Run4Fun 2014

Skrivet av Tanja Askrabic | mar 21, 2014
JA, visst ska vi köra i år igen! För sjätte året i rad arrangerar vi Run4Fun - branschens största löparfest. I år på ny plats. De två senaste åren har vi varit hos oss på Högberga Gård, sprungit delar av Lidingöloppets legendariska bana, ätit gott och festat in på småtimmarna till musik av Nisse & Håkan på Event City. Och i år. Vi blir kvar på Lidingö men nytt hotell; Blue Hotel som ligger längst ut på Elfviks udde. Varför? Jo, en av initiativtagarna och arrangörerna håller numera till där; Johan Svensson.

run4fun
Johan Hjort, Peter Tzintzis, Michael Hallbäck och Johan Svensson

I övrigt är mycket sig likt. Som vanligt består arrangörsgänget av:
Johan Hjort (Högberga Gård)
Michael Hallbäck (Friiberghs Herrgård)
Johan Svensson (Blue Hotel)
Thomas Sved (Thoresta Herrgård)
Peter Tzintzis (Sejour)
Och så jag då som får vara med och styra upp herrarna, hehe.

Som vanligt kan man promenera, jogga eller springa en mil och jag gissar att vi kommer in på samma legendariska bana, fast från annat håll. Precis som tidigare år blir det musikunderhållning och fest inpå småtimmarna. Ja, hela inbjudan kan du läsa här »
Själva anmälningsformuläret kan du hämta här » och jag kommer även skicka ut inbjudan till 500 branschkollegor per mail under dagen.

28 maj är datumet att lägga på minnet. Även i år är antalet platser begränsat till 200 och det är först till kvarn som gäller. Så, samla ihop kollegorna och anmäl er. Och på med joggingskorna och börja träna. Så hoppas jag att vi ses den 28 maj!

/Tanja

VD-Blogg

Skrivet av Johan Hjort | mar 20, 2014

Hej igen Högbergavänner!

Här på Högberga svänger livet fram och tillbaka med vädergudarna. Blommor och barärmade gäster under fikapauserna förra veckan och 2 dm snö och tjocka mössor idag. För mig som är härjedaling så kan jag faktiskt påstå att jag trivs lika bra hursom.

Apropå Härjedalen så hade jag det stora nöjet att ta med kollegorna här på Högberga Gård och vår systeranläggning Saturnus Konferens Slussen på en magisk resa till fjällen förra helgen. Att samlas allihopa och kommunicera våra mål och prata värderingar blandat med teambuilding känns så otroligt givande. Jag slutar aldrig förundras över hur mycket energi och idéer det ALLTID finns när man pratar lite avslappnat utanför sina vanliga yrkesroller. Det är förstås viktigt för oss som jobbar med möten att själva mötas och även jämföra vår verksamhet med konkurrerande upplevelser. Denna gång blev det alltså fjällen i Härjedalen vi provade. Vi bodde i fina stugor i Ramundberget och hade samlingar vid brasan, åkte skidor, konfererade, provade annorlunda middagsupplevelser, åkte snöskoter och kollade till mitt gamla pojkrum. Jag tar tillfället i akt här och tackar er kollegor för att ni bjöd på er själva och gjorde resan till ett oförglömligt minne för mig.

skotertur

Tillsammans med kollegorna har vi också startat ett LEAN-arbete här på Högberga. Det kluriga med service är att ständigt känna av nyanserna i gästernas önskemål och väga det mot resurser och göra så bra man kan på alla plan, helst samtidigt. När vi är som bäst är vi mycket bra men vi kan alltid bli bättre. Vi har fantastiska mötesanläggningar i Stockholmsområdet som vi konkurrerar med och då gäller det också att hålla högsta möjliga lägsta kvalitet - igår, idag och imorgon. Och det kan också bli bättre. För min egen del så tycker jag servicelöftet som vi ger till våra gäster är vår främsta konkurrensfaktor men jag har alltid varit rädd för att systematisera vårt arbete men nu har vi hittat en modell som jag tror mycket på. Ni kommer att få följa med på vår resa och vårt ständiga förbättringsarbete kontinuerligt här i bloggen men också förstås på plats.

Och apropå framtid så sägs det ju att man måste ha kunskap om sin historia för att lyckas bra med just framtiden. Förra söndagen hade vi invigning av Högberga Vänners utställning om Högberga Gårds historia. Här finns mycket läsvärt om Klas Fåhraeus och familjen som skapade Högberga. Här finns också fantastiska bilder och historier om de personer som gästat genom åren. Jag vill passa på att tacka styrelse och medlemmar i Högberga Vänner för ert engagemang och för att ni oförtrutet hjälper till att lyfta fram de kulturella värden som finns i vår historia och som vi själva inte har kunskap eller resurser att bidra till. Och till er som gästar Högberga säger jag varmt välkomna att besöka utställningen uppe i Robinrummet!

Så, här finns både framtid och dåtid och jag som gärna lever i nutid ber som vanligt om er feedback! Fortsätt kom med förbättringsförslag, jag uppskattar verkligen den nära dialogen som för oss uppåt, framåt!

Vi hörs och ses!

johan hjort
// Johan

Recept

Skrivet av Tanja Askrabic | mar 19, 2014
Idag bjuder vårt kök på ett smarrigt recept på Kungsflundra med frasigt slag, vit sparris, knipprödbetor, gurka samt smörsås. Kanske kan passa att bjuda på till helgen.

Kockar

8 portioner

Kungsflundra
4 hela kungsflundror (ca 1 kg styck)
2 msk mjöl
2 msk smör
Salt och peppar
Stycka ut skinnfria fileér, spar slaget och skrovet. Vänd fileérna i mjöl, salta och peppra, stek i rikligt med smör innan servering.

Frasigt slag
8 slag
5 dl vatten
25 g salt
5 dl matolja
1 ägg
2 msk mjöl
2 msk panko
Blanda salt och vatten tills det löser sig, rimma slagen i 10 minuter. Lyft upp och torka av, vispa upp ägget, vänd slagen i mjöl, ägg och panko. Fritera innan servering på 170 grader tills gyllene.

Smörsås
Fiskfond
4 kungsflundraskrov
2 schalottenlökar
1 fänkål
1 palsternacka
1 dl vitt vin
Vatten
Salt
Skölj benen i kallt vatten ett par minuter, rosta fiskbenen hårt i ugnen. Skär grönsakerna fint och sautera med lite olja i en kastrull, ha i benen, vitt vin och fyll på med vatten tills det täcker. Ge detta ett uppkok, dra av från värmen, salta och lägg på locket, låt stå och dra i 30 min, sila och reducera.

2 dl reducerad fiskfond
½ dl schalottenlöksvinäger
1 dl gräddmjölk (50-50 grädde och mjölk)
200 g smör
Koka ihop fiskfonden med grädd-mjölken, smaka upp med vinäger och salt, vispa i smöret till en krämig och rund sås.

Vit sparris
16 vita sparrisar
Vatten
Salt
Socker
Smör
Citron
Skala sparrisarna, koka en god och smakrik lag på vatten, smör, salt, socker och citron. Lägg i den skalade sparrisen, koka i ca 4 min, lyft kastrullen från spisen och låt svalka i kyl i lagen, stek sparrisen i smör vid servering.

Knippbetor
8 st knippbetor med blast
2 dl grovsalt
Skär av blasten, spar ca 1 cm, tvätta betorna noga. Rosta dessa hela i 180 gradig ugn på en saltbädd, vid servering dela på hälften och servera.

Rödbetscremé
8 st betor
½ dl olivolja
Citronzest
Salt, peppar och tabasco
Tvätta betorna och koka mjuka i lättsaltat vatten, skala de när de fortfarande är varma. Mixa till en slät cremé med olivoljan, smaka upp med citronzest, salt, peppar och tabasco.

Eldad gurka
4 st delikatessgurkor
Salt
Dela gurkorna på längden, salta dom och låt dra 1 timme. Vid servering elda gurkan på skinnsidan med en gasolbrännare tills fint svart.

Toppmurklor
8 st färska toppmurklor
Putsa murklorna rena från sand och grus, dela på hälften och stek i rikligt med smör vid servering, salta och peppra.

/Tanja

Vintips

Skrivet av Tanja Askrabic | mar 19, 2014
Nu har nya härliga husviner landat hos oss på Högberga Gård. Ett par som vi gärna rekommenderar er finns även på Systembolaget och vår serveringspersonal berättar lite mer om dem här:



Alain Brumont är en producent i Frankrike som gör viner med lite annorlunda druvor och druvkombinationer. Vi har handplockat två viner från honom som är smakrika men ändå eleganta och sofistikerade.

2013 La Gascogne, ett vitt vin på druvorna Gros Manseng och Sauvignon blanc där både smak och doft har toner av citrus, nässlor och lime. Ett vin med härlig syra men även mycket smak.

2012 La Gascogne, ett rött vin på druvorna Tannat och Merlot där tannatdruvan ger mycket smak, fyllighet och mjuka tanniner och merlotdruvan ger mörka bär, lakrits och viol.

Båda dessa viner går ypperligt att njuta av utan något till men är minst lika bra matviner. Det vita vinet är ett ganska säkert kort till det mesta i matväg. En god fisk- och skaldjursgryta är ett exempel. Det röda är härligt tillsammans med en lite mustig gryta.

Det vita vinet finns att köpa i Systembolagets ordinarie sortiment och det röda finns att beställa via beställningssortimentet.

/Tanja

Från ett paradis...

Skrivet av Tanja Askrabic | mar 17, 2014
... till ett annat.
Hur mycket har vi inte hunnit med på två dygn egentligen? Vi -hela personalen- lämnade Högberga Gård kl 1400 i fredags. Håbo-buss kom och hämtade oss och resan mot Ramundberget påbörjades. Det gick som en dans och sen kväll välkomnade vår vd Johan oss vid fjällstugorna som skulle bli vårt hem under kommande dagar. Därefter följde intensiva timmar ända fram till kl 0600 i morse då bussen åter var tillbaka i Stockholm.


Lördag. Skiddag. Heldag. Vädret och snödjupet lockade ut i stort sett hela gänget. På bilden Johan, Tina och Siw. Varannan timme sol, varannan snöfall. After ski. Skotertransport till middag i exklusiv avskildhet på höghöjdsrestaurangen 1000. Läckert. Sedan sova en smula.

skoter
Upp tidigt nästa morgon. På med skoterutrustning (på bilden Ulla) och så var det dags för söndagens äventyr som kom att innehålla bland annat 8,5 mil på skoter i vackraste fjällnatur. Tur med vädret. Igen.


Ibland stannade vi för lite snölek (på bilden Kristoffer)...


Och gofika, här Ronnie, Kristoffer och Mats. PULS var arrangör för denna skoterdag och gjorde, som vanligt, ett kanonjobb.

Johan Hjort
Johan tog med oss till sin hembygd, Messlingen. Här stannade vi på sjön alldeles nedanför huset där han växte upp. Pappa bor kvar så vi tog även en titt i det gamla pojkrummet...

björnspår
Vi fick vittring på björn. Riktiga björnspår och rivmärken i trädet...



skotertur
Mera skoter. Vilken dag!!! Vilket paradis.

fjälbäcken
Så från ett paradis till ett annat. Jon (Johans gamla klasskompis) hälsade oss välkomna till Fjällbäcken Lodge; ett ställe som nu i höst toppade Tidningen Affärsvärldens lista om “Himmelska upplevelser”. Jag förstår vad de menar. Värdskap i världsklass. Miljön. Maten. Wow! Här kan grupper upp till 25 personer boka in sig för konferens, boende och upplevelser, helt i avskildhet. Vi passade också på att ha vårt möte här.


Lite bad i varma pooler...


En middag som var fantastisk. Lokala produkter. Röding frön sjön i närheten. Fjällko från området. Hjortron handplockade från trakten. Mia i köket gjorde ett kanonjobb. Och Jon underhöll oss med sina historier. Personligt. Nära. Kvällen rundades av med ett snowracer-lopp ner till bussen som säkert tog oss hem under natten.

Man vill bara skicka en stor tackkram till alla som bidrog till att vi fick en så fantastisk upplevelse i härliga Härjedalen. Störst tack förstås till vår Boss Johan som bjöd med oss på detta oförglömliga äventyr. Tack!

/Tanja

För att citera...

Skrivet av Tanja Askrabic | mar 13, 2014
Tror jag tar och citerar mailet rakt av. Det var så härligt och fullt med energi. Det kom från en av våra grymma vinmakare på Högberga Vinfabrik; Mr Johan Zälle. Och det handlar om hans sms-konversation med vinfabrikens enolog; Luca Rettondini som är produktionsansvarig på en av världens bästa vingårdar, Le Macchiole, Bolgheri i Toscana.

"Fick dessa SMS idag!
Meddelande 1
Vinerna har kommit!!!
(Det tog bara tre dagar att skicka vinerna med posten denna gång)
Meddelande 2
Jag smakade vinerna nu... Merlot är häpnadsväckande. Doften är perfekt.
Meddelande 3
DOFTEN ÄR FÖR PERFEKT, (...) Smaken är rik/stor, fruktig. Eftersmaken är jättelång och tanninerna är perfekta nu!
Meddelande 4
Det är en bomb, vi gjorde ett super jobb. Idag är jag, mer än någonsin, super nöjd med mitt arbete med er! Vinet får en nästan att gråta av lycka!
Jag vill köpa 36 flaskor själv.
Meddelande 5

Gör ett par Magnumflaskor

Telefonkontakt

Luca: Är det verkligen ert vin i proverna? (fast på italienska)
Zälle: Jag tror det. Det kan ju vara någon som har byt ut det 837 liter till ett annat vin... "

Vilket erkännande! Vinmakarna har bevisat att det inte bara går att göra det omöjliga möjligt (som att transportera 10 ton italienska druvor till Sverige från Toscana och göra vin av). De har också visat att det går att göra det riktigt bra. Och gott. Under devisen; "Vi gör så GOTT vi kan".

Vilken passion! Vinmakare Johan Zälle och Per Hallgren är mina idoler. Och jag vill också gärna köpa 36 flaskor av det nya. Och magnumflaskor. Det här blir spännande när det kommer i butik och när vi kan servera våra gäster på Högberga Gård. För som jag tidigare berättat - fem av sex viner är redan slutsålda. Några flaskor har vi självklart kvar på Högberga Gård för spännande vinprovningar. Och det finns ett fåtal platser kvar till lördagens "En dag i vinfabriken" som arrangeras i samarbete med SvD.

/Tanja

Imagefotografering

Skrivet av Tanja Askrabic | mar 12, 2014
Nu har Kicki Fotograf varit hos oss igen för lite imagefotografering. Har ungefär hundra fina bilder att gå igenom innan jag gör mitt val men tänkte redan nu visa Kickis egna favoriter från dagen här.











/Tanja

Hälften socker - dubbelt så söt

Skrivet av Tanja Askrabic | mar 06, 2014
Blodsockerblues. Ett sötare blod. Vitt begär. Sockerbomben. Det finns många bra böcker som behandlar detta ämne; socker. Någonstans läste jag att socker är sju gånger så beroendeframkallande som kokain. Aj! och man förstår att det är ett problem som inte är lätt att lösa. Jag vet också, att under perioden som jag läste boken "Ett sötare blod" vägrade att äta kolhydrater. SÅ ville inte jag behandla min kropp och knopp. Fast besluten då. Mådde riktigt, riktigt bra trots att jag hade en föreställning att jag behövde kolhydrater för att kunna träna hårt. Så var inte fallet. Jag var väldigt pigg. Ett par veckor efter att boken var utläst satt jag där igen med en smarrig pasta och ett glas rött. Det är inte lätt. Även om man vet vad som är rätt.

Med anledning av att nya rekommendationer för sockerintag kommit över hela världen sedan WHO gått ut med nya rön, uppmanade vår VD oss idag att ta detta på allvar och faktiskt göra något aktivt som bidrar till att sänka sockernivåerna i Sverige. Någonstans måste någon börja liksom och enklast är väl att börja där man står. Det ska bli ett spännande arbete framåt att diskutera denna fråga - både för att utveckla ännu bättre alternativ till våra gäster men också för det interna arbetet med välmående kollegor som är måna om sin hälsa.

Vår egen VD, Johan Hjort, är själv väldigt beslutsam i frågan socker och har redan tagit bort allt vitt ur sitt liv vilket till exempel har resulterat i att han kunnat sluta med sin medicin mot reumatism. Bort med det onda gånger två alltså. Dessutom har Johan gått ner lite i vikt och till detta ändå blivit dubbelt så söt, hehe.

Hälften socker - dubbelt så söt! Det vore ett fint arbetsnamn på detta projekt mot ett mindre sockerberoende Sverige.

/Tanja

Årets Möteskock 2014

Skrivet av Tanja Askrabic | feb 26, 2014
Årets Mötskock 2014 ska utses den 1 april i ett event som arrangeras av Action Fairs på Aveqia i Stockholm. I tävlingen "Årets Möteskock" möts Sveriges 24 bästa kockar från konferensanläggningar runt om i landet och gör upp om titeln bästa möteskock år 2014.

Tommy Eriksson kökschef
OCH vår Tommy Eriksson är nominerad!

Eventet innehåller också en minimässa dit konferensköpare välkomnas att träffa oss medverkande anläggningar. Det bjuds på mingel, mat och dryck. Och förstås tävlingen. Arrangemanget äger rum mellan kl 1100-1900 och vår Tommy går ut med startnummer 2 kl 1320. På 60 minuter ska den tävlande kocken tillreda 4 likadana uppsättningar av 1 förrätt och 4 likadana uppsättningar av 1 huvudrätt. Exakt efter 60 minuter så ska de färdiga tallrikarna presenteras för juryn som poängsätter bidragen. Så spännande!!

Carl-Jan Granqvist finns på plats och har rollen som moderator under dagen. Vi finns på plats som utställare. Och det vore riktigt roligt om du också vill komma och träffa oss och hjälpa oss heja fram Tommy i tävlingen. Och förstås få chansen att träffa representanter från 24 matpassionerade konferensanläggningar på en och samma dag.

Anmälningar tas emot av Action Fairs som är arrangör. Antalet platser är begränsat. Din intresseanmälan gör du på deras hemsida »

/Tanja

Musik i mina öron

Skrivet av Tanja Askrabic | feb 25, 2014
Musik har ofta en väldigt stor betydelse då det handlar om upplevelse. Oavsett om det handlar om en rockartist som uppträder, en vissångare i den grönskande trädgården eller om bakgrundsmusik man knappt lägger märke till. Vi upplever att allt fler använder sig av musik också under sina möten. Perfekt som uppstart i lokalen innan alla satt sig på plats. Perfekt när det är dags för paus. Men också som skön bakgrundsmusik under gruppdiskussioner.



Glädjande har vi nu uppdaterat hela vårt musikutbud här på Högberga Gård. Dels genom att installera Sonos-ljudsystem i både matsalar och allmänutrymme. Dels genom att anlita Tomas Event för att göra genomtänkta playlists för varje tillfälle. Det ska inte bara vara musik. Det ska vara rätt musik.

Om du vill kan du lyssna på "Playlist Kinabaren" här »

/Tanja

Slutsålt!

Skrivet av Tanja Askrabic | feb 24, 2014
Vinfabriken rapporterar.

8.90
Nu är ytterligare tre av vinerna 8.90 slutsålda på Systembolaget. Men håll ut. Det kommer mer inom kort. I helgen tappade man till exempel upp 1300 vackra flaskor fyllda med den första Grand Riservan från Högberga Vinfabrik. 100 procent av druvan Sangiovese som legat två år på ½ barriques. Och i helgen ska man tappa upp mer...

För er som ännu inte har provat de slutsålda vinerna, finns ett antal flaskor kvar hos oss på Högberga Gård. I restaurangen eller om man kanske föredrar vinprovning.

Mer om Högberga Vinfabrik, de populära vinerna 8.90 och om varför vinerna hela tiden blir bättre och bättre, finns att läsa i ett pressmeddelande som vi gick ut med idag.

Som vinmakarna brukar säga; "Vi gör så gott vi kan!"

/Tanja

Värdskap

Skrivet av Tanja Askrabic | feb 18, 2014
Värdskap. Konsten att få människor att känna sig välkomna. Ett konstnärskap.  Värdighet. Att se människan. Respekt. Re-spekt, som betyder återspegla. Att se situationen med den andres ögon. Empati - sympati - medkänsla.

Jan Gunnarsson
Detta var något av innehållet som lyftes under gårdagens föreläsning med Jan Gunnarsson här på Högberga Gård. Över 100 branschkollegor samlades för att få inspiration och lära sig mer om detta intressanta ämne; Värdskap.

Eventet arrangerades av Elisabeth på Balingsholm och av Inger här på Högberga. Ett ypperligt tillfälle att träffa branschkollegor, inspireras av föreläsning och lära av varandra. Toppen.

Några saker som jag fastnade lite extra för; Superheroes window washers i USA.

Fönsterputsare spindelmannen
Fönsterputsare, utklädda till Spiderman, ger barnen på ett sjukhus i USA, en överraskande upplevelse. Rörande.

Ja, just detta med "känsla" är väl vad värdskap handlar om. Att skapa värde som känns. Janne jämförde service med värdskap. Då handlar service mer om hjärna; snabbt, korrekt osv medan värdskap handlar om hjärta och känsla. Inte enbart svara på frågan som gästen har. Inte bara ge gästen det som hon efterfrågar utan tänka steget längre - och fråga sig varför gästen ställer frågan. Vad är det egentligen hon behöver hjälp med. Skapa ytterligare värde helt enkelt. Lätt. Eller är det riktigt svårt?

En annan sak jag funderat över är ett uttalande som jag hört så många gånger. Nästan i alla föreläsningar som handlar om service och värdskap lyfter man fram exempel från samma område och menar: "Att det är enklare att göra en missnöjd kund till en livslång kund". Och så ett konkret exempel från verkligheten där man själv varit delaktig som styrker detta påstående. Och sen; "det var till slut så att vi nästan hittade på saker som gjorde att gästen blev lite missnöjd så vi fick chans att bygga relation. Kompensera. Göra gästen nöjd". Kanske ligger det något i det? Personligen tror jag mer det handlar om de facto att bygga relation vilket lämpar sig ypperligt även med från början väldigt nöjda gäster kan jag tycka. Vilket inte borde vara allt för svårt att göra. Om man är intresserad av människor. Och lägger fokus på relationer. Men okej, jag förstår budskapet. Det kan vara lätt att "glömma" denna viktiga del av värdskap och försäljning i bruset och att det är först när det "händer något" som man stannar upp och utövar värdskap på riktigt.

Värdskap - skapa värde. Annars blir det värdelöst. Och i sämsta fall till och med värdeskadande.

/Tanja

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | feb 12, 2014

Hej igen Högbergavänner!
 
Här på Högberga har året börjat med en rivstart med både rekordmånga antal gäster men även flera egenarrangerade event. Trenddagen med Göran Adlén blev en mycket omtyckt dag med så många härliga inlägg i sociala medier om vår goda mat och närvarande värdskap. Vi har även haft ett välbesökt vernissage med Kicki Fotografs fantastiska foton. Under vernissagen kom helt spontant en grupp hårmodeller som vi hade i huset och ställde sig som ett eget konstverk till förvånade besökares glädje.


 
Det känns ju lite konstigt att skriva och berätta om våra egna framgångar men det är också förstås häftigt att få dela med sig när våra satsningar ger frukt. Ofta hör jag konkurrenter prata om konjunktur som en faktor som styr beläggningen och jag kan väl erkänna att jag ibland råkar hålla med. MEN här på Högberga har vi förbjudit ordet lågkonjunktur – detta till följd att vi nu har ökat omsättningen fyra år på rad och de senaste två åren från redan höga nivåer. Trots att det tydligen varit lågkonjunktur.

När jag reflekterar över detta så vill jag förstås veta varför vi råkar gå bra gentemot andra och vilka likheter vi som bryter trenden har med varandra.
 
Min fullständiga övertygelse gällande oss som jobbar med upplevelser och service är att vi hela tiden måste vara i rörelse. Vi använder ofta ordet dynamik här på Högberga. Ordet har sina rötter i rörelse och energi och uppfattas oftast positivt. Vi måste röra oss framåt och skapa de upplevelser vi hör att våra gäster vill uppleva. Vi måste hålla oss i rörelse för att själva se dynamiken i att utvecklas. Och vi måste vara i rörelse för att ge energi till varandra. Produktutveckling för oss när den är som bäst är till exempel när en gäst säger; ”tänk om ni kunde bygga en varm källa, då är Högberga verkligen fullfjädrat” eller ”jag saknade en påse att lägga mina blöta badbyxor i, kan ni inte köpa in såna här förslutningsbara fryspåsar att lägga dem i” Jag säger bara; TACK för dessa inspel som vi bara lägger rakt in i planen och gör verklighet av! Det kan även vara kollegor som kommer på bra idéer som förbättrar deras vardagliga arbetsuppgifter. Löser vi dem vet jag att konsekvensen blir gladare personal och med det indirekt nöjdare gäster!
 
Detta, tillsammans med floskler som ”det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke” eller ”gör, inte bara tänk” tror jag är faktorer som tar oss framåt och ger er bättre upplevelser när ni vistas här hos oss.
 
Så, jag ser fram emot ett fortsatt bra år med många av er här hos oss. Gärna över en kopp kaffe med mig och era idéer om hur vi kan förbättra oss och göra er ännu nöjdare.
 
Vi ses!
 
// Johan

Månadens handpicked

Skrivet av Tanja Askrabic | feb 10, 2014
I vår berusande vinkällare finns det alltid ett urval av väl utvalda, handplockade, spännande viner. En av anledningarna till detta är det samarbete vi har med vinimportören med det passande namnet; "Handpicked wines". De handplockar viner från hela världen. Fokus är trendiga och annorlunda viner, ibland vågade druvblandningar, ibland ekologiskt, ibland från en ny spännande region eller kanske från en vinmakare med den där extra ambitionen. Dessa viner tycker vi passar utmärkt hos oss.

Ett av dessa härliga röda vin som vi serverar här på Högberga Gård och som också finns att köpa på systembolaget, är vinet Birichino Grenache Vieilles Vignes. Vinet kommer ifrån Kalifornien i USA och det är gjort på druvan Grenache som vuxit på över 100 år gamla vinstockar..

vin

Vinet har lagrats  på franska ekfat innan det buteljerades utan filtrering. Vinet har en doft av mogna körsbär och lavendel. Det är ett elegant vin med mjuka tanniner och frukt. Ett vin med finess som är underbart att njuta av bara som det är men här serverar vi den gärna med en grillad tonfisk, en lyxig wallenbergare eller en lammstek med rosmarin. Den fina asieninspirerade etiketten passar även utmärkt in i vår barmiljö i Kinarummet där du kan beställa vinet i baren.   

Vinet finns även i Systembolagets beställningssortiment.
Artikelnummer 70960
Pris 177 kr

/Tanja

Recept - Chili på högrev

Skrivet av Tanja Askrabic | feb 07, 2014
Ett härligt långkok värmer gott i vinterkylan. Här bjuder vårt kök på ett recept på en smakfull gryta; Chili på högrev. Serveras med crème fraiche och surdegsbröd. Grytan går utmärkt att frysa in så varför inte göra ett storkok i helgen.

Chili på högrev
3 gula lökar
½ rotselleri
2 morötter
10 klyftor vitlök
1 cm pepparrot
2 cm ingefära
2 ancho chili blötlagda och urkärnade
3 chipotle chili blötlagda och urkärnade
Mixa allt
Bryn i rapsolja, slå på
500 g krossade tomater
1 flaska rödvin
½ dl farinsocker
2 dl bbq sås
1 dl rödvinsvinäger
1 msk spiskummin
1 tsk malt korianderfrö
3 lagerblad
Vatten
Koka och smaka av med salt och vinäger
5 kg tärnad högrev
Bryn, lägg i grytan och koka tills det faller isär (det tar ett par timmar)
Nu är chiligrunden klar, bara att ha upp i lämpliga kärl och frys in. Ta fram och värm på, ha i härliga bönor och servera med crème fraiche och surdegsbröd. Värmer gott på vintern.

Kockar
Lycka till, smaklig spis och trevlig helg önskar Tommy, Magnus, Thomas, Camilla och Ida.

/Tanja

Musikalisk vinprovning

Skrivet av Tanja Askrabic | feb 06, 2014
Johan Zälle, en av vinmakarna i Högberga Vinfabrik, kan inte bara göra fantastiska viner. Han kan sjunga och spela gitarr också. Och har ett litet band som han uppträder med i olika sammanhang. Under vår skördefest, här på Högberga, är de de ett självklart inslag under dagen då vi tar emot 10 ton druvor från Toscana varje år.

Och nu på fredag, den 7 februari; då har du chans att delta i en musikalisk vinprovning på trevliga ROST Stockholm på söder. Du kommer att få prova tre av våra egentillverkade viner, samt tre andra underbara viner från området där vi plockar våra druvor i Toscana. Till detta serveras en mättande italiensk delikatesstallrik. Mellan vinerna kommer vinmakare Zälle och hans vinband framföra italienska gamla schlagers, Edit Piaf samt lite sköna jazzlåtar.

Det låter ju hur trevligt som helst!

Datum: 7 feb. kl.18.30
Pris: 495 kr per person
Plats: ROST Stockholm, Wollmar Yxkullsgatan 52, Södermalm
Bokning: Info@roststockholm.se

/Tanja

En saga?

Skrivet av Tanja Askrabic | feb 03, 2014
Även om himlen är mörk och det är grått ute. Snön smälter. Det vita vackra blir brunt och smutsigt och man undrar om Vikingarännet verkligen kommer kunna genomföras om två veckor. Även om många är trötta efter en ovanligt fartfylld januarimånad. Och även om det är måndag, så lyser det som solen här inne på Högberga när man kliver in. Det är leende ansikten hos personalen jag ser. Och leende smittar. Så jag ser leende gäster också. Och stämningen blir precis så vacker som i sagornas värld. Solen lyser. Det är sommar. Och värme.

Högberga Gård

Men det är ingen saga. Jo, möjligen en framgångssaga. Fast den är på riktigt!

I förra veckan fick vi nämligen 2013 års siffror. Wow! Tillsammans har hela personalstyrkan lyckats åstadkomma ännu ett rekordår här på Högberga Gård. Detta samtidigt som siffror visar att marknaden tappat under samma period. Om vi är stolta? Ååhh ja. Och ödmjukt tacksamma. Och det känns som en skön bekräftelse på att våra gäster tycker om det vi gör, som vår vd Johan brukar säga. Han är ödmjuk - men jag - Herremi; vi har ju ökat omsättningen 65 procent på 4 år. Jag, jag har lite svårare att tona ner.

Så jag skrev förstås ett pressmeddelande om nytt rekordår som du kan läsa här »
Som en saga. En saga som är helt sann.

På besoksliv.se kan man läsa om att det är "Mörkt på konferenshimlen - men det finns ljus". Och ljuset - det finns här. Och jag hoppas att ljuset smittar, precis såsom leenden gör.

/Tanja

Love is all around

Skrivet av Tanja Askrabic | jan 27, 2014
Vilken härlig lördag det blev. Så mycket vackert att titta på här på Högberga. Så mycket glädje. Så mycket kärlek. Vernissagen för fotoutställningen "Love is all around" var helt fullsatt. Champagnen flödade. Kicki Fotograf tog hand om gästerna och berättade historien som låg bakom motiven. Intresset var stort. Samtidigt fylldes huset med weekendgäster och Inter­coif­fure Mon­dial hade årsmöte här. Och under eftermiddagen rörde sig hela tiden snygga modell med urtjusiga frisyrer. Cat walk. Musik. Stämningen var hög! Love was all around. Och dagen avslutades med provsmakning av vinet 8.90 från Högberga Vinfabrik och visning av vinfabriken för de som önskade.

Dagens fotograf var Jennifer Dennerby som tagit bilderna nedan.

vernissage

vernissage





frisyrer





vernissage högberga gård

häftiga frisyrer



kinarummet

Stort tack till alla som var involverade denna dag. Kickifotograf - för att vi fick chansen att vara med och arrangera din första utställning någonsin. DJ Tomas från Tomas Event - för skön musik. Fotograf Jennifer - för fina bilder. Vingruppen - för kall, porlande, välsmakande champagne. Högberga Vinfabrik - för vinprovning. Och förstås stort tack till alla som kom och förgyllde denna lördag med sin närvaro på Högberga Gård.

Fotoutställningen "Love is all around" pryder våra väggar i Galleriet fram t o m 30 juni och finns att köpa i begränsad upplaga. Så kom gärna förbi och titta när det passar. Information om priser och upplaga finner du här » och bilder med beskrivning hittar du på Kickis blogg »

/Tanja

Vernissage på G

Skrivet av Tanja Askrabic | jan 22, 2014
Vissa idéer vet man bara är helt rätt. Det känns gott i magen. Och i hjärtat. Även om man inte riktigt vet hur idén ska genomföras eller exakt hur resultatet blir. Men man vet att man ska driva igenom den. Att det är rätt.

Idén om att övertala Kicki Fotograf att hålla sin första fotoutställning någonsin här hos oss på Högberga Gård föddes när vi satt och åt en golunch på uteserveringen på Urban Deli på Söder. Hon berättade med sådan känslosam inlevelse om olika motiv som hon jobbat med. Så känslosamt att inte öga var torrt. Kärlek.

Det var då idén om utställningen "Love is all around" föddes. Så mycket kärlek i livet hon fångat med sin älskade Leica. Och så mycket kärlek som spirar på Högberga Gård i alla dess former. 1 + 1 blir 3.

Och på lördag är det premiär. Nästan helt fullbokat till vernissagen men vi har förstås sparat ett antal platser till trogna bloggläsare. Och du är bjuden. Här kommer inbjudan »

Redan nu håller Kicki på att hänga sina verk i Galleriet. Vår fantastiska Ronnie hjälper till. Så här ser det ut just nu;

vernissage
Över 30 tavlor ska pryda väggarna från och med lördag och fram t o m 30 juni. Tavlorna är till salu i begränsad upplaga och äkthetsintyg medföljer. Vi kommer också att ha vykort, med utvalda motiv, till försäljning.

Hänga tavlor vernissage
Ronnie sliter hårt för att allt ska bli perfekt. Här med tavlan "Selfportrait"


Tavlor svartvita

Bilder får tala. Och här - när de gör det som bäst.


vernissage lidingö

"I'm a shoe person" - snart på plats på en vernissage nära dig.
Välkommen på lördag!

/Tanja

Senaste nytt

Skrivet av Tanja Askrabic | jan 17, 2014
I veckan gick vi ut med månadens nyhetsbrev. Om du inte har fått det i din mejlkorg men vill läsa det, så kan du göra det här. Vill du ha brevet fortsättningsvis en gång per månad så kan du anmäla dig till nyhetsbrevet på startsidan.

Trevlig läsning!

/Tanja