• Historiens vingslag...

    Skrivet av Inger Nordberg | mar 02, 2015

    Under mina år här på Högberga har jag insupit all historik jag kommit över om Högberga Gård och om Klas Fåhraeus som lät bygga min vackra arbetsplats år 1909-1911. Har dock alltid varit nyfiken på att veta mer om vår byggherres samtid, om dåtidens kulturelit och om de bekantskaper Klas Fåhraeus stiftade genom åren. Ernest Thiel, som lät bygga Thielska palatset på Djurgården, var en av dessa herrar. Och i veckan gjorde jag så slag i saken och besökte platsen som jag hört ska ha så många likheter med vårt Högberga Gård.

    thielska-palatset
    Thielska Galleriet
    . Arkitekt Ferdinand Boberg

    Ernest Thiel som lät bygga Thielska Galleriet 1904-1907, var även han likt Fåhraeus en konstmecenat, en stor konstsamlare och finansman. 
    Dessa båda herrar levde under samma era och båda deras historier började i Saltsjöbaden.

    När jag äntrar Thiels palats så känner jag mig av någon anledning som hemma. Det är en stämning som påminner om Högberga.  De konstnärer som Fåhraeus umgicks med och som han hade verk av i sin konstsamling - dessa eminenta personer återkommer också här; Carl Larsson, Nils Kreuger, Isaac Grünewald, Edvard Munch, Eugène Jansson, Ernst Josephson, Hanna Pauli, Anders Zorn, Richard Bergh, August Strindberg, Gottfrid Kallstenius och många fler.

    ernest-thiel
    Ernest Thiel målad av Carl Larsson år
    1915  

    Man får vara tacksam att Thiels fantastiska samling än idag finns kvar; vilka otroliga verk att beskåda och vilken mångfald. Vackra landskap, porträtt, tänkvärda, oförstående, sorgliga, glada, färgglada. Man ser de genomarbetade detaljerna när man kommer nära och jag kan enkelt förställa mig hur t ex Carl Larsson stått där vid sitt staffli och gjort just det där penseldraget som jag just nu står mitt framför.

    Jag gick på guidad tur; Guiden berättade om hur Anders Zorn var så snål (eller ekonomisk) att han lyckades sälja ett verk två gånger till Herr Thiels förtret. Om hur Eugène Jansson snålade på färgen och blandade ut den med terpentin. Man kan se duken skina igenom färgen på vissa målningar. Att den nära vännen Hjalmar Söderberg ofta var på besök och att kvällarna ofta slutade med lite för mycket alkohol för Herr Söderberg, vilket resulterade i att han fick ett eget rum.

    Både Klas Fåhraeus och Ernest Thiel fick uppleva sina glansdagar fram till mitten av 1920-talet. Sedan kom finanskrisen. År 1924 tvingades Ernest Thiel svårt skuldsatt att sälja sitt ståtliga hem och sin konstsamling till svenska staten med Hjalmar Branting i spetsen för 1,5 miljoner kronor.
    Två år senare, 1926, fick Klas Fåhraeus lämna i från sig Högberga Gård och hans vackra konstsamling skingrades.


    tavla-frieri
    Efter att Fåhraeus konstsamling tragiskt auktionerades bort så var det lyckligtvis en målning som blev kvar; Gottfrid Kallstenius mästerverk ”Vår”, som idag fortfarande pryder väggen i vårt Galleri på Högberga Gård.

    rosenmaskeraden
    I en av böckerna jag köpte med mig fann jag en underbar festbild. Året är 1907 och Thiel bjuder in sina eminenta gäster till Rosenmaskeraden, för att fira att Thielska palatset står klart. Jag tittar på dessa unika personligheter och längst där till höger står en ståtlig man som jag känner igen och tittar på mig… Klas Fåhraeus!

    Inser att här finns mer att utforska i den spännande historien. Så det ska jag.

    // Högberga-Inger

  • Ett möte...

    Skrivet av Tanja Brandin | feb 23, 2015
    Läste i december om alla de nya namnkunniga experter som rekryterats till Diplomat Communications Advisory Board; Mona Sahlin, Mats Odell, Hans Dahlborg m fl. I början av februari släpptes nyheten om att även Eva Hamilton skulle ingå i expertgruppen. Kort därefter var det dags för ett möte. Och vi på Högberga Gård är förstås glada att detta möte blev hos oss.

    advisory
    Bild; Diplomat Communications. Expertgruppen framför brasan i vårt Kinarum.

    Mer om Diplomat Communications Advisory Board kan du läsa här »

    /Tanja
  • VD-Blogg

    Skrivet av Johan Hjort | feb 16, 2015

    Hej igen Högbergavänner!

    Ljuset är tillbaka och förra veckan stod flera grupper ute och lapade sol i kaffepauserna utanför Conferencen och njöt av utsikt och värme.

    gäster
    Jag gillar när man kan se njutningen i våra gästers ögon när de står och blickar ut över innanhavet och verkligen trivs, det gör mig glad.

    Göran Adlén

    Göran Adlén valde återigen igen Högberga Gård för att presenterar sin årliga Trendrapport och det var fullbokat som vanligt och ett högt tempo alla 12 timmar som den pågick (ja, en del höll på en bit in på natten också) Jag är superstolt över att Göran väljer att vara hos oss och att vi får uppleva alla hungrande trendsuktares energi. Det är också intressant att sitta en hel dag och se vad som händer runt om i världen och hur mycket utveckling som sker, dagligen, hela tiden. Mycket bekräftelse får vi också efter en sådan dag, för vårt engagemang, för vår mat, för våra lokaler och för utsikten – jag suger i mig och tackar kollegorna som alltid gör ett kanonjobb.

    Vi fortsätter utvecklingen av Högberga även på hårdvarusidan och nu är vårt helt egna superwifi igång. 100 Mbit fart i mobilen med 99.98% säker uppkoppling är det inte många ställen som har och det känns otroligt häftigt  att få erbjuda det och de positiva gästkommentarerna lät inte vänta på sig. Att det sen går åt 1,6 km kabel för att vara trådlös är ju lite kul i sig.

    Högberga Vinfabrik släppte också sitt första 890 vin från årgång 2012 den 2 februari. En 100 % Cabernet Sauvignon med nyanserad smak och tydlig fatkaraktär. Passar utmärkt till lamm och nöt. Vi och de som provsmakar innan släpp känner en tydligt kvalitetsförbättring då vi inför 2012 bytte vingård för druvplockningen och samtidigt som vi förstås har utvecklats som vinmakare. En cool grej är också att vinet lagrats på Svensk Ek vilket ger en spännande smak och doft. Läs mer om vad Systembolaget tycker här. Självklart kan du dricka vinet här hos oss på Högberga Gård.

    Danielle Handelman
    Vi har också några riktigt fina lagrade godingar i vår vinkällare som börjar närma sig sin topp så kom ihåg att fråga vår restaurangchef Danielle nästa gång ni är på besök om vad hon rekommenderar! Det finns flera höjdare!

    Högberga Gård
    Jag brukar inte bli populär när jag säger att jag som optimist och vinterälskare längtar efter lite mer snö, men det gör jag – och den kommer! Men, ljuset är tillbaka och har du själv några ljusa idéer som du vill bolla med mig så finns jag på telefon, mail och på Högberga för en fikastund för bollande!

    Vi hörs igen!

    // Johan

  • Recept - Chili på högrev

    Skrivet av Tanja Brandin | feb 13, 2015
    Ett härligt långkok värmer gott i vinterkylan. Här bjuder vårt kök på receptet till en smakfull gryta; Chili på högrev. Serveras med crème fraiche och surdegsbröd. Grytan går också utmärkt att frysa in.

    Chili på högrev
    3 gula lökar
    ½ rotselleri
    2 morötter
    10 klyftor vitlök
    1 cm pepparrot
    2 cm ingefära
    2 ancho chili blötlagda och urkärnade
    3 chipotle chili blötlagda och urkärnade
    Mixa allt
    Bryn i rapsolja, slå på
    500 g krossade tomater
    1 flaska rödvin
    ½ dl farinsocker
    2 dl bbq sås
    1 dl rödvinsvinäger
    1 msk spiskummin
    1 tsk malt korianderfrö
    3 lagerblad
    Vatten
    Koka och smaka av med salt och vinäger
    5 kg tärnad högrev
    Bryn, lägg i grytan och koka tills det faller isär (det tar ett par timmar)
    Nu är chiligrunden klar, bara att ha upp i lämpliga kärl och frys in. Ta fram och värm på, ha i härliga bönor och servera med crème fraiche och surdegsbröd. Värmer gott på vintern.

    Kockar
    Lycka till och smaklig spis!

    /Tanja
  • Rapport från Trendrapport 2015

    Skrivet av Tanja Brandin | feb 11, 2015
    För fjärde året i rad hade vi igår äran att vara med att arrangera Trendrapport med Göran Adlén, något vi förstås är både stolta och väldigt glada. Tidigare år har varit fantastiska på alla sätt och vis så självklart är det lite pirrigt. Man vill ju förstås överträffa alla förväntningar och så verkar Göran också tänka. Och det gjorde han. Med bravur.

    Göran Adlén

    I tio timmar skulle dragningen hålla på. Kanske tur att det fanns en säng i lokalen, tänkte nog många. Den skulle dock användas till annat...

    Konferenslokal
    Mötesrummet designat av Tomas Event & Design. Tema; Energi och inspiration... Både och blev det mycket av under dagen. Vilken publik! Helt fullsatt. Och vilken föreläsare. Det blev känslan av ett enda stort mingelparty med massor av ny kunskap om större övergripande trender, små trender, trender inom marknadsföring, ledarskap, personlig utveckling. Personal branding, sociala medier, hälsa, organisation och mycket mer. Wow! 10 timmar och full energi hela vägen i mål.

    Tomas Wickgren
    Tomas Event & Design...

    Kostdoktorn
    I pauserna fick deltagarna chans att diskutera hur de olika trenderna kan tänkas påverka oss i framtiden. Kostdoktorn var en av deltagarna i publiken...

    Festlokal
    Tomas Event & Design hade även designat Galleriet till kvällens middag; Tema - Latinamerika...

    Tommy Eriksson
    Och bakom kulisserna styrde Tommy upp med kvällens meny med smaker som var helt nya för de flesta gissar jag.

    Tommy Eriksson
    Det bjöds på;
    Ceviche på pilgrimsmussla med lime, grön chili och örter
    Bläckfisk med bakad purjolök och potatis
    Biff från Uruguay med massa majs samt örtsmör
    Choklad med pistagekräm, citron och maränger

    Grymt gott och annorlunda.

    Middag
    Snart fylldes matsalen med glada gäster...

    Fest
    ... och när Dogge Doggelito intog scenen kunde ingen sitta still. Det blev härlig spontandans mitt i middagen...

    Johan Hjort
    Boss salsade loss...

    Personal med Dogge Doggelito
    ... personalen fick hattfnatt, hihi. Här tillsammans med Dogge Doggelito.

    Vilken dag. Vilken kväll. Nya härliga bekantskaper. Massa nya tankar och idéer. Mycket skratt och viktiga samtal. Trendrapport 2015 med Göran Adlén; Vi är mer än nöjda!

    /Tanja
  • En välkryddad minimässa

    Skrivet av Tanja Brandin | feb 09, 2015
    Förra året tog han silver i Årets Möteskock. I år var han i semifinal i Årets Kock. Och nu är det alltså dags för fler utmaningar; Vår kökschef Tommy Eriksson är nominerad i Årets Möteskock 2015. Tävlingen äger rum på Münchenbryggeriet den 31 mars mellan kl 1300-1700. I samband med det bjuds det också in till en välkryddad ”minimässa” med fokus på kreativa konferenser med kulinarisk guldkant.

    Och du som bokar konferenser är bjuden!
    Carl Jan Granqvist kommer och är också den som refererar hela tävlingen. I juryn sitter Stefano Catenacci (ordförande), Christina Möller och Carina Brydling. Vi finns på plats i monter nr 2 (bland 29 andra utställare) där man har bra utsikt över tävlingen. Hoppas vi ses!

    Anmälan görs direkt till Action Fairs som är arrangör för eventet. Läs mer och anmäl dig här »

    Inlägg från Årets Möteskock 2014 kan du läsa här »

    /Tanja


  • Copper Skillet 2015

    Skrivet av Tanja Brandin | feb 02, 2015
    Nytt år. Nya tävlingar. Och i år en "ny" kock från vårt kök som i kväll gick ut i den internationella kocktävlingen Copper Skillet. Hans första tävling någonsin. Magnus Wallin är nyss fyllda 25 år och tävlade i juniorklassen. Vilken kille. Bara att våga ställa upp är en riktigt stor vinst i sig och något att beundra. Och det gör jag. Men så är han skicklig också.

    Magnus Wallin
    Magnus gick ut som nummer ett i startfältet. Tävlingen ägde rum på Stora Brännbo i Sigtuna.

    Det unika med tävlingen är att de tävlande kockarna har 30 minuter på sig att kreera en konferensmiddag utifrån exakt samma förutsättningar: en råvarukorg med hemliga huvudingredienser och utrustade med endast ett gasolkök. Årets tema var ”svenska, ekologiska råvaror”. Perfekt! Något vi förstås är vana att arbeta med.

    Magnus Wallin
    Magnus var glad efteråt även om det inte denna gång räckte till en förstaplacering.

    Här på Högberga är vi förstås superstolta över att ha en kollega med så mycket mod och passion. Magnus har jobbat hos oss i snart två år och vi ser fram emot att heja på honom i fler tävlingar framöver.

    Vi gratulerar också Jonathan Birgersson från Såstaholm Hotell & Konferens som tog hem segern i juniorklassen och får representera Sverige i den europeiska uttagningen i Danmark den 25 februari och önskar största lycka till. I seniorklassen vann Ruth Weldegiorgis från Stora Brännbo i Sigtuna.

    /Tanja
  • Må så gott

    Skrivet av Tanja Brandin | jan 29, 2015
    Energi. Träning. Hälsosam kost. Anmäla sig till lopp. Satsa på sig själv. Välmående. Vackra ord. Och så lite löfte på det. En stor portion vilja. Karaktär. Peppning. Resultat. En känsla av att vara oövervinnlig. Och så kommer ändå kanske lilla dippen och smyger sig på.  Orkar inte riktigt hålla emot alla frestelser längre. Latmasken försöker ta kommandot och snor åt sig taktpinnen. Besvikelse. Lite tröstätande på det. Eller inte!!

    Träning och inspiration
    Nej, det ska vi väl inte tillåta. Vi ska ta kommandot. Vi ska ju lyckas. Och ett sätt är att redan nu anmäla sig till en härlig tränings- och inspirationsdag som vi arrangerar lördagen den 18 april. DET tror vi kan hjälpa till att hålla motivationen uppe. Vi vet hur grym vår egen träningscoach Caroline är på att inspirera. Ta chansen att träffa henne då. Nybörjare eller inbiten träningsmänniska - Denna dag passar alla!

    Program 18 april kl 10.00-16.00:
    kl 10.00 | Samling och det serveras energishots och färsk frukt
    kl 10.15 | Löpning och styrka
    kl 12.00 | Lunch
    kl 13.00 | Föreläsning; Träning, kost, personlig styling
    kl 14.00 | Fikapaus; energibars, frukt, nötter, juice, kaffe/the
    kl 14.15 | Fortsättning föreläsning
    kl 15.00 | Yogapass

    Dagen arrangeras just i samarbete med Caroline Strömberg Olsson, Personlig tränare, löpcoach och kostrådgivare med egna företaget CTC Training, Anne-Lie Kallenberg, Yogalärare och driver Yoga och Meditionscenter på Lidingö samt Malin Edner, Imagekonsult.

    Pris: 695 kr

    Föreläsningen
    slår hål på träningsmyter och syftar till att inspirera till bättre hälsa och ger tips på hur man kan göra rätt val utan att krångla till det för mycket. Den ger också värdefulla tips kring personlig styling där du får hjälp att se på din garderob i nytt ljus samt hur du kan anpassa kläder och accessoarer utifrån din stil och din kroppstyp.

    Boka på info@hogberga.se eller 08-546 46 100
    Köp presentkort »

    Hoppas vi ses!

    /Tanja
  • Ny konst - vernissage

    Skrivet av Tanja Brandin | jan 15, 2015
    Tänk att vår byggherre Klas Fåhraeus lät bygga ett så fantastiskt konstgalleri här på Högberga Gård. Idag används rummet som vår största festlokal och rymmer 140 personer men det fungerar också fortfarande som ett konstgalleri där nya konstnärer löpande visar upp sina vackra verk. För en tid sedan var det kärleksfull fotokonst under rubriken "Love is all around". Nu är det dags för Kerstin Pettersson, som nästa konstnär, att pryda väggarna hos oss med utställningen "True Colours". "Jag målar för att förstå världen, för att få svar på vad som finns bakom allting. Jag vill fånga livet på bild."

    Konst Kerstin Pettersson
    Utställningen startar den 1 februari och i samband med det bjuder vi in till vernissage.

    Från kl 12.00 bjuds det på snittar och cider och du är välkommen att inviga konstutställningen tillsammans med oss. Kerstin finns på plats och berättar gärna om sina vackra konstverk.

    Vår brunch dukas upp som vanligt denna dag och alla brunchgäster är förstås hjärtligt välkomna att delta i vernissagen.

    Varmt välkommen att anmäla dig till info@hogberga.se.

    Utställningen kommer att hänga fram till 30 juni och är öppen måndag-fredag mellan kl 11-17.

    /Tanja
  • VD-Blogg

    Skrivet av Johan Hjort | jan 13, 2015
    God fortsättning Högbergavänner!
     
    Så, ett nytt år och nya roliga upplevelser att se fram emot! Vi går mot ljusare dagar och så här års är soluppgångarna fantastiska så det är inte bara kul, utan även vackert, på jobbet.

    Soluppgång över Stockholms inlopp
     
    När jag summerar 2014 så kan jag bara konstatera att vi gör ytterligare ett rekordår, och det i alla segment vilket förstås är bekräftande för alla oss som jobbar här. Vårt populära julbord som vi dubblade antalet besökare på är en sak värd att nämna. Jag är mycket stolt över mina kollegor som hela tiden ser möjligheter till utveckling när jag själv kanske ibland tror att vi nått vägs ände. Hursomhelst så ökar vi 8 % mot rekordåret 2013 som vi trodde skulle vara svårslaget omsättningsmässigt. Vårt arbete med kvalitet som tar sin utgångspunkt i LEAN-metodiken fångar upp alltfler önskemål från gäster vilket ger både bättre service och bättre försäljning.
     
    En del kollegor i branschen ifrågasätter ibland att jag uttalar mig om rekord och omsättningsökningar men jag vill gärna vara transparent med marknaden och främst er som besöker oss på Högberga. Jag vet nämligen att ni förstår och ser att våra ökningar leder till ytterligare satsningar, både i hård-och framförallt mjukvara. Vi anställer fler kollegor som inte bara gör nya arbetsuppgifter, de utvecklar även oss andra som varit här ett tag med sina nyfikna frågor och härligt naiva lösningar (som ofta kan vara de bästa). Att kommunicera satsningar gör också att vi får in en del tankar och förslag till förbättringar som vi kanske inte ser själva och annars skulle missa.
     
    Högberga Vinfabrik gjorde också ett rekordår 2014 med ökning både på vinförsäljningen men framförallt på upplevelsesidan. Att vara delaktig en dag i vinfabrikens hjärta, avsluta med att göra sin helt egna vinblend och sen toppa det med en egen etikett på flaskan har blivit en riktig storsäljare. Både privatpersoner och konferensgrupper uppskattar dynamiken mellan hantverket och de sensoriska upplevelserna.
     
    Så, med det i ryggraden går vi in med stormande steg i 2015. Det blir ett spännande år då vi kommer att utvecklas på alla plan och förhoppningsvis ta ett riktigt roligt steg in i nya äventyr, mer om detta i en senare VD-blogg.
     
    Välkomna med samtal, mail eller ta en kopp kaffe med mig för ännu mer idéer!
     
    // Johan
  • Recept - Glutenfritt Delikatessknäcke

    Skrivet av Tanja Brandin | jan 08, 2015
    Snabbt, gott och enkelt. Och nyttigt. Det kan ju inte bli bättre. Här bjuder vårt kök på receptet på vårt omtyckta, glutenfria delikatessknäcke.

    Delikatessknäcke

    Delikatessknäcke glutenfritt
    2 dl majsmjöl
    1 dl solrosfrön
    ½ dl linfrö
    1 tsk salt
    ½ dl rapsolja
    2 ½ dl kokande vatten.

    Blanda allt och kavla ut mellan bakplåtspapper. Baka på 150° 50-60 min tills torra.

    Och när man ändå står vid bakbordet kan man ju passa på att baka vår härliga surdegslimpa. Antingen köper du din färdiga surdeg i vår reception eller så sätter du den själv. Recept nedan.

    Surdegslimpa

    Surdegsbröd:
    1100 g Manitoba cream (mjöl)
    12,5 g jäst
    800 g vetesurdeg (köp hos oss eller sätt den enligt nedan)
    500 g vatten
    25 g salt

    Sätt ugnen på 260 grader.

    Blanda allt utom salt och kör i blandare på hög hastighet i minst 10 min. Tillsätt salt och kör 1 min på låg hastighet. Häll upp degen i en oljad skål och plasta. Låt jäsa på bänken 1 timme.

    Häll ut degen på en mjölad bänk och täck den med mjöl. Skär ut önskade form eller ha i brödform. Låt jäsa ytterligare 30 min.

    Grädda brödet på 260 grader beroende på storlek; frallor ca 5 min, baguetter ca 7 min, limpor ca 10 min. Sänk sedan ugnen till 210 grader och häll in ca 2 dl vatten i botten på ugnen och grädda klart; frallor ca 5 min, baguetter ca 8 min, limpor ca 20 min.

    Vetesurdeg:
    100 g russin i 500 g vatten, låt stå i rumstemperatur i 4-5 dagar.
    Sila av vätskan och spara den, tillsätt 250 g vetemjöl och låt stå i rumstemperatur.
    Dag 2; tillsätt 250 g vetemjöl och 500 g vatten låt fortfarande stå i rumstemperatur.
    Dag 3; baka brödet alternativ mata surdegen igen med lika som dag 2 och baka brödet dag 4.
    Resterande surdeg kan förvaras i kyl i ca 1 vecka. Kom dock ihåg att ta fram den i rumstemperatur dagen innan den skall användas. Mata den med lika mycket som du tar. Surdeg kan även sparas i frys.

    Kockar
    Lycka till!

    /Tanja
  • Hatteljé, Skavlan och julbord

    Skrivet av Tanja Brandin | dec 17, 2014
    I fredags hade vi besök av Kerstin från Hatteljén. Hon hade med sig massor av vackra hattar och hela personalstyrkan fick en grundlig lektion i "hattkunskap". Detta är förstås en följd av vårt koncept "Hattfnatt". Ett koncept som visat sig att våra gäster älskar. Varje kväll ser vi hattprydda gäster som går till middag och känner sig extra vackra. Och glada. och många bilder blir det...

    Hattar
    Kerstin hade med sig hattar i alla former och från alla möjliga årtionde. Vi fick lära oss hela den spännande historien bakom... Hattar kläder och arkitektur - allt hänger i hop.


    personal

    Kerstin valde coiffeurs och hattar till oss utifrån ansiktsform, kroppshydda, hårfärg mm. Ja, det är en hel vetenskap, både vad man passar i och hur hatten ska bäras.

    Ett bra spara-pengar-tips var, byt hatt till festerna så kan du bära samma klänning utan att någon märker. Fler tips delar vi gärna med oss av vid ditt nästa besök.

    Vi pratade också med Kerstin om att bjuda in till ett gemensamt hattvernissage/hattlunch i vår. Passar ju utmärkt i vårt vackra Galleri.

    Fredagen tog inte slut där. Under tiden riggades nämligen Kinarummet om till TV-studio.

    TV-team
    Delar av TV-produktionsteamet i väntan på...

    Best of Skavlan 2014
    ...Just det, Skavlan och Niklas som under kvällen spelade in "Best of Skavlan 2014". Programmet visas i SVT på nyårsnatten.

    Dukning julbord
    Samtidigt dukades matsalarna upp till kvällens julbord.

    Nu är det inte många sittningar kvar. Känns nästan lite sorgligt. Det har varit så härlig stämning och aldrig tidigare har vi haft så många julbordsgäster som i år. Vi avslutar alltså året precis som vi började det; Rekord! Lovely.

    /Tanja
  • Kockens korv

    Skrivet av Tanja Brandin | dec 15, 2014
    "Kockens korv ger julkänsla" skriver Lidingö Tidning i ett stort och vackert reportage. Och kocken - ja det är vår fantastiska kökschef Tommy Eriksson.

    Tommy Eriksson

    Hela reportaget, inklusive recept, kan du läsa här »

    /Tanja
  • Recept på julens smaker

    Skrivet av Tanja Brandin | dec 09, 2014
    Julbord på Högberga Gård

    Det börjar närma sig jul  och julstöket är redan i full gång på många håll. Så också i vårt kök där allt görs från grunden på finaste råvaror. Här har vi samlat några av våra bästa julrecept; Sill Kirre, sylta, fläskkorv, Snickersrutor och massor annat julgodis.

    Recept Sill kirre

    200 g matjesill
    4 ägg
    12 cocktailtomater
    1,5 dl majonnäs
    2,5 msk chilisås
    Gräslök till garnering

    Gör gärna din egen majonnäs, (3 äggulor, 1 msk dijonsenap, 1 liter rapsolja, champagnevinäger, salt, peppar) Vispa äggulor, senap, droppa i oljan under ständig vispning, smaka av med vinäger, salt och peppar.

    Låt matjesillen dra i mjölk i 2 timmar. Skär i lagom små bitar, koka äggen fasta men krämiga 8-9 minuter, skala och klyfta. Blanda majonnäs, chilisås med halverade tomater, ägg och matjesill. Smaka av och garnera med fint hackad gräslök.

    inlagd sill till julbordet

    Snickers

    1 burk jordnötssmör
    2 dl sirap
    1 dl strösocker
    10 dl cornflakes
    1 dl kokosflingor
    1 tsk vaniljsocker

    Smält jordnötssmör, sirap och socker. Blanda i resten av ingredienserna. Tryck ut i form. Smält choklad och täck kakan.

    Rocky Road Fudge

    200 g mörk choklad
    200 g mjölkchoklad
    25 g smör
    397 g kondenserad mjölk
    2 tsk vaniljsocker
    2,5 dl minimarshmallows
    2,5 dl jordnötter
    Smält chokladen, smör och kondenserad mjölk till en slät smet, tillsätt vaniljsockret. Låt svalna något, blanda i marshmallows och jordnötter. Häll upp i form ca 1 cm tjockt och låt svalna. Skär i lagom stora mumsbitar.

    Mörk chokladfudge

    3 dl grädde
    3 dl socker
    1 dl mörk sirap
    50 g smör
    2 msk glykos
    100 g mörk choklad
    Blanda grädde, socker och sirap, koka upp på svag värme till 120°. Rör ner glykos och smör. Låt koka 1 min. Ta av från värmen och rör ner chokladen.

    Marsmallows

    200 g socker
    40 g glykos
    0,6 dl vatten
    Koka till 130 grader
    60 g äggvita (vispas styvt när sockerlagen är ca 110 grader)
    8 blad gelatin
    Smält i sockerlagen och häll försiktigt i vätskan i äggvitorna under fortsatt vispning. Vispa tills svalkat. Ha ur marshmallows smeten på maizena och florsocker i en form. Strö även över maizena och florsocker på toppen. Låt stelna och skär upp.

    marshmallow recept

    Högbergas sylta på gårdsgris

    1 kg griskind rimmad
    1 kg fläsklägg rimmad
    2 schalottenlökar
    2 morötter
    200 g finhackad kruspersilja
    zest från 2 citroner
    lagerblad
    timjan
    svartpeppar
    agar agar
    gelantin
    vitlök

    Rimma grisköttet med 20 g salt per kilo, timjanskvist och vitlök i 1 dygn. Lägg allt i en stor gryta, täck med vatten, koka upp. Byt vatten och låt sjuda ca 6 tim, skumma väl. Lyft upp köttet på hålbläck och låt svalka lite, reducera buljongen till 1/4,sila. Plocka köttet från benen och skär det i fina bitar, Koka upp buljongen med agar agar, ha i det blötlagda gelantinet. Blanda det skurna köttet med citronzest, kruspersilja och buljongen. Placera köttet i plastade formar och låt svalka. Skär dig en rejäl skiva och njut.

    Fläskkorv med julens smaker - grönkål, senap och anklever

    Fläskkorv
    1 kg grovmald fläskkarré
    50 g confiterad lök
    24 g salt
    3 g kryddpeppar
    3 g senapspulver
    25 g mjölkpulver
    12 g riven vitlök
    5 g vinäger
    5 dl isvatten
    Svinfjälster
    Ånga 58° i en timme

    Blanda färsen med salt, blanda i resterande ingredienser och kör några varv i blandaren. Mata i isvatten under omrörning. Gör ett stekprov och smaka, fyll fjälstret och picka skinnet med en nål. Låt korven vila i kyl över natten. Sjud korven (ej över 80 grader) till 60 grader i innertemperatur. Korven som blir över fryses in för att avnjutas vid senare tillfälle. Vid servering, stek korven i smör.

    (Om man inte hinner göra korv kan man använda sig av en fin bit svensk fläskkarré, rimma denna i 7 % saltlake (1 l vatten, 70 g salt) över natten. Gör en kryddmix på senapsfrön, kryddpeppar, lagerblad. Gnid in köttet och stek hårt runt om. Baka i 85 gradig ugn till ca 70 grader innertemperatur. Skiva upp och servera med samma tillbehör som till korven.)

     Brynt smörbakad champinjon
    1 dl brynt smör
    12 putsade champinjoner
    1 timjankvist
    Koka upp smöret och lägg i champinjonerna och timjanen, lägg på ett lock och dra av värmen, låt stå och dra i en timme.

    Råhyvlad champinjon
    2 putsade champinjoner
    Skär eller hyvla champinjonerna tunt på mandolin.

    Picklade senapsfrön
    1 dl gula och bruna senapsfrön
    0,5 dl ättika
    0,5 dl socker
    0,5 dl vatten
    Koka senapsfröna i rikligt med vatten i 10 min, sila bort vattnet och lägg i den varma ättikslagen, låt dra under lock i 1 timme.

    Citronsyrad rödlök
    1 tunt skivad rödlök
    0,5 dl citronsaft
    0,5 dl socker
    Koka upp citronsaft och socker, häll den varma vätskan över löken och låt dra under lock 1 timme.

    Ångad grönkål
    200 g grönkål
    Zest och saft från en citron
    1 msk olivolja
    Flingsalt
    Plocka och ånga grönkålen i 7 min, slunga grönkålen med citron och olivolja och salta.

    Sky
    2 kg sågade kalvben
    1 st schalottenlökar
    ½ st palsternacka
    ½ st morötter
    2 tsk tomatpuré
    1 st kvistar färsk timjan
    1 st lagerblad
    4 st svartpepparkorn
    3 liter vatten

    Skala och skär upp rotfrukterna och löken grovt, blanda med tomatpurén. Rosta kalvbenen och rotfrukter på 200 grader i 30 minuter. Ta bort överflödigt fett, lägg i en stor gryta. Häll på vattnet och ha i kryddorna. Sjud och skumma i ca 12 timmar. Sila fonden genom chinoise och reducera till ½. Smaka upp med salt, peppar och vinäger. Skyn som blir över fryses in i ispåsar. Perfekt att ta fram och koka underbara såser på.

    Riven anklever
    50 g fryst anklevermousse
    Riv den frysta anklevern över rätten på rivjärn.

    Kockar
    Lycka till och God Jul önskar kockarna på Högberga Gård!

    /Tanja

  • Högberga Ale

    Skrivet av Tanja Brandin | dec 08, 2014
    Högberga Ale
    Mmmums. Visst har vi tagit fram en alldeles egen Ale: Högberga VinterAle. En härligt brödig, knäckig Ale med medium beska som tillverkats i samarbete med Skebo Bruksbryggeri i Roslagen. Ett riktigt hantverk. En Ale för vinterbruk bryggd på kornmalt, humle, vetemalt, roslagshonung och gott vatten.

    Alen finns i vårt sortiment under hela vintern och har blivit en storsäljare på årets julbord. Andra nykomlingar i ölsortimentet är; Kärlek Höst/Vinter, från Mikkeller, Mysingen, Midvinterbrygd och Sotholmen Extra Stout, från Nynäshamns Ångbryggeri samt Frost Bite IPA, från To Öl.

    Välkommen att prova. Vi dukar upp vårt julbord varje dag fram till och med 21 december och det finns fortfarande några platser kvar.

    /Tanja
  • VD-Blogg

    Skrivet av Johan Hjort | dec 04, 2014

    Ho ho ho Högbergavänner!

    Hela Högberga andas jul, alla sinnen får sin berusning. Julmusik och glatt sorl, ljuvliga dofter, vackra kreationer, kramar och närhet med kollegor eller nära och kära OCH enligt våra gäster fantastiska smaker från vårt godaste julbord hittills!

    Julbord på Högberga Gård

    Julbord på Högberga betyder för oss att vi möter många privatpersoner från vårt närområde som ”bara” besöker oss för att äta julbord, ofta inleds dock en relation som innehåller många fler möten i form av brunch, födelsedagsfester och för en del även konferenser.

    Julbord
    Julbord är också en viktig aktivitet för många företag. Ibland bjuder man ut kunder, ibland sina anställda, ibland både och. Ibland är det en aktivitet som en del av en konferens och det är just aktiviteter som jag vill prata om lite extra i detta inlägg.

    Jag är uppväxt i fjällen med konferensaktiviteter som en del av basnäringen och som stor del av familjens inkomst. För mig har det sedan uppväxten alltid varit viktigt att aktiviteten är bra och anpassad till mötets syfte. En dålig aktivitet kan lätt fälla hela känslan i mötet medan en bra aktivitet kan frigöra energier som man inte lika lätt kommer åt inne i själva mötesrummet. Aktiviteten i sig är viktig även för det som sker inne i konferenslokalen. Vi vet idag att möten blir bättre om man byter miljö under mötet, vi vet också att om man byter arbetsuppgift eller fokus så kan man lyckas bättre med det man arbetade med tidigare. Vi vet också att genom att samarbeta med kollegor på andra sätt än man är van med skapar starkare relationer. Det som jag också kan se på de grupper som har aktiviteter är att de ofta har väldigt kul och bara det tycker jag är en minsta sagt viktig ingridiens i ett möte.

    Tid är idag en högt värderad valuta, både i privat-och arbetslivet. Därför har nu mina eminenta och smarta kollegor hittat på fem stycken aktiviteter som bara tar 15 minuter av gruppernas tid, det gör att man kan göra fler aktiviteter kanske under flera tillfällen under konferensen. Mycket bra tror vi och här kan du läsa om våra första 15 minuters aktiviteter.

    Klättring
     Apropå aktivitet så ska jag dela med mig av ett av de bästa tips jag kan ge i detta ämne som är länkat till vårt vintertips. I Funäsdalen finns företaget Strapatser som lever av aktiviteter. Jon och Mia som driver företaget driver även lodgen Fjällbäcken Lodge. Jon är utbildad guide och kock, har glimten i ögat och har vad jag vet ALDRIG svikit en gäst utan levererar bara högsta kvalitet. Mia är också en servicepersonlighet ut i fingerspetsarna.Högberga Gård har varit där med sin personal, bland annat för att jag ville visa hur ett sätt att ge bästa service kan se ut. Det äventyret är ett helt annat och det avslutades med att hela personalen i eufori, snöfall och brant backe tävlade med snowracers. Enkelt? Ja, men det speglade syftet med hela vår aktivitet, skratta och må bra.

    Jon är min gamla klasskompis så jag må vara partisk, men jag vet också att hela företaget minns vistelsen hos Jon och Mia och också varför vi var där!

    Som vanligt finns jag på mail, telefon eller för en fika om du vill debattera ovanstående eller vad som helst annat!


    God Jul och Gott nytt år, ägna mycket tid åt när och kära – det ska jag göra!

    // Johan

  • En himmelsk upplevelse

    Skrivet av Tanja Brandin | dec 02, 2014
    Förra vintern toppade de Tidningen Affärsvärldens lista “Himmelska upplevelser”. I år blev de årets företagare i Härjedalen. Avskilt och mäktigt 800 meter över havet ligger Fjällbäcken Lodge som drivs av värdparet Jon och Mia. Ett underbart ställe där vi själva valde att förlägga delar av vår kick off förra vintern och som jag nu varmt vill tipsa om för bästa vinterkonferensen.

    fjällstuga

    På 800 meter över havet med anor från 1800-talet ovan Bruksvallarna hittar ni denna unika pärla. Här kan grupper 5-25 personer mötas för konferens i exklusiv avskildhet med egen kock, värdinna och guide. Stilen är genuin och lite gammeldags med timmer från 1800-talet och här bjuds ett värdskap i världsklass. Man känner sig som hemma här – fast på fjället.

    Slalom

    Klättring

    Förutom att det är en härlig plats för konferens finns boende där du vaknar med solsken i blick och med en storslagen utsikt över fjällandskapet. Dessutom erbjuds massor av prisbelönta aktiviteter, t ex isklättring, skotersafari och glaciärturer men här i huset finns också tid att bara koppla av och njuta. Av bastu och utomhusjacuzzi. Av matupplevelse i toppklass - middagen var verkligen wow!! - där allt görs från grunden av lokalproducerade råvaror. Av lugnet. Av värmen. Av naturen.

    Jon Wagenius
    Jon tar er gärna med ut på en oförglömlig naturupplevelse och arrangerar såväl lugna som fartfyllda aktiviteter.

    Ja, så har ni ännu inte bokat in vinterns/vårens kick off/konferens så skulle jag varmt rekommendera att titta närmare på Fjällbäcken Lodge. Här lär man känna varandra bättre. Kommer närmare. Här byggs starka team. Idéer föds och man får dela nya upplevelser med kollegorna. Ser varandra i nya sammanhang. Här på Fjällbäcken mår människor och företag bra. Liksom hjärna och hjärta. Och till de som listar detta som en "himmelsk upplevelse", kan jag bara säga; Jag håller med.

    /Tanja
  • Lidingö - Sååå nära

    Skrivet av Tanja Brandin | dec 01, 2014
    Vi är lyriska här ute på Hälsans Ö - Lidingö idag. Vi har kommit så extremt nära. Nära allt känns det som. Norra länken har öppnat och på ett kick transporterar vi oss nu till och från Lidingö. Swisch in genom tunneln - vid Roslagstull för min del - och vips är man ute på Lidingöbron. Att det skulle bli bra förstod vi förstås redan när man började prata om bygget. Men att det skulle bli så här fantastiskt kunde vi inte föreställa oss. Och för våra konferensgäster blir det ett riktigt lyft med en bra mycket snabbare resa både från/till Arlanda och Stockholms City. Gott!

    Norra länken invigdes igår av Konung Carl den XVI Gustaf och Kronprinsessan Victoria och föregicks av ett fantastiskt springlopp helgen innan; Tunnelrun, där hela 42 000 löpare deltog. En riktig folkfest!

    Och det händer mer... Jag såg allt de nya tågvagnarna som ska trafikera nya Lidingöbanan när jag passerade AGA i morse. Sätena var fortfarande inplastade och lacken glänste. I mars 2015 ska allt var i gång igen. Nytt, fräscht, snabbt och nära. År 2020 räknar man med att hela utbyggnaden ska vara klar. Då ska man kunna åka spårvagn hela vägen från Sergels torg/T-Centralen till Högberga. Sååå nära.

    /Tanja
  • Tack Sven!

    Skrivet av Inger Nordberg | nov 21, 2014

    Det är en ynnest för oss på Högberga Gård att vi har så många återkommande gäster. Gäster som säger att de känner sig hemma här och gäster som vi lär känna lite närmre. Professor Sven Hamrin är en av dem. 

    Jag, Inger, har jobbat här på Högberga i 15 år. Då, för 15 år sedan, som konferensvärdinna. Och det var då jag träffade Sven Hamrefors för första gången. Sven är Professor ”in innovation, Communication and business creation” och har alla dessa år agerat som programledare för Communication Executives Program. Det har varit en ära att under denna tid ha fått hjälpa till med allt från att ge konferensservice, servera kaffe, planera allt kring deras möten till att också boka in alla hans utbildningar.

    Idag, 15 år senare, har Sven bestämt sig för att gå vidare i livet och har därför denna vecka haft sin sista utbildning hos oss. Vi tackade Sven för denna tid med blommor och tal. Då berättade Sven att han har totalt bott hos oss ett HELT ÅR! Det är helt fantastiskt!!

    Sven Hamrin
    Sven Hamrefors med vår konferensgudinna Siw.

    Sven! Vi tackar för den här tiden. Vi önskar dig allt gott i framtiden och givetvis är vi glada om du gästar oss snart igen, vardag som helg.

    Varmt välkommen åter!
    /Boknings-Inger

  • Senaste nytt!

    Skrivet av Tanja Brandin | nov 12, 2014
    I går gick vi ut med månadens nyhetsbrev. Om du inte har fått det i din mejlkorg men vill läsa det, så kan du göra det här. Vill du ha brevet fortsättningsvis en gång per månad så kan du anmäla dig till nyhetsbrevet på startsidan.

    Trevlig läsning!

    /Tanja