Silverram
Johan Hjort

Johan Hjort

Johan är VD och ägare på Högberga Gård. Jobbar mest med strategier, affärsutveckling men drar sig inte heller för att hugga i när det ska byggas, grävas och snickras. Lyssnar gärna in vad våra kunder vill ha idag och i framtiden och projekterar därefter. En gång i månaden skriver Johan också sin VD-blogg här på sidan.

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | apr 27, 2016
Hej igen Högbergavänner!
 
Nu har vi premiärklippt gräsmattan och ​inom kort åker utemöblerna fram – lite svårt att tro med
dagliga snöfall men värmen är snart här, det lovar vi!
 
Och i väntan på värmen så kan vi nu berätta att ÄNTLIGEN är vår varma källa färdig. I skrivande stund badar de första gästerna efter provbadet som gjordes igår kväll. Tänk er att sitta med sina kollegor på jobbet, sin kärlek eller goda vänner och blicka ut över havet och Stockholms siluett – kanske med något gott att dricka
eller bara i sällskap med naturen.

Spapool vid havet vid Stockholms inlopp

För mig är det en häftig grej att ta ett investeringsbeslut som vi inte vet om vi kan räkna hem utan egentligen bara känna med hela kroppen att ”det här måste vi bara göra” Det blev mycket bättre än jag vågade tro
och nu är den här, redo för er. Varmt välkomna.
 
Apropå värme så har Tommy Eriksson, vår gastronomiske ledare, det hett om öronen nu. Han är, som en av kockarna i Stockholm Culinary team, fullt fokuserad på OS i matlagning som går av stapeln i Ehrfurt i oktober.

Tommy Eriksson i köket på Högberga Gård

Jag har ju den stora äran att ha Tommy som delägare på Högberga och hans tävlingssinne och extrema detaljfokus i matlagningen gör att det känns himla roligt att få se honom vara en del av det här och utvecklas
och växa som både matlagare och människa. Go Tommy!
 
Och apropå gastronomi och smakupplevelser så händer det spännande grejer även i Högberga Vinfabrik. Våra 2013 viner har precis släppts och finns förstås att njuta av på både Högberga Gård och Lidingö systembolag. Just nu är vi dock mest uppe i varv över att år 2015 tros vara ett av de absolut bästa åren i Toscana på 2000-talet, en del säger bästa året på 25 år. Våra druvor som vi plockade i höstas är nu förstås vinifierade och ligger nu på ekfat cirka ett år framöver för att senare buteljeras men redan nu känner vi stor potential på vinet. Vi har just idag också gjort en mycket spännande vertikalprovning tillsammans med
Livets Goda som vi återkommer till i nästa nyhetsbrev.
 
Som vanligt finns jag på mail, telefon eller för en fika om ni vill prata upplägg på möten eller
ännu fler idéer som kan göra oss bättre.
 
Nu njuter vi av våren, i helgen kommer den!
 
// Johan

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | mar 03, 2016
Hej igen Högbergavänner!
 
Ljuset och den värmande solen återvänder så sakteliga och här på Högberga syns det tydligast genom att våra gäster återigen tar sin kaffekopp och går ut på berget och njuter av stunden och utsikten.

utsikt högberga gård lidingö
 
Vi har fått en kanonstart på året med fler gäster i alla segment vilket förstås stärker vårt självförtroende och gör att vi kommer att satsa ännu mer på vår utveckling under året. Vi har också redan förkovrat oss, i vanlig ordning, genom Trenddagen – trendspanaren Göran Adléns återkommande evenemang här på Högberga.
Även det ger självförtroende att använda i våra kommande satsningar.
 
Det som dock känns allra hetast just nu är just vår ”heta” källa som närmar sig invigning och nu pysslas det med detaljer och jag kan bara säga att jag är så ​nöjd med att vi tog i med investeringen och integrerade den med berget och skapade relaxytor runtomkring. Utsikten kommer bli helt magisk!

Ny energi har vi själva samlat på oss genom en härlig personalresa till Åre här i februari. Jag känner mig ​verkligen stolt över alla härliga medarbetare och tacksam för allt vi lyckas med tillsammans i vardagen.
Så känslan, att tillsammans få susa ner i pisterna, bada varma bad och sen slänga sig i snön,
dricka öl, äta gott och bara umgås, är mäktig.

Personal Högberga
 
Högberga Vinfabrik har framgångsrikt sålt slut på sin årgång från 2012 och fått beröm för alla tre 890 varianterna. Den 4 mars släpper vi de första flaskorna från skörden 2013 på Systembolaget och de finns självklart att smaka hos oss på Högberga också. Vi har för första gången provat på att göra en Bordeauxblend med 70 % Cabernet Sauvignon och 30 % Merlot som känns spännande.
 
Som vanligt finns jag på telefon, mail eller en fika här på Högberga när ni vill prata om idéer
eller vill ha hjälp med ert möte.
 
Jag ser fram emot en spännande vår och hoppas vi ses.
 
// Johan

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | dec 07, 2015

Hej igen Högbergavänner!

Julen står för dörren och ett, för oss, fantastiskt 2015 går mot sitt slut. Dessförinnan har vi dock många julbordsgäster att träffa och många möten och fester att genomföra innan vi
stänger igen ett par veckor och laddar upp för 2016.

Personal

Vi gör vårt femte rekordår på raken och 2015 passerar vi för första gången 40 mkr i omsättning vilket är ett härligt bevis för att många vill komma och vara hos oss på Högberga. Vi har ju sedan några år tillbaka öppnat upp för privatmarknaden med både weekends, brunch, afternoon tea, lite afterwork och mingel. En satsning som verkligen fallit väl ut. Samtidigt som vi har fått ändrat vårt sätt att jobba med service en del, då enskilda gäster förstås har andra perspektiv än konferensgrupper. Detta har i sin tur gjort att vi fått högre betyg på våra gästenkäter även från våra konferensgäster då vi förmodligen ”ser” andra behov än vi gjort tidigare.
Alltså har högre omsättningen och fler gäster hjälpt oss höja gästnöjdheten ytterligare
och det är förstås något som höjer vår egen stolthet än mer.

Vi ​fortsätter att satsa framåt med ​ny design i samtliga hotellrum och vår nya varma utomhuskälla beräknas öppna upp ​under mars månad. Vi går även igenom akustiken i huvudbyggnaden som tack vare nya privata målgrupper i huset har visat sig  kunna förbättras. Ni gäster är alla i högsta grad delaktiga i vår utveckling genom era uppriktiga önskemål och idéer till förbättring. Stort tack för det!

Tommy Eriksson Årets Kock

Vill också uttrycka min stolthet, glädje och uppskattning över att ha en delägarkollega som Tommy Eriksson som i år igen visar att han tillhör eliten av Sveriges kockar genom att för tredje gången gå till semifinal i Årets Kock vilket innebär att vara bland de 18 bästa. Ni kommer att få se mer av Tommy i tävlingssammanhang då vi satsar vidare i vårt kök med fler kollegor och en ny köksmästare för att dels frigöra tid för Tommys tävlande
och höja vår kvalitet ytterligare. Mer om det inom kort.

Slutligen vill jag önska er alla en riktigt god jul och en fin avslutning på 2015. Hoppas ni får njuta av värmen av nära och kära under julledigheten! Jag hoppas också att vi alla skänker extra omtanke OCH gör konkreta insatser för de som behöver det lite extra – det finns många som nu behöver trygghet i alla former och det betyder mycket att ägna en tanke kring hur man själv kan bidra med det. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Vi ses nästa år!

// Johan

VD-Blogg

Skrivet av Johan Hjort | sep 30, 2015

Hej igen Högbergavänner!

Wow, september – vilken månad att bjuda på det allra bästa. Brittsommardagar, massvis med möten och projekt, hummerpremiär, druvplockarresa till Toscana och huset fullt av många många glada gäster.

Apropå glada gäster vill jag slå ett slag för vår vinweekend tillsammans med Peter Wahlbeck och sommelieren Barbro Höglund. Vi älskar vin och vi gillar även romantiken kring vin, men ibland blir det alldeles för seriöst utan något inlägg av ”vanliga” känslor. Ibland används så många avancerade uttryck att åtminstone jag undrar om man inte bara får säga att det är gott! Jag har ingen aning om vad Peter Wahlbeck har att säga om detta men jag är väldigt nyfiken på just detta! Besök oss gärna 23-25 oktober.

Vin 890
Och apropå vin så får vi fler och fler berömmande ord om Högberga Vinfabriks 890 viner. Nu senast är det Världens Viner som har uttalat sig och verkligen gillar vad vi åstadkommer härute på Lidingö med våra italienska egenplockade druvor. Passa på att handla dem på Garnisonen, Fältöversten eller Lidingö systembolag eller beställ dem på systembolaget.se.

druvplock
Och apropå 890 och Högberga Vinfabrik så är vi nyss hemkomna från vår druvplockarresa. Vi var 17 glada personer som åkte ner till Gavorrano som ligger i Maremmadistriktet i Toscana. Där besökte vi vingårdar och utforskade Toscanas underbara utbud på mat och dryck. Två dagar plockade vi även sammanlagt drygt 10 ton vindruvor som sedan kördes upp i vår kylbil till Lidingö för vinifiering. I lördags hade vi vår skördefest och drygt 50 vinentusiaster kom och hjälpte oss med avstjälkning och att få upp druvorna i våra jästankar.

pop up office
Och apropå tankar som jäser så har vi förstås många nya idéer som vanligt här på Högberga. Pop up office är en sådan som är så självklar att man undrar varför den inte ”paketerats” av oss tidigare. Då och då kommer en eller ett fåtal personer hit och vill sitta och jobba. Endera för lugnet, eller för att sitta mitt i pulsen av konfererande gäster, eller för utsikten, eller för att ta del av våran mat och service. Ofta när jag frågar dem om de haft en bra dag säger de; ja, varför gör jag inte det här oftare? Ja, nu är i alla fall vi än mer förberedda på detta så
välkomna till oss även om ni är få eller till och med ensamma.

Och är det andra nu som har tankar som jäser så vädra dem gärna med mig,
jag finns på telefon, mail eller fysiskt för en promenad eller fika!

Ciao
// Johan

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | sep 01, 2015
Hej igen Högbergavänner!

Hoppas ni alla haft en bra sommar, min har varit mycket fin. Just idag känns som om vi går in i nästa årstid som för mig är favoriten. Jag får åka hem till Härjedalen och se alla fina färger på fjället och andas hög klar luft under några fina jakthelger. Här på Högberga är ju hösten vår mest bokade period och det är
härligt att vara mitt i den energin.

Hotellrum
Under sommaren har vi renoverat ytterligare hotellrum i Stora Flygeln och gästerna som använt dem kommer med spontant beröm vilket känns bra då det alltid är lite pirrigt med förändringar. Bygget med vår varma källa går också framåt och det känns spännande att se hur det nya växer fram, det kommer att bli en fantastisk plats att sitta på med kollegor, sin älskling eller med vänner och titta ut över havet in mot stan.

Jack Vreeswijk
I helgen hade vi brunch med efterföljande konsert med Jack Vreeswijk. Strålande sol och en underhållande Jack på bästa humör, jag rekommenderar er verkligen att gå att lyssna på honom om ni har möjlighet. Han tolkar förstås sin fars låtar som ingen annan men har också skrivit fin egen musik. För er som är intresserade av musik och konst kommer vi också ha fina konstutställningar under hösten. Den 6 september är du välkommen på vernissage för fotokonst-utställningen Paradise Doublyexposed med Majid Modir.

I Högberga Vinfabrik är det snart dags för skörd. Den 19 september åker vi åter till Toscana och skördar de tio ton druvorna som slutligen blir ca 7500 flaskor vin. ​Som vanligt kommer vi plocka druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Sangiovese och sen följer ett intressant år med vinmakande innan vi bestämmer vilka blends vi ska ha i flaskorna.

Så, vi ser fram emot en höst med full fart och som vanligt många trevliga möten.

Johan Hjort och Janne Schaffer
Ett av alla trevliga möte jag hade i helgen på Högberga var det med Janne Schaffer och Janne Shuffle.
Mer om "en rockig öl för alla tungor" kan du läsa här »

Om ni vill se Högberga Gård, vinfabriken eller bara ta en kaffe och prata så är det bara att höra av sig!

Tills dess tycker jag ni ska gå in och titta på vår nya läckra hemsida, det är helt otroligt så fort det går med utvecklingen av världen online. Det är också mycket roligt och stimulerande att göra nya bilder på vårt fantastiska ställe, gå in och njut av dem här.

Vi hörs igen!

// Johan

VD-Blogg

Skrivet av Johan Hjort | jun 09, 2015

Hej Högbergavänner!

Sommaren smyger sig på och hela Högberga Gård badar i grönska. Måsarna hänger i luften och bevakar oss skarpt när terrassen fylls med soltörstande frukost- middags och mötesgäster. 

gungorblogg

Apropå mås(sten) så vill jag prata lite om hur vi väljer att vara fysiskt aktiva och möjligheterna för er gäster att vara aktiva här hos oss. Lidingö Stads långsiktiga vision är ”Hälsans ö” - och det lever man upp till på många sätt. Dels genom ett fantastiskt utbud av träningsanläggningar som t ex slalombacke, skidspår och kanske mest känt, våra löparspår. Många som jobbar på Högberga Gård är mycket aktiva i sitt privata liv och det hejar jag på allt jag kan. Vi har Tina och Tanja som deltar i Göteborgsvarvet och Stockholm Maraton, vi har Ulla som är träningsinstruktör både på jobbet och privat. Högberga Gård är medgrundare och arrangör till mötesbranschens största löparfest Run4Fun som i år hölls på Happy Tammsvik med över 200 deltagare som vanligt. Hela Högbergagänget sprang såklart. Varför skriver jag om detta i min VD-blogg till er gäster. Jo, jag vet att många av er är minst lika aktiva som vi och det såg vi inte minst på det stora intresse vi fick kring vår energidag. Vi ser det genom att vårt gym använts allt flitigare sista åren vilket bidragit till att vi investerar och uppdaterar oss efter era önskemål. Våra löparspår som startar utanför dörren används dagligen av gäster. När vi tränar mår vi bättre, när ni tränar mår ni bättre och bara det gör att våra möten också bli bättre.


Vi är nu inne i vår högsäsong för bröllop. En av livets viktigaste dagar för bröllopsparet som ställer stora krav på oss. Nervösa, förväntansfulla, känslosamma gäster som är en ynnest för oss att vara en del av. Jag hade nyligen mitt eget bröllop här på Högberga och utan att vara för privat så kan jag ju säga att mitt liv nu känns mer meningsfullt på något sätt. Att sedan få ta emot så många nöjda gästers superlativ över miljön, servicen och maten gör ju minnet av dagen ännu starkare! Länge leve kärleken!


Ekonomiskt går vi mot ytterligare ett rekordår och första halvåret ser riktigt bra ut. Att vi öppnade upp Högberga mot privatmarknaden med brunch och weekendarrangemang har gett oss verktyg för att bli ännu bättre även mot konferensmarknaden. Både gällande service men kanske framförallt att vi möter nya målgrupper som inte kände till oss sedan tidigare. Om du inte testat vår brunch ännu så är det något jag personligen rekommenderar.


Att det går bra gör också att vi vågar satsa vidare. I sommar totalrenoveras ytterligare 23 hotellrum i Stora Flygeln och vi fortsätter under tema vin som inspirationskälla. Samtidigt satsar vi också stort i vår SPA-del. Ny entré för bättre logistik är en del men den stora satsningen är vår varma källa med en fantastiskt utsikt över Stockholms inlopp och Stockholms skyline. Vi bygger också miljö med flera lugna och avskilda platser att bara sitta och njuta i pauser från badandet. Varmt välkomna att prova under hösten.

890 vin
Högberga Vinfabrik släppte 1:a juni ytterligare två viner från 2012. 8.90 Merlot och 8.90 Sangivose, båda lagrade på Svenska ekfat och med ytterligare lagringspotential på flaska. Finns på Systembolaget Lidingö, Fältöversten och Garnisonen och möjligt att beställa till hela landet.

Nu drar jag på bröllopsresa!

Vi hörs
// Johan

VD-Blogg

Skrivet av Johan Hjort | feb 16, 2015

Hej igen Högbergavänner!

Ljuset är tillbaka och förra veckan stod flera grupper ute och lapade sol i kaffepauserna utanför Conferencen och njöt av utsikt och värme.

gäster
Jag gillar när man kan se njutningen i våra gästers ögon när de står och blickar ut över innanhavet och verkligen trivs, det gör mig glad.

Göran Adlén

Göran Adlén valde återigen igen Högberga Gård för att presenterar sin årliga Trendrapport och det var fullbokat som vanligt och ett högt tempo alla 12 timmar som den pågick (ja, en del höll på en bit in på natten också) Jag är superstolt över att Göran väljer att vara hos oss och att vi får uppleva alla hungrande trendsuktares energi. Det är också intressant att sitta en hel dag och se vad som händer runt om i världen och hur mycket utveckling som sker, dagligen, hela tiden. Mycket bekräftelse får vi också efter en sådan dag, för vårt engagemang, för vår mat, för våra lokaler och för utsikten – jag suger i mig och tackar kollegorna som alltid gör ett kanonjobb.

Vi fortsätter utvecklingen av Högberga även på hårdvarusidan och nu är vårt helt egna superwifi igång. 100 Mbit fart i mobilen med 99.98% säker uppkoppling är det inte många ställen som har och det känns otroligt häftigt  att få erbjuda det och de positiva gästkommentarerna lät inte vänta på sig. Att det sen går åt 1,6 km kabel för att vara trådlös är ju lite kul i sig.

Högberga Vinfabrik släppte också sitt första 8.90 vin från årgång 2012 den 2 februari. En 100 % Cabernet Sauvignon med nyanserad smak och tydlig fatkaraktär. Passar utmärkt till lamm och nöt. Vi och de som provsmakar innan släpp känner en tydligt kvalitetsförbättring då vi inför 2012 bytte vingård för druvplockningen och samtidigt som vi förstås har utvecklats som vinmakare. En cool grej är också att vinet lagrats på Svensk Ek vilket ger en spännande smak och doft.  Självklart kan du dricka vinet här hos oss på Högberga Gård.

Danielle Handelman
Vi har också några riktigt fina lagrade godingar i vår vinkällare som börjar närma sig sin topp så kom ihåg att fråga vår restaurangchef Danielle nästa gång ni är på besök om vad hon rekommenderar! Det finns flera höjdare!

Högberga Gård
Jag brukar inte bli populär när jag säger att jag som optimist och vinterälskare längtar efter lite mer snö, men det gör jag – och den kommer! Men, ljuset är tillbaka och har du själv några ljusa idéer som du vill bolla med mig så finns jag på telefon, mail och på Högberga för en fikastund för bollande!

Vi hörs igen!

// Johan

VD-Blogg

Skrivet av Johan Hjort | jan 13, 2015
God fortsättning Högbergavänner!
 
Så, ett nytt år och nya roliga upplevelser att se fram emot! Vi går mot ljusare dagar och så här års är soluppgångarna fantastiska så det är inte bara kul, utan även vackert, på jobbet.

Soluppgång över Stockholms inlopp
 
När jag summerar 2014 så kan jag bara konstatera att vi gör ytterligare ett rekordår, och det i alla segment vilket förstås är bekräftande för alla oss som jobbar här. Vårt populära julbord som vi dubblade antalet besökare på är en sak värd att nämna. Jag är mycket stolt över mina kollegor som hela tiden ser möjligheter till utveckling när jag själv kanske ibland tror att vi nått vägs ände. Hursomhelst så ökar vi 8 % mot rekordåret 2013 som vi trodde skulle vara svårslaget omsättningsmässigt. Vårt arbete med kvalitet som tar sin utgångspunkt i LEAN-metodiken fångar upp alltfler önskemål från gäster vilket ger både bättre service och bättre försäljning.
 
En del kollegor i branschen ifrågasätter ibland att jag uttalar mig om rekord och omsättningsökningar men jag vill gärna vara transparent med marknaden och främst er som besöker oss på Högberga. Jag vet nämligen att ni förstår och ser att våra ökningar leder till ytterligare satsningar, både i hård-och framförallt mjukvara. Vi anställer fler kollegor som inte bara gör nya arbetsuppgifter, de utvecklar även oss andra som varit här ett tag med sina nyfikna frågor och härligt naiva lösningar (som ofta kan vara de bästa). Att kommunicera satsningar gör också att vi får in en del tankar och förslag till förbättringar som vi kanske inte ser själva och annars skulle missa.
 
Högberga Vinfabrik gjorde också ett rekordår 2014 med ökning både på vinförsäljningen men framförallt på upplevelsesidan. Att vara delaktig en dag i vinfabrikens hjärta, avsluta med att göra sin helt egna vinblend och sen toppa det med en egen etikett på flaskan har blivit en riktig storsäljare. Både privatpersoner och konferensgrupper uppskattar dynamiken mellan hantverket och de sensoriska upplevelserna.
 
Så, med det i ryggraden går vi in med stormande steg i 2015. Det blir ett spännande år då vi kommer att utvecklas på alla plan och förhoppningsvis ta ett riktigt roligt steg in i nya äventyr, mer om detta i en senare VD-blogg.
 
Välkomna med samtal, mail eller ta en kopp kaffe med mig för ännu mer idéer!
 
// Johan

VD-Blogg

Skrivet av Johan Hjort | dec 04, 2014

Ho ho ho Högbergavänner!

Hela Högberga andas jul, alla sinnen får sin berusning. Julmusik och glatt sorl, ljuvliga dofter, vackra kreationer, kramar och närhet med kollegor eller nära och kära OCH enligt våra gäster fantastiska smaker från vårt godaste julbord hittills!

Julbord på Högberga Gård

Julbord på Högberga betyder för oss att vi möter många privatpersoner från vårt närområde som ”bara” besöker oss för att äta julbord, ofta inleds dock en relation som innehåller många fler möten i form av brunch, födelsedagsfester och för en del även konferenser.

Julbord
Julbord är också en viktig aktivitet för många företag. Ibland bjuder man ut kunder, ibland sina anställda, ibland både och. Ibland är det en aktivitet som en del av en konferens och det är just aktiviteter som jag vill prata om lite extra i detta inlägg.

Jag är uppväxt i fjällen med konferensaktiviteter som en del av basnäringen och som stor del av familjens inkomst. För mig har det sedan uppväxten alltid varit viktigt att aktiviteten är bra och anpassad till mötets syfte. En dålig aktivitet kan lätt fälla hela känslan i mötet medan en bra aktivitet kan frigöra energier som man inte lika lätt kommer åt inne i själva mötesrummet. Aktiviteten i sig är viktig även för det som sker inne i konferenslokalen. Vi vet idag att möten blir bättre om man byter miljö under mötet, vi vet också att om man byter arbetsuppgift eller fokus så kan man lyckas bättre med det man arbetade med tidigare. Vi vet också att genom att samarbeta med kollegor på andra sätt än man är van med skapar starkare relationer. Det som jag också kan se på de grupper som har aktiviteter är att de ofta har väldigt kul och bara det tycker jag är en minsta sagt viktig ingridiens i ett möte.

Tid är idag en högt värderad valuta, både i privat-och arbetslivet. Därför har nu mina eminenta och smarta kollegor hittat på fem stycken aktiviteter som bara tar 15 minuter av gruppernas tid, det gör att man kan göra fler aktiviteter kanske under flera tillfällen under konferensen. Mycket bra tror vi och här kan du läsa om våra första 15 minuters aktiviteter.

Klättring
 Apropå aktivitet så ska jag dela med mig av ett av de bästa tips jag kan ge i detta ämne som är länkat till vårt vintertips. I Funäsdalen finns företaget Strapatser som lever av aktiviteter. Jon och Mia som driver företaget driver även lodgen Fjällbäcken Lodge. Jon är utbildad guide och kock, har glimten i ögat och har vad jag vet ALDRIG svikit en gäst utan levererar bara högsta kvalitet. Mia är också en servicepersonlighet ut i fingerspetsarna.Högberga Gård har varit där med sin personal, bland annat för att jag ville visa hur ett sätt att ge bästa service kan se ut. Det äventyret är ett helt annat och det avslutades med att hela personalen i eufori, snöfall och brant backe tävlade med snowracers. Enkelt? Ja, men det speglade syftet med hela vår aktivitet, skratta och må bra.

Jon är min gamla klasskompis så jag må vara partisk, men jag vet också att hela företaget minns vistelsen hos Jon och Mia och också varför vi var där!

Som vanligt finns jag på mail, telefon eller för en fika om du vill debattera ovanstående eller vad som helst annat!


God Jul och Gott nytt år, ägna mycket tid åt när och kära – det ska jag göra!

// Johan

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | nov 10, 2014

Hej igen Högbergavänner!

Förra VD-bloggen inledde jag med att hösten är min favoritårstid. Den här hösten har nog besannat det minst sagt. Om ni ursäktar att jag är lite privat här så har jag precis fyllt 40 år och i samband med det blev jag bortrövad till Dublin av några av mina finaste vänner. Detta gjordes under stort hemlighetsmakeri och ledning av min sambo Christin. Mitt under resan kände jag; det här är livet, så jag överraskade tillbaka med ett frieri inför vännerna. Så, höst och grått ute kanske men i hjärtat – bara sol. (och gubbe känner jag inget av).

Livet på Högberga Gård har ju också bjudit på framgångar i form av rekordmånga gäster men också att delägarekollegan och kökschefen Tommy Eriksson gick till semifinal i Årets kock. Fantastiskt att en av de 24 bästa i Sverige faktiskt står bakom teamet i köket och lagar maten till våra gäster. Tommy som är en vinnarskalle blev förstås lite besviken av att inte nå till final men jag är hursomhelst väldigt stolt över dig Tommy!

Vi jobbar sedan ett tag systematiserat, enligt LEAN-filosofin, med vår kvalitetsutveckling. Där jobbar ledningsgruppen utan inblandning av mig med beträffande hur vi bäst använder våra resurser för att det ska bli som bäst för gästerna. Min upplevelse av detta är att vi är snabbare på att upptäcka och åtgärda svackor och problem som förstås uppstår lite då och då. Vi har alltid gillat att ta in gästens önskemål in i vårt servicetänk och det har också blivit enklare med en gemensam syn på kvalitetsutveckling. Så kom ihåg att era synpunkter och önskemål alltid är välkomna.

Fredagsfys på Högberga Gård
Vi utvecklar också oss själva utifrån vår egen bild av vad som är bra service och följer vår långsiktiga plan som tillåter både det ena och andra. Ett bra exempel på det är att vi erbjuder fri träning för alla gäster på morgonen på torsdagar och fredagar. Ett önskemål som kommer allt oftare direkt från gäster men som vi också kan se mer av indirekt i upphandlingar där det efterfrågas med mer tydlighet nu på senare tid.

ha
 Jag tycker om när jag får höra från gäster eller vid kundsamtal att man upplever som om vi tar stort ansvar för vår utveckling och ständigt kommer med nyheter. Det är så vi vill vara, både för er och för vår skull. Sen tror jag på långsiktighet och i vår långsiktiga plan är ständig utveckling och dynamik viktiga värden. Sen kan även vi hatta fram och tillbaka i onödan ibland, nu senast har dock hattar fått en mycket mer positiv klang för mig i och med vårt nya hattkoncept; Hattfnatt.

Ja, jag vet – ibland kommer det övergångar i mina texter som passar mer eller mindre. Men jag tror också mycket på att vara sig själv och jag gillar alla sorters ordlekar, inte minst de som kanske inte är de bästa.

Har du lust att leka med ord med mig så maila, ring eller kom på en fika!

I nästa blogg ska jag skriva lite mer om hur det går i Högberga Vinfabrik, just nu ligger druvjuicen och klarnar efter en bra jäsningsprocess och pressning.

Lev gott!

// Johan

VD-Blogg

Skrivet av Johan Hjort | okt 07, 2014

Hej igen Högbergavänner!

Min årstid hösten är här med dess fantastiska färger och höga klara luft. Hemma i Härjedalsfjällen har det verkligen sprakat i år och nu är det dags här på Lidingö också. Löparturerna är just nu härligt vackra.

Nu är vi också mitt inne i vår allra mest intensiva period. Många av bokningarna inför resten av året läggs under september och oktober förutom att det också är då vi har som mest gäster på plats! September blev glädjande en rekordmånad för oss och mer om det längre ner.

vinmakare
För egen del är det förstås extra intensivt då vi i Högberga Vinfabrik skördar och jäser våra druvor under slutet av september. I år var det fem glada kollegor här från Högberga Gård som fick följa med på äventyret i Toscana och totalt var vi 15 personer som var nere och skördade våra tio ton vindruvor. I år plockade vi ca 60 % Merlot, 35 % Sangiovose och 5 % Syrah och vinkade av vår kylbil och flög hem och mötte upp den inför vår skördefest här hemma.

I skrivande stund ligger druvorna kvar i tankarna och jäsprocessen är precis över, nu drar vi lite extra färg och tanniner ur druvorna men i slutet av veckan är det dags för pressning och sen tar lagringen över. Det är roligt att och utvecklande att få vara en del av denna passionerade idé och mycket intressent att få följa med druvorna hela vägen till färdigt vin. Om två år får vi se resultat av detta arbete då vinet från årets druvskörd är färdigt att dricka.

Förrätt signerad Pascal Barbot
Apropå råvaror och utveckling av dessa så hade vi ett mycket intressant möte på Högberga för några helger sedan. Under temat Exceptionell Råvara var Sveriges matlagningselit här och diskuterade vikten av bra råvaror. Det var både föreläsningar, provsmakningar och intressanta samtal under dagen som kröntes av en middag signerad Pascal Barbot från trestjärniga Astrance i Paris och Björn Frantzén.

personal
Högberga Gård kommer i år att få vårt femte rekordår på raken. I år hade vi redan i augusti bokat in årets budget och vi kan bara konstatera vår tacksamhet för att ni gillar och bokar Högberga så mycket. Jag och mina kollegor är förstås stolta över det och får ytterligare energi och mod att titta på fler utvecklingsmöjligheter av vår fina anläggnings framtid. I närtid innebär det personalsatsningar och det är alltid intressant att se gruppen öka och formas om genom nya relationer och personligheter.

högtryck
Vårt populära magasin Högtryck är precis färskt och glöm inte att anmäla er här om ni vill ha ett exemplar skickat till er. Apropå skrivande så har jag fått förmånen att bli skribent på mötesbranschen.se och min första artikel kan ni läsa här.

Nu hoppas jag vi ses här på Högberga och gör vi inte det finns jag som vanligt både på telefon och mail!

Ha en fortsatt skön höst!

// Johan

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | aug 26, 2014

Hej igen Högbergavänner!

Så har man då glädjen att få välkomna alla gäster tillbaka efter ett litet sommaruppehåll. Och, vilken sommar sen. Jag har bokstavligen talat badat i badbilder från vänner denna sommar och jag kände för första gången på många år nästan samma känsla som när man hade sommarlov som liten – total frihet på nåt sätt. Jag kan i alla fall säga att en hel sommar i shorts har gjort mig gott och jag hoppas ni också har fått kraftladda batterierna på bästa sätt.

Hotellrum Högberga Gård

Här på Högberga har vi som vanligt tagit tillfället i akt att måna lite extra om våra byggnader. Stora Flygeln har varit ett totalt byggprojekt med helt nya badrum på övervåningen vilket innebär att samtliga badrum på Högberga nu har snygg design OCH hög funktionalitet som dagens gäster med allt rätt kräver. Vi har även gjort om själva hotelldelen på mellanvåningen och då valt att konceptualisera ännu mer utifrån vårt stora intresse för vin. Ett intressant dilemma som man ställs inför med dagens korta livstid på inredningstrender är ju att väga investeringen mot livslängd men om jag ska lyssna på de gäster som bott i rummen nu efter öppning så har vi hittat ett riktigt trivsamt uttryckssätt och det känns förstås bra. Att varje rum nu har sin egen vinhistoria att berätta tycker jag själv är både kul och intressant och det ska bli roligt att höra mer av era åsikter framöver.

vinmakare

Närmast i tid för vår del ligger den årliga skörderesan till Toscana. I år är vi som vanligt fem personer i personalen som åker ner och deltar i skörden av de tio ton vindruvor som i sin tur blir ca 7500 flaskor vin i Högberga Vinfabrik om drygt ett år. Det är en fantastiskt känsla att resa ner med kollegor och lära känna dem lite närmre, samtidigt som vi utvecklar våra kunskaper om vinmakeri tillsammans. Inte alla förunnat att göra det i sitt arbete.

Den 20 september är det sedan dags för skördefest så håll utkik på vinfabrikens egen hemsida om du vill delta i krossandet av årets skörd. En mycket trevlig dag så kom gärna och umgås med oss då.

Det blir också en spännande höst med ett val där en del frågor påverkar vår bransch och verksamhet direkt; den heta momsfrågan är en, arbetsgivaravgiften för unga är en annan. 

I övrigt så fortsätter vi utvecklingen av Högberga med både fler kollegor och större utbud. Mer om detta kommer inom kort.

Till dess önskar jag er alla riktigt utvecklande möten! Och förstås mycket glädje!

// Johan

VD-Blogg

Skrivet av Johan Hjort | jun 17, 2014

Hej igen Högbergavänner!

Äntligen är sommaren här med allt vad det innebär. Härliga dagar tillsammans med vänner med sol, bad och grillning är förstås inslag som jag ser fram emot. En annan sak som slår mig så här i sommartid är att man knappt kan titta in i en trädgård utan att se någon studsa i en studsmatta. Studsmattor är måhända inte vackra men jag tror att varje sekund som lockar barnen (eller oss vuxna för den delen) från onlinevärlden är bra. Jag har själv precis flyttat till hus och barnens första önskan var en studsmatta så även hos oss råder studs. Och apropå studs.

För några veckor sen var vi tvåhundra branschkollegor som sprang och studsade runt när vi som vanligt arrangerade Run4Fun - branschens största löparfest, denna gång på Blue Hotel här på Lidingö. Det var sjätte året som vi står bakom detta arrangemang tillsammans med några andra härliga typer och det är häftigt att se vilken lust för rörelse vi skapat med denna aktivitet och vårt samarbete.

Matlagning Aveqia
Samarbete; I dagarna händer stora grejer här på Högberga Gård. Vår matstudio som jag är såå stolt över tar ett stort utvecklingssteg då den från i höst drivs av AVEQIA. David Berggren & Co som gjort succé med sina matlagningsaktiviteter inne i stan på Tulegatan tar över matstudion här på Högberga under tidig höst. Matlagning är en av de gruppaktiviteter som jag vet kan förena människor på ett sätt som få andra aktiviteter lyckas lika bra med. Oavsett om man är ett gäng privatpersoner som vill umgås på ett kreativt sätt eller om man är ett företag som lagar mat tillsammans som teambuilding så blir resultaten alltid tveklöst positiva. Tillsammans kan vi göra detta ännu bättre och ingen gör det bättre än AVEQIA så det känns spännande. Läs bara detta så förstår ni vår gemensamma ambition: Namnet AVEQIA har hämtat inspiration från romartiden, då romarna i hög grad var gourmeter och kunde konsten att njuta av mat och vin. AVE betyder på latin Var hälsad – Välkommen. Q står för Quorum som var mötesplats för senaten, I för Inspiratio – inspiration och A för Accubo, som enkelt betyder Till bords!  

I övrigt kan väl nämnas att vi lämnar ännu ett rekordhalvår bakom oss beläggningsmässigt och fortfarande med stigande gästnöjdhet. Vi har även rekordmycket inbokat inför hösten så det blir många härliga möten med nya och återkommande gäster. En del av er kommer att få bo i helt nyrenoverade rum i Stora Flygeln där hälften av rummen får nya badrum och de rum som fick nya badrum redan förra året får ett ordentligt lyft i design och inredning. 

Högberga Vinfabrik blev ju nyligen Årets Företagare här på Lidingö och vi fortsätter vårt arbete mot nya mål. Just nu har vi nya aktiviteter med Svenska Dagbladet inbokade, du som är intresserad av att vara vinmakare för en dag och göra ditt alldeles egna vin.

Jag önskar er alla en underbar sommaren och välkomna till Högberga Gård.

// Johan

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | maj 13, 2014

Våren och försommaren är årstider då underverk sker. När gruset sopas bort från vägarna och man dricker första koppen kaffe utomhus infinner sig en alldeles speciell känsla. Plötsligt är allting möjligt. Att springa en mil. Eller att gå hur långt som helst…

Körsbärsträd som blommar

På Högberga Gård drivs vi av nya utmaningar, oavsett årstid. I Högberga Vinfabrik väntar just nu en ny årgång av vårt egentillverkade vin 8.90. Vinfabriken som förra veckan fick ta emot utmärkelsen Årets Företagare på Lidingö. Detta känns förstås extra stort då hela projektet i vinfabriken bygger på ren och skär passion och drivs under den enkla devisen ”Vi gör så GOTT vi kan”.

Högberga Vinfabrik har också fått den stora äran att vara delaktig i konceptualiseringen av det nya hotellet, The Winery Hotel, som ska öppna i Solna under hösten 2015. Mer om det kan du läsa här »

Andra utmaningar framåt här på Högberga Gård är att bygga en ny varm källa på berget utanför Paviljongen. Projekteringen är i full gång och den kommer stå klar när vi öppnar upp efter sommaren i början av augusti. Också hotellrummen i Stora flygeln ska få ny design och interiör. Lika viktigt som det är att utmana sig själv, lika viktigt är det att ha roligt på vägen mot sina mål. Att få överraska våra gäster med god mat, dryck och sofistikerade koncept är min stora passion. En annan som är passionerad i sin vardag är Peder Lamm som vi mött i en öppenhjärtlig intervju i senaste numret av vårt kundmagasin Högtryck som kommer ut i veckan. Varför inte läsa den i hängmattan, med solen i ansiktet? Eller online här och nu »

Underverk sker hela tiden. Jag ser det extra tydligt denna vår. Just i denna ljusgröna, krispiga grönska. När fåglarna sjunger som vackrast. När allt föds till liv. Då såg också
ett nytt liv dagens ljus. Mina döttrar har fått en lillasyster och det är en stolt, pappaledig far som nu sitter och skriver detta. Livet är stort. Livet är här. Livet är nu. Hur kan man älska någon så mycket som man bara känt några timmar? Underverk.

//Johan

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | apr 04, 2014

Hej igen Högbergavänner!

Nu är i alla fall mötesvåren här på riktigt. I takt med att solens strålar värmer alltmer är det inte bara kaffepauser som våra gäster tar utomhus. Nu ser jag allt längre samtal, både i grupp och på tu man hand, där man sakta går runt och njuter av utsikten eller bara vänder sig mot solen och står och pratar. Det är häftigt när möten helt plötsligt byter skepnad tack vare årstid och klimat. Jag tror helt klart att om man bara vågar variera sin miljö så ökar det kreativiteten, man ändrar mindset så nya, bättre lösningar kommer i dagen. Vi svenskar blir ju otroligt glada av vårsolen och glädjen ökar möjlighetstänkandet vilket i sin tur ger bättre och mer lönsamma lösningar.Apropå att solen lyser på oss. Jag är så himla glad och stolt över vår köksmästare Tommy Eriksson som vann silver i årets möteskock i tisdags. Tommys tidigare tävlingsframgångar och hans envishet, kombinerat med våra gästers goda omdömen om vår mat, gav honom självförtroendet att prestera på topp när det verkligen gällde. Inte lätt att stå där mot 21 branschkollegor och tävla i något så svårbedömt som matlagning. Framgång föder framgång, vare sig det gäller att hitta bättre lösningar eller få till förrätten sådär perfekt så att varmrätten inte har något annat val än att bli ännu bättre.Jag ser fram emot att möta vår välbokade vårsäsong och att se er gå omkring och fundera eller diskutera ute på terassen eller utsiktsberget! Eller kanske höra era komplimanger angående maten, alltid kul att höra!

Väl mött

// Johan

VD-Blogg

Skrivet av Johan Hjort | mar 20, 2014

Hej igen Högbergavänner!

Här på Högberga svänger livet fram och tillbaka med vädergudarna. Blommor och barärmade gäster under fikapauserna förra veckan och 2 dm snö och tjocka mössor idag. För mig som är härjedaling så kan jag faktiskt påstå att jag trivs lika bra hursom.

Apropå Härjedalen så hade jag det stora nöjet att ta med kollegorna här på Högberga Gård och vår systeranläggning Saturnus Konferens Slussen på en magisk resa till fjällen förra helgen. Att samlas allihopa och kommunicera våra mål och prata värderingar blandat med teambuilding känns så otroligt givande. Jag slutar aldrig förundras över hur mycket energi och idéer det ALLTID finns när man pratar lite avslappnat utanför sina vanliga yrkesroller. Det är förstås viktigt för oss som jobbar med möten att själva mötas och även jämföra vår verksamhet med konkurrerande upplevelser. Denna gång blev det alltså fjällen i Härjedalen vi provade. Vi bodde i fina stugor i Ramundberget och hade samlingar vid brasan, åkte skidor, konfererade, provade annorlunda middagsupplevelser, åkte snöskoter och kollade till mitt gamla pojkrum. Jag tar tillfället i akt här och tackar er kollegor för att ni bjöd på er själva och gjorde resan till ett oförglömligt minne för mig.

skotertur

Tillsammans med kollegorna har vi också startat ett LEAN-arbete här på Högberga. Det kluriga med service är att ständigt känna av nyanserna i gästernas önskemål och väga det mot resurser och göra så bra man kan på alla plan, helst samtidigt. När vi är som bäst är vi mycket bra men vi kan alltid bli bättre. Vi har fantastiska mötesanläggningar i Stockholmsområdet som vi konkurrerar med och då gäller det också att hålla högsta möjliga lägsta kvalitet - igår, idag och imorgon. Och det kan också bli bättre. För min egen del så tycker jag servicelöftet som vi ger till våra gäster är vår främsta konkurrensfaktor men jag har alltid varit rädd för att systematisera vårt arbete men nu har vi hittat en modell som jag tror mycket på. Ni kommer att få följa med på vår resa och vårt ständiga förbättringsarbete kontinuerligt här i bloggen men också förstås på plats.

Och apropå framtid så sägs det ju att man måste ha kunskap om sin historia för att lyckas bra med just framtiden. Förra söndagen hade vi invigning av Högberga Vänners utställning om Högberga Gårds historia. Här finns mycket läsvärt om Klas Fåhraeus och familjen som skapade Högberga. Här finns också fantastiska bilder och historier om de personer som gästat genom åren. Jag vill passa på att tacka styrelse och medlemmar i Högberga Vänner för ert engagemang och för att ni oförtrutet hjälper till att lyfta fram de kulturella värden som finns i vår historia och som vi själva inte har kunskap eller resurser att bidra till. Och till er som gästar Högberga säger jag varmt välkomna att besöka utställningen uppe i Robinrummet!

Så, här finns både framtid och dåtid och jag som gärna lever i nutid ber som vanligt om er feedback! Fortsätt kom med förbättringsförslag, jag uppskattar verkligen den nära dialogen som för oss uppåt, framåt!

Vi hörs och ses!

johan hjort
// Johan

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | feb 12, 2014

Hej igen Högbergavänner!
 
Här på Högberga har året börjat med en rivstart med både rekordmånga antal gäster men även flera egenarrangerade event. Trenddagen med Göran Adlén blev en mycket omtyckt dag med så många härliga inlägg i sociala medier om vår goda mat och närvarande värdskap. Vi har även haft ett välbesökt vernissage med Kicki Fotografs fantastiska foton. Under vernissagen kom helt spontant en grupp hårmodeller som vi hade i huset och ställde sig som ett eget konstverk till förvånade besökares glädje.


 
Det känns ju lite konstigt att skriva och berätta om våra egna framgångar men det är också förstås häftigt att få dela med sig när våra satsningar ger frukt. Ofta hör jag konkurrenter prata om konjunktur som en faktor som styr beläggningen och jag kan väl erkänna att jag ibland råkar hålla med. MEN här på Högberga har vi förbjudit ordet lågkonjunktur – detta till följd att vi nu har ökat omsättningen fyra år på rad och de senaste två åren från redan höga nivåer. Trots att det tydligen varit lågkonjunktur.

När jag reflekterar över detta så vill jag förstås veta varför vi råkar gå bra gentemot andra och vilka likheter vi som bryter trenden har med varandra.
 
Min fullständiga övertygelse gällande oss som jobbar med upplevelser och service är att vi hela tiden måste vara i rörelse. Vi använder ofta ordet dynamik här på Högberga. Ordet har sina rötter i rörelse och energi och uppfattas oftast positivt. Vi måste röra oss framåt och skapa de upplevelser vi hör att våra gäster vill uppleva. Vi måste hålla oss i rörelse för att själva se dynamiken i att utvecklas. Och vi måste vara i rörelse för att ge energi till varandra. Produktutveckling för oss när den är som bäst är till exempel när en gäst säger; ”tänk om ni kunde bygga en varm källa, då är Högberga verkligen fullfjädrat” eller ”jag saknade en påse att lägga mina blöta badbyxor i, kan ni inte köpa in såna här förslutningsbara fryspåsar att lägga dem i” Jag säger bara; TACK för dessa inspel som vi bara lägger rakt in i planen och gör verklighet av! Det kan även vara kollegor som kommer på bra idéer som förbättrar deras vardagliga arbetsuppgifter. Löser vi dem vet jag att konsekvensen blir gladare personal och med det indirekt nöjdare gäster!
 
Detta, tillsammans med floskler som ”det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke” eller ”gör, inte bara tänk” tror jag är faktorer som tar oss framåt och ger er bättre upplevelser när ni vistas här hos oss.
 
Så, jag ser fram emot ett fortsatt bra år med många av er här hos oss. Gärna över en kopp kaffe med mig och era idéer om hur vi kan förbättra oss och göra er ännu nöjdare.
 
Vi ses!
 
// Johan

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | jan 13, 2014

Hej igen Högbergavänner!

Äntligen kom ljuset som snöfallet för med sig. Idag fick jag kisa ordentligt när jag stegade ut på klipporna och drog in lite frisk vinterluft i en arbetspaus. Förunderligt också hur hela upplevelsen av miljön kan ändra sig av någon decimeter snö, hursomhelst känns det friskt och vackert just nu.

Högberga Gård

Vackert ser också vårt föregående år ut. 2013 kom att bli ytterligare ett rekordår som vi förutspådde redan i september. Alltid nervöst i denna bransch då det svänger så fort med bokningsläget men vi har hela tiden känt oss trygga i den kurva som lutat uppåt i 4 år nu. Tacksamhet och stolthet är förstås de orden som hänger kvar när vi nu blickar ut inför ett spännande 2014. Kul med alla nya gäster som hittar hit och som hjälper till att utveckla oss med nya idéer och önskemål om hur just deras möte kan bli ännu bättre här hos oss. Vi kommer med flertalet utvecklande koncept och förstås lite ökat utbud under året, håll ögonen öppna.

Vi har haft fullt hus sedan vi öppnade och nu i veckan är vi återigen värdar för Göran Adléns Trendrapport så i nästa nyhetsbrev ska jag bjuda på någon smarrig nyhet, man får alltid många sådana efter Trendrapporten. Jag vet att det kommer att handla en del om hjärnan så vi får väl se hur långt man hänger med!

Vi har också en fantastisk fotoutställning att se fram emot som öppnar den 25 januari. Det är den mycket uppskattade fotografen, Kicki fotograf, som visar upp sina vackra verk för första gången i utställningen "Love is all around". Som följare av bloggen får du här en specialinbjudan till vernissagen den 25 januari. En fortsättning på temat kärlek följer i att vi har ett extra romantiskt weekendpaket lagom till Alla hjärtans dag fredagen den 14 februari och passande nog finns utställningen att beskåda även då. 

I år kommer vi också förstås att utöka samarbetet med vår dagkonferensanläggning Saturnus Konferens som ligger strategisk alldeles vid Slussen. Vi har redan nu förstås en del gemensamma gäster och fler blir det, jag rekommenderar alla våra Högbergagäster som har behov av en mötesanläggning i stan att höra av sig till mig så ordnar vi med en visning.

Högberga Vinfabrik har också ett spännande år framför sig med stora nyheter, återkommer mer om det i nästa brev. Nu kan jag nämna att vi precis har bestämt våra blends för 2012 års viner tillsammans vår oenolog Luca Rettondini.

Som vanligt är ni mer än välkomna att ta ett möte med mig om era möten.

Med hopp om ett lyckat och bra mötesår!

// Johan

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | dec 04, 2013

Hej igen Högbergavänner!

Tänk att det snart är jul. Hemma i Härjedalsfjällen har det kommit några decimeter snö men i veckan var det 13 grader varmt i Stockholm så här på Lidingö blir det svårt få riktig julstämning. Trodde jag! Fel av mig!


Julen är här

I fredags startade julborden här på Högberga Gård och redan när glöggdoften slog emot mig vid glöggbordet utanför entrén kände jag i hela kroppen att nu blir det jul. Jag hade lyckan att välkomna flera gäster och även ta emot deras tacksamma ord när de gick hem, härlig känsla när alla är såå nöjda.

Vi har ett fantastiskt rekordår bakom oss och det ger oss självförtroendet och resurserna att fortsätta utveckla Högberga, både för såväl mötesmarknaden som privatmarknaden. Vi har haft flertalet fullbokade weekends och har nu utökat med ytterligare två vackra dubbelrum i herrgården. Kinarummet har fått uppdaterade möbler som inte bara är bra för möten utan även tilltalar mer romantiska sällskap, vad sägs som en chesterfieldsoffa i guld! Många övernattande weekendgäster dröjer sig kvar och tar en långpromenad längs havet innan de avslutar sin vistelse med brunch - numera en populär helgaktivitet för både Lidingöbor och stadsbor. Tänk att för ett år sen hade vi inte ens detta i vårt utbud, jag blir stolt och tacksam över de medarbetare som gör detta möjligt.


Kinarummet har fått ny interiör

Förra helgen hade våra fastighetsskötare Ronnie och Max ett vernissage med egna tavlor och texter. Huset helt fullt av både weekendgäster och konstintresserade som skapade en sån där atmosfär som skulle ha gjort Klas Fåhraeus - som byggde Högberga Gård - mycket stolt. Det är inte svårt att vara stolt ägare när Ronnie kommer och frågade om det fick köra i år igen, jag bara väntar på att han ska komma och fråga om vi inte ska köra två gånger nästa år!

Vi har också en ny härlig kollega i vår nya restaurangchef Danielle som ni alla kommer att träffa när ni besöker oss. Hennes specialiteter är värdskap och vin vilket passar oss och våra gäster utmärkt.

Apropå vin så sitter vi just nu och utvärderar olika vinblends i Högberga Vinfabrik. Vinet från druvorna vi plockade förra hösten har nu legat på ekfat i nästa exakt ett år och det är dags att bestämma vilken blend vi ska ha. Det är första gången vi har tre druvor att blenda med, Cabernet Sauvignon, Merlot och Sangiovese vilket innebär att vi kan göra både klassisk Toscanablend och Bordeauxblend. Spännande och ganska klurigt förstås, men kul! Just att prova att göra sin egen blend kan du som gäst också numera göra hos oss genom aktiviteten "Vinmakare för en dag".

I skrivande stund får jag information om att vi lägger november bakom oss som ytterligare en rekordmånad och då passar jag på att avsluta med att tacka alla er gäster som kommer till Högberga Gård. Tack för alla idéer och önskemål som för oss framåt och som vanligt är det bara att maila mig på
johan.hjort@hogberga.se eller ringa på 070-286 00 00 om just du har en idé.

Sköt om er till nästa gång och God Jul!

// Johan

VD-Blogg

Skrivet av Johan Hjort | okt 31, 2013
Hej igen Högbergavänner!
 
Tiden rusar fram och rapporter om snö i fjällen gläder en härjedaling som mig. Här på Högberga sprakar dock färgerna på träden och vilken höst, förrförra helgen – den 13 oktober - satt gästerna fortfarande ute på terrassen och åt brunch, wow!
 
Apropå värme så lever vi just nu i hetluften. Fullbokat och många härliga gäster i alla rum och perfekt tryck i baren på kvällarna. Vi gjorde vårt bästa september någonsin vilket glädjande nog följs åt av hög gästnöjdhet. Tänk att det är så. Att ju mer man har att göra, desto bättre gör man det. Bådar gott för oss som ser fram emot rekordår. Stort tack till alla som bidrar till detta.
 
Även på Högberga Vinfabrik jobbar vi intensivt just nu. Häromdagen pressade vi både Cabernet Sauvignon och Merlot. Sangivosen är pressad sen några veckor tillbaka. Nu ligger vinet i ståltankarna och klarnar, dvs de små druvresterna sjunker sakta till botten av tankarna och vinet blir klart – detta tar ca tre månader. Därefter är det dags för ekfatslagring. Glädjande för oss är att 2013 verkar bli ett av de bästa åren för Merlotdruvan och vi plockade över 50 % av just denna sort. Dessutom är det premiär för vårt  8.90 San/Mal på Systembolaget den 1 november. Under sensorikprovningarna har vinet fått mycket beröm för både doft och smak så jag rekommenderar er verkligen att prova detta vin. Finns på systembolagen Fältöversten, Garnisonen eller Lidingö och på beställningssortimentet förstås.
 
Vi har också i vinets tecken deltagit i utställningen IN VINO VERITAS på Galleri Fallera. Marie Sandberg har fotograferat viner i vår vinkällare och gjort fantastiska målningar över våra finaste viner.
 
Jag är både glad och stolt över att Göran Adlén återigen väljer att presentera sin trendrapport här på Högberga Gård. Känns stort att få vara en del av en inspirerande dag och ska vi se till de tidigare åren så lär vi få en fantastisk dag, kväll och natt! Välkommen hit igen Göran!
 
Som vanligt är ni välkomna att kontakta mig för ett personligt möte eller samtal om era möten. Jag blir lika glad varje gång och kan ofta hjälpa till med tankar och idéer – det känns kul att få bidra till bättre möten för er!
 
Vi hörs igen!
 
// Johan