Edner, Imagekonsult.

  Pris: 695 kr

  Föreläsningen
  slår hål på träningsmyter och syftar till att inspirera till bättre hälsa och ger tips på hur man kan göra rätt val utan att krångla till det för mycket. Den ger också värdefulla tips kring personlig styling där du får hjälp att se på din garderob i nytt ljus samt hur du kan anpassa kläder och accessoarer utifrån din stil och din kroppstyp.

  Boka på info@hogberga.se eller 08-546 46 100
  Köp presentkort »

  Hoppas vi ses!

  /Tanja
 • Ny konst - vernissage

  Skrivet av Tanja Brandin | jan 15, 2015
  Tänk att vår byggherre Klas Fåhraeus lät bygga ett så fantastiskt konstgalleri här på Högberga Gård. Idag används rummet som vår största festlokal och rymmer 140 personer men det fungerar också fortfarande som ett konstgalleri där nya konstnärer löpande visar upp sina vackra verk. För en tid sedan var det kärleksfull fotokonst under rubriken "Love is all around". Nu är det dags för Kerstin Pettersson, som nästa konstnär, att pryda väggarna hos oss med utställningen "True Colours". "Jag målar för att förstå världen, för att få svar på vad som finns bakom allting. Jag vill fånga livet på bild."

  Konst Kerstin Pettersson
  Utställningen startar den 1 februari och i samband med det bjuder vi in till vernissage.

  Från kl 12.00 bjuds det på snittar och cider och du är välkommen att inviga konstutställningen tillsammans med oss. Kerstin finns på plats och berättar gärna om sina vackra konstverk.

  Vår brunch dukas upp som vanligt denna dag och alla brunchgäster är förstås hjärtligt välkomna att delta i vernissagen.

  Varmt välkommen att anmäla dig till info@hogberga.se.

  Utställningen kommer att hänga fram till 30 juni och är öppen måndag-fredag mellan kl 11-17.

  /Tanja
 • VD-Blogg

  Skrivet av Johan Hjort | jan 13, 2015
  God fortsättning Högbergavänner!
   
  Så, ett nytt år och nya roliga upplevelser att se fram emot! Vi går mot ljusare dagar och så här års är soluppgångarna fantastiska så det är inte bara kul, utan även vackert, på jobbet.

  Soluppgång över Stockholms inlopp
   
  När jag summerar 2014 så kan jag bara konstatera att vi gör ytterligare ett rekordår, och det i alla segment vilket förstås är bekräftande för alla oss som jobbar här. Vårt populära julbord som vi dubblade antalet besökare på är en sak värd att nämna. Jag är mycket stolt över mina kollegor som hela tiden ser möjligheter till utveckling när jag själv kanske ibland tror att vi nått vägs ände. Hursomhelst så ökar vi 8 % mot rekordåret 2013 som vi trodde skulle vara svårslaget omsättningsmässigt. Vårt arbete med kvalitet som tar sin utgångspunkt i LEAN-metodiken fångar upp alltfler önskemål från gäster vilket ger både bättre service och bättre försäljning.
   
  En del kollegor i branschen ifrågasätter ibland att jag uttalar mig om rekord och omsättningsökningar men jag vill gärna vara transparent med marknaden och främst er som besöker oss på Högberga. Jag vet nämligen att ni förstår och ser att våra ökningar leder till ytterligare satsningar, både i hård-och framförallt mjukvara. Vi anställer fler kollegor som inte bara gör nya arbetsuppgifter, de utvecklar även oss andra som varit här ett tag med sina nyfikna frågor och härligt naiva lösningar (som ofta kan vara de bästa). Att kommunicera satsningar gör också att vi får in en del tankar och förslag till förbättringar som vi kanske inte ser själva och annars skulle missa.
   
  Högberga Vinfabrik gjorde också ett rekordår 2014 med ökning både på vinförsäljningen men framförallt på upplevelsesidan. Att vara delaktig en dag i vinfabrikens hjärta, avsluta med att göra sin helt egna vinblend och sen toppa det med en egen etikett på flaskan har blivit en riktig storsäljare. Både privatpersoner och konferensgrupper uppskattar dynamiken mellan hantverket och de sensoriska upplevelserna.
   
  Så, med det i ryggraden går vi in med stormande steg i 2015. Det blir ett spännande år då vi kommer att utvecklas på alla plan och förhoppningsvis ta ett riktigt roligt steg in i nya äventyr, mer om detta i en senare VD-blogg.
   
  Välkomna med samtal, mail eller ta en kopp kaffe med mig för ännu mer idéer!
   
  // Johan
 • Recept - Glutenfritt Delikatessknäcke

  Skrivet av Tanja Brandin | jan 08, 2015
  Snabbt, gott och enkelt. Och nyttigt. Det kan ju inte bli bättre. Här bjuder vårt kök på receptet på vårt omtyckta, glutenfria delikatessknäcke.

  Delikatessknäcke

  Delikatessknäcke glutenfritt
  2 dl majsmjöl
  1 dl solrosfrön
  ½ dl linfrö
  1 tsk salt
  ½ dl rapsolja
  2 ½ dl kokande vatten.

  Blanda allt och kavla ut mellan bakplåtspapper. Baka på 150° 50-60 min tills torra.

  Och när man ändå står vid bakbordet kan man ju passa på att baka vår härliga surdegslimpa. Antingen köper du din färdiga surdeg i vår reception eller så sätter du den själv. Recept nedan.

  Surdegslimpa

  Surdegsbröd:
  1100 g Manitoba cream (mjöl)
  12,5 g jäst
  800 g vetesurdeg (köp hos oss eller sätt den enligt nedan)
  500 g vatten
  25 g salt

  Sätt ugnen på 260 grader.

  Blanda allt utom salt och kör i blandare på hög hastighet i minst 10 min. Tillsätt salt och kör 1 min på låg hastighet. Häll upp degen i en oljad skål och plasta. Låt jäsa på bänken 1 timme.

  Häll ut degen på en mjölad bänk och täck den med mjöl. Skär ut önskade form eller ha i brödform. Låt jäsa ytterligare 30 min.

  Grädda brödet på 260 grader beroende på storlek; frallor ca 5 min, baguetter ca 7 min, limpor ca 10 min. Sänk sedan ugnen till 210 grader och häll in ca 2 dl vatten i botten på ugnen och grädda klart; frallor ca 5 min, baguetter ca 8 min, limpor ca 20 min.

  Vetesurdeg:
  100 g russin i 500 g vatten, låt stå i rumstemperatur i 4-5 dagar.
  Sila av vätskan och spara den, tillsätt 250 g vetemjöl och låt stå i rumstemperatur.
  Dag 2; tillsätt 250 g vetemjöl och 500 g vatten låt fortfarande stå i rumstemperatur.
  Dag 3; baka brödet alternativ mata surdegen igen med lika som dag 2 och baka brödet dag 4.
  Resterande surdeg kan förvaras i kyl i ca 1 vecka. Kom dock ihåg att ta fram den i rumstemperatur dagen innan den skall användas. Mata den med lika mycket som du tar. Surdeg kan även sparas i frys.

  Kockar
  Lycka till!

  /Tanja
 • Hatteljé, Skavlan och julbord

  Skrivet av Tanja Brandin | dec 17, 2014
  I fredags hade vi besök av Kerstin från Hatteljén. Hon hade med sig massor av vackra hattar och hela personalstyrkan fick en grundlig lektion i "hattkunskap". Detta är förstås en följd av vårt koncept "Hattfnatt". Ett koncept som visat sig att våra gäster älskar. Varje kväll ser vi hattprydda gäster som går till middag och känner sig extra vackra. Och glada. och många bilder blir det...

  Hattar
  Kerstin hade med sig hattar i alla former och från alla möjliga årtionde. Vi fick lära oss hela den spännande historien bakom... Hattar kläder och arkitektur - allt hänger i hop.


  personal

  Kerstin valde coiffeurs och hattar till oss utifrån ansiktsform, kroppshydda, hårfärg mm. Ja, det är en hel vetenskap, både vad man passar i och hur hatten ska bäras.

  Ett bra spara-pengar-tips var, byt hatt till festerna så kan du bära samma klänning utan att någon märker. Fler tips delar vi gärna med oss av vid ditt nästa besök.

  Vi pratade också med Kerstin om att bjuda in till ett gemensamt hattvernissage/hattlunch i vår. Passar ju utmärkt i vårt vackra Galleri.

  Fredagen tog inte slut där. Under tiden riggades nämligen Kinarummet om till TV-studio.

  TV-team
  Delar av TV-produktionsteamet i väntan på...

  Best of Skavlan 2014
  ...Just det, Skavlan och Niklas som under kvällen spelade in "Best of Skavlan 2014". Programmet visas i SVT på nyårsnatten.

  Dukning julbord
  Samtidigt dukades matsalarna upp till kvällens julbord.

  Nu är det inte många sittningar kvar. Känns nästan lite sorgligt. Det har varit så härlig stämning och aldrig tidigare har vi haft så många julbordsgäster som i år. Vi avslutar alltså året precis som vi började det; Rekord! Lovely.

  /Tanja
 • Kockens korv

  Skrivet av Tanja Brandin | dec 15, 2014
  "Kockens korv ger julkänsla" skriver Lidingö Tidning i ett stort och vackert reportage. Och kocken - ja det är vår fantastiska kökschef Tommy Eriksson.

  Tommy Eriksson

  Hela reportaget, inklusive recept, kan du läsa här »

  /Tanja
 • Recept på julens smaker

  Skrivet av Tanja Brandin | dec 09, 2014
  Julbord på Högberga Gård

  Det börjar närma sig jul  och julstöket är redan i full gång på många håll. Så också i vårt kök där allt görs från grunden på finaste råvaror. Här har vi samlat några av våra bästa julrecept; Sill Kirre, sylta, fläskkorv, Snickersrutor och massor annat julgodis.

  Recept Sill kirre

  200 g matjesill
  4 ägg
  12 cocktailtomater
  1,5 dl majonnäs
  2,5 msk chilisås
  Gräslök till garnering

  Gör gärna din egen majonnäs, (3 äggulor, 1 msk dijonsenap, 1 liter rapsolja, champagnevinäger, salt, peppar) Vispa äggulor, senap, droppa i oljan under ständig vispning, smaka av med vinäger, salt och peppar.

  Låt matjesillen dra i mjölk i 2 timmar. Skär i lagom små bitar, koka äggen fasta men krämiga 8-9 minuter, skala och klyfta. Blanda majonnäs, chilisås med halverade tomater, ägg och matjesill. Smaka av och garnera med fint hackad gräslök.

  inlagd sill till julbordet

  Snickers

  1 burk jordnötssmör
  2 dl sirap
  1 dl strösocker
  10 dl cornflakes
  1 dl kokosflingor
  1 tsk vaniljsocker

  Smält jordnötssmör, sirap och socker. Blanda i resten av ingredienserna. Tryck ut i form. Smält choklad och täck kakan.

  Rocky Road Fudge

  200 g mörk choklad
  200 g mjölkchoklad
  25 g smör
  397 g kondenserad mjölk
  2 tsk vaniljsocker
  2,5 dl minimarshmallows
  2,5 dl jordnötter
  Smält chokladen, smör och kondenserad mjölk till en slät smet, tillsätt vaniljsockret. Låt svalna något, blanda i marshmallows och jordnötter. Häll upp i form ca 1 cm tjockt och låt svalna. Skär i lagom stora mumsbitar.

  Mörk chokladfudge

  3 dl grädde
  3 dl socker
  1 dl mörk sirap
  50 g smör
  2 msk glykos
  100 g mörk choklad
  Blanda grädde, socker och sirap, koka upp på svag värme till 120°. Rör ner glykos och smör. Låt koka 1 min. Ta av från värmen och rör ner chokladen.

  Marsmallows

  200 g socker
  40 g glykos
  0,6 dl vatten
  Koka till 130 grader
  60 g äggvita (vispas styvt när sockerlagen är ca 110 grader)
  8 blad gelatin
  Smält i sockerlagen och häll försiktigt i vätskan i äggvitorna under fortsatt vispning. Vispa tills svalkat. Ha ur marshmallows smeten på maizena och florsocker i en form. Strö även över maizena och florsocker på toppen. Låt stelna och skär upp.

  marshmallow recept

  Högbergas sylta på gårdsgris

  1 kg griskind rimmad
  1 kg fläsklägg rimmad
  2 schalottenlökar
  2 morötter
  200 g finhackad kruspersilja
  zest från 2 citroner
  lagerblad
  timjan
  svartpeppar
  agar agar
  gelantin
  vitlök

  Rimma grisköttet med 20 g salt per kilo, timjanskvist och vitlök i 1 dygn. Lägg allt i en stor gryta, täck med vatten, koka upp. Byt vatten och låt sjuda ca 6 tim, skumma väl. Lyft upp köttet på hålbläck och låt svalka lite, reducera buljongen till 1/4,sila. Plocka köttet från benen och skär det i fina bitar, Koka upp buljongen med agar agar, ha i det blötlagda gelantinet. Blanda det skurna köttet med citronzest, kruspersilja och buljongen. Placera köttet i plastade formar och låt svalka. Skär dig en rejäl skiva och njut.

  Fläskkorv med julens smaker - grönkål, senap och anklever

  Fläskkorv
  1 kg grovmald fläskkarré
  50 g confiterad lök
  24 g salt
  3 g kryddpeppar
  3 g senapspulver
  25 g mjölkpulver
  12 g riven vitlök
  5 g vinäger
  5 dl isvatten
  Svinfjälster
  Ånga 58° i en timme

  Blanda färsen med salt, blanda i resterande ingredienser och kör några varv i blandaren. Mata i isvatten under omrörning. Gör ett stekprov och smaka, fyll fjälstret och picka skinnet med en nål. Låt korven vila i kyl över natten. Sjud korven (ej över 80 grader) till 60 grader i innertemperatur. Korven som blir över fryses in för att avnjutas vid senare tillfälle. Vid servering, stek korven i smör.

  (Om man inte hinner göra korv kan man använda sig av en fin bit svensk fläskkarré, rimma denna i 7 % saltlake (1 l vatten, 70 g salt) över natten. Gör en kryddmix på senapsfrön, kryddpeppar, lagerblad. Gnid in köttet och stek hårt runt om. Baka i 85 gradig ugn till ca 70 grader innertemperatur. Skiva upp och servera med samma tillbehör som till korven.)

   Brynt smörbakad champinjon
  1 dl brynt smör
  12 putsade champinjoner
  1 timjankvist
  Koka upp smöret och lägg i champinjonerna och timjanen, lägg på ett lock och dra av värmen, låt stå och dra i en timme.

  Råhyvlad champinjon
  2 putsade champinjoner
  Skär eller hyvla champinjonerna tunt på mandolin.

  Picklade senapsfrön
  1 dl gula och bruna senapsfrön
  0,5 dl ättika
  0,5 dl socker
  0,5 dl vatten
  Koka senapsfröna i rikligt med vatten i 10 min, sila bort vattnet och lägg i den varma ättikslagen, låt dra under lock i 1 timme.

  Citronsyrad rödlök
  1 tunt skivad rödlök
  0,5 dl citronsaft
  0,5 dl socker
  Koka upp citronsaft och socker, häll den varma vätskan över löken och låt dra under lock 1 timme.

  Ångad grönkål
  200 g grönkål
  Zest och saft från en citron
  1 msk olivolja
  Flingsalt
  Plocka och ånga grönkålen i 7 min, slunga grönkålen med citron och olivolja och salta.

  Sky
  2 kg sågade kalvben
  1 st schalottenlökar
  ½ st palsternacka
  ½ st morötter
  2 tsk tomatpuré
  1 st kvistar färsk timjan
  1 st lagerblad
  4 st svartpepparkorn
  3 liter vatten

  Skala och skär upp rotfrukterna och löken grovt, blanda med tomatpurén. Rosta kalvbenen och rotfrukter på 200 grader i 30 minuter. Ta bort överflödigt fett, lägg i en stor gryta. Häll på vattnet och ha i kryddorna. Sjud och skumma i ca 12 timmar. Sila fonden genom chinoise och reducera till ½. Smaka upp med salt, peppar och vinäger. Skyn som blir över fryses in i ispåsar. Perfekt att ta fram och koka underbara såser på.

  Riven anklever
  50 g fryst anklevermousse
  Riv den frysta anklevern över rätten på rivjärn.

  Kockar
  Lycka till och God Jul önskar kockarna på Högberga Gård!

  /Tanja

 • Högberga Ale

  Skrivet av Tanja Brandin | dec 08, 2014
  Högberga Ale
  Mmmums. Visst har vi tagit fram en alldeles egen Ale: Högberga VinterAle. En härligt brödig, knäckig Ale med medium beska som tillverkats i samarbete med Skebo Bruksbryggeri i Roslagen. Ett riktigt hantverk. En Ale för vinterbruk bryggd på kornmalt, humle, vetemalt, roslagshonung och gott vatten.

  Alen finns i vårt sortiment under hela vintern och har blivit en storsäljare på årets julbord. Andra nykomlingar i ölsortimentet är; Kärlek Höst/Vinter, från Mikkeller, Mysingen, Midvinterbrygd och Sotholmen Extra Stout, från Nynäshamns Ångbryggeri samt Frost Bite IPA, från To Öl.

  Välkommen att prova. Vi dukar upp vårt julbord varje dag fram till och med 21 december och det finns fortfarande några platser kvar.

  /Tanja
 • VD-Blogg

  Skrivet av Johan Hjort | dec 04, 2014

  Ho ho ho Högbergavänner!

  Hela Högberga andas jul, alla sinnen får sin berusning. Julmusik och glatt sorl, ljuvliga dofter, vackra kreationer, kramar och närhet med kollegor eller nära och kära OCH enligt våra gäster fantastiska smaker från vårt godaste julbord hittills!

  Julbord på Högberga Gård

  Julbord på Högberga betyder för oss att vi möter många privatpersoner från vårt närområde som ”bara” besöker oss för att äta julbord, ofta inleds dock en relation som innehåller många fler möten i form av brunch, födelsedagsfester och för en del även konferenser.

  Julbord
  Julbord är också en viktig aktivitet för många företag. Ibland bjuder man ut kunder, ibland sina anställda, ibland både och. Ibland är det en aktivitet som en del av en konferens och det är just aktiviteter som jag vill prata om lite extra i detta inlägg.

  Jag är uppväxt i fjällen med konferensaktiviteter som en del av basnäringen och som stor del av familjens inkomst. För mig har det sedan uppväxten alltid varit viktigt att aktiviteten är bra och anpassad till mötets syfte. En dålig aktivitet kan lätt fälla hela känslan i mötet medan en bra aktivitet kan frigöra energier som man inte lika lätt kommer åt inne i själva mötesrummet. Aktiviteten i sig är viktig även för det som sker inne i konferenslokalen. Vi vet idag att möten blir bättre om man byter miljö under mötet, vi vet också att om man byter arbetsuppgift eller fokus så kan man lyckas bättre med det man arbetade med tidigare. Vi vet också att genom att samarbeta med kollegor på andra sätt än man är van med skapar starkare relationer. Det som jag också kan se på de grupper som har aktiviteter är att de ofta har väldigt kul och bara det tycker jag är en minsta sagt viktig ingridiens i ett möte.

  Tid är idag en högt värderad valuta, både i privat-och arbetslivet. Därför har nu mina eminenta och smarta kollegor hittat på fem stycken aktiviteter som bara tar 15 minuter av gruppernas tid, det gör att man kan göra fler aktiviteter kanske under flera tillfällen under konferensen. Mycket bra tror vi och här kan du läsa om våra första 15 minuters aktiviteter.

  Klättring
   Apropå aktivitet så ska jag dela med mig av ett av de bästa tips jag kan ge i detta ämne som är länkat till vårt vintertips. I Funäsdalen finns företaget Strapatser som lever av aktiviteter. Jon och Mia som driver företaget driver även lodgen Fjällbäcken Lodge. Jon är utbildad guide och kock, har glimten i ögat och har vad jag vet ALDRIG svikit en gäst utan levererar bara högsta kvalitet. Mia är också en servicepersonlighet ut i fingerspetsarna.Högberga Gård har varit där med sin personal, bland annat för att jag ville visa hur ett sätt att ge bästa service kan se ut. Det äventyret är ett helt annat och det avslutades med att hela personalen i eufori, snöfall och brant backe tävlade med snowracers. Enkelt? Ja, men det speglade syftet med hela vår aktivitet, skratta och må bra.

  Jon är min gamla klasskompis så jag må vara partisk, men jag vet också att hela företaget minns vistelsen hos Jon och Mia och också varför vi var där!

  Som vanligt finns jag på mail, telefon eller för en fika om du vill debattera ovanstående eller vad som helst annat!


  God Jul och Gott nytt år, ägna mycket tid åt när och kära – det ska jag göra!

  // Johan

 • En himmelsk upplevelse

  Skrivet av Tanja Brandin | dec 02, 2014
  Förra vintern toppade de Tidningen Affärsvärldens lista “Himmelska upplevelser”. I år blev de årets företagare i Härjedalen. Avskilt och mäktigt 800 meter över havet ligger Fjällbäcken Lodge som drivs av värdparet Jon och Mia. Ett underbart ställe där vi själva valde att förlägga delar av vår kick off förra vintern och som jag nu varmt vill tipsa om för bästa vinterkonferensen.

  fjällstuga

  På 800 meter över havet med anor från 1800-talet ovan Bruksvallarna hittar ni denna unika pärla. Här kan grupper 5-25 personer mötas för konferens i exklusiv avskildhet med egen kock, värdinna och guide. Stilen är genuin och lite gammeldags med timmer från 1800-talet och här bjuds ett värdskap i världsklass. Man känner sig som hemma här – fast på fjället.

  Slalom

  Klättring

  Förutom att det är en härlig plats för konferens finns boende där du vaknar med solsken i blick och med en storslagen utsikt över fjällandskapet. Dessutom erbjuds massor av prisbelönta aktiviteter, t ex isklättring, skotersafari och glaciärturer men här i huset finns också tid att bara koppla av och njuta. Av bastu och utomhusjacuzzi. Av matupplevelse i toppklass - middagen var verkligen wow!! - där allt görs från grunden av lokalproducerade råvaror. Av lugnet. Av värmen. Av naturen.

  Jon Wagenius
  Jon tar er gärna med ut på en oförglömlig naturupplevelse och arrangerar såväl lugna som fartfyllda aktiviteter.

  Ja, så har ni ännu inte bokat in vinterns/vårens kick off/konferens så skulle jag varmt rekommendera att titta närmare på Fjällbäcken Lodge. Här lär man känna varandra bättre. Kommer närmare. Här byggs starka team. Idéer föds och man får dela nya upplevelser med kollegorna. Ser varandra i nya sammanhang. Här på Fjällbäcken mår människor och företag bra. Liksom hjärna och hjärta. Och till de som listar detta som en "himmelsk upplevelse", kan jag bara säga; Jag håller med.

  /Tanja
 • Lidingö - Sååå nära

  Skrivet av Tanja Brandin | dec 01, 2014
  Vi är lyriska här ute på Hälsans Ö - Lidingö idag. Vi har kommit så extremt nära. Nära allt känns det som. Norra länken har öppnat och på ett kick transporterar vi oss nu till och från Lidingö. Swisch in genom tunneln - vid Roslagstull för min del - och vips är man ute på Lidingöbron. Att det skulle bli bra förstod vi förstås redan när man började prata om bygget. Men att det skulle bli så här fantastiskt kunde vi inte föreställa oss. Och för våra konferensgäster blir det ett riktigt lyft med en bra mycket snabbare resa både från/till Arlanda och Stockholms City. Gott!

  Norra länken invigdes igår av Konung Carl den XVI Gustaf och Kronprinsessan Victoria och föregicks av ett fantastiskt springlopp helgen innan; Tunnelrun, där hela 42 000 löpare deltog. En riktig folkfest!

  Och det händer mer... Jag såg allt de nya tågvagnarna som ska trafikera nya Lidingöbanan när jag passerade AGA i morse. Sätena var fortfarande inplastade och lacken glänste. I mars 2015 ska allt var i gång igen. Nytt, fräscht, snabbt och nära. År 2020 räknar man med att hela utbyggnaden ska vara klar. Då ska man kunna åka spårvagn hela vägen från Sergels torg/T-Centralen till Högberga. Sååå nära.

  /Tanja
 • Tack Sven!

  Skrivet av Inger Nordberg | nov 21, 2014

  Det är en ynnest för oss på Högberga Gård att vi har så många återkommande gäster. Gäster som säger att de känner sig hemma här och gäster som vi lär känna lite närmre. Professor Sven Hamrin är en av dem. 

  Jag, Inger, har jobbat här på Högberga i 15 år. Då, för 15 år sedan, som konferensvärdinna. Och det var då jag träffade Sven Hamrefors för första gången. Sven är Professor ”in innovation, Communication and business creation” och har alla dessa år agerat som programledare för Communication Executives Program. Det har varit en ära att under denna tid ha fått hjälpa till med allt från att ge konferensservice, servera kaffe, planera allt kring deras möten till att också boka in alla hans utbildningar.

  Idag, 15 år senare, har Sven bestämt sig för att gå vidare i livet och har därför denna vecka haft sin sista utbildning hos oss. Vi tackade Sven för denna tid med blommor och tal. Då berättade Sven att han har totalt bott hos oss ett HELT ÅR! Det är helt fantastiskt!!

  Sven Hamrin
  Sven Hamrefors med vår konferensgudinna Siw.

  Sven! Vi tackar för den här tiden. Vi önskar dig allt gott i framtiden och givetvis är vi glada om du gästar oss snart igen, vardag som helg.

  Varmt välkommen åter!
  /Boknings-Inger

 • Senaste nytt!

  Skrivet av Tanja Brandin | nov 12, 2014
  I går gick vi ut med månadens nyhetsbrev. Om du inte har fått det i din mejlkorg men vill läsa det, så kan du göra det här. Vill du ha brevet fortsättningsvis en gång per månad så kan du anmäla dig till nyhetsbrevet på startsidan.

  Trevlig läsning!

  /Tanja
 • VD-blogg

  Skrivet av Johan Hjort | nov 10, 2014

  Hej igen Högbergavänner!

  Förra VD-bloggen inledde jag med att hösten är min favoritårstid. Den här hösten har nog besannat det minst sagt. Om ni ursäktar att jag är lite privat här så har jag precis fyllt 40 år och i samband med det blev jag bortrövad till Dublin av några av mina finaste vänner. Detta gjordes under stort hemlighetsmakeri och ledning av min sambo Christin. Mitt under resan kände jag; det här är livet, så jag överraskade tillbaka med ett frieri inför vännerna. Så, höst och grått ute kanske men i hjärtat – bara sol. (och gubbe känner jag inget av).

  Livet på Högberga Gård har ju också bjudit på framgångar i form av rekordmånga gäster men också att delägarekollegan och kökschefen Tommy Eriksson gick till semifinal i Årets kock. Fantastiskt att en av de 24 bästa i Sverige faktiskt står bakom teamet i köket och lagar maten till våra gäster. Tommy som är en vinnarskalle blev förstås lite besviken av att inte nå till final men jag är hursomhelst väldigt stolt över dig Tommy!

  Vi jobbar sedan ett tag systematiserat, enligt LEAN-filosofin, med vår kvalitetsutveckling. Där jobbar ledningsgruppen utan inblandning av mig med beträffande hur vi bäst använder våra resurser för att det ska bli som bäst för gästerna. Min upplevelse av detta är att vi är snabbare på att upptäcka och åtgärda svackor och problem som förstås uppstår lite då och då. Vi har alltid gillat att ta in gästens önskemål in i vårt servicetänk och det har också blivit enklare med en gemensam syn på kvalitetsutveckling. Så kom ihåg att era synpunkter och önskemål alltid är välkomna.

  Fredagsfys på Högberga Gård
  Vi utvecklar också oss själva utifrån vår egen bild av vad som är bra service och följer vår långsiktiga plan som tillåter både det ena och andra. Ett bra exempel på det är att vi erbjuder fri träning för alla gäster på morgonen på torsdagar och fredagar. Ett önskemål som kommer allt oftare direkt från gäster men som vi också kan se mer av indirekt i upphandlingar där det efterfrågas med mer tydlighet nu på senare tid.

  ha
   Jag tycker om när jag får höra från gäster eller vid kundsamtal att man upplever som om vi tar stort ansvar för vår utveckling och ständigt kommer med nyheter. Det är så vi vill vara, både för er och för vår skull. Sen tror jag på långsiktighet och i vår långsiktiga plan är ständig utveckling och dynamik viktiga värden. Sen kan även vi hatta fram och tillbaka i onödan ibland, nu senast har dock hattar fått en mycket mer positiv klang för mig i och med vårt nya hattkoncept; Hattfnatt.

  Ja, jag vet – ibland kommer det övergångar i mina texter som passar mer eller mindre. Men jag tror också mycket på att vara sig själv och jag gillar alla sorters ordlekar, inte minst de som kanske inte är de bästa.

  Har du lust att leka med ord med mig så maila, ring eller kom på en fika!

  I nästa blogg ska jag skriva lite mer om hur det går i Högberga Vinfabrik, just nu ligger druvjuicen och klarnar efter en bra jäsningsprocess och pressning.

  Lev gott!

  // Johan

 • Julgodis - recept

  Skrivet av Tanja Brandin | nov 06, 2014
  Julbord på Högberga Gård

  Julkänslorna har liksom redan infunnit sig hos oss. Vi har diskuterat årets julbord ett tag och från köket har man känt dofter som påminner om julen på mormors tid. Här, hos oss, lagas precis allt från grunden så det gäller att börja i tid. Och så idag kom första snön. Stora, vita flingor som långsamt faller mot marken. Och stannar kvar. Breder ut sig som ett vackert, vitt täcke på vår gård och ger oss den där sista knuffen in i julens stämningsfulla värld. Detta inspirerade oss till följande i dag;

  Inspiration 1. Jag sätter i hop ett litet pressmeddelande där vi berättar om årets julbord på Högberga Gård; "Nytänk, passion och tradition möts på Högberga Gård i jul".

  Inspiration 2. Tommy skickar fler smarriga recept på julgodis, mums. Dessa vill jag förstås bjuda på här:

  Rocky Road Fudge
  200 g mörk choklad
  200 g mjölk choklad
  25 g smör
  397 g kond. mjölk
  2 tsk vaniljsocker
  2,5 dl minimarshmallows
  2,5 dl jordnötter

  Smält choklad, smör och kondenserad mjölk till en slät smet. Tillsätt vaniljsockret. Låt svalna något. Blanda i marshmallows och jordnötter

  Mörk chokladfudge
  3 dl grädde
  3 dl socker
  1 dl mörk sirap
  50 g smör
  2 msk glykos
  100 g mörk choklad

  Blanda grädde, socker och sirap, koka upp på svag värme till 120°
  Rör ner glykos och smör. Låt koka 1 min. Ta av från värmen och rör ner chokladen.

  marshmallow recept

  Marsmallows

  130 g äggvita
  50 g socker
  Vispa fluffigt

  150 g socker
  20 g glukos
  65 g vatten
  Koka till 128 grader
  Tillsätt 3 gelantinblad

  Vispa alltsammans svalt, spritsa eller bre ut på plåt med hälften maizena och hälften florsocker. Arbeta snabbt för det stelnar relativt fort. Skär eller klipp i lagom stora bitar och servera. Dessa kan du smaksätta med saffran eller kardemumma om du vill ha det mera juligt. Ha då i smaksättningen med äggvitan och sockret.

  Fler recept från vårt kök finner du här »

  Och planerar du att boka julbord så kan du läsa mer om våra julbord och sittningar här »

  /Tanja
 • Hattfnatt

  Skrivet av Tanja Brandin | nov 04, 2014
  Det är otroligt roligt och givande när nya koncept liksom bara blir av. Växer fram. Något eller någon sätter i gång en tanke som en annan spinner vidare på. En tredje nappar och börjar testa idén. Man ser att gästerna tycker om det. Blir glada. Och nyfikna. Man ser leenden. Mobilkameror som åker fram. Och så är man plötsligt ett helt gäng som tillsammans utvecklar konceptet och fler nyfikna frågor kommer. Någon tidning hör av sig och undrar; vad är det här med hattar som ni håller på med? Varför? Hur många har ni? Osv...

  Hattar på Högberga Gård

  Ungefär så gick det till när vi utvecklade vårt nya koncept som i dagens pressmeddelande heter; "Hattfnatt på Högberga Gård".

  ha
  För att vi älskar hattar! Sofistikerade detaljer. Och leende gäster.

  Hos oss finns nu hattar som ett dekorfullt inslag i inredningen men framförallt till utlåning till våra gäster att bära som ett vacker smycke eller stilfullt attribut. Eller kanske bara för att ta en selfie eller gruppbild med kollegorna. Här finns cylinderhatt, plommonstop eller Chapeau-Claque. En modern hatt från Loevenich eller av finaste märket Whiteley. Ja, här finns något för alla smaker. Och alla slags tillställningar.

  Välkommen att prova vid ditt nästa besök!

  /Tanja
 • Tommy tävlar

  Skrivet av Tanja Brandin | okt 27, 2014
  Så kom den stora dagen. Vår Tommy skulle åter igen tävla i semifinalen i Årets Kock. Det var fredag och fortfarande mörkt ute när vi startade resan upp mot Borlänge. Fjärilar i magen, såklart. Men Tommy verkade kolugn och väldigt fokuserad när han gick ut i köket sådär vid halvtio-tiden.

  Tommy eriksson
  Efter ett par timmar (jag tappade koll på tiden - bara stod stirrande och följde varenda rörelse där i köket) så var det dags för upplägget av Tommys "Eldad sej med granstekt havskräfta, lök, broccoli och bönor".

  Årets Kock bidrag 2015
  Volià - Och så presentation för årets jury...

  tommy2
  Och intervju...

  Tommy Eriksson och Johan Hjort
  Johan stolt och glad vd och Tommy nöjd med sin insats...

  Motståndet hårt. Ja, det är ju 24 av Sveriges absolut bästa kockar som möts i denna tävling. Två av 12 semifinalister skulle så vidare direkt till final. Det blev Anders Karlsson från The Absolute Company och Markus Westh från Lilla Ego Krog som gick direkt till final. Stort grattis till dem!!

  Nu håller vi tummarna för "Sista chansen". Åtta kockar får inom kort beskedet att de på poäng går vidare i tävlingen och har då chansen att tävla om de återstående fyra finalplatserna. Vi väntar med spänning!

  /Tanja
 • Läs Högtryck No 8 online

  Skrivet av Tanja Brandin | okt 20, 2014
  Nu finns senaste numret av vårt kundmagasin Högtryck att läsa online.

  Kundmagasin Högtryck

  Trevlig läsning!

  /Tanja
 • Sicken måndag!

  Skrivet av Tanja Brandin | okt 14, 2014
  Så härligt med dagar som inte alls blir som man tänkt sig. Speciellt en måndag som denna.

  Går igenom ett väldigt spännande utvecklingsprojekt med Tina när vi båda ska in i ett mycket intressant möte om ett annat spännande utvecklingsprojekt. Då kommer vår kökschef Tommy insläntrande säger;
  - Jag är vidare. Jag är vidare Tanja.
  Moi frågetecken.
  - Vad?
  - Det är klart, nu kan du släppa det du säkert redan har förberett.
  Hehe, han känner mig.
  - Meh, men, menar du Årets Kock? Det är väl imorgon man ska få besked om man går vidare till semifinal?
  - Idag. Jag har fått besked att jag är vidare. Det är idag som är den 13e.
  Whiiiihoooo! Vi skriker i kör uppe på kontoret Tina, Inger och jag. Tommy bara; suck!! Grattis, grattis, grattis och kramar som han försöker slingra sig ur. Men han är fast. Ända tills Danielle ropar; Tanja, Tanja kom - en u-båt utanför. Jag släpper taget om Tommy motvilligt, springer ut, beväpnad endast med en kamera men redo för försvar...

  u-båt
  Hmm, vem av våra diskreta konkurrenter guppar omkring här utanför idag då?...

  ...hinner jag tänka innan jag är uppe på kontoret igen och kan släppa denna fina pressrelease - som jag kanske förberett i smyg - om vår fantastiska kökschef Tommy Eriksson.

  Tommy Eriksson
  Tommy gick vidare i Årets Kock 2015 med rätten...


  Årets Kock 2015 maträtt

  ...Eldad sej med granstekt havskräfta, lök, broccoli och bönor. Vilken skönhet!

  Glädjen är stor här på Högberga och vi är förstås mäkta stolta över vår Tommy som vi kommer hålla alla tummar för när han tävlar igen den 24 oktober i Borlänge.

  Samtidigt som allt detta sker fyller faktiskt en annan fantastisk person 40 år.

  Johan Hjort
  Det är vår vd och ägare Johan Hjort det. Största GRATTIS världens bästa Boss som tittade förbi och det blev tårta, sång, jubel och paket.

  Och så hittade jag en något yngre modell i arkivet som jag gärna plockar fram en dag som denna.

  hj
  Grattis Hjort!
  Grattis Tommy!
  Grattis till oss som får så härligt händelserika arbetsdagar som kanske inte alltid blir exakt som man tänkt sig. Speciellt inte underbara måndagar som denna.

  /Tanja
 • VD-Blogg

  Skrivet av Johan Hjort | okt 07, 2014

  Hej igen Högbergavänner!

  Min årstid hösten är här med dess fantastiska färger och höga klara luft. Hemma i Härjedalsfjällen har det verkligen sprakat i år och nu är det dags här på Lidingö också. Löparturerna är just nu härligt vackra.

  Nu är vi också mitt inne i vår allra mest intensiva period. Många av bokningarna inför resten av året läggs under september och oktober förutom att det också är då vi har som mest gäster på plats! September blev glädjande en rekordmånad för oss och mer om det längre ner.

  vinmakare
  För egen del är det förstås extra intensivt då vi i Högberga Vinfabrik skördar och jäser våra druvor under slutet av september. I år var det fem glada kollegor här från Högberga Gård som fick följa med på äventyret i Toscana och totalt var vi 15 personer som var nere och skördade våra tio ton vindruvor. I år plockade vi ca 60 % Merlot, 35 % Sangiovose och 5 % Syrah och vinkade av vår kylbil och flög hem och mötte upp den inför vår skördefest här hemma.

  I skrivande stund ligger druvorna kvar i tankarna och jäsprocessen är precis över, nu drar vi lite extra färg och tanniner ur druvorna men i slutet av veckan är det dags för pressning och sen tar lagringen över. Det är roligt att och utvecklande att få vara en del av denna passionerade idé och mycket intressent att få följa med druvorna hela vägen till färdigt vin. Om två år får vi se resultat av detta arbete då vinet från årets druvskörd är färdigt att dricka.

  Förrätt signerad Pascal Barbot
  Apropå råvaror och utveckling av dessa så hade vi ett mycket intressant möte på Högberga för några helger sedan. Under temat Exceptionell Råvara var Sveriges matlagningselit här och diskuterade vikten av bra råvaror. Det var både föreläsningar, provsmakningar och intressanta samtal under dagen som kröntes av en middag signerad Pascal Barbot från trestjärniga Astrance i Paris och Björn Frantzén.

  personal
  Högberga Gård kommer i år att få vårt femte rekordår på raken. I år hade vi redan i augusti bokat in årets budget och vi kan bara konstatera vår tacksamhet för att ni gillar och bokar Högberga så mycket. Jag och mina kollegor är förstås stolta över det och får ytterligare energi och mod att titta på fler utvecklingsmöjligheter av vår fina anläggnings framtid. I närtid innebär det personalsatsningar och det är alltid intressant att se gruppen öka och formas om genom nya relationer och personligheter.

  högtryck
  Vårt populära magasin Högtryck är precis färskt och glöm inte att anmäla er här om ni vill ha ett exemplar skickat till er. Apropå skrivande så har jag fått förmånen att bli skribent på mötesbranschen.se och min första artikel kan ni läsa här.

  Nu hoppas jag vi ses här på Högberga och gör vi inte det finns jag som vanligt både på telefon och mail!

  Ha en fortsatt skön höst!

  // Johan