VÅRT NYA hem

Skrivet av Tanja Askrabic | maj 15, 2014
Idag hittade jag ett fint reportage om Högberga Gård i magasinet VÅRT NYA hem under rubriken; Kulturella sammankomster på Högberga Gård. Vackert. Du kan läsa det här »

Såg också att Lidingösidan skrivit om Corazza Bildts besök hos oss på Högberga Vinfabrik. Om det kan du läsa här »

/Tanja

Anna Maria Corazza Bildt på besök

Skrivet av Tanja Askrabic | maj 14, 2014
Jag tycker det är stort. Att näringslivschefen på Lidingö, Cristina Eriksson, tar med sig EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt och kommer till lilla oss för att titta på Högberga Vinfabrik. Prata om gårdsförsäljning, druvor, distrikt, Italien. Om mat, vin och möten. Anna Maria berättade att hon kände till oss väl och att hon länge velat komma och besöka oss. Igår var hon här.

Med på besöket var också kommunalråd Anna Rheyneuclaudes Kihlman och Lidingös presschef Ulf Petersson.

Anna Maria Corazza Bildt
Hjort, Anna Maria och vinmakare Zälle i samtal i vinbaren

Hjort och Zälle tog förstås väl hand om gästerna - som alltid - och visade matstudion, vinfabriken och bjöd på ett smakprov av det egentillverkade vinet 8.90. Anna Maria gillade vinet. Gott!

/Tanja

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | maj 13, 2014

Våren och försommaren är årstider då underverk sker. När gruset sopas bort från vägarna och man dricker första koppen kaffe utomhus infinner sig en alldeles speciell känsla. Plötsligt är allting möjligt. Att springa en mil. Eller att gå hur långt som helst…

Körsbärsträd som blommar

På Högberga Gård drivs vi av nya utmaningar, oavsett årstid. I Högberga Vinfabrik väntar just nu en ny årgång av vårt egentillverkade vin 8.90. Vinfabriken som förra veckan fick ta emot utmärkelsen Årets Företagare på Lidingö. Detta känns förstås extra stort då hela projektet i vinfabriken bygger på ren och skär passion och drivs under den enkla devisen ”Vi gör så GOTT vi kan”.

Högberga Vinfabrik har också fått den stora äran att vara delaktig i konceptualiseringen av det nya hotellet, The Winery Hotel, som ska öppna i Solna under hösten 2015. Mer om det kan du läsa här »

Andra utmaningar framåt här på Högberga Gård är att bygga en ny varm källa på berget utanför Paviljongen. Projekteringen är i full gång och den kommer stå klar när vi öppnar upp efter sommaren i början av augusti. Också hotellrummen i Stora flygeln ska få ny design och interiör. Lika viktigt som det är att utmana sig själv, lika viktigt är det att ha roligt på vägen mot sina mål. Att få överraska våra gäster med god mat, dryck och sofistikerade koncept är min stora passion. En annan som är passionerad i sin vardag är Peder Lamm som vi mött i en öppenhjärtlig intervju i senaste numret av vårt kundmagasin Högtryck som kommer ut i veckan. Varför inte läsa den i hängmattan, med solen i ansiktet? Eller online här och nu »

Underverk sker hela tiden. Jag ser det extra tydligt denna vår. Just i denna ljusgröna, krispiga grönska. När fåglarna sjunger som vackrast. När allt föds till liv. Då såg också
ett nytt liv dagens ljus. Mina döttrar har fått en lillasyster och det är en stolt, pappaledig far som nu sitter och skriver detta. Livet är stort. Livet är här. Livet är nu. Hur kan man älska någon så mycket som man bara känt några timmar? Underverk.

//Johan

På gång...

Skrivet av Tanja Askrabic | maj 12, 2014
Just nu planerar vi för fullt för sommarens investeringar. Under juli månad ska vi fokusera på att få det ännu finare hos oss här på Högberga. Och se till att utöka vårt utbud ytterligare. Vi vill förstås att det alltid ska finnas en anledning att besöka oss igen. Och igen. Och igen.

Många av rummen i Stora flygeln ska få ny inredning och design och vi har redan nu gjort ett prototyprum. Eftersom vår vinfabrik är belägen i samma byggnad så blir det vintema som gäller här.

Hotellrum Högberga Gård
Inredare är Jessica Hultén på Soberdesign som tillsammans med fototapetsleverantören
Scandiwall skapat lite mer moderna hotellrum med vintagekänsla. Man har valt klassiska mönster och färger i både tapet och textilier som skapar värme och trivsel och lyfter fram husets unika detaljer och karaktärsdrag. Tanken är att varje rum ska få sin egna känsla av
Italien.

Under sommaren kommer vi också bygga en härligt varm källa på berget utanför Paviljongen. Det här blir häftigt!!


Här kommer upp till 16 personer kunna bada varmt och samtidigt njuta solnedgången över Stockholms inlopp.

champagne
Kanske med ett glas kall, porlande champagne...


Ritning på varma källan ser ut så här. Tillsammans med jacuzzi, vedeldad bastu och relax kommer upp till 40 personer kunna boka och nyttja denna avdelning. Och allt ska vara klart till början av augusti. Vi är på gång...

/Tanja

Sol och rosé

Skrivet av Tanja Askrabic | maj 10, 2014
Lagom till att vårsolen vackert smeker stolsryggarna ute på terrassen har vi tagit in ett härligt rosévin i vår berusande vinkällare; Le Campuget Syrah Grenache 2013. Ett somrigt, ungt vin. Fruktig och bärig doft med inslag av röda bär och örter. Vinet passar perfekt som aperitif eller till lätta fisk- och skaldjursrätter samt till fräscha sallader.

Rosévin
Le Campuget Syrah Grenache 2013 finns inte på Systembolaget men kan väl avnjutas hos oss på Högberga Gård.

/Tanja

Högtryck No 7 - online nu

Skrivet av Tanja Askrabic | maj 09, 2014
I nästa vecka landar vårt kundmagasin Högtryck i brevlådorna hos närmare 3000 kunder. Där har vi bland annat intervjuat livsnjutaren och antikexperten Peder Lamm. Den nyfikne kan läsa Högtryck online redan nu.

Kundmagasin Högtryck No 7

Brukar du inte få vårt magasin men önskar det fortsättningsvis - är det bara att mejla mig på tanja.brandin@hogberga.se. Tidigare nummer av Högtryck kan du läsa online nedan.

Jack Vreeswijk
Läs Högtryck no 6 online här »


Högtryck

Läs Högtryck No 5 online här »

Labero
Läs Högtryck No 4 online här »



Läs Högtryck No 3 här  »


Högtryck No 2 kan du läsa online här »


Högtryck No 1 kan du läsa online här » 

Trevlig helg! Och trevlig läsning!
/Tanja

Recept - Helgrillad svensk gårdskyckling

Skrivet av Tanja Askrabic | maj 06, 2014
Våren är här. Utemöblerna på plats på terrassen. Liksom grillen. Här bjuder vårt kök på ett enkelt recept på en härligt saftigt kyckling som får smaklökarna att jubla.

Helgrillad svensk gårdskyckling
1 hel kyckling
Salt
Peppar
Timjan
Citron
 
Grön sparris
Olivolja
Citron
Parmesan
 
Gnid in kycklingen kvällen före med 15 g salt per kilo, peppra och lägg på ett par timjankvistar. Plasta och förvara i kylen över natt. Ta ut kycklingen och temperera ett par timmar innan grillningen.

Tänd grillen med kol på ena sidan, när det är hett så bryt ner låren på kycklingen så dom får kontakt med grillgallret. Lägg kycklingen på den del av grillen som inte har kol med bröstfiléerna uppåt. Lägg på locket och grilla ca 30 minuter, vänd och kör ytterligare ca 30 minuter. Kolla med en termometer in vid låren, när du kommit upp i 65 grader lägg kycklingen över kolen så att den får ett härligt krispigt skinn. Ta av kycklingen och låt vila 7-8 minuter. Skär upp bröst, lår och vingar.

Grilla sparrisen sista 5-10 minuterna, lyft av och dressa med olivolja, citron och salt. Avsluta med att riva över en hög parmesan.
En härlig, enkel och fantastiskt god grillad kyckling med sparris och parmesan.

Kockar
Lycka till!

Och vill ni lära er mer om grillning så arrangerar vi gärna aktiviteten "Grilla med finess" i vår matstudio när ni besöker oss nästa gång.

/Tanja

Danielles bästa champagnetips

Skrivet av Tanja Askrabic | apr 30, 2014
Vår restaurangschef Danielle är verkligen en passionerad sådan. Hon är som ett levande uppslagsverk då det gäller allt inom mat och vin och fullkomligt älskar att hålla i provningar av alla dess slag. Hennes specialitet är italienska regioner dit många av hennes resor har styrt. Just att resa älskar hon, berättar hon för mig - äta och studera slow food-konceptet i Piemonte, gå på ost- och köttmarknader, dricka av de lokala vinerna. Det är så jag lever mitt liv, säger hon. Det är mitt liv.



Danielle pratar vidare om den stora kärleken till champagne. Hur de vackra bubblorna i glasen skapar den exklusiva känslan. Bubblandet som säger - det är något festligt på gång. Något roligt. Så månadens vintips från Danielle får helt enkelt bli en elegant, harmonisk champagne med välbalanserade smaker. En champagne som hon säger är mycket exklusiv för sitt pris; Sublime Grand Cru Brut Blanc de Blancs- Årgång 2005. Grand Cru betyder ju just att den varit lagrad minst åtta år. Och detta vin är då något alldeles extra.

Champagne

Den fångar upp många rätter. Krämiga ostar, alla skaldjur, passar även alldeles utmärkt till lättare fiskrätter och fräscha sallader. Eller bara tillsammans med ett salt tilltugg.

Njut vinet hos oss på terrassen i solnedgången eller beställ det i Systembolagets beställningssortiment. Artikelnummer:77543, Pris: 321 kr

Och vill du boka en champagneprovning med Danielle vid ditt nästa besök hos oss, går det alldeles utmärkt.

/Tanja

Årets Företagare - YES!

Skrivet av Tanja Askrabic | apr 29, 2014
Vi är så fantastiskt stolta här på Högberga idag. Högberga Vinfabrik tog nämligen hem utmärkelsen som "Årets Företagare på Lidingö 2013". Priset delades ut i går kväll i samband med Företagarnas årsmöte som ägde rum på Scandic Foresta.

Läs den fina motiveringen nedan och läs hela vårt pressmeddelande här.

Årets Företagare 2013

Stort GRATTIS till vinmakare Hallgren, Zälle, Hjort. Att göra så GOTT man kan räcker tydligen väldigt långt.

/Tanja

.

Konstrundan på Lidingö

Skrivet av Tina Dernelid | apr 28, 2014
I helgen har konsten varit i fokus på Högberga Gård. Extra roligt då Högberga byggdes av en konstmecenat, Klas Fåhraeus. Konstrundan anordnas en gång per år av konstföreningen på Lidingö och på Högberga hade vi äran att ha utställning med Marie von Kraemer. Igen.

Marie von Kraemer
Marie von Kraemer
 
Förutom fantastisk konst fick vi ett helt underbart väder att bjuda på. Det njöts av både brunch och afternoon tea i trädgården och ett och annat glas champagne gick åt. Stort intresse fanns också om vinfabriken där vi fick chansen att visa upp för både grannar och andra besökare vad som händer där.
 
Anette Claesson som äger företaget Kreativt måleri var på plats och lät våra besökare måla egna tavlor.

Kreativt måleri
 
Med den fantastiska utsikten vi har så ville även några prova på att måla ute med fina resultat.

/Tina

Årets företagare?

Skrivet av Tanja Askrabic | apr 25, 2014
Högberga Vinfabrik har blivit nominerad till Årets Företagare av Företagarna på Lidingö! Är inte det hur coolt som helst. Jag är mäkta imponerad över herrarna i vinfabriken som jobbar under mottot; Vi gör så GOTT vi kan.

Årets Företagare

På måndag blir det en spännande dag för oss både på Högberga Gård och förstås på Högberga Vinfabrik. Vi håller alla tummar för vinmakare Zälle, Hallgren, Hjort som gör ett fantastiskt arbete med en grym passion för något de verkligen tror på. Sånt gör mig glad!

vinmakare
Hallgren, Hjort, Zälle. Mina idoler.

/Tanja

The Winery Hotel

Skrivet av Tanja Askrabic | apr 23, 2014
Idag tas första spadtaget till det som ska bli The Winery Hotel. Ett unikt hotell med fokus på att tillverka vin på ett förstklassigt sätt. Alltså - lite samma idé som vi själva har här på Högberga Gård och Högberga Vinfabrik. Idén om att plocka 10 ton druvor i Toscana, att transportera dem till Sverige och sedan göra riktigt gott svenskt vin på toscanska druvor; ja det var våra vinmakare Johan Zälles och Per Hallgrens vision. Och som de också lyckats med.

Hur gör man då? Ejnar Söder, en stor profil inom hotellvärlden, är en av personerna bakom det nya koncepthotellet som ska öppna i Solna 2015/2016. Ejnar kontaktade vår Johan och frågade helt enkelt om hjälp. Ett nytt samarbete tog form och idag skriver jag pressmeddelandet om "Högberga Vinfabrik + The Winery Hotel = Sant". Läs det här »

/Tanja

Vår syster

Skrivet av Tanja Askrabic | apr 11, 2014
Högberga Gård har ju en syster som vi inte talat så mycket om. Men låt mig berätta. När Johan & co i somras köpte driften av Högberga Gård, köpte de även driften av dagkonferensanläggningen Saturnus Konferens Slussen. En härlig mötesplats belägen fem minuter från T-centralen, med gångavstånd till kommunikationer, promenadstråk och myllrande folkliv. Här finns 13 moderna konferensrum med plats för upp till 120 personer. Många av konferenslokalerna bjuder på härlig utsikt över takåsarna på Söder, över Maria kyrka och över Riddarfjärden.


Och i veckan släppte vi också ny hemsida. Se här.

Ja, planerar ni en dagkonferens - och vill hålla till centralt i Stockholm - så tycker jag att du ska titta närmare på vår syster Saturnus Konferens Slussen.

/Tanja

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | apr 04, 2014

Hej igen Högbergavänner!

Nu är i alla fall mötesvåren här på riktigt. I takt med att solens strålar värmer alltmer är det inte bara kaffepauser som våra gäster tar utomhus. Nu ser jag allt längre samtal, både i grupp och på tu man hand, där man sakta går runt och njuter av utsikten eller bara vänder sig mot solen och står och pratar. Det är häftigt när möten helt plötsligt byter skepnad tack vare årstid och klimat. Jag tror helt klart att om man bara vågar variera sin miljö så ökar det kreativiteten, man ändrar mindset så nya, bättre lösningar kommer i dagen. Vi svenskar blir ju otroligt glada av vårsolen och glädjen ökar möjlighetstänkandet vilket i sin tur ger bättre och mer lönsamma lösningar.



Apropå att solen lyser på oss. Jag är så himla glad och stolt över vår köksmästare Tommy Eriksson som vann silver i årets möteskock i tisdags. Tommys tidigare tävlingsframgångar och hans envishet, kombinerat med våra gästers goda omdömen om vår mat, gav honom självförtroendet att prestera på topp när det verkligen gällde. Inte lätt att stå där mot 21 branschkollegor och tävla i något så svårbedömt som matlagning. Framgång föder framgång, vare sig det gäller att hitta bättre lösningar eller få till förrätten sådär perfekt så att varmrätten inte har något annat val än att bli ännu bättre.



Jag ser fram emot att möta vår välbokade vårsäsong och att se er gå omkring och fundera eller diskutera ute på terassen eller utsiktsberget! Eller kanske höra era komplimanger angående maten, alltid kul att höra!

Väl mött

// Johan

Högtryck No 7

Skrivet av Tanja Askrabic | apr 03, 2014
Just nu går tryckpressarna varma på vår lilla redaktion. Det är senaste numret av vårt kundmagasin Högtryck som är på gång. Där har vi intervjuat antikexperten och livsnjutaren Peder Lamm som bland annat berättar om passionen för livets goda, om jakten på de bästa vinerna och om hur han drack upp sina viner när vinkällaren blivit fuktskadat.

Peder Lamm

Här berättar vi också om de nya varma källorna som vi i sommar planerar att  bygga på berget utanför Paviljongen. Detta och mycket mer i nästa nummer av Högtryck som landar hos er i mitten av maj.

Får du inte Högtryck i din brevlåda i dag men vill ha det. Skicka ett mejl till tanja.brandin@hogberga.se så ordnar jag det. Så gärna.

Jack Vreeswijk
Läs Högrtyck No 6 här »


Högtryck

Läs Högtryck No 5 online här »

Labero
Läs Högtryck No 4 online här »



Läs Högtryck No 3 här  »


Högtryck No 2 kan du läsa online här »


Högtryck No 1 kan du läsa online här »

/Tanja

Vinnare av presentkort...

Skrivet av Tanja Askrabic | apr 03, 2014
Vi vill tacka alla som besökte vår monter under tävlingen Årets Möteskock 2014. Tack också för att ni hjälpte till att heja fram våra tävlande kockar. Vår Tommy var bland de första att gå ut i tävlingen och många av er träffade honom också senare i vår monter. Vår silvermedaljör. Vi är stolta!

Årets Möteskock 2014
Tommy tog silver i tävlingen Årets Möteskock 2014

Det var också många som var med och tävlade om presentkort hos oss. Och de lyckliga vinnarna är; Göran Rydberg, Arne Hannisdahl och Beatrice Ståhle. Presentkorten skickas till er per post inom kort och vi kommer även att meddela vinnarna per mejl.

/Tanja

Konstrundan 2014

Skrivet av Tanja Askrabic | apr 02, 2014
Helgen den 25-27 april är det dags för den  stora konstrundan på Lidingö. Då ställer konstnärer, från Lidingö, för sjunde året i rad, ut sina verk på olika platser runt om på Lidingö. På Högberga Gård är det, liksom förra året, Marie von Kraemer som visar upp sina alster i vårt konstgalleri. Vi håller öppet för konstvisning, brunch, herrgårdsfika och visning av Vinfabriken, mellan kl 1200-1700. Fri entré!

Vinfabriken

Det finns även möjlighet att provsmaka vårt eget vin 8.90 samt vår egentillverkade ost, Högberga Blå. Att göra gott toscanskt rödvin i Sverige är också en konst.

terrassen
Utemöblerna är på plats och där i solen kan du avnjuta brunch, afternoon tea eller enklare herrgårdsfika under hela helgen.

Under dagen erbjuds såväl barn och vuxna kan delta i aktiviteten "Kreativt måleri" och skapa sina egna konstverk.

På kvällen serveras femrätters middag i herrgården från kl 1830 och baren i Kinarummet är öppen hela helgen mellan kl 1700-0100.
 
Välkomna till en helg med mat, konst och samvaro! Boka bord till brunch och middag på 08-546 461 00 eller info@hogberga.se.

/Tanja

Allt ljus på Tommy

Skrivet av Tanja Askrabic | apr 01, 2014
Vad ska man säga? Vår köksmästare Tommy Eriksson är bara helt fantastisk. Det visste vi ju i och för sig redan innan tävlingen. Vi vet ju vilket toppkök vi har. Men ändå. Ikväll tog han hem silvermedaljen i Årets möteskock 2014. Av alla kockar på konferensanläggningar runt om i Sverige är han näst bäst. Man blir förstås mäkta stolt över att ha kollegor som Tommy. Stort GRATTIS Tommy!

Tommy Eriksson Högberga Gård
Tommy gick ut som nummer två i tävlingen som ägde rum i Aveqias fina lokaler i Stockholm. Arrangör var actions fairs.

Jury Årets Möteskock
Efter exakt 60 minuter presenterade han sin meny för juryn som bestod av av; Fredrik Eriksson, Christina Möller och Sigrid Barany. Alla kockar hade fått exakt samma förutsättningar och exakt samma huvudråvaror. Tommys meny låter; Sotad salmalax med vit sparris, dill, pepparrot och äpple till förrätt och Ockelbo gårdskyckling stekt på sitt skrov serverad med ragu på låret med matvete och örter samt broccoli till varmrätt.

jury
Juryn smakar och antecknar. Vad de tyckte var omöjligt att läsa. Många portioner lax och kyckling i alla dess former fick de i alla fall prova under dagen.


När tävlingsinsatsen var avklarad kunde Tommy koppla av i vår monter. Det var nämligen mässa samtidigt och samtliga tävlande anläggningar ställde ut och fick chansen att träffa över 200 matintresserade mötesköpare. DET var riktigt bra! För Tommy blev det många timmars väntan innan det var dags för prisutdelning.

Prisutdelning årets möteskock
Och så underbart att höra Tommys namn när det äntligen var dags att presentera medaljörerna. Silver till Tommy! Yes!!

Tommy Eriksson
Allt ljus på Tommy! Han är grym.

Daniel Müller
Och så självklart lite ljus på Daniel Müllern från Ystad Saltsjöbad som tog hem segern och som vi förstås gratulerar å de varmaste!

Carl-Jan Granqvist
Chefen stolt. Tommy nästan nöjd. Carl-Jan Granqvist glad. Carl-Jan som för övrigt gjorde ett helt strålande jobb under hela dagen.

Kvällen är ung. Jag är lycklig. Nu skriva pressmeddelande om vår fantastiska kökschef Tommy Eriksson och tävlingen Årets möteskock 2014.

/Tanja

Förhandstitt på ABBA The Museum

Skrivet av Inger Nordberg | mar 31, 2014

Jag hade förmånen att få en härlig inbjudan, som jag absolut inte kunde tacka nej till. Det var en förhandsvisning till ABBA The Museum/The Choir!!

Oj vilken kör! Den hade allt!  Dans, solosång och stämmor i mängder och underbart att få lyssna på alla härliga ABBA-låtar, något jag aldrig kommer att tröttna på.

Kören startades för att fira att det är 40 år sedan ABBA vann Eurovision Song Contest 
med låten Waterloo och exakt på dagen den 6 april har kören världspremiär på ABBA The Museum. Efter det kan man boka kören i mindre alternativt större skala och det hjälper jag gärna till med, vilken stämning det skulle bli till middag i vårt Galleri. Lite extra roligt nu när vi precis har inlett ett samarbete med ABBA The Museum

Jag kommer ihåg när jag var liten (inte alls länge sedan), då stod jag och min kusin Anne på sängen med hopprepen som mikrofoner och bara ylade till ABBA´s alla sånger. Eftersom jag var ljushårig och Anne mörkhårig, så var det ju givetvis Agnetha man fick vara, det kändes helt rätt! 


Jag som Agneta

När jag nu satt där och njöt av körens skönsång så önskar jag att man kunde ta ton, men tyvärr har jag inte fått den ”ådran”. Jag får helt enkelt leta fram hopprepet hemma, ställa mig på sängen och sjunga utan publik... för texterna de sitter.

Thank you for the music!

//Inger

Varför man ska boka konferens?

Skrivet av Tanja Askrabic | mar 25, 2014
En av anledningarna illustreras väldigt tydligt i denna film som jag precis fick från fina Christin på Skogshem & Wijk Meetings. Se den. Den är verkligen klockren! Och rolig.

A Conference Call in Real Life.

/Tanja