Silverram
inger2

Inger Nordberg

Inger är vår stjärna på Bokningen och har varit det i många år. Hon är nog den som kan Högberga Gård bäst av alla. Älskar att ta hand om våra kunder, möten med människor och är superintresserad av den vackra historiken som fortfarande är så närvarande i varje vrå här på Högberga.

Historiens vingslag...

Skrivet av Inger Nordberg | mar 02, 2015

Under mina år här på Högberga har jag insupit all historik jag kommit över om Högberga Gård och om Klas Fåhraeus som lät bygga min vackra arbetsplats år 1909-1911. Har dock alltid varit nyfiken på att veta mer om vår byggherres samtid, om dåtidens kulturelit och om de bekantskaper Klas Fåhraeus stiftade genom åren. Ernest Thiel, som lät bygga Thielska palatset på Djurgården, var en av dessa herrar. Och i veckan gjorde jag så slag i saken och besökte platsen som jag hört ska ha så många likheter med vårt Högberga Gård.

thielska-palatset
Thielska Galleriet
. Arkitekt Ferdinand Boberg

Ernest Thiel som lät bygga Thielska Galleriet 1904-1907, var även han likt Fåhraeus en konstmecenat, en stor konstsamlare och finansman. 
Dessa båda herrar levde under samma era och båda deras historier började i Saltsjöbaden.

När jag äntrar Thiels palats så känner jag mig av någon anledning som hemma. Det är en stämning som påminner om Högberga.  De konstnärer som Fåhraeus umgicks med och som han hade verk av i sin konstsamling - dessa eminenta personer återkommer också här; Carl Larsson, Nils Kreuger, Isaac Grünewald, Edvard Munch, Eugène Jansson, Ernst Josephson, Hanna Pauli, Anders Zorn, Richard Bergh, August Strindberg, Gottfrid Kallstenius och många fler.

ernest-thiel
Ernest Thiel målad av Carl Larsson år
1915  

Man får vara tacksam att Thiels fantastiska samling än idag finns kvar; vilka otroliga verk att beskåda och vilken mångfald. Vackra landskap, porträtt, tänkvärda, oförstående, sorgliga, glada, färgglada. Man ser de genomarbetade detaljerna när man kommer nära och jag kan enkelt förställa mig hur t ex Carl Larsson stått där vid sitt staffli och gjort just det där penseldraget som jag just nu står mitt framför.

Jag gick på guidad tur; Guiden berättade om hur Anders Zorn var så snål (eller ekonomisk) att han lyckades sälja ett verk två gånger till Herr Thiels förtret. Om hur Eugène Jansson snålade på färgen och blandade ut den med terpentin. Man kan se duken skina igenom färgen på vissa målningar. Att den nära vännen Hjalmar Söderberg ofta var på besök och att kvällarna ofta slutade med lite för mycket alkohol för Herr Söderberg, vilket resulterade i att han fick ett eget rum.

Både Klas Fåhraeus och Ernest Thiel fick uppleva sina glansdagar fram till mitten av 1920-talet. Sedan kom finanskrisen. År 1924 tvingades Ernest Thiel svårt skuldsatt att sälja sitt ståtliga hem och sin konstsamling till svenska staten med Hjalmar Branting i spetsen för 1,5 miljoner kronor.
Två år senare, 1926, fick Klas Fåhraeus lämna i från sig Högberga Gård och hans vackra konstsamling skingrades.


tavla-frieri
Efter att Fåhraeus konstsamling tragiskt auktionerades bort så var det lyckligtvis en målning som blev kvar; Gottfrid Kallstenius mästerverk ”Vår”, som idag fortfarande pryder väggen i vårt Galleri på Högberga Gård.

rosenmaskeraden
I en av böckerna jag köpte med mig fann jag en underbar festbild. Året är 1907 och Thiel bjuder in sina eminenta gäster till Rosenmaskeraden, för att fira att Thielska palatset står klart. Jag tittar på dessa unika personligheter och längst där till höger står en ståtlig man som jag känner igen och tittar på mig… Klas Fåhraeus!

Inser att här finns mer att utforska i den spännande historien. Så det ska jag.

// Högberga-Inger

Tack Sven!

Skrivet av Inger Nordberg | nov 21, 2014

Det är en ynnest för oss på Högberga Gård att vi har så många återkommande gäster. Gäster som säger att de känner sig hemma här och gäster som vi lär känna lite närmre. Professor Sven Hamrin är en av dem. 

Jag, Inger, har jobbat här på Högberga i 15 år. Då, för 15 år sedan, som konferensvärdinna. Och det var då jag träffade Sven Hamrefors för första gången. Sven är Professor ”in innovation, Communication and business creation” och har alla dessa år agerat som programledare för Communication Executives Program. Det har varit en ära att under denna tid ha fått hjälpa till med allt från att ge konferensservice, servera kaffe, planera allt kring deras möten till att också boka in alla hans utbildningar.

Idag, 15 år senare, har Sven bestämt sig för att gå vidare i livet och har därför denna vecka haft sin sista utbildning hos oss. Vi tackade Sven för denna tid med blommor och tal. Då berättade Sven att han har totalt bott hos oss ett HELT ÅR! Det är helt fantastiskt!!

Sven Hamrin
Sven Hamrefors med vår konferensgudinna Siw.

Sven! Vi tackar för den här tiden. Vi önskar dig allt gott i framtiden och givetvis är vi glada om du gästar oss snart igen, vardag som helg.

Varmt välkommen åter!
/Boknings-Inger

Förhandstitt på ABBA The Museum

Skrivet av Inger Nordberg | mar 31, 2014

Jag hade förmånen att få en härlig inbjudan, som jag absolut inte kunde tacka nej till. Det var en förhandsvisning till ABBA The Museum/The Choir!!

Oj vilken kör! Den hade allt!  Dans, solosång och stämmor i mängder och underbart att få lyssna på alla härliga ABBA-låtar, något jag aldrig kommer att tröttna på.

Kören startades för att fira att det är 40 år sedan ABBA vann Eurovision Song Contest 
med låten Waterloo och exakt på dagen den 6 april har kören världspremiär på ABBA The Museum. Efter det kan man boka kören i mindre alternativt större skala och det hjälper jag gärna till med, vilken stämning det skulle bli till middag i vårt Galleri. Lite extra roligt nu när vi precis har inlett ett samarbete med ABBA The Museum

Jag kommer ihåg när jag var liten (inte alls länge sedan), då stod jag och min kusin Anne på sängen med hopprepen som mikrofoner och bara ylade till ABBA´s alla sånger. Eftersom jag var ljushårig och Anne mörkhårig, så var det ju givetvis Agnetha man fick vara, det kändes helt rätt! 


Jag som Agneta

När jag nu satt där och njöt av körens skönsång så önskar jag att man kunde ta ton, men tyvärr har jag inte fått den ”ådran”. Jag får helt enkelt leta fram hopprepet hemma, ställa mig på sängen och sjunga utan publik... för texterna de sitter.

Thank you for the music!

//Inger

Jag mötte Zlatan

Skrivet av Inger Nordberg | nov 11, 2013

Ja, som man säger ibland, bilder säger mer än 1000 ord och här behövs ingen större beskrivning.  Jag har helt enkelt mött Zlatan och Isaksson. Här på Högberga Gård.

zlatan ibrahimovic

Programmet ”Partaj” som visas på Kanal 5 har gästat oss för inspelning ett antal gånger i olika skepnader. Det har tidigare varit parodi på både Jönssonligan och Pippi Långstrump och en hel del annat. Denna gång så var det då fint besök av Zlatan med kollegan Isaksson. Och välkomstkommittén denna gång var ju självaste JAG!

zlatan på högberga gård

Så nu får ni bänka er framför TV ´n kl. 2100 på söndag! Slå på kanal 5. Det ska jag göra!

/Inger    

Carl Westman - en dag i Saltsjöbaden

Skrivet av Inger Nordberg | okt 31, 2013

En härlig dag i Saltsjöbaden fick jag då det åter igen var dags för en spännande och intressant träff med Högberga Vänner. I söndags när solen fullkomligt trängde bort höstkylan så samlades vi i Saltsjöbaden för en rundvandring bland vackra villor. Vår ciceron var läkaren och Saltsjöbadskännaren Olle Ljungström.

Denna gång skulle vi följa Högbergas arkitekt Carl Westmans byggnader och även besöka den plats där vår egen byggherre Klas Fåhraeus bodde innan han lät bygga Högberga Gård.

Omkring 1860 började Stockholms befolkning öka kraftigt som en följd av den snabbt framväxande industrialismen. Under 1880- och 1890-talen ökade antalet stockholmare med hela 80 %. Då började borgarklassen att flytta ut ur staden. Grundaren och initiativtagaren till den nya sommar- och villaförorten Saltsjöbaden var den kände finansmannen och politikern Knut A Wallenberg, chef för Stockholms Enskilda bank. Wallenberg köpte 1889 ett 890 hektar stort markområde mellan Baggensfjärden, Lännerstasundet och Erstavik.

Wallenberg
Knut Agathon Wallenberg f 1853 d. 1938

K. A. Wallenberg lät också bygga Uppenbarelsekyrkan (1910-1913) i Saltsjöbaden. Kyrkan har inga gravplatser men det finns två personer som begravts där och det är just K. A. Wallenberg och hans fru Alice.

Kyrkans arkitekt är Ferdinand Boberg. Det sägs att Carl Westman inte var glad att Herr Boberg fick uppdraget, han kallade kyrkan för ”Brandstationen”. Bobergs allra första uppdrag var nämligen att bygga brandstationen i Gävle.  

uppenbarelsekyrkan
Uppenbarelsekyrkan

Det var många eminenta familjer som bodde här. Det som var återkommande under vår rundvandring var att det rivits ett och annat hus som säkert skulle kunna vara en otrolig sevärdhet idag.

Vi stannade till vid ”Villa Snäckan”. En patriciervilla från 1896, som lät byggas av Edvard och Anna Casparsson. Denna familj råkade ut för en förskräcklig tragedi. Familjen var välbärgad och hade bl a mycket konst av Ernst Josephson och Anders Zorn på väggarna. Edvard var övertygad om att han gått i personlig konkurs, och tog sitt liv i källaren. Efter hans död visade det sig att så icke var fallet. Hans fru Anna med barn bodde i ”Villa Snäckan” fram till 60-talet. Anna var duktig på att broderade och vid 84 års ålder hade hon sin offentliga debut, på en utställning i Saltsjöbaden. Samma år deltog hon i utställningen ”Nordiska konstnärinnor” på Liljevalchs konsthall i Stockholm. År 1960 visades hennes verk på en separatutställning på Moderna museet i Stockholm.


Villa Snäckan

Mitt i denna historiska vandring kom vi tillbaka till dags dato. Vi passerade nämligen ”Ove Sundberg´s” villa. Den retfulle personen i TV-programmet ”Solsidan”.

sundbergsvillan
Sundbergsvillan i ”Solsidan”

Vi gick vidare och nu visades flera villor skapta av Carl Westman. En gång i tiden hade både en fotografisk förening samt Publicistklubben lotteri och högsta vinsten var en villa i Saltsjöbaden med fullständig inredning och allt ritades av Carl Westman. En villa har rivits men den andra vinsten finns kvar än idag.

Olle Ljungström
Olle Ljungström visar en bild på en av lotterivinsterna                                                                                                                                                                                    
hus av carl westman
Alla dessa 3 villor som syns på bild är Carl Westman arkitekten

Vidare gick promenaden till Carl Westmans egen villa som han lät bygga till sin familj och idag bor och renoveras denna byggnad pietetsfullt av vår guide Olle Ljungström (ingift i Westman-familjen). 

Carl westmans hem
Carl Westmans egna hem


Grindstolpe designad av Carl´s fru Elin

Sist men inte minst så kom vi då till den plats där Klas Fåhraeus en gång bodde, alldeles vid vattnet med Tattbybron strax bredvid.   

Det var en väldigt vacker villa som tyvärr revs på 60-talet, tomten styckades upp i 3 delar och såldes. Det är väldigt sorgligt att en sådan vacker villa kunde rivas.

Klas Fåhraeus vill i Saltsjöbaden
Klas Fåhraeus villa i Saltsjöbaden, arkitekt Gustaf Wickman.

Jag vill tacka Olle Ljungström och Högberga Vänner för en lärorik vandring och jag är så glad att Högberga Gård finns kvar på sin berghäll och att jag dagligen har privilegiet att få vara en del av denna fantastiska plats.

Högberga Gård
Högberga Gård

//Högberga-Inger

Studentfesten

Skrivet av Inger Nordberg | apr 29, 2013
Studentfesten - filmen som bytte namn...

...och nu är den klar. I augusti 2011 hade vi besök av filmteam och skådespelare för inspelning av filmen som då hade namnet ” De skulle vilja vara som oss”, men som ni vet så kan vad som helst hända i filmens värld - och filmen bytte namn. Den heter nu ”Studentfesten” och visas i skrivande stund på biograferna land och rike runt.

Filmen är som sagt inspelad på Lidingö och på vårt vackra Högberga Gård. Den utspelar sig på ”ön” 1994 och handlar om Rasmus och Klara.

Dröm dig tillbaka till forna studenttider och gå och se den, det ska jag :)

Studentfesten

/Inger, f.d. student!

Den fördömde VS Partaj

Skrivet av Inger Nordberg | apr 12, 2013

Denna vecka har vi haft besök av hela två tv-inspelningar.Vi är förstås glada att tv-produktionsbolagen väljer just Högberga Gård som plats för sina inspelningar. Och jag förstår dem. Här är så vackert. Och det är alltid lika roligt att se in real life hur allt fungerar med att spela in film. Det är mycket förberedelse och det vi ser på film eller TV på ett par minuter, kan ta en halv dag att filma. 

Igår hade vi den stora äran att Rolf Lassgård med kollegorna Christopher Wagelin och Sebastian Hjort von Ornäs gästade oss för att spela in en scen till ”Den fördömde”.  Nu vet jag inte exakt vad det var för scen men helt klart intressant att se Lassgård och ett par nunnor äntra vår huvudentré med en massa filmkameror kring sig.

Inspelningen gäller två nya episoder om Sebastian Bergman som nu arbetar som psykolog på riksmord. Han och kollegorna kastas in i två mordfall och detta kommer att visas i två delar om 90 minuter och kommer preliminärt att ha premiär under julhelgen 2013 på SVT.

Tidigare i veckan så var det Partaj på Högberga vill jag lova. Då gästade Kanal 5´s humorgäng ”Partaj”, med Christine Meltzer, oss. De gjorde en parodi på ”Jönsson-ligan”, ni som gästat oss kanske kommer att känna igen er, för en scen filmades i vårat Kinarum. Detta avsnitt kommer att visas på Kanal 5 den 21 april, så sätt på TV´n då.

Tjänna!

//Inger

Eminent besök på Högberga Gård

Skrivet av Inger Nordberg | mar 26, 2013

I söndags var det dags igen för Högberga Vänner att gästa oss med en spännande föreläsning.  Vi välkomnade Lars Westman, som är barnbarn till Carl Westman, och jag var bara tvungen att förkovra mig ännu mer i historien om denna stora arkitekt som ritat Högberga Gård för över 100 år sedan.

Carl Westman
Carl Westman

Carl Westman studerade vid KTH 1885–89 och på Konstakademien 1889–92. Efter att ha arbetat i USA som anställd arkitekt återvände han 1894 till Sverige. Åren 1894–97 var han som anställd arkitekt hos Aron Johansson sysselsatt med Riksdagshuset i Stockholm. Därefter startade han egen arkitektverksamhet och var även verksam som möbeldesigner. Han designade bl a en del av Fårhraeus möblemang. Än idag kan man se Westmans designade stol i vår huvudbyggnad. 

En av Carl Westmans mest kända verk är Rådhuset i Stockholm och man kan se likheten med vår vackra anläggning.

Lars Westman som är journalist, krönikör och författare är verkligen en inspirerande föreläsare. Med sin breda kunskap och sitt sätt att framföra berättelser, satt jag som fastklistrad.

Hur kom det då sig att Högberga Gård byggdes? Jo, allting började faktiskt i Saltsjöbaden. I slutet på 1800-talet och i början på 1900-talet var det även då populärt för societeten att bo där.

Denna tid kallar Lars Westman för ” hemliga konstpolitiska dramer”! För familjer såsom Wallenberg, Thiel, Westman, Fåhraeus mfl, så var det populärt att äga en udde på en hög klippa. Dessa familjer umgicks flitigt och ibland med stora fester.

Men så sprack bubblan, Knut Wallenberg som ägde stora delar av Saltsjöbaden hade inlett sitt Saltsjöbadenprojekt tillsammans med Ernest Thiel. De blev ovänner och Thiel blev den store förloraren.

Thiel bestämde sig då för att bygga Thielska Galleriet på Blockhusudden. Detta innebar då att andra familjer hade tankar på att lämna Saltsjöbaden så även Fåhraeus och diskuterade detta med sin vän Carl Westman och de började leta efter en lämplig plats att bygga på. Eftersom Fåhraeus hus endast låg 1 meter över havet så var det nu viktigt att den nya bostaden låg högt upp på en klippa och efter letande hittade dessa två herrar Högbergaklippan på Lidingö. Detta innebar också att Thiel och Fåhraeus kunde blicka ut över vattnet och beundra varandras palats.

Carl Westman har bl a  även arkitekterat Bünowska villan, Svenska Läkarsällskapets hus, Radiumhemmet, Röhsska museet.

Det sägs att på Carl Westmans alla sina skapelser, så finns någonstans hans initialer på de olika byggnaderna, så nu måste jag ju ut på upptäcktsfärd.

Jag tackar Lars Westman för en väldigt bra och inspirerande föreläsning.

//C.W – letande Inger

Du är vad du äter

Skrivet av Inger Nordberg | maj 24, 2012
Detta med att sätta lite extra fokus på vad vi stoppar i oss känns väldigt aktuellt nu inför stundande  badsäsong. Under senaste året så har vi vid ett flertal tillfällen haft celebert besök av Anna Skipper som är programledare för just ” Du är vad du äter”. Några av programmen spelades in just hos oss på Högberga Gård och vi hade glädjen att även få en pratstund med henne som du kan läsa i senaste numret av vårt magasin ”Högtryck”.

Där berättar Anna bland annat att det inte BARA handlar om maten då det gäller hälsa. En god hälsa är att må bra, vara nöjd med sig själv och känna energi och glädje i livet. 

Anna Skipper, Du är vad du äter
Under Annas besök har vi fått ta del av de nyttiga varianterna av mat som är bra för både kropp och själ och det har ej gått henne förbi att vår F&B Tommy är noga med säsongsbetonad, ekologisk, närproducerad och energirik mat.  
Nu vankas här lunch, vad kan det bli för gott idag ? …….och den ska avnjutas i trädgården där solen riktigt knackar på och vill säga –Nu är sommaren här!! 
Soliga hälsningar
Inger

Prinsessan har fötts!

Skrivet av Inger Nordberg | feb 23, 2012
Idag är en extra bra dag på Högberga Gård. Solen lyser starkt och alla i vårt vackra land har nåtts av nyheten att en PRINSESSA är född. Det var med glädje jag hörde nyheten i morse och precis nu har jag blickat ut över Stockholms inlopp med mina kollegor och hört saluterna skjutas av inifrån Stockholm. Man kände riktigt historiens nya vingslag vid varje skott, med andra ord känslorna var ”all over the place”, hehe.

Ikväll firar vi med våra gäster och bjuder givetvis på prinsesstårta. Victoria och Daniel!
Stort GRATTIS till er lilla Prinsessa från mig.
/Inger

Resmål Barcelona

Skrivet av Inger Nordberg | dec 06, 2011
Hola, hola!! Jag har haft den glädjen att få åka med min härliga”boss” Johan till Barcelona. Syftet med resan var att delta i IACC´s (International Association of Conference Centers) årliga träff. Det är ett internationellt nätverk där vi är medlemmar. Men det är ju aldrig fel att förena nytta med nöje. Så vi reste ner två dagar tidigare för att ta för oss av Barcelona. Både Johan och jag var två nyfikna själar som besökte denna underbara stad för första gången. Av mina kära kollegor hade jag fått en reseparlör och den bläddrades i febrilt. Här skulle det ”turistas”!

Vi möttes av en underbar sol (alla dagarna) och man saknade INTE ALLS storm och regn i mörka Sverige. Barcelona är en underbar stad, även vid denna tidpunkt på året. Sevärdheterna ligger relativt nära med gångavstånd till det mesta. Vi kunde även njuta av alla uteserveringar med sina goda tapas-rätter, dag som kväll. Även om det inte är turistsäsong så myllrar gatorna av folk och en härlig stämning. Härligt att bara stanna till och insupa atmosfären.

Vi bodde på ett hotell som heter Catalonia Catedral och som jag varmt kan rekommendera, fräscht, nytt och centralt läge. Vårt första besök vi gjorde var till Catedral de Barcelona (från år 1298), som låg alldeles i närheten.

Barcelona
Catedral de Barcelona

Man tar alltid med sig något minnesvärt när man reser. Denna gång blev både Johan och jag fascinerade över Arkitekten Antoni Gaudi. Vilka mästerverk han har gjort. Vi besökte La Padrera, ett fantastiskt bostadshus som blev klart år 1910. På taket var det en otrolig skulpturpark med en underbar utsikt.

Barcelona
La Padrera

Barcelona
Gaudis stora mästerverk Sagrada Familia


Casa Batlló, ännu ett av Gaudis verk.

Vidare bar det av till Sagrada Familia. Det tillhör världens 8:e underverk och är helt ”outstanding”. Tyvärr blev Gaudi år 1926 påkörd av en spårvagn och hann ej slutföra byggandet. Men jag lovar, han hann en hel del. Än idag håller man på att färdigställa kyrkan som beräknas vara klar år 2026.


Inne i Sagrada Familia

Jag tror inte Johan var sådär jätteintresserad, men jag lyckades övertala honom. Eftersom Barcelona är en stor fotbollsstad så måste man ju bara besöka Camp Nou. Sagt och gjort! En taxi tog vi och vad hände? De hade stängt en timme tidigare än vår ankomst. Så vi fick stå och sukta utanför stängslet på denna arena som tar 120 000 personer.


Johan är så glad ändå!

Ja, vi hann med så mycket dessa två dagar av sightseeing. Blev väl inte så mycket shopping, man hade ju en karl med sig, hehe. Men en härlig stad att ”bara vara” i.


Ny bekantskap på stora  gågatan La Rambla


Parc de la Ciutadella


Så blev det dags att lämna innerstan för att åka vidare till La Mola. En resort ca 40 km in i landet. Där blev vi varmt välkomnade av alla nationaliteter som är medlemmar i IACC. Det var även andra svenska anläggningar som deltog. Vi hade föreläsningar och mycket erfarenhetsutbyten med kollegorna. Jättetrevligt att träffa både gamla och nya bekantskaper.


La Mola


Namnet La Mola härstammar från detta berg

Allra sista dagen checkade vi ut från Hotellet får att besöka den stora EIBTM- mässan. Det var en enormt stor mässhall och det var utställare från alla världens hörn. Riktigt roligt och intressant att se. IACC hade en egen monter och lika så Visit Sweden. 


EIBTM-mässan 


Visit Sweden

Innan hemfärd till Sverige, hann vi med en sista runda på mina ömma fötter i Barcelona. Det har varit en jättehärlig resa som har innehållit allt man kan tänka sig. Sol, sevärdheter, bara vara, härlig atmosfär, träffa nya människor, god mat och gott vin, föreläsningar, mässbesök och åter igen en stor sol!

Sist men inte minst vill jag tacka Johan för resan och för ett himla bra resesällskap. Förutom de små bebies-bläckfiskarna har ALLT varit SUPER!! Gracias Johan!!

Inger

Dom skulle vilja vara som oss...

Skrivet av Inger Nordberg | sep 05, 2011
…vilka är det som vill det? Ja, det tål att tänkas på, hehe. Nej, i själva verket har detta med något helt annat att göra. Vi har nämligen, åter igen, haft äran att ha filminspelning i två dagar här på Högberga Gård.

"De skulle vilja vara som oss" är en svensk komedi för ungdomar som utspelar sig på Lidingö 1994 och handlar om Rasmus och Klara. Den är ett ungt kärlekspar som går igenom sin svåraste dag någonsin i samband med att hon tar studenten. Filmen kommer att vara en skrattfest i högt tempo utan en lugn stund med oförglömliga karaktärer. Huvudrollerna spelas av bl a Kjell Bergqvist, Johannes Brost och Björn Starrin.

Dom skulle vilja vara som oss
Vi hade nöjet att få besök av unga etablerade skådespelare som Anastasios Soulis, Edvin Endre, Henrik Lundström och Filip Berg.

Det var två roliga dagar, och det är alltid intressant och se hur det går till på en filminspelning. Alla måste ha tålamod och det är mycket väntan, flera omtagningar samt ett otroligt teamwork både framför och bakom kameran. Men jag gissar att pauserna var nog inga problem denna gång. De kunde njuta av underbar sol och den vackra utsikten från vår härliga trädgård.

Dom skulle vilja vara som oss...
Kameramännen redo...

Filminspelning
Lite romantik är aldrig fel...

Filminspelning
Studentfest i full gång. Ja, det var en av scenerna som spelades in...

Inte nog med detta. Vår underbara Tove och JAG fick hoppa in som statister! Det var en rolig upplevelse och många omtagningar blev det……jag hoppas att det inte berodde på mitt perfekta skådespeleri, hehe.

Filminspelning Hollyeood
Tove fixas... snart in action...

Filminspelning Högberga Gård
Och så jag då...

Hollywoodskylt

Ja, här på Högberga Gård är det mer än vår "Hollywoodskylt" som ger Hollywoodkänsla må jag säga. Och resultatet - det kan ni se på bioduken sommaren 2012. Så, håll utkik efter "Dom skulle vilja vara som oss".

/Statist-Inger

Filminspelning...

Skrivet av Inger Nordberg | apr 13, 2011
Vi har haft äran att ha ett filmteam hos oss igen. Tredje gången inom loppet av bara en månad. Så häftigt att de gillar vår fantastiska miljö. De också. Det har varit inspelning av "Halv åtta hos mig", "Du är vad du äter" och så nu inspelning av en spännande kriminalserie baserad på Arne Dahls framgångsrika böcker.

I veckan var det Filmlance International AB som filmar för SVT´s nya kriminalserie som besökte oss. Projektet innefattar de fem första böckerna i serien och hos oss på Högberga var det klipp till bok nummer 4 som spelades in. Man räknar med att börja sända serien redan i höst. Spännande.

Arne Dahl
Claes Ljungmark med kollegor är ”in action”!

Arne Dahl
Inte ens karaktären Arne Dahl kan undgå vår vackra utsikt!

Nästa gång kanske jag ska fråga om jag får vara statist…..hmmm….

Allt gott!
Statist-Inger

2011

Skrivet av Inger Nordberg | jan 04, 2011
2011 har knackat på och vi släpper in det nya året med öppna armar. Jag vill passa på att önska er alla en riktigt god fortsättning på det nya året!

Under ledigheten har jag med familj blivit ompysslade av mina föräldrar. Tack Mamma för det alltid så goda julbordet, det är precis lika gott som våra kockar tillagar det på Högberga.

Och nu är vi tillbaka på vårt vackra Högberga. Snön gnistrar av solstrålarna som äntligen tittar fram och färjorna prejar undan isflaken med sådan kraft. Vilket skådespel! Jag känner ett lugn när jag skådar denna fantastiska utsikt, samtidigt som jag känner spänning och nyfikenhet inför det nya året. Vad kommer att hända?

Vi kommer att fortsätta vårda vår anläggning med värme och omsorg. Vi kommer att vänta febrilt på att vinfabriken öppnar sina portar för första leveransen. Ideér i alla dess former kommer att ”ploppa upp” och sättas i verket. Allt för att våra gäster ska ha en oförglömlig upplevelse här hos oss. Jag kommer givetvis att följa våra beläggningssiffor med iver och spänning. 2010 gjorde vi ”All time high” och detta kan vi absolut göra igen, INGENTING ÄR OMÖJLIGT!!

…och för att komma dit så måste man börja någonstans. Jag ska nu hjälpa Madde med att ”piffa” till med blommor, sedan så hjälper jag nog Börje med snöskottningen...

God fortsättning på det nya året! Och välkommen 2011. Vi är redo!

//Inger

Inger "the Rocker"...

Skrivet av Inger Nordberg | aug 16, 2010
...skulle ju kunna vara något för mig för en dag. Eftersom många i min omgivning är trogna rockare och Sonisphere-festivalen nalkades, så kände jag att man får väl ställa upp. En heldag med rockeliten både kring sig och på scen. Några dagar innan frågade jag min kompis Annelie om man kunde ha picknick med sig… det har man ju fått höra kan jag lova...- ”har du packat korgen ännu, Inger?” …hahahaha.

Dagen innan var jag i Kungsträdgården på Sonisphere´s förfest och fick då veta att det skulle komma 47 000, jag repeterar 47000 människor!!! Herre jösses, är det sååå stort?

Sonisphere
En somrig augustidag
Den 7 augusti införskaffade jag en regnponcho, sedan bar det iväg till Stora Skuggan. Solen sken mot det gröna somriga gräset och det första bandet vi såg var Anthrax och jag tänkte... det här blir en lång dag. Har aldrig hört dom förut. Medan de spelade så började det dugga men vi höll hoppet uppe, det går över. Snart är det sol igen.

Hammerfall
Vidare spelade Hammerfall. Dom känner man ju igen och bra röst har han också. Inte riktigt samma låtmaterial som i Körslaget dock.

Iggy
Nästa uppträdande var Iggy Pop and the Stooges. Vilken man! Hur gammal är han och rör sig som en 15-årig hormonspruta? Där kan man tala om att han bjöd på sig själv. Han var överallt på scen och i publikhavet. Det var riktigt roligt att se honom, jag förstod nog aldrig varför han skulle loska på sig själv... hmm... Regnet hade nu börjat vräka ner, det var riktigt hällregn, som aldrig ville ta slut.

Sonisphere Stockholm

Konsert Stockholm

Sonisphere 2010
Man tager vad man haver...

Vissa gjorde vad de kunde för att skydda sig från vätan. Gömde sig under barborden, andra byggde tak med borden. Någon satte en stor soptunna över huvudet. Andra struntade i allt och dansade som barn på nytt i leran. Jag började fundera på om jag skulle ge upp, men nej. Det fanns dom som hade det värre än mig, utan regnkläder... och det var ju stora artister på plats.

Alice Cooper
Alice i Djurgårdentröja
Alice Cooper blev nog min favorit. Han hade inte bara musik att bjuda på, utan också en show med dockor, svärd, giljotin och låtar som Schools out och Poison, dessa har ju de flesta hört. Riktigt bra.

Mötley Crüe var näst sista band och det var med full fart de rockade loss. Det är ju ett band som varit med om både det ena och det andra.

Vince Niel
Vince Neil sjöng bra

Tommy Lee
Den ökända Tommy Lee pratade med publiken. Bland annat berättade han att "you swedish people are so fakking horney, jo fakking maddefakker"... hmm...

Bruce Dickinson
Nu var det sista bandet kvar att spela; Storfavoriten Iron Maiden gjorde entré med födelsedagsbarnet Bruce Dickinson. Kände inte igen så mycket av deras nya låtar och efter denna heldag i ösregn och när leran stod oss upp till knäna gav vi upp och åkte hem till värmen.

Stora Skuggan
    
Min erfarenhet av rockvärlden blev väl inte den bästa med tanke på vädret men man har ju sett världsartister. Det känns stort. Jag hoppas att mina vänner har lyssnat på min önskan. Nästa gång blir det stor schlagerfest med TAK över huvudet.

Sonisphere 2010
Funderar fortfarande på vad frugan sa när brorsan kom hem

/Rock-IngerMammarollen...

Skrivet av Inger Nordberg | aug 06, 2010
I förrgår när jag och min bror Kjell gick ut i de Sörmländska skogarna för att se om vi kunde hitta några kantareller efter de regnväder som varit så fick jag uppleva något märkligt.

När vi går där och letar efter de fläckar med orange färg som man blir så glad att se, så tittar vi till bakom ett omkullvält träd…..och vad ligger där?


... jo ett litet, litet rådjurskid.

Det var en så konstig känsla, det kändes som om vi skulle klappade den så hade den inte sprungit iväg. Den låg där så fin och kände sig trygg bakom trädet och tänkte nog att ”ingen ser mig”.

Min första reaktion är att, DEN MÅSTE VARA ÖVERGIVEN!

Kjell, storebror som han är, gav mig lektionen i hur naturen fungerar. Att mamman lämnar sitt kid för att ge sig ut och leta mat, sen kommer den tillbaka, SÅ KLAPPA INTE! Nu lämnar vi den här, så Mamman inte känner doften av oss.

När vi kom tillbaka hem så kunde jag inte släppa bilden av kidet som jag sett och funderade på djurens relationer till varandra. Hur kan mamman ha en sådan pli på sitt kid? Hur säger hon med bestämdhet att ”stanna här” till jag kommer tillbaka? Det är ju otroligt beundransvärt.

Tänk vad vi föräldrar skulle kunna lära oss mycket av djurlivet :-).

//Inger

Ps. Det är fortfarande dåligt med svamp men efter regn kommer sol och då kanske kantarellerna tittar fram.  

Men man måste äta då… och man måste sova då…

Skrivet av Inger Nordberg | jul 07, 2010
...det är ju en passande kommentar från reklamens utbud som skulle passa här på Högberga Gård, men vi får även lägga till måste konferera då...eller måste ha fest då…

Vi pratade idag om vilka olika slags filminspelningar som skett här hos oss. Så jag tänkte att jag tar helt enkelt lite mer plats på bloggen och delger mina minnen inom denna ”genre”.

Mitt första minne är inspelningen av Redarbalen från ett avsnitt av Rederiet. Jag fick den äran att putsa upp Gaby Stenbergs spegel, vilken merit.

Vi har haft inspelningar såsom Snoken, privatdetektiven med hunden Turbo. Beck var här och hälsade på med Gunvald, ni kan ju tänka er att vi tjejer välkomnade Persbrandt med öppna armar. Jag försökte få till avslutningsfesten för dem när jag hade regissören Kjell Sundvall på visning, men det blev tyvärr inget den gången.

Vi har även gästats av Lilla Jönssonligan, där bla Loa Falkman stoltserade på vår gård.

Peter Stormare var på besök för inspelningen av filmen Varg… Och då steg ju pulsen igen bland tjejerna.

Bachelorette var här en hel sommar och vi fick trösta killarna som blev utröstade en efter en, de stackarna, och ingen av dom blev lyckligt utvald i slutänden.

Idag är det fortfarande gäster som frågar om det är här grillmästaren von Liedl huserar och så är det ju. Han grillar i vår trädgård med extrainköpta enbuskar kring sig.

Förra julen när jag hoppade in i receptionen och stod och hojtade på min kollega Mats så tittade självaste Mats Sundin fram….då tystnade Inger. Han var i tagen med att göra reklamfotografering för klädföretaget Brothers.  

Mats Sundin

Mats Sundin framför öppna spisen i Kinarummet här på Högberga Gård.

Det roligaste reklamminnet jag har från Högberga var när jag faktiskt var delaktig själv. Vi skulle ha personalaktivitet och delades in i grupper för att just göra reklamfilm om Högberga Gård. Vi blev peppade av Gert Fylking som gav oss tips. Han sa att att kan han göra reklam för Hyundai med att sitta och fisa i bilen så kan säkert vi också komma på något.

Något som jag aldrig kommer att glömma är när vår vaktmästare Börje och jag ska göra reklam för vår festvåning genom att arrangera ett bröllop. Jag skulle vara brud och man fick ju ta vad man hade som rekvisita, så det blev en linneduk på huvudet och lite folie som tiara och sen bar det bara utför. Vi skulle bara skåla med varandra men det gick ju inte. Vi skrattade som bara den... jag förstår nu att det inte är lätt att vara skådespelare och jag hopps att den filmen inte visas NÅGONSTANS!

Nej nu får jag nog stoppa här och återkomma vid annat tillfälle.

Jag vill givetvis passa på att önska er ALLA en riktigt härlig och varm sommar.

Lev väl!!! //Inger

Stockholm De Lux…

Skrivet av Inger Nordberg | jun 22, 2010
…..så upplevde jag vår härliga huvudstad i helgen. Vilken folkfest och vilken vacker Kronprinsessa vi har.

Bröllop Stockholm
Från vår fantastiska utsikt på Högberga Gård såg vi förberedelserna redan under fredagen.  Regattan av militärbåtar, Dannebrogen och den Norska Kungafamiljens båt passerade. Ja, de kungliga bröllopsförberedelserna nådde även ut till oss.

Jag skulle bara in till stan under lördagen och förhoppningsvis få en skymt av Kronprinsessan och Daniel. Detta är ju en historisk händelse, det är första gången en kvinnlig tronföljare gifter sig i modern tid. Det kan man bara inte missa.

Bröllop Stockholm
Vilken stämning!! Från T-banans undergjord kastades jag rätt in i en folkfest med en härlig stämning. Folk var glada, uppsluppna och förväntansfulla.
Militärorkestrar spelade med bravur.

Väntan, väntan, väntan………….. till slut steg jublet och kortegen uppdagades. Där var DOM!

Kronprinsessa n och Daniel bröllop
Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel!! Vilket vackert brudpar. Och där står jag och får uppleva deras stora dag. Helt fantastiskt!!

Bröllop Stockholm

Jag gick vidare via ett soligt Kungsträdgården mot Slottet. Ännu mera glada människor och jag fick se kungligheterna vinka från Lejonbacken. Folkets jubel var enormt och kören sjöng så det hördes över hela huvudstaden, en oförglömlig dag.

Sitter nu på Högberga och tar emot bokningar och planerar konferenser från våra härliga kunder och vi hinner också prata en hel del om helgens bröllopsfest.

Jag passar på att önskar er alla en underbar Midsommar, och kom ihåg……….. för att citera en mäktig prins...

"STÖRST AV ALLT ÄR KÄRLEKEN"!

//Inger