Silverram
Johan Hjort

Johan Hjort

Johan är VD och ägare på Högberga Gård. Jobbar mest med strategier, affärsutveckling men drar sig inte heller för att hugga i när det ska byggas, grävas och snickras. Lyssnar gärna in vad våra kunder vill ha idag och i framtiden och projekterar därefter. En gång i månaden skriver Johan också sin VD-blogg här på sidan.

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | jun 01, 2017
Hej igen Högbergavänner!

Här på Högberga är det full fart som vanligt och nu är vi mitt uppe i bröllopssäsongen
med allt vad det innebär och huset sjuder av stor romantik varje helg.

Bröllop vid havet
 
Vi har ett fantastiskt första halvår, både omsättningsmässigt och gästnöjdhetsmässigt och som om inte det räcker så har vi stora framgångar med vårt kök. Vi har nu en juniorlandslagskock - Victor Magdeburg och så har vi Tommy som inte bara är med i Svenska Kocklandslaget utan har den stora äran att vara lagkapten. Jag funderar rätt ofta på det där med att tävla i matlagning och service som vi gör i vår bransch och jag känner mig tudelad till om man egentligen kan värdera dessa prestationer. Det är i alla fall inte helt enkelt. Men en sak är säker, när man går in i köket och känner engagemanget och det genuina intresse som de här underbara kollegorna känner inför uppgiften är det HELT omöjligt att inte ryckas med och känna deras glädje. Det imponerar på mig och själva energin runt det här gör oss på Högberga mer motiverade och det fina med det är att både vi kollegor och
våra gäster får ta del av det genom högre kompetens och en ständig strävan framåt.
Jag är verkligen superstolt över att vara en liten del av detta.
 
Vi har ju också höga ambitioner med vårt miljöarbete och jobbar systemerat med det genom bla vår Svanenmärkning och genom att vara Klimatpositiva. Det senaste är att vi har laddstationer för Teslabilar på parkeringen och alla som följer den allmänna utvecklingen på bilsidan vet att den utvecklingen går
väldigt snabbt och vi kommer följa med och ta vårt ansvar i detta.
 
Mitt jobb är ju otroligt stimulerande bara genom att vara i vår miljö och möta alla våra olika och krävande gäster men en del av mitt jobb är ren lust och i Högberga Vinfabrik får den sidan leva ut helt och hållet. Förutom att vi handskördar 10 ton druvor i Toscana och vinifierar här på Högberga varje år så har vi lite vinranksexperiment här på hemmaplan också. Alldeles nyligen täckte vi av våra vinrankor som vi planterade förra året och alla utom en har överlevt vintern så nu vågar vi plantera ännu fler på bergsterasserna ut mot havet.
Om fem år hoppas vi göra vårt första vin från dessa så det är ett långsiktigt åtagande.

Druvodling Lidingö
 
Idag har vi också premiär på Systembolaget för vår Högberga Merlot från druvorna som vi plockade i september 2014. Finns i ordinarie sortiment på Systembolaget på Lidingö och på beställningssortimentet i hela landet.
Och självklart finns vinet även att dricka här hos oss på Högberga Gård.
 
Jag passar också på att önska er en härlig sommar och som vanligt är ni mer än välkomna
att höra av er till mig om idéer och önskemål.
 
// Johan

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | jan 11, 2017

God fortsättning på 2017 Högbergavänner!

Lika bra att starta med stoltheten. 2016 blev vårt sjätte raka rekordår, och det gäller både ekonomiskt OCH det som driver oss – gästbetygsmässigt. Jag kan bara bocka och buga inför mina kollegor med Tina i spetsen som verkligen driver Högberga i en riktning som tydligen bara går uppåt-framåt. Extra kul är ju att vi krånglar till det för oss själva ständigt med nya projekt, och att verka i en omgivning som tillåter det naturligt är så otroligt bekräftande. Vi har stakat ut en strategiskt rak väg som vi följer hyggligt bra men jag är så imponerad över hur kollegorna ständigt hittar nya smarta lösningar både för oss som jobbar men främst för er
gäster utan att avvika från det långsiktiga.

åre
2016 bjöd på många sköna händelser. Vi började med en peppningsresa till Åre och presenterade
årets målbilder och umgicks för att stärka ”känslan”.

Varm Källa på Högberga Havsspa på Lidingö
Väl tillbaka på Högberga var det dags att putsa på det sista innan vi öppnade Högberga Havsspa med vår varma källa. En upplevelse som vi skapat från gästers och våra egna önskemål och som bjuder på en känsla som är helt magiskt. Att njuta framför brasan inne eller i varma källan med båtarna som passerar alldeles nedanför och vila blicken mot solnedgången över Stockholms innerstad har krönt många av våra gästers vistelse hos oss.

Stockholm Culinary Team tar OS-guld i Erfurt i Tyskland
Inför året gjorde vi också en gemensam satsning på vår Tommys stora passion för att tävla i matlagning. Vi anställde fler i köket för att skapa tid för träning och inspiration för Tommy och första belöningen kom nästan direkt då han tog plats i Stockholm Culinary team som hade en plats i Matlagnings-OS. Många träningstimmar senare och lite senare på året stod han på pallen med laget och tog emot Guldet för totalvinsten i OS – fatta att man blir glad och stolt över såna delägare. Men det för också något större med sig då fler i köket får energi till tävlandet. I Årets Möteskock blev vår yngsta kock Magnus silvermedaljör och det var nog inget han planerade när han kom till oss som praktikant direkt från Hälsingland för några år sedan men att få
stå på sidan av och se den utvecklingen är grymt!

Rosévin
I Högberga Vinfabrik hände också spännande saker under sommaren. Första bytte vi namn på vinet från 8.90 till Högberga San, Högberga Merlot och Högberga Blend. Vi hade även premiär för vårt första Rosévin som blev mycket uppskattat så det kommer vi fortsätta med. Den roligaste nyheten i vinfabriken är dock att vi planterat egna druvstockar med Pinot Noir ute på Högbergas terrass. Ut mot havet med småsalta vindar, ackumulerad värme från berget och mycket kärlek hoppas vi skapa bra förutsättningar
så vi kan göra vin på dessa om kanske 5 år.

Efter sommaren gjorde vi en ägarförändring och hotelldirektör Tina blev delägare. Tina har sedan hon började tagit fullt ansvar och det är med stor glädje och en mycket god känsla som jag får se henne utvecklas
ännu mer och ha henne som en bra kravställande partner.

Vi har under året haft ett flertal konstutställningar och det är spännande eftersom alla gäster får ta del av det och på helgerna kommer Lidingöbor som inte ens visste att Högberga Gård fanns och vi får nya vänner
genom konsten som faktiskt är anledningen till att Högberga byggdes.

Vi hade också vår första julmarknad som lockade många besökare och även det gav oss mersmak
och vi hoppas kunna göra en tradition av detta.

Mat och dryck ligger mig varmt om hjärtat och att få göra vår egna öl har länge varit en dröm och äntligen blev den sann. Vi avslutade året med att starta vår egna Microbryggeri och känslan av att höra gästerna beställa in Högbergas egna öl till julborden är svår att beskriva. Vi fortsätter bryggandet och tanken är att göra små linjer för att bjuda på många olika smaker för de som vill nörda ner sig i det men hittar vi en öl som
verkligen ÄR Högberga så kanske vi gör mer av den, vem vet.

sofie
Vi fick också en liten julklapp av ovan nämnda kocken Magnus och vår hovmästare Sofie
som blev föräldrar till en liten gosse precis för jul!

Så återblicken över 2016 gör mig varm men samtidigt hungrig inför uppgiften att fortsätta vår resa framåt/uppåt! Att hitta på nya saker och samtidigt hålla anläggningen i det fina skick vi ständigt underhåller och renoverar
är en utmaning som jag längtar till varje dag. 

Varmt välkomna till Högberga Gård även 2017 och hör gärna av er om önskemål eller idéer!

// Johan

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | nov 28, 2016
Hej igen Högbergavänner!
 
Nu är vi i slutspurten av ännu ett fantastiskt rekordår för oss här på Högberga. Men först har vi mycket upplevelse kvar då julen står för dörren och vi får välkomna våra julbordsgäster förutom alla konferens och weekendgäster. Julen är en speciell tid när vi smyckar ut Högberga Gård och man känner känslan av samvaro och godhet lite extra. I samband med detta har vi tillsammans med Lidingö Stad (samt Rädda barnen och Röda Korset) ett hjärtligt projekt där man kan lämna julklappar under våra julgranar som sedan ger en liten
ljusglimt hos någon som uppskattar den extra mycket. Mer om detta här »

julmarknad
Vi har även en ovanligt skön julmarknad som jag vet kommer att bli mycket mysig så den
10-11 december finns extra anledning att besöka oss.
 
Högberga Julöl
Inför julen släpper vi också vår första öl från vårt alldeles egna mikrobryggeri och vad passar bättre än att ha premiär med alldeles egna julöl. Vi har haft provsmakning och den lovar goda och spännande smaker, mums.

Stockholm Culinary Team tar OS-guld i Erfurt i Tyskland
 
Jag vill inte sammanfatta året ännu men många roliga saker har hänt och en är jag extra stolt över. Delägarkollegan och gastronomiske ledaren Tommy Eriksson har, förutom sitt vanliga jobb här på gården, ett spännande gastronomiskt tävlingsliv. Nu senast var han med i matlagnings-OS med sitt lag Stockholm Culinary team som tog tre stycken guld. Det som gör mig mest stolt och glad är att se att all tid de lägger ner, och det är många många timmar, äntligen ger något tillbaka. Det man mest kan uppmärksamma var att de faktiskt vann tävlingen totalt så det tredje guldet är något Tommy kan bära med sig hela livet, tänk att en gång varit
bäst i världen tillsammans med sina kompisar och leva ut sin passion - wow.
 
Presentkort
För er som vill ge bort en Högbergaupplevelse har vi också precis lanserat en helt ny
presentkortslösning på hemsidan så det är bara att surfa in och testa.
 
Med hopp om en fin december!
 
// Johan

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | aug 29, 2016
Hej igen Högbergavänner!
 
Nu är allt igång igen efter sommarsemestrar och Högberga är återigen fyllt av glada gäster. Under sommaren har vi haft många fantastiska bröllop men vi har också delvist haft stängt för renovering av hotellrum.

Hotellrum Högberga Gård
 
​Samtliga hotellrum i Stora Flygeln har nu ny design, nya badrum och större rumsyta. ​​Det genomgående temat är vin - eftersom vår Vinfabrik ligger i samma byggnad. Detta innebär faktiskt att alla våra hotellrum - på hela anläggningen - nu har en uppdaterad och samtida känsla gällande kvalitet och design; och när vi hör vad ni gäster säger ​är det framför allt badrummen som får riktigt fina ord. Känns bra att nu inte ha några måsten i investeringar och underhåll utan nu mer saker som vi VILL göra;
koncept som vi vill utveckla och nya idéer att förverkliga.

Varm källa vid havet och stockholms inlopp
 
Under förra veckan passerade vi 100 % av årets budget gällande beläggning. Redan i augusti alltså!! ​Något liknande har jag aldrig tidigare varit med om under mina år i branschen. En del kanske tänker att det är ju lätt om man sätter en för låg budget; men efter 5 raka rekordår förväntar vi oss ändå att öka i omsättning. En stor bekräftelse med andra ord och jag känner mig förstås ödmjukt tacksam. Inte bara för att Högberga är attraktivt på marknaden utan också för att vi tillsammans med er gäster och era förslag har utformat och utvecklat produkten till något som verkligen fungerar. Att vi dessutom, efter era önskemål, har öppnat upp ​för sofistikerade weekendupplevelser, med mer levande helger, är bara underbart.

Vinranka i trädgården på Högberga Gård
 
På Högberga Vinfabrik är livet också väldigt bekräftande. Vi har fått mycket beröm för våra viner från flera namnkunniga vinkännare och trevliga artiklar i bland annat Livets Goda och Världens Viner som rankar våra viner högt. Apropå höga rankor så har vi satsat på egna Vinrankor här på Högbergas terrass. Berget ger bra värme och vårt sydläge gör att vi har stora förhoppningar om att nå bra resultat inom några år på druvan
Pinot Noir som vi nu planterat 40 stockar av.
 
Den 17-22 september går vår årliga vindruvsplockarresa till Toscana där vi plockar våra 10 ton vindruvor till produktionen i Högberga Vinfabrik och vi är i år ett femtontal glada plockare som åker ner. Den 24 september är ni alla välkomna att delta i vår ”skördefest” där vi under dagen bjuder på gårdsvin och korv om man hjälper
till med krossningen av druvor så vinifieringen kan starta.
 
Ha en fantastiskt sensommar och välkomna som vanligt med idéer, förslag
eller bara ta en fika och prata möten med mig.
 
// Johan

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | jun 23, 2016

Hej igen Högbergavänner!

Så summerar vi ännu en fantastisk vårsäsong här på Högberga. Fler glada gäster än någonsin har besökt oss och nu är vi mitt uppe i den mest romantiska säsongen med flera bröllop varje helg ute på terrassen. Det är roligt att stå i kulisserna och se alla pirriga och nervösa bröllopsgäster vara med om ett av livets kanske viktigaste dagar.

Bröllop vid Stockholms inlopp
Bild: Matilda Söderström

Apropå romantik så har vi ju ​nyligen invigt vår största enskilda satsning för året, nämligen vår varma källa. Självklart erbjuder vi den till konferensgäster varje dag men mest efterfrågat har det varit bland er gäster som varit här på romantiska weekends. Igår kväll testade vi i personalen den tillsammans (samtidigt som vi sneglade lite på matchen) och jobbade också igenom lite utvecklingsförslag på hur man kan skapa ännu mer upplevelse kring källan. En inglasad bastu med direkt utsikt över vattnet var en bra idé som kom upp. Jag blir alltid så glad över vår vilja att hela tiden utveckla upplevelsen och servicen – och det roligaste är ju när en kollega verkligen tänkt igenom en idé och stolt presenterar den.

Sverigetröjor

Varm källa vid havet och stockholms inlopp

Apropå stolta så går vi omkring med väldigt högt burna huvuden i Högberga Vinfabrik just nu. Förra veckan kom magasinet Livets Goda ut med sitt sommarnummer och där finns vi med i ett sjusidigt reportage om vår passionerade idé. Men inte nog med det, självklart testade de också våra viner, inte bara de vi säljer nu utan från alla de tio årgångarna som finns. Helt klart spännande att öppna de äldre flaskorna och se vad som hänt under lagringstiden men det mest givande är ju när de nyare årgångarna bedöms - och att se vilken utveckling kvaliteten har fått under åren erfarenheten byggts upp. Så himla bra betyg på våra aktuella viner och även de som nu ligger på flaskor och ekfat som släpps om ett, respektive två år. Ibland, rätt ofta faktiskt, får jag nypa mig i armen för att påminna mig om vi faktiskt får vara en del av detta äventyr i vinvärlden.

Vinmakare i Toscana
Stolta vinmakare; Per Hallgren, jag själv och till höger Johan Zälle.

Och apropå goda smaker så har vi ju under våren också utvecklat och satsat mer i vårt kök. Vi tror inte riktigt på ”ju fler kockar desto sämre soppa” utan snarare att vi kan ha mer utbyte av varandra och samtidigt göra ännu mer från grunden här på plats. Men vi håller oss inte bara till platsen, utan en av tankarna med satsningen är att vi ska visa oss mer utanför Högberga, i tävlingssammanhang. Och fortsätter det lika bra framöver, som det gjort under våren, så har vi mycket att se fram emot även i gourmetvärlden. Vår gastronomiske ledare Tommy ska ju bland annat delta i matlagnings-OS med Stockholm Culinary Team, ett riktigt roligt lagbygge som utmanar hela världen i Erfuhrt i oktober.

Sockholm Culinary Team
Stockholm Culinary Team. Här på bilden hos oss på konferens på en klippa högt ovan vardagen.

Apropå byggen så kommer vi under sommaren att göra om de återstående hotellrummen i Stora Flygeln och därefter har alla rum på Högberga genomgått ett ordentligt lyft både stilmässigt och funktionsmässigt. Så nu är det dags för oss att börja fundera på nästa projekt i den evigt utmanande historien om att underhålla en byggnadsminnesmärkt fastighet som Högberga Gård.

Nu önskar jag er alla en äventyrsfylld och härlig sommar. Ta vara på dagarna och njut så ses vi i augusti!

Glad sommar

// Johan

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | apr 27, 2016
Hej igen Högbergavänner!
 
Nu har vi premiärklippt gräsmattan och ​inom kort åker utemöblerna fram – lite svårt att tro med
dagliga snöfall men värmen är snart här, det lovar vi!
 
Och i väntan på värmen så kan vi nu berätta att ÄNTLIGEN är vår varma källa färdig. I skrivande stund badar de första gästerna efter provbadet som gjordes igår kväll. Tänk er att sitta med sina kollegor på jobbet, sin kärlek eller goda vänner och blicka ut över havet och Stockholms siluett – kanske med något gott att dricka
eller bara i sällskap med naturen.

Spapool vid havet vid Stockholms inlopp

För mig är det en häftig grej att ta ett investeringsbeslut som vi inte vet om vi kan räkna hem utan egentligen bara känna med hela kroppen att ”det här måste vi bara göra” Det blev mycket bättre än jag vågade tro
och nu är den här, redo för er. Varmt välkomna.
 
Apropå värme så har Tommy Eriksson, vår gastronomiske ledare, det hett om öronen nu. Han är, som en av kockarna i Stockholm Culinary team, fullt fokuserad på OS i matlagning som går av stapeln i Ehrfurt i oktober.

Tommy Eriksson i köket på Högberga Gård

Jag har ju den stora äran att ha Tommy som delägare på Högberga och hans tävlingssinne och extrema detaljfokus i matlagningen gör att det känns himla roligt att få se honom vara en del av det här och utvecklas
och växa som både matlagare och människa. Go Tommy!
 
Och apropå gastronomi och smakupplevelser så händer det spännande grejer även i Högberga Vinfabrik. Våra 2013 viner har precis släppts och finns förstås att njuta av på både Högberga Gård och Lidingö systembolag. Just nu är vi dock mest uppe i varv över att år 2015 tros vara ett av de absolut bästa åren i Toscana på 2000-talet, en del säger bästa året på 25 år. Våra druvor som vi plockade i höstas är nu förstås vinifierade och ligger nu på ekfat cirka ett år framöver för att senare buteljeras men redan nu känner vi stor potential på vinet. Vi har just idag också gjort en mycket spännande vertikalprovning tillsammans med
Livets Goda som vi återkommer till i nästa nyhetsbrev.
 
Som vanligt finns jag på mail, telefon eller för en fika om ni vill prata upplägg på möten eller
ännu fler idéer som kan göra oss bättre.
 
Nu njuter vi av våren, i helgen kommer den!
 
// Johan

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | mar 03, 2016
Hej igen Högbergavänner!
 
Ljuset och den värmande solen återvänder så sakteliga och här på Högberga syns det tydligast genom att våra gäster återigen tar sin kaffekopp och går ut på berget och njuter av stunden och utsikten.

utsikt högberga gård lidingö
 
Vi har fått en kanonstart på året med fler gäster i alla segment vilket förstås stärker vårt självförtroende och gör att vi kommer att satsa ännu mer på vår utveckling under året. Vi har också redan förkovrat oss, i vanlig ordning, genom Trenddagen – trendspanaren Göran Adléns återkommande evenemang här på Högberga.
Även det ger självförtroende att använda i våra kommande satsningar.
 
Det som dock känns allra hetast just nu är just vår ”heta” källa som närmar sig invigning och nu pysslas det med detaljer och jag kan bara säga att jag är så ​nöjd med att vi tog i med investeringen och integrerade den med berget och skapade relaxytor runtomkring. Utsikten kommer bli helt magisk!

Ny energi har vi själva samlat på oss genom en härlig personalresa till Åre här i februari. Jag känner mig ​verkligen stolt över alla härliga medarbetare och tacksam för allt vi lyckas med tillsammans i vardagen.
Så känslan, att tillsammans få susa ner i pisterna, bada varma bad och sen slänga sig i snön,
dricka öl, äta gott och bara umgås, är mäktig.

Personal Högberga
 
Högberga Vinfabrik har framgångsrikt sålt slut på sin årgång från 2012 och fått beröm för alla tre 890 varianterna. Den 4 mars släpper vi de första flaskorna från skörden 2013 på Systembolaget och de finns självklart att smaka hos oss på Högberga också. Vi har för första gången provat på att göra en Bordeauxblend med 70 % Cabernet Sauvignon och 30 % Merlot som känns spännande.
 
Som vanligt finns jag på telefon, mail eller en fika här på Högberga när ni vill prata om idéer
eller vill ha hjälp med ert möte.
 
Jag ser fram emot en spännande vår och hoppas vi ses.
 
// Johan

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | dec 07, 2015

Hej igen Högbergavänner!

Julen står för dörren och ett, för oss, fantastiskt 2015 går mot sitt slut. Dessförinnan har vi dock många julbordsgäster att träffa och många möten och fester att genomföra innan vi
stänger igen ett par veckor och laddar upp för 2016.

Personal

Vi gör vårt femte rekordår på raken och 2015 passerar vi för första gången 40 mkr i omsättning vilket är ett härligt bevis för att många vill komma och vara hos oss på Högberga. Vi har ju sedan några år tillbaka öppnat upp för privatmarknaden med både weekends, brunch, afternoon tea, lite afterwork och mingel. En satsning som verkligen fallit väl ut. Samtidigt som vi har fått ändrat vårt sätt att jobba med service en del, då enskilda gäster förstås har andra perspektiv än konferensgrupper. Detta har i sin tur gjort att vi fått högre betyg på våra gästenkäter även från våra konferensgäster då vi förmodligen ”ser” andra behov än vi gjort tidigare.
Alltså har högre omsättningen och fler gäster hjälpt oss höja gästnöjdheten ytterligare
och det är förstås något som höjer vår egen stolthet än mer.

Vi ​fortsätter att satsa framåt med ​ny design i samtliga hotellrum och vår nya varma utomhuskälla beräknas öppna upp ​under mars månad. Vi går även igenom akustiken i huvudbyggnaden som tack vare nya privata målgrupper i huset har visat sig  kunna förbättras. Ni gäster är alla i högsta grad delaktiga i vår utveckling genom era uppriktiga önskemål och idéer till förbättring. Stort tack för det!

Tommy Eriksson Årets Kock

Vill också uttrycka min stolthet, glädje och uppskattning över att ha en delägarkollega som Tommy Eriksson som i år igen visar att han tillhör eliten av Sveriges kockar genom att för tredje gången gå till semifinal i Årets Kock vilket innebär att vara bland de 18 bästa. Ni kommer att få se mer av Tommy i tävlingssammanhang då vi satsar vidare i vårt kök med fler kollegor och en ny köksmästare för att dels frigöra tid för Tommys tävlande
och höja vår kvalitet ytterligare. Mer om det inom kort.

Slutligen vill jag önska er alla en riktigt god jul och en fin avslutning på 2015. Hoppas ni får njuta av värmen av nära och kära under julledigheten! Jag hoppas också att vi alla skänker extra omtanke OCH gör konkreta insatser för de som behöver det lite extra – det finns många som nu behöver trygghet i alla former och det betyder mycket att ägna en tanke kring hur man själv kan bidra med det. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Vi ses nästa år!

// Johan

VD-Blogg

Skrivet av Johan Hjort | sep 30, 2015

Hej igen Högbergavänner!

Wow, september – vilken månad att bjuda på det allra bästa. Brittsommardagar, massvis med möten och projekt, hummerpremiär, druvplockarresa till Toscana och huset fullt av många många glada gäster.

Apropå glada gäster vill jag slå ett slag för vår vinweekend tillsammans med Peter Wahlbeck och sommelieren Barbro Höglund. Vi älskar vin och vi gillar även romantiken kring vin, men ibland blir det alldeles för seriöst utan något inlägg av ”vanliga” känslor. Ibland används så många avancerade uttryck att åtminstone jag undrar om man inte bara får säga att det är gott! Jag har ingen aning om vad Peter Wahlbeck har att säga om detta men jag är väldigt nyfiken på just detta! Besök oss gärna 23-25 oktober.

Vin 890
Och apropå vin så får vi fler och fler berömmande ord om Högberga Vinfabriks 890 viner. Nu senast är det Världens Viner som har uttalat sig och verkligen gillar vad vi åstadkommer härute på Lidingö med våra italienska egenplockade druvor. Passa på att handla dem på Garnisonen, Fältöversten eller Lidingö systembolag eller beställ dem på systembolaget.se.

druvplock
Och apropå 890 och Högberga Vinfabrik så är vi nyss hemkomna från vår druvplockarresa. Vi var 17 glada personer som åkte ner till Gavorrano som ligger i Maremmadistriktet i Toscana. Där besökte vi vingårdar och utforskade Toscanas underbara utbud på mat och dryck. Två dagar plockade vi även sammanlagt drygt 10 ton vindruvor som sedan kördes upp i vår kylbil till Lidingö för vinifiering. I lördags hade vi vår skördefest och drygt 50 vinentusiaster kom och hjälpte oss med avstjälkning och att få upp druvorna i våra jästankar.

pop up office
Och apropå tankar som jäser så har vi förstås många nya idéer som vanligt här på Högberga. Pop up office är en sådan som är så självklar att man undrar varför den inte ”paketerats” av oss tidigare. Då och då kommer en eller ett fåtal personer hit och vill sitta och jobba. Endera för lugnet, eller för att sitta mitt i pulsen av konfererande gäster, eller för utsikten, eller för att ta del av våran mat och service. Ofta när jag frågar dem om de haft en bra dag säger de; ja, varför gör jag inte det här oftare? Ja, nu är i alla fall vi än mer förberedda på detta så
välkomna till oss även om ni är få eller till och med ensamma.

Och är det andra nu som har tankar som jäser så vädra dem gärna med mig,
jag finns på telefon, mail eller fysiskt för en promenad eller fika!

Ciao
// Johan

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | sep 01, 2015
Hej igen Högbergavänner!

Hoppas ni alla haft en bra sommar, min har varit mycket fin. Just idag känns som om vi går in i nästa årstid som för mig är favoriten. Jag får åka hem till Härjedalen och se alla fina färger på fjället och andas hög klar luft under några fina jakthelger. Här på Högberga är ju hösten vår mest bokade period och det är
härligt att vara mitt i den energin.

Hotellrum
Under sommaren har vi renoverat ytterligare hotellrum i Stora Flygeln och gästerna som använt dem kommer med spontant beröm vilket känns bra då det alltid är lite pirrigt med förändringar. Bygget med vår varma källa går också framåt och det känns spännande att se hur det nya växer fram, det kommer att bli en fantastisk plats att sitta på med kollegor, sin älskling eller med vänner och titta ut över havet in mot stan.

Jack Vreeswijk
I helgen hade vi brunch med efterföljande konsert med Jack Vreeswijk. Strålande sol och en underhållande Jack på bästa humör, jag rekommenderar er verkligen att gå att lyssna på honom om ni har möjlighet. Han tolkar förstås sin fars låtar som ingen annan men har också skrivit fin egen musik. För er som är intresserade av musik och konst kommer vi också ha fina konstutställningar under hösten. Den 6 september är du välkommen på vernissage för fotokonst-utställningen Paradise Doublyexposed med Majid Modir.

I Högberga Vinfabrik är det snart dags för skörd. Den 19 september åker vi åter till Toscana och skördar de tio ton druvorna som slutligen blir ca 7500 flaskor vin. ​Som vanligt kommer vi plocka druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Sangiovese och sen följer ett intressant år med vinmakande innan vi bestämmer vilka blends vi ska ha i flaskorna.

Så, vi ser fram emot en höst med full fart och som vanligt många trevliga möten.

Johan Hjort och Janne Schaffer
Ett av alla trevliga möte jag hade i helgen på Högberga var det med Janne Schaffer och Janne Shuffle.
Mer om "en rockig öl för alla tungor" kan du läsa här »

Om ni vill se Högberga Gård, vinfabriken eller bara ta en kaffe och prata så är det bara att höra av sig!

Tills dess tycker jag ni ska gå in och titta på vår nya läckra hemsida, det är helt otroligt så fort det går med utvecklingen av världen online. Det är också mycket roligt och stimulerande att göra nya bilder på vårt fantastiska ställe, gå in och njut av dem här.

Vi hörs igen!

// Johan

VD-Blogg

Skrivet av Johan Hjort | jun 09, 2015

Hej Högbergavänner!

Sommaren smyger sig på och hela Högberga Gård badar i grönska. Måsarna hänger i luften och bevakar oss skarpt när terrassen fylls med soltörstande frukost- middags och mötesgäster. 

gungorblogg

Apropå mås(sten) så vill jag prata lite om hur vi väljer att vara fysiskt aktiva och möjligheterna för er gäster att vara aktiva här hos oss. Lidingö Stads långsiktiga vision är ”Hälsans ö” - och det lever man upp till på många sätt. Dels genom ett fantastiskt utbud av träningsanläggningar som t ex slalombacke, skidspår och kanske mest känt, våra löparspår. Många som jobbar på Högberga Gård är mycket aktiva i sitt privata liv och det hejar jag på allt jag kan. Vi har Tina och Tanja som deltar i Göteborgsvarvet och Stockholm Maraton, vi har Ulla som är träningsinstruktör både på jobbet och privat. Högberga Gård är medgrundare och arrangör till mötesbranschens största löparfest Run4Fun som i år hölls på Happy Tammsvik med över 200 deltagare som vanligt. Hela Högbergagänget sprang såklart. Varför skriver jag om detta i min VD-blogg till er gäster. Jo, jag vet att många av er är minst lika aktiva som vi och det såg vi inte minst på det stora intresse vi fick kring vår energidag. Vi ser det genom att vårt gym använts allt flitigare sista åren vilket bidragit till att vi investerar och uppdaterar oss efter era önskemål. Våra löparspår som startar utanför dörren används dagligen av gäster. När vi tränar mår vi bättre, när ni tränar mår ni bättre och bara det gör att våra möten också bli bättre.


Vi är nu inne i vår högsäsong för bröllop. En av livets viktigaste dagar för bröllopsparet som ställer stora krav på oss. Nervösa, förväntansfulla, känslosamma gäster som är en ynnest för oss att vara en del av. Jag hade nyligen mitt eget bröllop här på Högberga och utan att vara för privat så kan jag ju säga att mitt liv nu känns mer meningsfullt på något sätt. Att sedan få ta emot så många nöjda gästers superlativ över miljön, servicen och maten gör ju minnet av dagen ännu starkare! Länge leve kärleken!


Ekonomiskt går vi mot ytterligare ett rekordår och första halvåret ser riktigt bra ut. Att vi öppnade upp Högberga mot privatmarknaden med brunch och weekendarrangemang har gett oss verktyg för att bli ännu bättre även mot konferensmarknaden. Både gällande service men kanske framförallt att vi möter nya målgrupper som inte kände till oss sedan tidigare. Om du inte testat vår brunch ännu så är det något jag personligen rekommenderar.


Att det går bra gör också att vi vågar satsa vidare. I sommar totalrenoveras ytterligare 23 hotellrum i Stora Flygeln och vi fortsätter under tema vin som inspirationskälla. Samtidigt satsar vi också stort i vår SPA-del. Ny entré för bättre logistik är en del men den stora satsningen är vår varma källa med en fantastiskt utsikt över Stockholms inlopp och Stockholms skyline. Vi bygger också miljö med flera lugna och avskilda platser att bara sitta och njuta i pauser från badandet. Varmt välkomna att prova under hösten.

890 vin
Högberga Vinfabrik släppte 1:a juni ytterligare två viner från 2012. 8.90 Merlot och 8.90 Sangivose, båda lagrade på Svenska ekfat och med ytterligare lagringspotential på flaska. Finns på Systembolaget Lidingö, Fältöversten och Garnisonen och möjligt att beställa till hela landet.

Nu drar jag på bröllopsresa!

Vi hörs
// Johan

VD-Blogg

Skrivet av Johan Hjort | feb 16, 2015

Hej igen Högbergavänner!

Ljuset är tillbaka och förra veckan stod flera grupper ute och lapade sol i kaffepauserna utanför Conferencen och njöt av utsikt och värme.

gäster
Jag gillar när man kan se njutningen i våra gästers ögon när de står och blickar ut över innanhavet och verkligen trivs, det gör mig glad.

Göran Adlén

Göran Adlén valde återigen igen Högberga Gård för att presenterar sin årliga Trendrapport och det var fullbokat som vanligt och ett högt tempo alla 12 timmar som den pågick (ja, en del höll på en bit in på natten också) Jag är superstolt över att Göran väljer att vara hos oss och att vi får uppleva alla hungrande trendsuktares energi. Det är också intressant att sitta en hel dag och se vad som händer runt om i världen och hur mycket utveckling som sker, dagligen, hela tiden. Mycket bekräftelse får vi också efter en sådan dag, för vårt engagemang, för vår mat, för våra lokaler och för utsikten – jag suger i mig och tackar kollegorna som alltid gör ett kanonjobb.

Vi fortsätter utvecklingen av Högberga även på hårdvarusidan och nu är vårt helt egna superwifi igång. 100 Mbit fart i mobilen med 99.98% säker uppkoppling är det inte många ställen som har och det känns otroligt häftigt  att få erbjuda det och de positiva gästkommentarerna lät inte vänta på sig. Att det sen går åt 1,6 km kabel för att vara trådlös är ju lite kul i sig.

Högberga Vinfabrik släppte också sitt första 8.90 vin från årgång 2012 den 2 februari. En 100 % Cabernet Sauvignon med nyanserad smak och tydlig fatkaraktär. Passar utmärkt till lamm och nöt. Vi och de som provsmakar innan släpp känner en tydligt kvalitetsförbättring då vi inför 2012 bytte vingård för druvplockningen och samtidigt som vi förstås har utvecklats som vinmakare. En cool grej är också att vinet lagrats på Svensk Ek vilket ger en spännande smak och doft.  Självklart kan du dricka vinet här hos oss på Högberga Gård.

Danielle Handelman
Vi har också några riktigt fina lagrade godingar i vår vinkällare som börjar närma sig sin topp så kom ihåg att fråga vår restaurangchef Danielle nästa gång ni är på besök om vad hon rekommenderar! Det finns flera höjdare!

Högberga Gård
Jag brukar inte bli populär när jag säger att jag som optimist och vinterälskare längtar efter lite mer snö, men det gör jag – och den kommer! Men, ljuset är tillbaka och har du själv några ljusa idéer som du vill bolla med mig så finns jag på telefon, mail och på Högberga för en fikastund för bollande!

Vi hörs igen!

// Johan

VD-Blogg

Skrivet av Johan Hjort | jan 13, 2015
God fortsättning Högbergavänner!
 
Så, ett nytt år och nya roliga upplevelser att se fram emot! Vi går mot ljusare dagar och så här års är soluppgångarna fantastiska så det är inte bara kul, utan även vackert, på jobbet.

Soluppgång över Stockholms inlopp
 
När jag summerar 2014 så kan jag bara konstatera att vi gör ytterligare ett rekordår, och det i alla segment vilket förstås är bekräftande för alla oss som jobbar här. Vårt populära julbord som vi dubblade antalet besökare på är en sak värd att nämna. Jag är mycket stolt över mina kollegor som hela tiden ser möjligheter till utveckling när jag själv kanske ibland tror att vi nått vägs ände. Hursomhelst så ökar vi 8 % mot rekordåret 2013 som vi trodde skulle vara svårslaget omsättningsmässigt. Vårt arbete med kvalitet som tar sin utgångspunkt i LEAN-metodiken fångar upp alltfler önskemål från gäster vilket ger både bättre service och bättre försäljning.
 
En del kollegor i branschen ifrågasätter ibland att jag uttalar mig om rekord och omsättningsökningar men jag vill gärna vara transparent med marknaden och främst er som besöker oss på Högberga. Jag vet nämligen att ni förstår och ser att våra ökningar leder till ytterligare satsningar, både i hård-och framförallt mjukvara. Vi anställer fler kollegor som inte bara gör nya arbetsuppgifter, de utvecklar även oss andra som varit här ett tag med sina nyfikna frågor och härligt naiva lösningar (som ofta kan vara de bästa). Att kommunicera satsningar gör också att vi får in en del tankar och förslag till förbättringar som vi kanske inte ser själva och annars skulle missa.
 
Högberga Vinfabrik gjorde också ett rekordår 2014 med ökning både på vinförsäljningen men framförallt på upplevelsesidan. Att vara delaktig en dag i vinfabrikens hjärta, avsluta med att göra sin helt egna vinblend och sen toppa det med en egen etikett på flaskan har blivit en riktig storsäljare. Både privatpersoner och konferensgrupper uppskattar dynamiken mellan hantverket och de sensoriska upplevelserna.
 
Så, med det i ryggraden går vi in med stormande steg i 2015. Det blir ett spännande år då vi kommer att utvecklas på alla plan och förhoppningsvis ta ett riktigt roligt steg in i nya äventyr, mer om detta i en senare VD-blogg.
 
Välkomna med samtal, mail eller ta en kopp kaffe med mig för ännu mer idéer!
 
// Johan

VD-Blogg

Skrivet av Johan Hjort | dec 04, 2014

Ho ho ho Högbergavänner!

Hela Högberga andas jul, alla sinnen får sin berusning. Julmusik och glatt sorl, ljuvliga dofter, vackra kreationer, kramar och närhet med kollegor eller nära och kära OCH enligt våra gäster fantastiska smaker från vårt godaste julbord hittills!

Julbord på Högberga Gård

Julbord på Högberga betyder för oss att vi möter många privatpersoner från vårt närområde som ”bara” besöker oss för att äta julbord, ofta inleds dock en relation som innehåller många fler möten i form av brunch, födelsedagsfester och för en del även konferenser.

Julbord
Julbord är också en viktig aktivitet för många företag. Ibland bjuder man ut kunder, ibland sina anställda, ibland både och. Ibland är det en aktivitet som en del av en konferens och det är just aktiviteter som jag vill prata om lite extra i detta inlägg.

Jag är uppväxt i fjällen med konferensaktiviteter som en del av basnäringen och som stor del av familjens inkomst. För mig har det sedan uppväxten alltid varit viktigt att aktiviteten är bra och anpassad till mötets syfte. En dålig aktivitet kan lätt fälla hela känslan i mötet medan en bra aktivitet kan frigöra energier som man inte lika lätt kommer åt inne i själva mötesrummet. Aktiviteten i sig är viktig även för det som sker inne i konferenslokalen. Vi vet idag att möten blir bättre om man byter miljö under mötet, vi vet också att om man byter arbetsuppgift eller fokus så kan man lyckas bättre med det man arbetade med tidigare. Vi vet också att genom att samarbeta med kollegor på andra sätt än man är van med skapar starkare relationer. Det som jag också kan se på de grupper som har aktiviteter är att de ofta har väldigt kul och bara det tycker jag är en minsta sagt viktig ingridiens i ett möte.

Tid är idag en högt värderad valuta, både i privat-och arbetslivet. Därför har nu mina eminenta och smarta kollegor hittat på fem stycken aktiviteter som bara tar 15 minuter av gruppernas tid, det gör att man kan göra fler aktiviteter kanske under flera tillfällen under konferensen. Mycket bra tror vi och här kan du läsa om våra första 15 minuters aktiviteter.

Klättring
 Apropå aktivitet så ska jag dela med mig av ett av de bästa tips jag kan ge i detta ämne som är länkat till vårt vintertips. I Funäsdalen finns företaget Strapatser som lever av aktiviteter. Jon och Mia som driver företaget driver även lodgen Fjällbäcken Lodge. Jon är utbildad guide och kock, har glimten i ögat och har vad jag vet ALDRIG svikit en gäst utan levererar bara högsta kvalitet. Mia är också en servicepersonlighet ut i fingerspetsarna.Högberga Gård har varit där med sin personal, bland annat för att jag ville visa hur ett sätt att ge bästa service kan se ut. Det äventyret är ett helt annat och det avslutades med att hela personalen i eufori, snöfall och brant backe tävlade med snowracers. Enkelt? Ja, men det speglade syftet med hela vår aktivitet, skratta och må bra.

Jon är min gamla klasskompis så jag må vara partisk, men jag vet också att hela företaget minns vistelsen hos Jon och Mia och också varför vi var där!

Som vanligt finns jag på mail, telefon eller för en fika om du vill debattera ovanstående eller vad som helst annat!


God Jul och Gott nytt år, ägna mycket tid åt när och kära – det ska jag göra!

// Johan

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | nov 10, 2014

Hej igen Högbergavänner!

Förra VD-bloggen inledde jag med att hösten är min favoritårstid. Den här hösten har nog besannat det minst sagt. Om ni ursäktar att jag är lite privat här så har jag precis fyllt 40 år och i samband med det blev jag bortrövad till Dublin av några av mina finaste vänner. Detta gjordes under stort hemlighetsmakeri och ledning av min sambo Christin. Mitt under resan kände jag; det här är livet, så jag överraskade tillbaka med ett frieri inför vännerna. Så, höst och grått ute kanske men i hjärtat – bara sol. (och gubbe känner jag inget av).

Livet på Högberga Gård har ju också bjudit på framgångar i form av rekordmånga gäster men också att delägarekollegan och kökschefen Tommy Eriksson gick till semifinal i Årets kock. Fantastiskt att en av de 24 bästa i Sverige faktiskt står bakom teamet i köket och lagar maten till våra gäster. Tommy som är en vinnarskalle blev förstås lite besviken av att inte nå till final men jag är hursomhelst väldigt stolt över dig Tommy!

Vi jobbar sedan ett tag systematiserat, enligt LEAN-filosofin, med vår kvalitetsutveckling. Där jobbar ledningsgruppen utan inblandning av mig med beträffande hur vi bäst använder våra resurser för att det ska bli som bäst för gästerna. Min upplevelse av detta är att vi är snabbare på att upptäcka och åtgärda svackor och problem som förstås uppstår lite då och då. Vi har alltid gillat att ta in gästens önskemål in i vårt servicetänk och det har också blivit enklare med en gemensam syn på kvalitetsutveckling. Så kom ihåg att era synpunkter och önskemål alltid är välkomna.

Fredagsfys på Högberga Gård
Vi utvecklar också oss själva utifrån vår egen bild av vad som är bra service och följer vår långsiktiga plan som tillåter både det ena och andra. Ett bra exempel på det är att vi erbjuder fri träning för alla gäster på morgonen på torsdagar och fredagar. Ett önskemål som kommer allt oftare direkt från gäster men som vi också kan se mer av indirekt i upphandlingar där det efterfrågas med mer tydlighet nu på senare tid.

ha
 Jag tycker om när jag får höra från gäster eller vid kundsamtal att man upplever som om vi tar stort ansvar för vår utveckling och ständigt kommer med nyheter. Det är så vi vill vara, både för er och för vår skull. Sen tror jag på långsiktighet och i vår långsiktiga plan är ständig utveckling och dynamik viktiga värden. Sen kan även vi hatta fram och tillbaka i onödan ibland, nu senast har dock hattar fått en mycket mer positiv klang för mig i och med vårt nya hattkoncept; Hattfnatt.

Ja, jag vet – ibland kommer det övergångar i mina texter som passar mer eller mindre. Men jag tror också mycket på att vara sig själv och jag gillar alla sorters ordlekar, inte minst de som kanske inte är de bästa.

Har du lust att leka med ord med mig så maila, ring eller kom på en fika!

I nästa blogg ska jag skriva lite mer om hur det går i Högberga Vinfabrik, just nu ligger druvjuicen och klarnar efter en bra jäsningsprocess och pressning.

Lev gott!

// Johan

VD-Blogg

Skrivet av Johan Hjort | okt 07, 2014

Hej igen Högbergavänner!

Min årstid hösten är här med dess fantastiska färger och höga klara luft. Hemma i Härjedalsfjällen har det verkligen sprakat i år och nu är det dags här på Lidingö också. Löparturerna är just nu härligt vackra.

Nu är vi också mitt inne i vår allra mest intensiva period. Många av bokningarna inför resten av året läggs under september och oktober förutom att det också är då vi har som mest gäster på plats! September blev glädjande en rekordmånad för oss och mer om det längre ner.

vinmakare
För egen del är det förstås extra intensivt då vi i Högberga Vinfabrik skördar och jäser våra druvor under slutet av september. I år var det fem glada kollegor här från Högberga Gård som fick följa med på äventyret i Toscana och totalt var vi 15 personer som var nere och skördade våra tio ton vindruvor. I år plockade vi ca 60 % Merlot, 35 % Sangiovose och 5 % Syrah och vinkade av vår kylbil och flög hem och mötte upp den inför vår skördefest här hemma.

I skrivande stund ligger druvorna kvar i tankarna och jäsprocessen är precis över, nu drar vi lite extra färg och tanniner ur druvorna men i slutet av veckan är det dags för pressning och sen tar lagringen över. Det är roligt att och utvecklande att få vara en del av denna passionerade idé och mycket intressent att få följa med druvorna hela vägen till färdigt vin. Om två år får vi se resultat av detta arbete då vinet från årets druvskörd är färdigt att dricka.

Förrätt signerad Pascal Barbot
Apropå råvaror och utveckling av dessa så hade vi ett mycket intressant möte på Högberga för några helger sedan. Under temat Exceptionell Råvara var Sveriges matlagningselit här och diskuterade vikten av bra råvaror. Det var både föreläsningar, provsmakningar och intressanta samtal under dagen som kröntes av en middag signerad Pascal Barbot från trestjärniga Astrance i Paris och Björn Frantzén.

personal
Högberga Gård kommer i år att få vårt femte rekordår på raken. I år hade vi redan i augusti bokat in årets budget och vi kan bara konstatera vår tacksamhet för att ni gillar och bokar Högberga så mycket. Jag och mina kollegor är förstås stolta över det och får ytterligare energi och mod att titta på fler utvecklingsmöjligheter av vår fina anläggnings framtid. I närtid innebär det personalsatsningar och det är alltid intressant att se gruppen öka och formas om genom nya relationer och personligheter.

högtryck
Vårt populära magasin Högtryck är precis färskt och glöm inte att anmäla er här om ni vill ha ett exemplar skickat till er. Apropå skrivande så har jag fått förmånen att bli skribent på mötesbranschen.se och min första artikel kan ni läsa här.

Nu hoppas jag vi ses här på Högberga och gör vi inte det finns jag som vanligt både på telefon och mail!

Ha en fortsatt skön höst!

// Johan

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | aug 26, 2014

Hej igen Högbergavänner!

Så har man då glädjen att få välkomna alla gäster tillbaka efter ett litet sommaruppehåll. Och, vilken sommar sen. Jag har bokstavligen talat badat i badbilder från vänner denna sommar och jag kände för första gången på många år nästan samma känsla som när man hade sommarlov som liten – total frihet på nåt sätt. Jag kan i alla fall säga att en hel sommar i shorts har gjort mig gott och jag hoppas ni också har fått kraftladda batterierna på bästa sätt.

Hotellrum Högberga Gård

Här på Högberga har vi som vanligt tagit tillfället i akt att måna lite extra om våra byggnader. Stora Flygeln har varit ett totalt byggprojekt med helt nya badrum på övervåningen vilket innebär att samtliga badrum på Högberga nu har snygg design OCH hög funktionalitet som dagens gäster med allt rätt kräver. Vi har även gjort om själva hotelldelen på mellanvåningen och då valt att konceptualisera ännu mer utifrån vårt stora intresse för vin. Ett intressant dilemma som man ställs inför med dagens korta livstid på inredningstrender är ju att väga investeringen mot livslängd men om jag ska lyssna på de gäster som bott i rummen nu efter öppning så har vi hittat ett riktigt trivsamt uttryckssätt och det känns förstås bra. Att varje rum nu har sin egen vinhistoria att berätta tycker jag själv är både kul och intressant och det ska bli roligt att höra mer av era åsikter framöver.

vinmakare

Närmast i tid för vår del ligger den årliga skörderesan till Toscana. I år är vi som vanligt fem personer i personalen som åker ner och deltar i skörden av de tio ton vindruvor som i sin tur blir ca 7500 flaskor vin i Högberga Vinfabrik om drygt ett år. Det är en fantastiskt känsla att resa ner med kollegor och lära känna dem lite närmre, samtidigt som vi utvecklar våra kunskaper om vinmakeri tillsammans. Inte alla förunnat att göra det i sitt arbete.

Den 20 september är det sedan dags för skördefest så håll utkik på vinfabrikens egen hemsida om du vill delta i krossandet av årets skörd. En mycket trevlig dag så kom gärna och umgås med oss då.

Det blir också en spännande höst med ett val där en del frågor påverkar vår bransch och verksamhet direkt; den heta momsfrågan är en, arbetsgivaravgiften för unga är en annan. 

I övrigt så fortsätter vi utvecklingen av Högberga med både fler kollegor och större utbud. Mer om detta kommer inom kort.

Till dess önskar jag er alla riktigt utvecklande möten! Och förstås mycket glädje!

// Johan

VD-Blogg

Skrivet av Johan Hjort | jun 17, 2014

Hej igen Högbergavänner!

Äntligen är sommaren här med allt vad det innebär. Härliga dagar tillsammans med vänner med sol, bad och grillning är förstås inslag som jag ser fram emot. En annan sak som slår mig så här i sommartid är att man knappt kan titta in i en trädgård utan att se någon studsa i en studsmatta. Studsmattor är måhända inte vackra men jag tror att varje sekund som lockar barnen (eller oss vuxna för den delen) från onlinevärlden är bra. Jag har själv precis flyttat till hus och barnens första önskan var en studsmatta så även hos oss råder studs. Och apropå studs.

För några veckor sen var vi tvåhundra branschkollegor som sprang och studsade runt när vi som vanligt arrangerade Run4Fun - branschens största löparfest, denna gång på Blue Hotel här på Lidingö. Det var sjätte året som vi står bakom detta arrangemang tillsammans med några andra härliga typer och det är häftigt att se vilken lust för rörelse vi skapat med denna aktivitet och vårt samarbete.

Matlagning Aveqia
Samarbete; I dagarna händer stora grejer här på Högberga Gård. Vår matstudio som jag är såå stolt över tar ett stort utvecklingssteg då den från i höst drivs av AVEQIA. David Berggren & Co som gjort succé med sina matlagningsaktiviteter inne i stan på Tulegatan tar över matstudion här på Högberga under tidig höst. Matlagning är en av de gruppaktiviteter som jag vet kan förena människor på ett sätt som få andra aktiviteter lyckas lika bra med. Oavsett om man är ett gäng privatpersoner som vill umgås på ett kreativt sätt eller om man är ett företag som lagar mat tillsammans som teambuilding så blir resultaten alltid tveklöst positiva. Tillsammans kan vi göra detta ännu bättre och ingen gör det bättre än AVEQIA så det känns spännande. Läs bara detta så förstår ni vår gemensamma ambition: Namnet AVEQIA har hämtat inspiration från romartiden, då romarna i hög grad var gourmeter och kunde konsten att njuta av mat och vin. AVE betyder på latin Var hälsad – Välkommen. Q står för Quorum som var mötesplats för senaten, I för Inspiratio – inspiration och A för Accubo, som enkelt betyder Till bords!  

I övrigt kan väl nämnas att vi lämnar ännu ett rekordhalvår bakom oss beläggningsmässigt och fortfarande med stigande gästnöjdhet. Vi har även rekordmycket inbokat inför hösten så det blir många härliga möten med nya och återkommande gäster. En del av er kommer att få bo i helt nyrenoverade rum i Stora Flygeln där hälften av rummen får nya badrum och de rum som fick nya badrum redan förra året får ett ordentligt lyft i design och inredning. 

Högberga Vinfabrik blev ju nyligen Årets Företagare här på Lidingö och vi fortsätter vårt arbete mot nya mål. Just nu har vi nya aktiviteter med Svenska Dagbladet inbokade, du som är intresserad av att vara vinmakare för en dag och göra ditt alldeles egna vin.

Jag önskar er alla en underbar sommaren och välkomna till Högberga Gård.

// Johan

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | maj 13, 2014

Våren och försommaren är årstider då underverk sker. När gruset sopas bort från vägarna och man dricker första koppen kaffe utomhus infinner sig en alldeles speciell känsla. Plötsligt är allting möjligt. Att springa en mil. Eller att gå hur långt som helst…

Körsbärsträd som blommar

På Högberga Gård drivs vi av nya utmaningar, oavsett årstid. I Högberga Vinfabrik väntar just nu en ny årgång av vårt egentillverkade vin 8.90. Vinfabriken som förra veckan fick ta emot utmärkelsen Årets Företagare på Lidingö. Detta känns förstås extra stort då hela projektet i vinfabriken bygger på ren och skär passion och drivs under den enkla devisen ”Vi gör så GOTT vi kan”.

Högberga Vinfabrik har också fått den stora äran att vara delaktig i konceptualiseringen av det nya hotellet, The Winery Hotel, som ska öppna i Solna under hösten 2015. Mer om det kan du läsa här »

Andra utmaningar framåt här på Högberga Gård är att bygga en ny varm källa på berget utanför Paviljongen. Projekteringen är i full gång och den kommer stå klar när vi öppnar upp efter sommaren i början av augusti. Också hotellrummen i Stora flygeln ska få ny design och interiör. Lika viktigt som det är att utmana sig själv, lika viktigt är det att ha roligt på vägen mot sina mål. Att få överraska våra gäster med god mat, dryck och sofistikerade koncept är min stora passion. En annan som är passionerad i sin vardag är Peder Lamm som vi mött i en öppenhjärtlig intervju i senaste numret av vårt kundmagasin Högtryck som kommer ut i veckan. Varför inte läsa den i hängmattan, med solen i ansiktet? Eller online här och nu »

Underverk sker hela tiden. Jag ser det extra tydligt denna vår. Just i denna ljusgröna, krispiga grönska. När fåglarna sjunger som vackrast. När allt föds till liv. Då såg också
ett nytt liv dagens ljus. Mina döttrar har fått en lillasyster och det är en stolt, pappaledig far som nu sitter och skriver detta. Livet är stort. Livet är här. Livet är nu. Hur kan man älska någon så mycket som man bara känt några timmar? Underverk.

//Johan

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | apr 04, 2014

Hej igen Högbergavänner!

Nu är i alla fall mötesvåren här på riktigt. I takt med att solens strålar värmer alltmer är det inte bara kaffepauser som våra gäster tar utomhus. Nu ser jag allt längre samtal, både i grupp och på tu man hand, där man sakta går runt och njuter av utsikten eller bara vänder sig mot solen och står och pratar. Det är häftigt när möten helt plötsligt byter skepnad tack vare årstid och klimat. Jag tror helt klart att om man bara vågar variera sin miljö så ökar det kreativiteten, man ändrar mindset så nya, bättre lösningar kommer i dagen. Vi svenskar blir ju otroligt glada av vårsolen och glädjen ökar möjlighetstänkandet vilket i sin tur ger bättre och mer lönsamma lösningar.Apropå att solen lyser på oss. Jag är så himla glad och stolt över vår köksmästare Tommy Eriksson som vann silver i årets möteskock i tisdags. Tommys tidigare tävlingsframgångar och hans envishet, kombinerat med våra gästers goda omdömen om vår mat, gav honom självförtroendet att prestera på topp när det verkligen gällde. Inte lätt att stå där mot 21 branschkollegor och tävla i något så svårbedömt som matlagning. Framgång föder framgång, vare sig det gäller att hitta bättre lösningar eller få till förrätten sådär perfekt så att varmrätten inte har något annat val än att bli ännu bättre.Jag ser fram emot att möta vår välbokade vårsäsong och att se er gå omkring och fundera eller diskutera ute på terassen eller utsiktsberget! Eller kanske höra era komplimanger angående maten, alltid kul att höra!

Väl mött

// Johan