Nytt vin från Högberga Vinfabrik

Skrivet av Tanja Askrabic | jan 05, 2017

Högberga San 2013 från Högberga Vinfabrik
Äntligen släpper Vinfabriken Högberga San 2013. Från och med den 2 januari finns vinet att köpa på Systembolaget. Druvorna handskördades av oss i Toscana den 20 september 2013 och buteljerades i maj 2015. Vinet har en fräsch syra och är medelfylligt. Du hittar toner av mogna körsbär, färska örter som salvia och rosmarin. Det passar bra till vilt, grillat rött kött, lamm, italienska korvar och skinkor. Vinet vinner på att lagras ytterligare något år på flaska. Det är framställt i Sverige av druvor skördade i Italien och är ekfatslagrat 12 månader på äldre amerikanska, franska och svenska 1⁄2 barriquer.

Vinet finns att avnjutas i restaurangen hos oss men det finns också på Systembolaget på Lidingö samt i beställningssortimentet.

Vinmakare i Toscana
Våra vinmakare Per, Johan och Johan gör som vanligt så GOTT de kan!

/Tanja

Recept från bageriet

Skrivet av Tanja Askrabic | jan 04, 2017

Snabbt, gott och enkelt. Och nyttigt. Det kan ju inte bli bättre. Här bjuder vårt kök på recepten på vårt omtyckta, glutenfria delikatessknäcke samt på vår populära surdegslimpa. Surdegen kan du köpa hos oss eller sätta själv enligt receptet nedan.

Delikatessknäcke glutenfritt
2 dl majsmjöl
1 dl solrosfrön
½ dl linfrö
1 tsk salt
½ dl rapsolja
2 ½ dl kokande vatten.

Blanda allt och kavla ut mellan bakplåtspapper. Baka på 150° 50-60 min tills torra.

Surdegsbröd

Surdegsbröd:

1100 g Manitoba cream (mjöl)
12,5 g jäst
800 g vetesurdeg (köp hos oss eller sätt den enligt nedan)
500 g vatten
25 g salt

Sätt ugnen på 260 grader.

Blanda allt utom salt och kör i blandare på hög hastighet i minst 10 min. Tillsätt salt och kör 1 min på låg hastighet. Häll upp degen i en oljad skål och plasta. Låt jäsa på bänken 1 timme.

Häll ut degen på en mjölad bänk och täck den med mjöl. Skär ut önskade form eller ha i brödform. Låt jäsa ytterligare 30 min.

Grädda brödet på 260 grader beroende på storlek; frallor ca 5 min, baguetter ca 7 min, limpor ca 10 min. Sänk sedan ugnen till 210 grader och häll in ca 2 dl vatten i botten på ugnen och grädda klart; frallor ca 5 min, baguetter ca 8 min, limpor ca 20 min.

Vetesurdeg:
100 g russin i 500 g vatten, låt stå i rumstemperatur i 4-5 dagar.
Sila av vätskan och spara den, tillsätt 250 g vetemjöl och låt stå i rumstemperatur.
Dag 2; tillsätt 250 g vetemjöl och 500 g vatten låt fortfarande stå i rumstemperatur.
Dag 3; baka brödet alternativ mata surdegen igen med lika som dag 2 och baka brödet dag 4.
Resterande surdeg kan förvaras i kyl i ca 1 vecka. Kom dock ihåg att ta fram den i rumstemperatur dagen innan den skall användas. Mata den med lika mycket som du tar. Surdeg kan även sparas i frys. ​

Lycka till önskar konditor Johanna från herrgårdens bageri!

Johanna Rampitsch
johanna

Stort, varmt tack!

Skrivet av Tanja Askrabic | dec 22, 2016

Julklappar till behövande barn

Vi vill rikta ett stort och varmt tack till alla som lämnat hjälpande julklappar under våra granar i herrgården. Nu har vi lastat in alla paket i stadens skåpbil och under morgondagen delas de ut till ensamkommande barn på Hersby gymnasium. Gott att göra gott!

Läs mer om samarbetet på Lidingö Stads hemsida »

/Tanja

Guldmiddag!

Skrivet av Tanja Askrabic | dec 20, 2016

Stockholm Culinary Team tar OS-guld i Erfurt i Tyskland
I oktober tog vår gastronomiska ledare Tommy, tillsammans med Stockholm Culinary Team hem guldet i OS i Tyskland. Detta ska firas med en helkväll hos oss på Högberga Gård. Onsdagen den 11 januari.

Stockholm Culinary Team bjuder in till Guldmiddag. Vill du vara med och fira OS-guldet, äta en fantastisk middag tillagad av OS-medaljörerna med mat inspirerad av OS-menyn, avnjuta väl utvalda drycker till och sedan dansa till skön musik i baren? Då är detta en kväll du inte ska missa.

Mat: 4 rätters meny inkl dryck
Plats: Högberga Gård
När: 11 januari
Tid: 19.00
Pris: 550 kr

Osa senast den 26 dec till:
Stockholmculinary@gmail.com
Skriv ditt namn och antal personer. Betalning görs när ni bokar er plats. Betala till konto nr: 6181-531122972 eller swisha betalningen till: 0730740601. Märk betalningen med namn och antal personer.

Varmt välkommen!

/Tanja

Recept från vårt bageri

Skrivet av Tanja Askrabic | dec 14, 2016

 Aaahh, doften av nybakt bröd sprider sig från bageriet och ut i hela vårt hus. Smiter ut  genom dörrspringorna och rör sig ut över gården. Upp för trapporna och in på kontoret. Oemotståndligt? Ja vår konditor Johanna hon kan fresta smaklökar hon. Lite extra i juletid. Och idag bjuder hon på recept till två julklassiker på eget vis; Lussebullar med mandelfyllning samt Johannas fantastiska pepparkaksdeg. Baka hemma eller kom förbi och köp degen hos oss. Mums!

Pepparkaksdeg

Johannas Pepparkaksdeg
(2 stora rullar pepparkaksdeg)

400 g rumstempererat (mjukt) smör
550 g Brunt farin socker
3 dl ljus sirap
1 ¼ dl vispgrädde
1 ¼ dl vatten
3 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
2 tsk malen ingefära
1st finriven tonkaböna
1st vaniljstång
1/2 tsk svartpeppar från kvarn
¼ dl färskpressad citronsaft (1 liten citron)
3 tsk bikarbonat
1 360 g (21 dl) vetemjöl
smält smör till pensling av bakplåtspapperet

  1. Rör smöret i en degblandare med sockret, tillsätt sirapen.
  2. Koka upp grädde och vatten med kryddorna. Låt svalna något och blanda sedan med smörblandningen. Tillsätt citronsaften. 
  3. Blanda bikarbonatet med mjölet och tillsätt lite i taget i smörblandningen så att mjölet knådas in stegvis. 
  4. Gör två stora rullar av degen på ett bakbord och rulla in den i plastfilm (degen kommer att vara ganska lös men sätter sig sedan i kylen när mjölet sväller). Låt den vila i kyl minst 1 dygn men gärna längre. 
  5. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. 
  6. Kavla ut degen riktigt lövtunt på ett mjölat bakbord. 
  7. Täck en plåt med bakplåtspapper, pensla papperet med smält smör. Lägg på pepparkakorna. 
  8. Grädda pepparkakorna gyllene (inte för länge, då blir de beska) och låt dem svalna på plåten.

Johannas Saffransbullar

Saffransdeg:
1000 g Mjöl
500 g Mjölk
200 g Smör
200 g Socker
50 g Jäst
2 Ägg
2 msk Kardemumma
4 paket Saffran

Väg upp alla ingredienser i en bunke.
Knåda degen under 15 min i maskin eller 20 min för hand/elvisp.
Täck bunken med plast och låt jäsa i 50 minuter.
Medan degen jäser, gör mandelfyllningen.
Kavla ut degen, bre på mandelfyllningen och vik ihop degen. Skär degen till remsor och forma till önskad knut.
Lägg bullarna på plåt och låt jäsa tills dom är klara. Detta kan du se genom att lätt peta på bullen så att det blir en liten grop, och om degen stutsar tillbaka är bullen färdigjäst.
Pensla bullarna med ett ägg vispat med lite mjölk och salt när dom är färdigjästa. Strö över lite pärlsocker och hyvlad mandel. Baka av bullarna på 180°C i 10-15 min.

Tips: För att få bullarna extra glansiga kan man pensla dem med lite sockerlag direkt efter att man tagit ut dem ur ugnen.
För att göra en sockerlag:
Koka upp 100 g socker med 100 g vatten och låt svalna.

Mandelfyllning:
700 g Mandelmassa
600 g Rumsvarmt smör
500 g Socker
2 st Vaniljstänger
100 g Vatten

Vispa samman mandelmassa, vatten och vaniljstängerna tills det är helt slätt. Tillsätt socker och smör och vispa allt samman tills det har blivit luftigt och börjat ljusna i färgen.

Tips. Denna fyllning går att frysa om man får mycket över efter bullbaket. När man vill använda den igen tar man bara fram den dagen innan baket, låter den stå i rumstemperatur över natten och sedan vispar men den någon minut så blir den som ny.

Johanna Rampitsch

Lycka till och God Jul önskar;

johanna

Julmarknad med "Världskända kändisar"

Skrivet av Tanja Askrabic | dec 07, 2016

I helgen händer det! 10-11 december öppnar ​vi upp dörrarna till vår första julmarknad någonsin; Högberga Julmarknad. Något vi ser så otroligt mycket fram emot. Och vi har fått riktigt fina utställare att medverka. Det kommer bjudas på gediget hantverk som design, keramik, konst, silversmide, skönhetsprodukter och lokal- och härproducerade matvaror. En av utställarna är fotografen Leif-Erik Nygårds, berömd bland annat för att ha tagit de sista professionella fotona av Marilyn Monroe men även världskändisar som Muhammad Ali, Woody Allen, Angelina Jolie och Dalai Lama har poserat framför hans kamera. Wow!!!

Marilyn Monroe
Marilyn Monroe (Leif Erik Nygårds)

Muhammad Ali
Muhammad Ali (Leif Erik Nygårds)

The POPE
The POPE (Leif Erik Nygårds)

julmarknad
Vi hoppas förstås på mycket snö - men oavsett kommer julstämningen vara hög. Det kan vi lova!

​Det kommer att serveras glögg, kaffe och delikatesser från vårt eget bageri och det kommer finnas möjlighet att provsmaka såväl Högberga Vinfabriks rödvin som julöl och Winter Ale från vårt egna nystartade mikrobryggeriet.

Marknaden äger rum inomhus och caféserveringen är öppen;
Lördag; kl 15-19 och söndag; kl 11-15.

Varmt, varmt välkommen!

Och vill du "hjälpa i juletid" så passar jag på att nämna att våra vackra granar i herrgården i år är uppsamlingsplats för julklappar till behövande barn. Mer om det här »

Och är ni sugna på julbord i samband med marknaden så kan det finnas ett fåtal platser kvar vid eventuellt sena avbokningar. Se lediga dagar i vårt kalendarium.

Igen, välkommen!
/Tanja

Nu öppnar vi eget mikrobryggeri!

Skrivet av Tanja Askrabic | nov 29, 2016

Göra eget vin i Högberga Vinfabrik. Göra egen blåmögelost på ekologisk mjölk från Lovö Prästgård. Egen korv. Eget bageri. En egen liten vingård i trädgården.Och nu - nu öppnar vi vårt eget mikrobryggeri - och lagom till julbordspremiären den 3 december serveras de första gästerna; Högberga Winter Ale och Högberga Julöl. Härligt härproducerat.

Läs mer om detta här då Livets Goda skriver så vackert »

Eller ännu hellre - kom förbi och prova! Kanske i samband med ett julbord. Det finns ett fåtal platser kvar på årets julbord.

Julöl och Winter Ale

/Tanja

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | nov 28, 2016
Hej igen Högbergavänner!
 
Nu är vi i slutspurten av ännu ett fantastiskt rekordår för oss här på Högberga. Men först har vi mycket upplevelse kvar då julen står för dörren och vi får välkomna våra julbordsgäster förutom alla konferens och weekendgäster. Julen är en speciell tid när vi smyckar ut Högberga Gård och man känner känslan av samvaro och godhet lite extra. I samband med detta har vi tillsammans med Lidingö Stad (samt Rädda barnen och Röda Korset) ett hjärtligt projekt där man kan lämna julklappar under våra julgranar som sedan ger en liten
ljusglimt hos någon som uppskattar den extra mycket. Mer om detta här »

julmarknad
Vi har även en ovanligt skön julmarknad som jag vet kommer att bli mycket mysig så den
10-11 december finns extra anledning att besöka oss.
 
Högberga Julöl
Inför julen släpper vi också vår första öl från vårt alldeles egna mikrobryggeri och vad passar bättre än att ha premiär med alldeles egna julöl. Vi har haft provsmakning och den lovar goda och spännande smaker, mums.

Stockholm Culinary Team tar OS-guld i Erfurt i Tyskland
 
Jag vill inte sammanfatta året ännu men många roliga saker har hänt och en är jag extra stolt över. Delägarkollegan och gastronomiske ledaren Tommy Eriksson har, förutom sitt vanliga jobb här på gården, ett spännande gastronomiskt tävlingsliv. Nu senast var han med i matlagnings-OS med sitt lag Stockholm Culinary team som tog tre stycken guld. Det som gör mig mest stolt och glad är att se att all tid de lägger ner, och det är många många timmar, äntligen ger något tillbaka. Det man mest kan uppmärksamma var att de faktiskt vann tävlingen totalt så det tredje guldet är något Tommy kan bära med sig hela livet, tänk att en gång varit
bäst i världen tillsammans med sina kompisar och leva ut sin passion - wow.
 
Presentkort
För er som vill ge bort en Högbergaupplevelse har vi också precis lanserat en helt ny
presentkortslösning på hemsidan så det är bara att surfa in och testa.
 
Med hopp om en fin december!
 
// Johan

Under våra julgranar

Skrivet av Tanja Askrabic | nov 22, 2016

Julklappar under julgranen
Från och med den 1 december kan alla som vill sprida extra julglädje lämna julklappar till
behövande barn under våra julgranar i herrgården.

Julgran vid brasan i Kinarummet på Högberga Gård
Inom kort dekorerar vi hela hotellet och enligt tradition kommer herrgården att prydas av massor av äkta julgranar. I år kommer dessa granar även att bli uppsamlingsplats för julklappar
till barn som annars riskerar att bli utan.

- Den som vill bidra ​slår in en julklapp och kommer sedan och lämnar den under någon av våra granar. Man kan själv välja vad man vill ge, leksaker eller kläder, men paketet ska ha storleken av en skokartong och på
etiketten ska det stå vilken ålder klappen passar och om den är tänkt till en tjej eller kille.


Herrgården i juletid och tomten kommer till Högberga Gård

Välkommen förbi! Kom i julstämning. Vi bjuder på kaffe och lussebulle.

/Tanja

En vintersaga

Skrivet av Tanja Askrabic | nov 10, 2016
Det var en gång en alldeles, alldeles underbar höstdag i början av november. Solen strålade från ljusblå himmel. En himmel som pryddes med de mest ​perfekta små, lätta svävande moln man kan önska vid en fotografering. Naturen fullständigt sprakade av färger och havet låg så där magiskt stilla utanför fönstret.
Tiden stod stilla. Här och nu. Så här såg det ut...

Höst på Högberga Gård med utsikt över Stockholms inlopp
Utsikt från hotellrum i herrgården.

Högberga Gård på Lidingö
Skönheten vid havet - i höstskrud.

Spa-Pool vid havet Stockholms inlopp
Ångande varm källa...

10 dagar senare. Innan vi visste ordet av, var det helt andra naturfenomen - magiska på sitt sätt sätt - som kom och lade sig som ett vitt, tjockt täcke över hösten.

Vinter i november
Mängder med snö bäddade plötsligt in våra omgivningar på gården.

Havsutsikt över Stockholms inlopp
Utsikten från hotellrummet förändrades på bara ett par timmar. Lika. Fast olika.

Vintersaga
Allt blev vitt och vackert. Som en vintersaga. En saga som är helt sann.

/Tanja

OS-GULD!

Skrivet av Tanja Askrabic | okt 26, 2016

YES, det blev ​trippelt GULD till Stockholm Culinary Team och vår gastronomiska ledare Tommy Eriksson!! Guld i både Culinary art och Pastry art och sedan som totalsegrande regionslag. Vilket gäng! Världens bästa! Ett största grattis känns för litet. Men just ett sådant stort och rungande GRATTIS kommer ändå här från mäkta imponerade kollegor! Jisses så stolta vi är här idag! 👏🏆🇸🇪

Läs mer här »

Stockholm Culinary Team tar OS-guld i Erfurt i Tyskland

Mot OS - Tommy på väg

Skrivet av Tanja Askrabic | okt 21, 2016

Tommy Eriksson på Arlanda på väg till OS i Erfurt Tyskland

Med massor av pirr i kroppen och en riktigt stor lyckospark - vinkar vi stolta kollegor nu av vår Tommy som tillsammans med Stockholm Culinary Team ska försvara OS-guldet i Erfurt/Tyskland. Mästerskapet äger rum 22-25 oktober och vi håller förstås alla våra tummar. Heja Tommy! Heja hela laget!

Mer god läsning om Tommys satsning finns idag att läsa på Livets Goda.

Stockholm Culinary team
Stockholm Culinary Team består av 13 personer som var och en har ansvar för olika rätter.

Fingerfood till OS med Stockholm Culinary Team

Fotograf; Linda Prieditis
Tommys uppgift är att tillaga fingerfood, smårätter som lätt kan ätas med händerna.
Ett av ​konstverken ses på bilden; torsk på ben.

/Tanja

Läs Högtryck No 12 online

Skrivet av Tanja Askrabic | okt 17, 2016

Högtryck - vårt eget kundmagasin som vi ger ut två gånger per år - landade i förra veckan i brevlådan hos drygt 3000 prenumeranter. Vill du också ha Högtryck i fortsättningen är det bara att maila mig på ta@hogberga.se så ordnar jag det.
Högtryck No 12 finns nu också att läsa online »

Högtryck No 12
Underbara Michael Nyqvist är en av huvudrollsinnehavarna i detta nummer av Högtryck.

Tidigare nummer av Högtryck finner du här »

/Tanja

Julen 2016

Skrivet av Tanja Askrabic | okt 14, 2016

Jul snow globe reklam
14 oktober; och de må kännas tidigt att börja prata om julen. Men faktum är att flera av våra julbordskvällar redan är så gott som fullbokade. Så låt mig redan nu berätta lite om vad som händer hos oss i juletid
så kan du säkra de bästa platserna i god tid.

Julbord med grishuvud
Vi dukar upp årets första julbord lördagen den 3 december. ​Vårt kök tillagar julens rätter som förr i tiden. Från grunden, med mycket kärlek. Osten ystas, korven stoppas, patéerna bakas, laxen gravas och skinkan griljeras. Här bjuds ett julbord som väcker barnslig förväntan och skapar vuxet välbefinnande. Traditionella smaker och doft av saffran, pomerans och nostalgi. Några mumsiga julrecept från köket finner du här »

Herrgården i juletid och tomten kommer till Högberga Gård
Nytt för i år är att vi bjuder in till en ovanligt skön julmarknad med massor av härliga utställare med riktigt fina hantverk; design, silver, smycken, skönhetsprodukter, keramik, konst och naturligtvis kommer våra egna härproducerade produkter finnas till försäljning. En utställare som jag själv är mycket nyfiken på är Leif-Erik Nygård med sin fotokonst "världskända kändisar". Kan nämnas att det var Leif-Erik
som tog den sista bilden av Marilyn. Inte missa!!

Julmarknaden äger rum inomhus; lördagen den 10 december mellan kl 15-19 och söndagen den 11 december kl 11-15. Perfekt uppladdning innan lördagens kvällssittning på julbordet, eller söndagens jullunch.

Vi serverar glögg och det kommer finnas möjlighet att köpa fika och andra utvalda delikatesser. Självklart finns vårt egenproducerade toscanska rödvin från Högberga Vinfabrik för provsmakning och om
allt går som det ska, även vår egen öl.

Jultomtar på weekend vid havet på Högberga Gård
Våra populära julbordsweekend fortsätter som tidigare; varje fredag och lördag under december. Årets nyhet är vår nya heta spa-källa som är klar och entré till Högberga Havsspa ingår för alla våra weekendgäster.

Spa-källa på Högberga Gård vid Stockholms inlopp
Välkommen att livsnjuta i juletid!

Julgran vid brasan i Kinarummet på Högberga Gård
Massor av julgranar kommer som alltid pryda herrgården och i år kommer vi vara uppsamlingsplats för julklappar till behövande barn i alla åldrar. Detta i ett samarbete med Lidingö Kommun som vi berättar mer om inom kort. Från 1 december kan du lämna in din julklapp under våra julgranar, i storlek av en skokartong och med märkning vilken ålder klappen passar. Före julafton ser vi till att att de hamnar i rätta händer. Gott att göra gott.

Presentkort som julklapp
Vad mer... Jo, självklart kan du köpa årets julklapp hos oss. Vi säljer presentkort på weekends, brunch, afternoon tea, spa-behandlingar, middagar och mycket mer.

Julsnaps Högbergare vid brasan
Vår egen julsnaps; En äkta Högbergare, serveras alla dagar under december. Vill du läsa historien om denna lilla,
stärkande rackare och få receptet? Varsågod »

Lediga datum för julbord hittar du här och med detta önskar jag en riktigt trevlig helg!

/Tanja

Högtryck No 12

Skrivet av Tanja Askrabic | okt 06, 2016
Nu går åter tryckpressarna varma på vår lilla redaktion. Det är nästa nummer av vårt kundmagasin Högtryck som är på gång. Det tolfte i ordningen. Känns lika fantastiskt varje gång att möta alla spännande personligheter, inspirerande kollegor och nytänkande själar som delar med sig och bjuder på sig själva.

Högtryck No 12
Michael Nyqvist är en av dessa underbara personligheterna som verkligen bjuder på sig själv; på scenen, som författare och i Högtryck. Vi visste att vi hade flera gemensamma beröringspunkter innan vår intervju.
De visade sig vara fler än vi kunde ana.

I ​nästa nummer möter vi också inredningsstylisten Johanna Pilfalk som ger oss höstens trender. Vi skriver om målinriktade möten och starka team efter att vi har haft svenska fotbollslandslaget hos oss som gäster. Det bjuds på inspiration från köket, från vårt bageri och från våra mötesexperter Inger och Maria.
Detta - och mycket, mycket mer - i nästa nummer av Högtryck.

Högtryck hamnar i brevlådorna hos drygt 3000 kunder i mitten av oktober. Vill du också ha ett exemplar?
Maila mig på ta@hogberga.se så ordnar jag det. Så gärna!

/Tanja

När landslaget kom...

Skrivet av Tanja Askrabic | sep 02, 2016

Ingen dag är den andra lik. Ingen kväll är den andra lik. Ingen frukost, ingen lunch, ingen middag, inget möte, ingen fest. Inte ens en timme är den andra lik. Det är väl det som är en av de stora tjusningarna med vårt jobb. Och människorna. Alla härliga gäster. Nya möten med nya ansikten varje dag.

I går var också en sådan dag. En dag som inte är den andra lik. Då hade vi nämligen den stora äran att ha hela fotbollslandslaget hos oss tillsammans med hela teamet bakom. Som om inte det vore nog, passade de också på att bjuda in till presskonferens i samband med sitt besök. Jo man tackar! SVT, TV 4, DN, SvD... ja, alla var här. Såklart vi är lyckliga (läs exalterade).

Lunch på terrassen på Högberga Gård
Först lite lunch på terrassen...


Patrik Rodehed
...som vår köksmästare Patrik, med team, fixat...

Guidetti
Sedan körde det i gång. I Kinarummet - Allt ljus på Guidetti. Strålkastare, filmkameror, blixtrar, mikrofoner all over the place...

TV-inspelning

vem
I Galleriet; Filip Helander...

Patrik Ekwall
Lewicki - Ekwall

Fotbollslandslaget 2016
Och sen... en liten stund, en fantastisk uppställning, en bild - exklusivt, bara för oss. Woohoo!

Landslaget åker Ribbåt ut i skärgården
Men underbart är kort. Det blev dags att ​ta farväl. PULS hämtade upp gänget med Ribbåtar nere i hamnen. Mot skärgården!!

Landslaget åker rib i Stockholms skärgård
Full fart framåt!

På tisdag hejar vi förstås fram laget i VM-kvalmatchen mot Holland som spelas på Friends Arena.

Ja, igår var som sagt också en sådan dag. En dag som inte är den andra lik.

/Tanja

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | aug 29, 2016
Hej igen Högbergavänner!
 
Nu är allt igång igen efter sommarsemestrar och Högberga är återigen fyllt av glada gäster. Under sommaren har vi haft många fantastiska bröllop men vi har också delvist haft stängt för renovering av hotellrum.

Hotellrum Högberga Gård
 
​Samtliga hotellrum i Stora Flygeln har nu ny design, nya badrum och större rumsyta. ​​Det genomgående temat är vin - eftersom vår Vinfabrik ligger i samma byggnad. Detta innebär faktiskt att alla våra hotellrum - på hela anläggningen - nu har en uppdaterad och samtida känsla gällande kvalitet och design; och när vi hör vad ni gäster säger ​är det framför allt badrummen som får riktigt fina ord. Känns bra att nu inte ha några måsten i investeringar och underhåll utan nu mer saker som vi VILL göra;
koncept som vi vill utveckla och nya idéer att förverkliga.

Varm källa vid havet och stockholms inlopp
 
Under förra veckan passerade vi 100 % av årets budget gällande beläggning. Redan i augusti alltså!! ​Något liknande har jag aldrig tidigare varit med om under mina år i branschen. En del kanske tänker att det är ju lätt om man sätter en för låg budget; men efter 5 raka rekordår förväntar vi oss ändå att öka i omsättning. En stor bekräftelse med andra ord och jag känner mig förstås ödmjukt tacksam. Inte bara för att Högberga är attraktivt på marknaden utan också för att vi tillsammans med er gäster och era förslag har utformat och utvecklat produkten till något som verkligen fungerar. Att vi dessutom, efter era önskemål, har öppnat upp ​för sofistikerade weekendupplevelser, med mer levande helger, är bara underbart.

Vinranka i trädgården på Högberga Gård
 
På Högberga Vinfabrik är livet också väldigt bekräftande. Vi har fått mycket beröm för våra viner från flera namnkunniga vinkännare och trevliga artiklar i bland annat Livets Goda och Världens Viner som rankar våra viner högt. Apropå höga rankor så har vi satsat på egna Vinrankor här på Högbergas terrass. Berget ger bra värme och vårt sydläge gör att vi har stora förhoppningar om att nå bra resultat inom några år på druvan
Pinot Noir som vi nu planterat 40 stockar av.
 
Den 17-22 september går vår årliga vindruvsplockarresa till Toscana där vi plockar våra 10 ton vindruvor till produktionen i Högberga Vinfabrik och vi är i år ett femtontal glada plockare som åker ner. Den 24 september är ni alla välkomna att delta i vår ”skördefest” där vi under dagen bjuder på gårdsvin och korv om man hjälper
till med krossningen av druvor så vinifieringen kan starta.
 
Ha en fantastiskt sensommar och välkomna som vanligt med idéer, förslag
eller bara ta en fika och prata möten med mig.
 
// Johan

Världspremiär för Högberga Rosé

Skrivet av Tanja Askrabic | aug 26, 2016
För första gången i historien släpper Högberga Vinfabrik ett rosévin; Högberga Rosé. Av totalt 400 flaskor finns 100 att exklusivt avnjuta hos oss på Högberga Gård.

Högberga Rosévin på Högberga Gård

Högberga Rosé 2015; Druva: Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Petit Verdot.

Vinmakare Zälle berättar;
Idén om att prova på att göra även ett rosévin kom egentligen av att vi ville öka fruktkoncentrationen i våra röda viner. Vätskan/druvjuicen tankas ur redan efter två timmar och sedan har vi låtit vinet jäsa precis som ett vitt vin. Färgen avgörs av vilken druva som använts men också förstås av hur länge saften varit med sitt skal. Alkoholhalten är den samma som i våra röda viner; 13,5 % och som vanligt tillsätts inget socker.

Vi ville inte ha ett sött rosé, snarare ett torrt.​ Högberga Rosé är robust i sin struktur, fyllig och har stor frukt. Den passar perfekt till lax och skaldjur. Inte helt lättsam. Vinet passar lika bra på hösten som på sommaren.

Högberga Rosé på terrassen på Högberga Gård
Vår servitör Oskar serverar gärna ett glas Högberga Rosé på terrassen; passar lika bra på sommaren som i höstsolen.

Vill du veta lite mer om rosévinets vackra värld generellt, rekommenderar jag att läsa vår restaurangschef Danielles "Vinskola del 2" här »

/Tanja

Vid ett stenbord i Toscana?

Skrivet av Tanja Askrabic | aug 25, 2016

Vinranka i trädgården på Högberga Gård
Nä, det här är vid vårt stenbord på Högberga Gård. Våra vinmakare i vinfabriken; Zälle, Hallgren, Hjort, experimenterar vidare och har nu förgyllt vår trädgård med en alldeles egen lite druvodling och en ny vision har vuxit fram i Högberga Vinfabrik. Att göra svenskt rödvin på druvor som även är odlade i Sverige (dock kommer vi förstås fortsätta att varje höst plocka 10 ton druvor i Toscana och göra toscanskt rödvin på Lidingö).

Vinrankor i trädgården på Högberga Gård
40 plantor av druvan Pinot Noir har planterats i väl kalkad jord. Man har tagit hänsyn till placeringen i sydläge för att utnyttja solvärmen från berget optimalt - även på vintern. Också närheten till havet tänker man ska bidra till värme under de kallare årstiderna. ​​Huset ska ge skydd mot nordliga vindar och att odlingen ligger i en lite svacka skyddar mot östliga vindar. När det blir kallare kommer förmodligen stenar
placeras runt plantorna för att också så utnyttja solvärmen.

Blauer druvsort pinot noir odlas på Lidingö på Högberga gård
Det finns olika sorter av druvan Pinot Noir och de har lite olika egenskaper. Den vi valt; Blauer Burgunder, är lite tåligare och kan skördas något senare på året, berättar vinmakare Zälle. På så sätt utnyttjas solen och höstvärmen optimalt. Eftersom solen aldrig står i zenit i Sverige har plantorna placerats med lite
bredare mellanrum (90 cm) än vad som är vanligt i t ex Toscana.

När kan man få smaka, undrar kanske den nyfikne. Tja, om sådär tre år tänker man sig att första skörden ska ha blivit några flaskor. Plantorna bör kunna skördas när de är 4 år och våra plantor är redan från början 2 år. Detta är en vacker början på ett projekt där man har som mål att göra ca 100 flaskor per år framgent. För det krävs förstås fler plantor; uppskattningsvis 100-150 plantor och just nu funderas det på hur berget kan användas ännu mer, hur det har använts historiskt etc.

En spännande fortsättning följer förstås i denna omöjliga saga som blev möjlig i Högberga Vinfabrik.

Vinmakare i Toscana
Vinmakare Hallgren, Hjort, Zälle har gjort det omöjliga möjligt när de lever sin dröm. Drömmen om att plocka druvor i Toscana, frakta dem till Sverige och göra högkvalitativt toscanskt rödvin på Lidingö i Högberga Vinfabrik. Som vanligt gör​ de så GOTT de kan! Gudagott säger vi som smakat!

/Tanja

Johannas muffins

Skrivet av Tanja Askrabic | aug 23, 2016

Muumms! Fikadags. Och från bageriet kommer vår konditor Johanna Rampitsch med sina oemotståndligt goda chokladmuffins. Receptet bjuder hon också på här.

Chokladmuffins med smörkräm

Muffins:
30 st á 1/2 dl

200 g rumsvarmt smör
3 dl socker
3 st ägg
1 dl ljummen mjölk
4 dl mjöl
1/2 dl kakao
1,5 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker

Vispa smör och socker vitt och fluffigt.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje ägg.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en skål och vispa sedan ned i smörblandningen.
Tillsätt mjölken och vispa bara så länge att allt rörts samman.
Fyll önskad form till hälften och baka på 180 grader i 10-15 minuter.

Jag brukar alltid använda mig av en spritspåse för att fylla formarna, då går det snabbt, man slipper kladd på sidan av formen och smeten blir jämt fördelad i formen.

Smörkräm
400 g smör
300 g florsocker
4 msk kakao
1 vaniljstång

Vispa smör och socker tills det blivit helt vitt, detta tar ca. 5 minuter om man har en hushållsmaskin. Tillsätt kakao och fröna från vaniljstången och vispa i 5 minuter till.

Det bästa sättet att toppa muffinsarna på är att använda sig av en spritspåse och en tyll. Men går lika bra att använda sig av en sked eller en kniv om man vill.

Dekorera med ett fint strössel eller färska bär.

Lycka till önskar Johanna!

/Tanja