Run4Fun 2015

Skrivet av Tanja Askrabic | mar 16, 2015
Året var 2009. Mr Johan Svensson (då vd på Aronsborgs Konferenshotell) och vår vd Johan Hjort (då vd på Happy Tammsvik) bestämde sig för att samla all sin personal, springa ett litet löplopp tillsammans, grilla, umgås och ha en trevlig kväll. Gemensam personalfest. Perfekt tillfälle att lära känna sin "grannanläggning" lite bättre och framförallt ett roligt sätt att få alla medarbetare att börja träna lite extra.

Sagt och gjort. Snart spred sig ryktet till andra anläggningar i området (Mälardalen) vilka förstås också välkomnades att vara med. Sedan blev det konferenshotellen på Värmdö, Lidingö, Nacka osv... 250 branschkollegor kom första året. Samarbetspartners ställde upp som sponsorer och var också med och sprang. Riktig tidtagning med chip. Tillställningen fick ett namn; Run4Fun. En logotyp togs fram. En 10 km lång bana stakades ut mellan Aronsborg och Happy Tammsvik. Drickastation sattes upp efter halva vägen vid Thoresta Herrgård som blev ytterligare en av arrangörerna. Wow! Året efter, 2010, var vi 400 deltagare. Då på Aronsborg. Och senaste åren har vi hållit till på Lidingö - 2 år hos oss på Högberga Gård, ett år på Blue Hotel. Och nu...

Run4Fun

2015 - blir det sjunde året för oss att arrangera detta fantastiska branschlopp; Årets Run4Fun går av stapeln den 13 maj. Gå, jogga, springa 10 km. Umgås, festa, dansa hela natten. Tillbaka till platsen där vi en gång började; Happy Tammsvik. Samma ställe. Samma tid. Samma arrangörer. Lika kul. Lite nya sponsorer men de flesta är de samma.

Prisutdelning run4Fun
Svensson, Hjort, Hallbeck och Greken - arrangörerna (på bilden tillsammans med förra årets vinnare i Run4Fun; Andreas & Pernilla) hälsar alla hjärtligt välkomna den 13 maj.

Inbjudan finner du här och anmälningsformulär här.

Och så ett litet scoop på underhållningssidan. Tomas Event & Design håller i år i all musikunderhållning och jag vet vem som blir kvällens DJ;

Peter Siepen
Foto stefanholm.com
Ingen mindre än stilikameleonten Peter Siepen. Sicket drag det kommer bli! Självklart kör vi även liveuppträdande som vanligt innan.

Så nu, ingen ursäkt, bara knyta på sig löpardojorna och ge sig ut i vårsolen och njuta.

/Tanja

Premiär - Ny 8.90 svensk ek

Skrivet av Tanja Askrabic | mar 11, 2015

Nu har Högberga Vinfabrik släppt de första flaskorna av 890, 2012 på Systembolaget. Först ut är 890 Cabernet Sauvignon, svensk ek. Ny vingård i Maremma, ett riktigt bra druvår och ny oenolog; Luca Rettondini, anses ha bidragit till en årgång som är Vinfabrikens bästa hittills.

890 svensk ek - Högberga Vinfabrik

Vinet finns i ordinarie sortiment på Systembolagen på Lidingö, Garnisonen och Fältöversten men går också att beställa från beställningssortimentet till vilket Systembolag som helst i Sverige; artikelnr; 30209, 198 kr. Men helst tycker jag förstås att det ska avnjutas hos oss på Högberga Gård. Kanske lite AW hos oss på fredag? Baren i Kinarummet är öppen från kl 17. Varmt välkommen!

Mer om vinet 8.90 Cab, svensk ek (2012) kan du läsa i pressmeddelandet här »

/Tanja

Historiens vingslag...

Skrivet av Inger Nordberg | mar 02, 2015

Under mina år här på Högberga har jag insupit all historik jag kommit över om Högberga Gård och om Klas Fåhraeus som lät bygga min vackra arbetsplats år 1909-1911. Har dock alltid varit nyfiken på att veta mer om vår byggherres samtid, om dåtidens kulturelit och om de bekantskaper Klas Fåhraeus stiftade genom åren. Ernest Thiel, som lät bygga Thielska palatset på Djurgården, var en av dessa herrar. Och i veckan gjorde jag så slag i saken och besökte platsen som jag hört ska ha så många likheter med vårt Högberga Gård.

thielska-palatset
Thielska Galleriet
. Arkitekt Ferdinand Boberg

Ernest Thiel som lät bygga Thielska Galleriet 1904-1907, var även han likt Fåhraeus en konstmecenat, en stor konstsamlare och finansman. 
Dessa båda herrar levde under samma era och båda deras historier började i Saltsjöbaden.

När jag äntrar Thiels palats så känner jag mig av någon anledning som hemma. Det är en stämning som påminner om Högberga.  De konstnärer som Fåhraeus umgicks med och som han hade verk av i sin konstsamling - dessa eminenta personer återkommer också här; Carl Larsson, Nils Kreuger, Isaac Grünewald, Edvard Munch, Eugène Jansson, Ernst Josephson, Hanna Pauli, Anders Zorn, Richard Bergh, August Strindberg, Gottfrid Kallstenius och många fler.

ernest-thiel
Ernest Thiel målad av Carl Larsson år
1915  

Man får vara tacksam att Thiels fantastiska samling än idag finns kvar; vilka otroliga verk att beskåda och vilken mångfald. Vackra landskap, porträtt, tänkvärda, oförstående, sorgliga, glada, färgglada. Man ser de genomarbetade detaljerna när man kommer nära och jag kan enkelt förställa mig hur t ex Carl Larsson stått där vid sitt staffli och gjort just det där penseldraget som jag just nu står mitt framför.

Jag gick på guidad tur; Guiden berättade om hur Anders Zorn var så snål (eller ekonomisk) att han lyckades sälja ett verk två gånger till Herr Thiels förtret. Om hur Eugène Jansson snålade på färgen och blandade ut den med terpentin. Man kan se duken skina igenom färgen på vissa målningar. Att den nära vännen Hjalmar Söderberg ofta var på besök och att kvällarna ofta slutade med lite för mycket alkohol för Herr Söderberg, vilket resulterade i att han fick ett eget rum.

Både Klas Fåhraeus och Ernest Thiel fick uppleva sina glansdagar fram till mitten av 1920-talet. Sedan kom finanskrisen. År 1924 tvingades Ernest Thiel svårt skuldsatt att sälja sitt ståtliga hem och sin konstsamling till svenska staten med Hjalmar Branting i spetsen för 1,5 miljoner kronor.
Två år senare, 1926, fick Klas Fåhraeus lämna i från sig Högberga Gård och hans vackra konstsamling skingrades.


tavla-frieri
Efter att Fåhraeus konstsamling tragiskt auktionerades bort så var det lyckligtvis en målning som blev kvar; Gottfrid Kallstenius mästerverk ”Vår”, som idag fortfarande pryder väggen i vårt Galleri på Högberga Gård.

rosenmaskeraden
I en av böckerna jag köpte med mig fann jag en underbar festbild. Året är 1907 och Thiel bjuder in sina eminenta gäster till Rosenmaskeraden, för att fira att Thielska palatset står klart. Jag tittar på dessa unika personligheter och längst där till höger står en ståtlig man som jag känner igen och tittar på mig… Klas Fåhraeus!

Inser att här finns mer att utforska i den spännande historien. Så det ska jag.

// Högberga-Inger

Ett möte...

Skrivet av Tanja Askrabic | feb 23, 2015
Läste i december om alla de nya namnkunniga experter som rekryterats till Diplomat Communications Advisory Board; Mona Sahlin, Mats Odell, Hans Dahlborg m fl. I början av februari släpptes nyheten om att även Eva Hamilton skulle ingå i expertgruppen. Kort därefter var det dags för ett möte. Och vi på Högberga Gård är förstås glada att detta möte blev hos oss.

advisory
Bild; Diplomat Communications. Expertgruppen framför brasan i vårt Kinarum.

Mer om Diplomat Communications Advisory Board kan du läsa här »

/Tanja

VD-Blogg

Skrivet av Johan Hjort | feb 16, 2015

Hej igen Högbergavänner!

Ljuset är tillbaka och förra veckan stod flera grupper ute och lapade sol i kaffepauserna utanför Conferencen och njöt av utsikt och värme.

gäster
Jag gillar när man kan se njutningen i våra gästers ögon när de står och blickar ut över innanhavet och verkligen trivs, det gör mig glad.

Göran Adlén

Göran Adlén valde återigen igen Högberga Gård för att presenterar sin årliga Trendrapport och det var fullbokat som vanligt och ett högt tempo alla 12 timmar som den pågick (ja, en del höll på en bit in på natten också) Jag är superstolt över att Göran väljer att vara hos oss och att vi får uppleva alla hungrande trendsuktares energi. Det är också intressant att sitta en hel dag och se vad som händer runt om i världen och hur mycket utveckling som sker, dagligen, hela tiden. Mycket bekräftelse får vi också efter en sådan dag, för vårt engagemang, för vår mat, för våra lokaler och för utsikten – jag suger i mig och tackar kollegorna som alltid gör ett kanonjobb.

Vi fortsätter utvecklingen av Högberga även på hårdvarusidan och nu är vårt helt egna superwifi igång. 100 Mbit fart i mobilen med 99.98% säker uppkoppling är det inte många ställen som har och det känns otroligt häftigt  att få erbjuda det och de positiva gästkommentarerna lät inte vänta på sig. Att det sen går åt 1,6 km kabel för att vara trådlös är ju lite kul i sig.

Högberga Vinfabrik släppte också sitt första 8.90 vin från årgång 2012 den 2 februari. En 100 % Cabernet Sauvignon med nyanserad smak och tydlig fatkaraktär. Passar utmärkt till lamm och nöt. Vi och de som provsmakar innan släpp känner en tydligt kvalitetsförbättring då vi inför 2012 bytte vingård för druvplockningen och samtidigt som vi förstås har utvecklats som vinmakare. En cool grej är också att vinet lagrats på Svensk Ek vilket ger en spännande smak och doft.  Självklart kan du dricka vinet här hos oss på Högberga Gård.

Danielle Handelman
Vi har också några riktigt fina lagrade godingar i vår vinkällare som börjar närma sig sin topp så kom ihåg att fråga vår restaurangchef Danielle nästa gång ni är på besök om vad hon rekommenderar! Det finns flera höjdare!

Högberga Gård
Jag brukar inte bli populär när jag säger att jag som optimist och vinterälskare längtar efter lite mer snö, men det gör jag – och den kommer! Men, ljuset är tillbaka och har du själv några ljusa idéer som du vill bolla med mig så finns jag på telefon, mail och på Högberga för en fikastund för bollande!

Vi hörs igen!

// Johan

Recept - Chili på högrev

Skrivet av Tanja Askrabic | feb 13, 2015
Ett härligt långkok värmer gott i vinterkylan. Här bjuder vårt kök på receptet till en smakfull gryta; Chili på högrev. Serveras med crème fraiche och surdegsbröd. Grytan går också utmärkt att frysa in.

Chili på högrev
3 gula lökar
½ rotselleri
2 morötter
10 klyftor vitlök
1 cm pepparrot
2 cm ingefära
2 ancho chili blötlagda och urkärnade
3 chipotle chili blötlagda och urkärnade
Mixa allt
Bryn i rapsolja, slå på
500 g krossade tomater
1 flaska rödvin
½ dl farinsocker
2 dl bbq sås
1 dl rödvinsvinäger
1 msk spiskummin
1 tsk malt korianderfrö
3 lagerblad
Vatten
Koka och smaka av med salt och vinäger
5 kg tärnad högrev
Bryn, lägg i grytan och koka tills det faller isär (det tar ett par timmar)
Nu är chiligrunden klar, bara att ha upp i lämpliga kärl och frys in. Ta fram och värm på, ha i härliga bönor och servera med crème fraiche och surdegsbröd. Värmer gott på vintern.

Kockar
Lycka till och smaklig spis!

/Tanja

Rapport från Trendrapport 2015

Skrivet av Tanja Askrabic | feb 11, 2015
För fjärde året i rad hade vi igår äran att vara med att arrangera Trendrapport med Göran Adlén, något vi förstås är både stolta och väldigt glada. Tidigare år har varit fantastiska på alla sätt och vis så självklart är det lite pirrigt. Man vill ju förstås överträffa alla förväntningar och så verkar Göran också tänka. Och det gjorde han. Med bravur.

Göran Adlén

I tio timmar skulle dragningen hålla på. Kanske tur att det fanns en säng i lokalen, tänkte nog många. Den skulle dock användas till annat...

Konferenslokal
Mötesrummet designat av Tomas Event & Design. Tema; Energi och inspiration... Både och blev det mycket av under dagen. Vilken publik! Helt fullsatt. Och vilken föreläsare. Det blev känslan av ett enda stort mingelparty med massor av ny kunskap om större övergripande trender, små trender, trender inom marknadsföring, ledarskap, personlig utveckling. Personal branding, sociala medier, hälsa, organisation och mycket mer. Wow! 10 timmar och full energi hela vägen i mål.

Tomas Wickgren
Tomas Event & Design...

Kostdoktorn
I pauserna fick deltagarna chans att diskutera hur de olika trenderna kan tänkas påverka oss i framtiden. Kostdoktorn var en av deltagarna i publiken...

Festlokal
Tomas Event & Design hade även designat Galleriet till kvällens middag; Tema - Latinamerika...

Tommy Eriksson
Och bakom kulisserna styrde Tommy upp med kvällens meny med smaker som var helt nya för de flesta gissar jag.

Tommy Eriksson
Det bjöds på;
Ceviche på pilgrimsmussla med lime, grön chili och örter
Bläckfisk med bakad purjolök och potatis
Biff från Uruguay med massa majs samt örtsmör
Choklad med pistagekräm, citron och maränger

Grymt gott och annorlunda.

Middag
Snart fylldes matsalen med glada gäster...

Fest
... och när Dogge Doggelito intog scenen kunde ingen sitta still. Det blev härlig spontandans mitt i middagen...

Johan Hjort
Boss salsade loss...

Personal med Dogge Doggelito
... personalen fick hattfnatt, hihi. Här tillsammans med Dogge Doggelito.

Vilken dag. Vilken kväll. Nya härliga bekantskaper. Massa nya tankar och idéer. Mycket skratt och viktiga samtal. Trendrapport 2015 med Göran Adlén; Vi är mer än nöjda!

/Tanja

En välkryddad minimässa

Skrivet av Tanja Askrabic | feb 09, 2015
Förra året tog han silver i Årets Möteskock. I år var han i semifinal i Årets Kock. Och nu är det alltså dags för fler utmaningar; Vår kökschef Tommy Eriksson är nominerad i Årets Möteskock 2015. Tävlingen äger rum på Münchenbryggeriet den 31 mars mellan kl 1300-1700. I samband med det bjuds det också in till en välkryddad ”minimässa” med fokus på kreativa konferenser med kulinarisk guldkant.

Och du som bokar konferenser är bjuden!
Carl Jan Granqvist kommer och är också den som refererar hela tävlingen. I juryn sitter Stefano Catenacci (ordförande), Christina Möller och Carina Brydling. Vi finns på plats i monter nr 2 (bland 29 andra utställare) där man har bra utsikt över tävlingen. Hoppas vi ses!

Anmälan görs direkt till Action Fairs som är arrangör för eventet. Läs mer och anmäl dig här »

Inlägg från Årets Möteskock 2014 kan du läsa här »

/Tanja


Copper Skillet 2015

Skrivet av Tanja Askrabic | feb 02, 2015
Nytt år. Nya tävlingar. Och i år en "ny" kock från vårt kök som i kväll gick ut i den internationella kocktävlingen Copper Skillet. Hans första tävling någonsin. Magnus Wallin är nyss fyllda 25 år och tävlade i juniorklassen. Vilken kille. Bara att våga ställa upp är en riktigt stor vinst i sig och något att beundra. Och det gör jag. Men så är han skicklig också.

Magnus Wallin
Magnus gick ut som nummer ett i startfältet. Tävlingen ägde rum på Stora Brännbo i Sigtuna.

Det unika med tävlingen är att de tävlande kockarna har 30 minuter på sig att kreera en konferensmiddag utifrån exakt samma förutsättningar: en råvarukorg med hemliga huvudingredienser och utrustade med endast ett gasolkök. Årets tema var ”svenska, ekologiska råvaror”. Perfekt! Något vi förstås är vana att arbeta med.

Magnus Wallin
Magnus var glad efteråt även om det inte denna gång räckte till en förstaplacering.

Här på Högberga är vi förstås superstolta över att ha en kollega med så mycket mod och passion. Magnus har jobbat hos oss i snart två år och vi ser fram emot att heja på honom i fler tävlingar framöver.

Vi gratulerar också Jonathan Birgersson från Såstaholm Hotell & Konferens som tog hem segern i juniorklassen och får representera Sverige i den europeiska uttagningen i Danmark den 25 februari och önskar största lycka till. I seniorklassen vann Ruth Weldegiorgis från Stora Brännbo i Sigtuna.

/Tanja

Må så gott

Skrivet av Tanja Askrabic | jan 29, 2015
Energi. Träning. Hälsosam kost. Anmäla sig till lopp. Satsa på sig själv. Välmående. Vackra ord. Och så lite löfte på det. En stor portion vilja. Karaktär. Peppning. Resultat. En känsla av att vara oövervinnlig. Och så kommer ändå kanske lilla dippen och smyger sig på.  Orkar inte riktigt hålla emot alla frestelser längre. Latmasken försöker ta kommandot och snor åt sig taktpinnen. Besvikelse. Lite tröstätande på det. Eller inte!!

Träning och inspiration
Nej, det ska vi väl inte tillåta. Vi ska ta kommandot. Vi ska ju lyckas. Och ett sätt är att redan nu anmäla sig till en härlig tränings- och inspirationsdag som vi arrangerar lördagen den 18 april. DET tror vi kan hjälpa till att hålla motivationen uppe. Vi vet hur grym vår egen träningscoach Caroline är på att inspirera. Ta chansen att träffa henne då. Nybörjare eller inbiten träningsmänniska - Denna dag passar alla!

Program 18 april kl 10.00-16.00:
kl 10.00 | Samling och det serveras energishots och färsk frukt
kl 10.15 | Löpning och styrka
kl 12.00 | Lunch
kl 13.00 | Föreläsning; Träning, kost, personlig styling
kl 14.00 | Fikapaus; energibars, frukt, nötter, juice, kaffe/the
kl 14.15 | Fortsättning föreläsning
kl 15.00 | Yogapass

Dagen arrangeras just i samarbete med Caroline Strömberg Olsson, Personlig tränare, löpcoach och kostrådgivare med egna företaget CTC Training, Anne-Lie Kallenberg, Yogalärare och driver Yoga och Meditionscenter på Lidingö samt Malin Edner, Imagekonsult.

Pris: 695 kr

Föreläsningen
slår hål på träningsmyter och syftar till att inspirera till bättre hälsa och ger tips på hur man kan göra rätt val utan att krångla till det för mycket. Den ger också värdefulla tips kring personlig styling där du får hjälp att se på din garderob i nytt ljus samt hur du kan anpassa kläder och accessoarer utifrån din stil och din kroppstyp.

Boka på info@hogberga.se eller 08-546 46 100
Köp presentkort »

Hoppas vi ses!

/Tanja

Ny konst - vernissage

Skrivet av Tanja Askrabic | jan 15, 2015
Tänk att vår byggherre Klas Fåhraeus lät bygga ett så fantastiskt konstgalleri här på Högberga Gård. Idag används rummet som vår största festlokal och rymmer 140 personer men det fungerar också fortfarande som ett konstgalleri där nya konstnärer löpande visar upp sina vackra verk. För en tid sedan var det kärleksfull fotokonst under rubriken "Love is all around". Nu är det dags för Kerstin Pettersson, som nästa konstnär, att pryda väggarna hos oss med utställningen "True Colours". "Jag målar för att förstå världen, för att få svar på vad som finns bakom allting. Jag vill fånga livet på bild."

Konst Kerstin Pettersson
Utställningen startar den 1 februari och i samband med det bjuder vi in till vernissage.

Från kl 12.00 bjuds det på snittar och cider och du är välkommen att inviga konstutställningen tillsammans med oss. Kerstin finns på plats och berättar gärna om sina vackra konstverk.

Vår brunch dukas upp som vanligt denna dag och alla brunchgäster är förstås hjärtligt välkomna att delta i vernissagen.

Varmt välkommen att anmäla dig till info@hogberga.se.

Utställningen kommer att hänga fram till 30 juni och är öppen måndag-fredag mellan kl 11-17.

/Tanja

VD-Blogg

Skrivet av Johan Hjort | jan 13, 2015
God fortsättning Högbergavänner!
 
Så, ett nytt år och nya roliga upplevelser att se fram emot! Vi går mot ljusare dagar och så här års är soluppgångarna fantastiska så det är inte bara kul, utan även vackert, på jobbet.

Soluppgång över Stockholms inlopp
 
När jag summerar 2014 så kan jag bara konstatera att vi gör ytterligare ett rekordår, och det i alla segment vilket förstås är bekräftande för alla oss som jobbar här. Vårt populära julbord som vi dubblade antalet besökare på är en sak värd att nämna. Jag är mycket stolt över mina kollegor som hela tiden ser möjligheter till utveckling när jag själv kanske ibland tror att vi nått vägs ände. Hursomhelst så ökar vi 8 % mot rekordåret 2013 som vi trodde skulle vara svårslaget omsättningsmässigt. Vårt arbete med kvalitet som tar sin utgångspunkt i LEAN-metodiken fångar upp alltfler önskemål från gäster vilket ger både bättre service och bättre försäljning.
 
En del kollegor i branschen ifrågasätter ibland att jag uttalar mig om rekord och omsättningsökningar men jag vill gärna vara transparent med marknaden och främst er som besöker oss på Högberga. Jag vet nämligen att ni förstår och ser att våra ökningar leder till ytterligare satsningar, både i hård-och framförallt mjukvara. Vi anställer fler kollegor som inte bara gör nya arbetsuppgifter, de utvecklar även oss andra som varit här ett tag med sina nyfikna frågor och härligt naiva lösningar (som ofta kan vara de bästa). Att kommunicera satsningar gör också att vi får in en del tankar och förslag till förbättringar som vi kanske inte ser själva och annars skulle missa.
 
Högberga Vinfabrik gjorde också ett rekordår 2014 med ökning både på vinförsäljningen men framförallt på upplevelsesidan. Att vara delaktig en dag i vinfabrikens hjärta, avsluta med att göra sin helt egna vinblend och sen toppa det med en egen etikett på flaskan har blivit en riktig storsäljare. Både privatpersoner och konferensgrupper uppskattar dynamiken mellan hantverket och de sensoriska upplevelserna.
 
Så, med det i ryggraden går vi in med stormande steg i 2015. Det blir ett spännande år då vi kommer att utvecklas på alla plan och förhoppningsvis ta ett riktigt roligt steg in i nya äventyr, mer om detta i en senare VD-blogg.
 
Välkomna med samtal, mail eller ta en kopp kaffe med mig för ännu mer idéer!
 
// Johan

Recept - Glutenfritt Delikatessknäcke

Skrivet av Tanja Askrabic | jan 08, 2015
Snabbt, gott och enkelt. Och nyttigt. Det kan ju inte bli bättre. Här bjuder vårt kök på receptet på vårt omtyckta, glutenfria delikatessknäcke.

Delikatessknäcke

Delikatessknäcke glutenfritt
2 dl majsmjöl
1 dl solrosfrön
½ dl linfrö
1 tsk salt
½ dl rapsolja
2 ½ dl kokande vatten.

Blanda allt och kavla ut mellan bakplåtspapper. Baka på 150° 50-60 min tills torra.

Och när man ändå står vid bakbordet kan man ju passa på att baka vår härliga surdegslimpa. Antingen köper du din färdiga surdeg i vår reception eller så sätter du den själv. Recept nedan.

Surdegslimpa

Surdegsbröd:
1100 g Manitoba cream (mjöl)
12,5 g jäst
800 g vetesurdeg (köp hos oss eller sätt den enligt nedan)
500 g vatten
25 g salt

Sätt ugnen på 260 grader.

Blanda allt utom salt och kör i blandare på hög hastighet i minst 10 min. Tillsätt salt och kör 1 min på låg hastighet. Häll upp degen i en oljad skål och plasta. Låt jäsa på bänken 1 timme.

Häll ut degen på en mjölad bänk och täck den med mjöl. Skär ut önskade form eller ha i brödform. Låt jäsa ytterligare 30 min.

Grädda brödet på 260 grader beroende på storlek; frallor ca 5 min, baguetter ca 7 min, limpor ca 10 min. Sänk sedan ugnen till 210 grader och häll in ca 2 dl vatten i botten på ugnen och grädda klart; frallor ca 5 min, baguetter ca 8 min, limpor ca 20 min.

Vetesurdeg:
100 g russin i 500 g vatten, låt stå i rumstemperatur i 4-5 dagar.
Sila av vätskan och spara den, tillsätt 250 g vetemjöl och låt stå i rumstemperatur.
Dag 2; tillsätt 250 g vetemjöl och 500 g vatten låt fortfarande stå i rumstemperatur.
Dag 3; baka brödet alternativ mata surdegen igen med lika som dag 2 och baka brödet dag 4.
Resterande surdeg kan förvaras i kyl i ca 1 vecka. Kom dock ihåg att ta fram den i rumstemperatur dagen innan den skall användas. Mata den med lika mycket som du tar. Surdeg kan även sparas i frys.

Kockar
Lycka till!

/Tanja

VD-Blogg

Skrivet av Johan Hjort | dec 04, 2014

Ho ho ho Högbergavänner!

Hela Högberga andas jul, alla sinnen får sin berusning. Julmusik och glatt sorl, ljuvliga dofter, vackra kreationer, kramar och närhet med kollegor eller nära och kära OCH enligt våra gäster fantastiska smaker från vårt godaste julbord hittills!

Julbord på Högberga Gård

Julbord på Högberga betyder för oss att vi möter många privatpersoner från vårt närområde som ”bara” besöker oss för att äta julbord, ofta inleds dock en relation som innehåller många fler möten i form av brunch, födelsedagsfester och för en del även konferenser.

Julbord
Julbord är också en viktig aktivitet för många företag. Ibland bjuder man ut kunder, ibland sina anställda, ibland både och. Ibland är det en aktivitet som en del av en konferens och det är just aktiviteter som jag vill prata om lite extra i detta inlägg.

Jag är uppväxt i fjällen med konferensaktiviteter som en del av basnäringen och som stor del av familjens inkomst. För mig har det sedan uppväxten alltid varit viktigt att aktiviteten är bra och anpassad till mötets syfte. En dålig aktivitet kan lätt fälla hela känslan i mötet medan en bra aktivitet kan frigöra energier som man inte lika lätt kommer åt inne i själva mötesrummet. Aktiviteten i sig är viktig även för det som sker inne i konferenslokalen. Vi vet idag att möten blir bättre om man byter miljö under mötet, vi vet också att om man byter arbetsuppgift eller fokus så kan man lyckas bättre med det man arbetade med tidigare. Vi vet också att genom att samarbeta med kollegor på andra sätt än man är van med skapar starkare relationer. Det som jag också kan se på de grupper som har aktiviteter är att de ofta har väldigt kul och bara det tycker jag är en minsta sagt viktig ingridiens i ett möte.

Tid är idag en högt värderad valuta, både i privat-och arbetslivet. Därför har nu mina eminenta och smarta kollegor hittat på fem stycken aktiviteter som bara tar 15 minuter av gruppernas tid, det gör att man kan göra fler aktiviteter kanske under flera tillfällen under konferensen. Mycket bra tror vi och här kan du läsa om våra första 15 minuters aktiviteter.

Klättring
 Apropå aktivitet så ska jag dela med mig av ett av de bästa tips jag kan ge i detta ämne som är länkat till vårt vintertips. I Funäsdalen finns företaget Strapatser som lever av aktiviteter. Jon och Mia som driver företaget driver även lodgen Fjällbäcken Lodge. Jon är utbildad guide och kock, har glimten i ögat och har vad jag vet ALDRIG svikit en gäst utan levererar bara högsta kvalitet. Mia är också en servicepersonlighet ut i fingerspetsarna.Högberga Gård har varit där med sin personal, bland annat för att jag ville visa hur ett sätt att ge bästa service kan se ut. Det äventyret är ett helt annat och det avslutades med att hela personalen i eufori, snöfall och brant backe tävlade med snowracers. Enkelt? Ja, men det speglade syftet med hela vår aktivitet, skratta och må bra.

Jon är min gamla klasskompis så jag må vara partisk, men jag vet också att hela företaget minns vistelsen hos Jon och Mia och också varför vi var där!

Som vanligt finns jag på mail, telefon eller för en fika om du vill debattera ovanstående eller vad som helst annat!


God Jul och Gott nytt år, ägna mycket tid åt när och kära – det ska jag göra!

// Johan

Tack Sven!

Skrivet av Inger Nordberg | nov 21, 2014

Det är en ynnest för oss på Högberga Gård att vi har så många återkommande gäster. Gäster som säger att de känner sig hemma här och gäster som vi lär känna lite närmre. Professor Sven Hamrin är en av dem. 

Jag, Inger, har jobbat här på Högberga i 15 år. Då, för 15 år sedan, som konferensvärdinna. Och det var då jag träffade Sven Hamrefors för första gången. Sven är Professor ”in innovation, Communication and business creation” och har alla dessa år agerat som programledare för Communication Executives Program. Det har varit en ära att under denna tid ha fått hjälpa till med allt från att ge konferensservice, servera kaffe, planera allt kring deras möten till att också boka in alla hans utbildningar.

Idag, 15 år senare, har Sven bestämt sig för att gå vidare i livet och har därför denna vecka haft sin sista utbildning hos oss. Vi tackade Sven för denna tid med blommor och tal. Då berättade Sven att han har totalt bott hos oss ett HELT ÅR! Det är helt fantastiskt!!

Sven Hamrin
Sven Hamrefors med vår konferensgudinna Siw.

Sven! Vi tackar för den här tiden. Vi önskar dig allt gott i framtiden och givetvis är vi glada om du gästar oss snart igen, vardag som helg.

Varmt välkommen åter!
/Boknings-Inger

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | nov 10, 2014

Hej igen Högbergavänner!

Förra VD-bloggen inledde jag med att hösten är min favoritårstid. Den här hösten har nog besannat det minst sagt. Om ni ursäktar att jag är lite privat här så har jag precis fyllt 40 år och i samband med det blev jag bortrövad till Dublin av några av mina finaste vänner. Detta gjordes under stort hemlighetsmakeri och ledning av min sambo Christin. Mitt under resan kände jag; det här är livet, så jag överraskade tillbaka med ett frieri inför vännerna. Så, höst och grått ute kanske men i hjärtat – bara sol. (och gubbe känner jag inget av).

Livet på Högberga Gård har ju också bjudit på framgångar i form av rekordmånga gäster men också att delägarekollegan och kökschefen Tommy Eriksson gick till semifinal i Årets kock. Fantastiskt att en av de 24 bästa i Sverige faktiskt står bakom teamet i köket och lagar maten till våra gäster. Tommy som är en vinnarskalle blev förstås lite besviken av att inte nå till final men jag är hursomhelst väldigt stolt över dig Tommy!

Vi jobbar sedan ett tag systematiserat, enligt LEAN-filosofin, med vår kvalitetsutveckling. Där jobbar ledningsgruppen utan inblandning av mig med beträffande hur vi bäst använder våra resurser för att det ska bli som bäst för gästerna. Min upplevelse av detta är att vi är snabbare på att upptäcka och åtgärda svackor och problem som förstås uppstår lite då och då. Vi har alltid gillat att ta in gästens önskemål in i vårt servicetänk och det har också blivit enklare med en gemensam syn på kvalitetsutveckling. Så kom ihåg att era synpunkter och önskemål alltid är välkomna.

Fredagsfys på Högberga Gård
Vi utvecklar också oss själva utifrån vår egen bild av vad som är bra service och följer vår långsiktiga plan som tillåter både det ena och andra. Ett bra exempel på det är att vi erbjuder fri träning för alla gäster på morgonen på torsdagar och fredagar. Ett önskemål som kommer allt oftare direkt från gäster men som vi också kan se mer av indirekt i upphandlingar där det efterfrågas med mer tydlighet nu på senare tid.

ha
 Jag tycker om när jag får höra från gäster eller vid kundsamtal att man upplever som om vi tar stort ansvar för vår utveckling och ständigt kommer med nyheter. Det är så vi vill vara, både för er och för vår skull. Sen tror jag på långsiktighet och i vår långsiktiga plan är ständig utveckling och dynamik viktiga värden. Sen kan även vi hatta fram och tillbaka i onödan ibland, nu senast har dock hattar fått en mycket mer positiv klang för mig i och med vårt nya hattkoncept; Hattfnatt.

Ja, jag vet – ibland kommer det övergångar i mina texter som passar mer eller mindre. Men jag tror också mycket på att vara sig själv och jag gillar alla sorters ordlekar, inte minst de som kanske inte är de bästa.

Har du lust att leka med ord med mig så maila, ring eller kom på en fika!

I nästa blogg ska jag skriva lite mer om hur det går i Högberga Vinfabrik, just nu ligger druvjuicen och klarnar efter en bra jäsningsprocess och pressning.

Lev gott!

// Johan

VD-Blogg

Skrivet av Johan Hjort | okt 07, 2014

Hej igen Högbergavänner!

Min årstid hösten är här med dess fantastiska färger och höga klara luft. Hemma i Härjedalsfjällen har det verkligen sprakat i år och nu är det dags här på Lidingö också. Löparturerna är just nu härligt vackra.

Nu är vi också mitt inne i vår allra mest intensiva period. Många av bokningarna inför resten av året läggs under september och oktober förutom att det också är då vi har som mest gäster på plats! September blev glädjande en rekordmånad för oss och mer om det längre ner.

vinmakare
För egen del är det förstås extra intensivt då vi i Högberga Vinfabrik skördar och jäser våra druvor under slutet av september. I år var det fem glada kollegor här från Högberga Gård som fick följa med på äventyret i Toscana och totalt var vi 15 personer som var nere och skördade våra tio ton vindruvor. I år plockade vi ca 60 % Merlot, 35 % Sangiovose och 5 % Syrah och vinkade av vår kylbil och flög hem och mötte upp den inför vår skördefest här hemma.

I skrivande stund ligger druvorna kvar i tankarna och jäsprocessen är precis över, nu drar vi lite extra färg och tanniner ur druvorna men i slutet av veckan är det dags för pressning och sen tar lagringen över. Det är roligt att och utvecklande att få vara en del av denna passionerade idé och mycket intressent att få följa med druvorna hela vägen till färdigt vin. Om två år får vi se resultat av detta arbete då vinet från årets druvskörd är färdigt att dricka.

Förrätt signerad Pascal Barbot
Apropå råvaror och utveckling av dessa så hade vi ett mycket intressant möte på Högberga för några helger sedan. Under temat Exceptionell Råvara var Sveriges matlagningselit här och diskuterade vikten av bra råvaror. Det var både föreläsningar, provsmakningar och intressanta samtal under dagen som kröntes av en middag signerad Pascal Barbot från trestjärniga Astrance i Paris och Björn Frantzén.

personal
Högberga Gård kommer i år att få vårt femte rekordår på raken. I år hade vi redan i augusti bokat in årets budget och vi kan bara konstatera vår tacksamhet för att ni gillar och bokar Högberga så mycket. Jag och mina kollegor är förstås stolta över det och får ytterligare energi och mod att titta på fler utvecklingsmöjligheter av vår fina anläggnings framtid. I närtid innebär det personalsatsningar och det är alltid intressant att se gruppen öka och formas om genom nya relationer och personligheter.

högtryck
Vårt populära magasin Högtryck är precis färskt och glöm inte att anmäla er här om ni vill ha ett exemplar skickat till er. Apropå skrivande så har jag fått förmånen att bli skribent på mötesbranschen.se och min första artikel kan ni läsa här.

Nu hoppas jag vi ses här på Högberga och gör vi inte det finns jag som vanligt både på telefon och mail!

Ha en fortsatt skön höst!

// Johan

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | aug 26, 2014

Hej igen Högbergavänner!

Så har man då glädjen att få välkomna alla gäster tillbaka efter ett litet sommaruppehåll. Och, vilken sommar sen. Jag har bokstavligen talat badat i badbilder från vänner denna sommar och jag kände för första gången på många år nästan samma känsla som när man hade sommarlov som liten – total frihet på nåt sätt. Jag kan i alla fall säga att en hel sommar i shorts har gjort mig gott och jag hoppas ni också har fått kraftladda batterierna på bästa sätt.

Hotellrum Högberga Gård

Här på Högberga har vi som vanligt tagit tillfället i akt att måna lite extra om våra byggnader. Stora Flygeln har varit ett totalt byggprojekt med helt nya badrum på övervåningen vilket innebär att samtliga badrum på Högberga nu har snygg design OCH hög funktionalitet som dagens gäster med allt rätt kräver. Vi har även gjort om själva hotelldelen på mellanvåningen och då valt att konceptualisera ännu mer utifrån vårt stora intresse för vin. Ett intressant dilemma som man ställs inför med dagens korta livstid på inredningstrender är ju att väga investeringen mot livslängd men om jag ska lyssna på de gäster som bott i rummen nu efter öppning så har vi hittat ett riktigt trivsamt uttryckssätt och det känns förstås bra. Att varje rum nu har sin egen vinhistoria att berätta tycker jag själv är både kul och intressant och det ska bli roligt att höra mer av era åsikter framöver.

vinmakare

Närmast i tid för vår del ligger den årliga skörderesan till Toscana. I år är vi som vanligt fem personer i personalen som åker ner och deltar i skörden av de tio ton vindruvor som i sin tur blir ca 7500 flaskor vin i Högberga Vinfabrik om drygt ett år. Det är en fantastiskt känsla att resa ner med kollegor och lära känna dem lite närmre, samtidigt som vi utvecklar våra kunskaper om vinmakeri tillsammans. Inte alla förunnat att göra det i sitt arbete.

Den 20 september är det sedan dags för skördefest så håll utkik på vinfabrikens egen hemsida om du vill delta i krossandet av årets skörd. En mycket trevlig dag så kom gärna och umgås med oss då.

Det blir också en spännande höst med ett val där en del frågor påverkar vår bransch och verksamhet direkt; den heta momsfrågan är en, arbetsgivaravgiften för unga är en annan. 

I övrigt så fortsätter vi utvecklingen av Högberga med både fler kollegor och större utbud. Mer om detta kommer inom kort.

Till dess önskar jag er alla riktigt utvecklande möten! Och förstås mycket glädje!

// Johan

VD-Blogg

Skrivet av Johan Hjort | jun 17, 2014

Hej igen Högbergavänner!

Äntligen är sommaren här med allt vad det innebär. Härliga dagar tillsammans med vänner med sol, bad och grillning är förstås inslag som jag ser fram emot. En annan sak som slår mig så här i sommartid är att man knappt kan titta in i en trädgård utan att se någon studsa i en studsmatta. Studsmattor är måhända inte vackra men jag tror att varje sekund som lockar barnen (eller oss vuxna för den delen) från onlinevärlden är bra. Jag har själv precis flyttat till hus och barnens första önskan var en studsmatta så även hos oss råder studs. Och apropå studs.

För några veckor sen var vi tvåhundra branschkollegor som sprang och studsade runt när vi som vanligt arrangerade Run4Fun - branschens största löparfest, denna gång på Blue Hotel här på Lidingö. Det var sjätte året som vi står bakom detta arrangemang tillsammans med några andra härliga typer och det är häftigt att se vilken lust för rörelse vi skapat med denna aktivitet och vårt samarbete.

Matlagning Aveqia
Samarbete; I dagarna händer stora grejer här på Högberga Gård. Vår matstudio som jag är såå stolt över tar ett stort utvecklingssteg då den från i höst drivs av AVEQIA. David Berggren & Co som gjort succé med sina matlagningsaktiviteter inne i stan på Tulegatan tar över matstudion här på Högberga under tidig höst. Matlagning är en av de gruppaktiviteter som jag vet kan förena människor på ett sätt som få andra aktiviteter lyckas lika bra med. Oavsett om man är ett gäng privatpersoner som vill umgås på ett kreativt sätt eller om man är ett företag som lagar mat tillsammans som teambuilding så blir resultaten alltid tveklöst positiva. Tillsammans kan vi göra detta ännu bättre och ingen gör det bättre än AVEQIA så det känns spännande. Läs bara detta så förstår ni vår gemensamma ambition: Namnet AVEQIA har hämtat inspiration från romartiden, då romarna i hög grad var gourmeter och kunde konsten att njuta av mat och vin. AVE betyder på latin Var hälsad – Välkommen. Q står för Quorum som var mötesplats för senaten, I för Inspiratio – inspiration och A för Accubo, som enkelt betyder Till bords!  

I övrigt kan väl nämnas att vi lämnar ännu ett rekordhalvår bakom oss beläggningsmässigt och fortfarande med stigande gästnöjdhet. Vi har även rekordmycket inbokat inför hösten så det blir många härliga möten med nya och återkommande gäster. En del av er kommer att få bo i helt nyrenoverade rum i Stora Flygeln där hälften av rummen får nya badrum och de rum som fick nya badrum redan förra året får ett ordentligt lyft i design och inredning. 

Högberga Vinfabrik blev ju nyligen Årets Företagare här på Lidingö och vi fortsätter vårt arbete mot nya mål. Just nu har vi nya aktiviteter med Svenska Dagbladet inbokade, du som är intresserad av att vara vinmakare för en dag och göra ditt alldeles egna vin.

Jag önskar er alla en underbar sommaren och välkomna till Högberga Gård.

// Johan

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | maj 13, 2014

Våren och försommaren är årstider då underverk sker. När gruset sopas bort från vägarna och man dricker första koppen kaffe utomhus infinner sig en alldeles speciell känsla. Plötsligt är allting möjligt. Att springa en mil. Eller att gå hur långt som helst…

Körsbärsträd som blommar

På Högberga Gård drivs vi av nya utmaningar, oavsett årstid. I Högberga Vinfabrik väntar just nu en ny årgång av vårt egentillverkade vin 8.90. Vinfabriken som förra veckan fick ta emot utmärkelsen Årets Företagare på Lidingö. Detta känns förstås extra stort då hela projektet i vinfabriken bygger på ren och skär passion och drivs under den enkla devisen ”Vi gör så GOTT vi kan”.

Högberga Vinfabrik har också fått den stora äran att vara delaktig i konceptualiseringen av det nya hotellet, The Winery Hotel, som ska öppna i Solna under hösten 2015. Mer om det kan du läsa här »

Andra utmaningar framåt här på Högberga Gård är att bygga en ny varm källa på berget utanför Paviljongen. Projekteringen är i full gång och den kommer stå klar när vi öppnar upp efter sommaren i början av augusti. Också hotellrummen i Stora flygeln ska få ny design och interiör. Lika viktigt som det är att utmana sig själv, lika viktigt är det att ha roligt på vägen mot sina mål. Att få överraska våra gäster med god mat, dryck och sofistikerade koncept är min stora passion. En annan som är passionerad i sin vardag är Peder Lamm som vi mött i en öppenhjärtlig intervju i senaste numret av vårt kundmagasin Högtryck som kommer ut i veckan. Varför inte läsa den i hängmattan, med solen i ansiktet? Eller online här och nu »

Underverk sker hela tiden. Jag ser det extra tydligt denna vår. Just i denna ljusgröna, krispiga grönska. När fåglarna sjunger som vackrast. När allt föds till liv. Då såg också
ett nytt liv dagens ljus. Mina döttrar har fått en lillasyster och det är en stolt, pappaledig far som nu sitter och skriver detta. Livet är stort. Livet är här. Livet är nu. Hur kan man älska någon så mycket som man bara känt några timmar? Underverk.

//Johan