Fördristar

Skrivet av Inger Nordberg | dec 15, 2017

Inger  här. Inkan. Eller Olga som man i bland får heta. Gissar att det sistnämnda har med min passion för historiken här på Högberga att göra. Olga var ju självaste byggherren Klas Fåhraeus' älskade fru. Det finns så mycket härliga historier från förr. Då, när den tidens kulturelit minglade runt här på Högberga Gård. Så mycket klokt som sagts. Så vackra episoder. Och förstås en del galenskap. Händelser som jag mer än gärna berättar om och om igen... Här kommer en.

"Fördristar"

Första gången Klas träffar sin blivande fru, Dramaten-skådespelerskan Olga Björkegren
är i konstnärskolonin i Grèz i Frankrike.

Tiden gick efter första mötet men en dag i Stockholm så blir Klas bjuden via en vän på en vernissagefest som Olga anordnar för sina målar-vänner. Klas hade turen att få sitta vid värdinnans sida. Efter festen gick Klas hem och skrev ett friarbrev till Olga; ” Det är den objudne gästen från igår som idag fördristar sig att begära eder hand”.

Hur detta togs emot återkommer jag till inom kort.

//Inger

Kallstenius

"Vår" av Gottfrid Kallstenius, målad år 1842 är ett av konstverk en som hänger kvar på Högberga Gård från byggherren och konstsamlaren Fåhraeus tid. Vi brukar kalla den för "frieri" så den tycker jag passar ypperligt att lyfta fram här