Silverram
Tanja Brandin

Tanja Askrabic

Tanja jobbar med marknadsföring här på Högberga och är väl den som skriver mest frekvent här på bloggen. Kontakta henne gärna om du har synpunkter på vår hemsida, facebook-sida, nyhetsbrev, vårt kundmagasin Högtryck eller har andra idéer kring hur vi kan bli bättre.

Recept - Örtsalsa

Skrivet av Tanja Askrabic | jun 22, 2016

Midsommartider. Sommartider. Ljuvliga grilltider. Här bjuder vårt kök på receptet på en oemotståndlig örtsalsa att imponera på vännerna med.

Grilla köttet (entrecote i skivor) till perfektion, lyft av grillen och ha på rikligt med örtsalsa, låt vila 6-7 min, skär upp och lägg på ytterligare lite salsa och krydda med flingsalt. Servera med grillade primörer och mer örtsalsa.

Örtsalsa
2 st vitlöksklyftor
1 dl färska oreganoblad
1 dl färsk kruspersilja
1/2 dl färsk koriander
0,5 st röd chili(är den mild kan du öka mängden)
1 dl god olivolja
1 msk god rödvinsvinäger
Saft av 1 citron
0,5 tsk strösocker
salt, spiskummin och svartpeppar

Örter, örtträdgård, örtsalsa

Lycka till vid grillen och glad midsommar från köket!

/Tanja

Stolta som svanar

Skrivet av Tanja Askrabic | jun 17, 2016

Exakt så känner vi när Ulla och Tina tar emot diplomet efter att vi, med berömt godkänt, klarat Svanens nya tuffa krav. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Svanen-diplom för certifiering hotell och restaurang

Svanen har under senaste åren uppgraderat sina kriterier för hotell- och konferensbranschen med konsekvenserna att det blivit klart tuffare att få en miljömärkning. Helrätt tycker vi! Kraven har bland annat skärpts gällande energiförbrukning och kemikalier i mat och dryck. ​Känns väldigt bra (och ändå självklart) att vi klarar de högt ställda kraven och nu krönts med en fortsatt certifiering.

/Tanja

Yes! Vinst till vår Tommy

Skrivet av Tanja Askrabic | jun 06, 2016

JAAA! Det blev vinst till vår Tommy i kockduellen under Smaka på Stockholm. På Stora Scenen i Kungsträdgården ​mötte han Thomas Sjögren, vinnare av Årets Kock 2015.

Vinnare i kockduellen på stora scenen i Kungsträdgården under Smaka på Stockholm
Vinnare; Tommy Eriksson, vår Gastronomiska ledare.

Stort grattis från mycket stolta, glada och imponerade kollegor!

/Tanja

Högberga Havsspa

Skrivet av Tanja Askrabic | jun 02, 2016

​Livsnjut när det passar dig. Entré till Högberga Havsspa ingår för alla våra weekendgäster men det kan också hyras exklusivt vid konferenser eller för privata sällskap.

Nyhet: Nu öppnar vi även upp vårt havsspa i samband med att vi serverar vårt populär Afternoon Tea på lördagar.

Spa-pool vid havet med utsikt över Stockholms inlopp

Tillsammans med jacuzzi, vedeldad bastu, kallbad, relax och skönt terrasshäng ​rymmer Högberga Havsspa upp till 40 personer. Varma källan håller sköna 38 grader. Året runt.

Juacuzzi vid havet på Högberga Gård

Jacuzzi i Paviljongen där det också finns vedeldad bastu, skön relax och kallbad utanför dörren.

Terrass vid havet på Högberga Gård

Skönt terrasshäng vid havet - i anslutning till relaxen.

Champagne serveras vid Spa-källan på Högberga Gård
Något kallt att dricka? ​Bar finns i anslutning till varma källan.

Spa-källa på Högberga Gård vid Stockholms inlopp


Vårt havsspa ingår som sagt för alla weekendgäster fredagar och lördagar. Se våra weekendpaket här »

För konferensgäster bokas Högberga Havsspa exklusivt. Läs mer här »

Afternoon Tea

Men kan alltså också njutas tillsammans med Afternoon Tea på lördagar.

/Tanja

Smaka på Stockholm

Skrivet av Tanja Askrabic | jun 01, 2016
Smaka på Stockholm. Kockar i världsklass och de bästa råvaror Sverige kan visa upp. Lägg till hård tidspress och du får en fantastisk scenshow. Vår gastronomiska ledare Tommy Eriksson går upp på stora scenen i Kungsträdgården, nu på söndag kl 17.00. ​I Kockduellen möter han Thomas Sjögren, vinnare av Årets Kock 2015. Kom gärna förbi och heja på. Vi finns på plats.


Tommy Eriksson vid Stockholms inlopp på Högberga Gård

Smaka på Stockholm är en av världens största matfestivaler och i år firas 25 års-jubileum. Festivalen pågår den 2 – 6 juni och håller öppet alla dagar 11-23.00 förutom 6 juni då man stänger 22.00.

All information om Smaka på Stockholm finner du här »

/Tanja

Stockholm Culinary Team

Skrivet av Tanja Askrabic | maj 25, 2016

Stockholm Culinary Team

Här har vi laget (Stockholm Culinary Team) som ska tävla i matlagnings-OS i Erfurt i oktober. Kul att ha dem hos oss på konferens efter  träningshelgen ​för analys och genomgång av upplagningen på deras kallabord inför OS. Extra kul för oss förstås eftersom vår Tommy är med i laget. Riktigt stolta är vi!

/Tanja

Mors Dag

Skrivet av Tanja Askrabic | maj 25, 2016

Du kommer väl i håg att fira kära mamma på söndag. Vi håller öppet för Mors Dag-brunch från kl 11.30 och som alltid får alla mammor en röd ros. Uteserveringen är öppen, drycken väl kyld och dessertbuffén fylld med läckerheter från vårt eget bageri. Välkommen att boka bord på info@hogberga.se eller 08-546 46 100!

Läs mer om vår brunch här »

Mors Dag

/Tanja

Nytt på terrassen

Skrivet av Tanja Askrabic | maj 20, 2016

Vår härliga sommarterrass har fått nya möbler. Denna gång fick det bli en riktig klassiker från serien Grythyttan där vi blandar stål och vitt trä. Nu är de på plats och det lutar åt många magiska måltider på terrassen ☀️

Terrass vid havet

Totalt har vi nu 125 nya, sköna sittplatser på terrassen.

Terrass

Plus lite från det gamla förstås.

havsterrass på högberga gård vid stockholms inlopp

Havsutsikten över Stockholms inlopp är oförändrad.

Havs-Terrass vid Stockholms inlopp

Liksom på terrassen vid vårt Havs-Spa.

Sommarterrass

På fredagar från kl 15 håller vi öppet för AW vid havet. ​Då serveras oemotståndliga räkmackor med handskalade räkor, grekisk sallad och väl kylda drycker. Varmt välkommen! Se mer i vårt kalendarium »

/Tanja

Högtryck no 11 online

Skrivet av Tanja Askrabic | maj 16, 2016

I förra veckan landade vårt kundmagasin Högtryck i brevlådorna hos över 3000 prenumeranter. I detta nummer har vi bland andra mött humorcoachen och standupkomikern Karin Adelsköld, en kvinna som dagligen utmanar sig själv och sin omgivning. Hon har skrattet nära och hjärtat synligt och använder sina kriser och missöden som drivkraft framåt. Karin verkar liksom alltid vara i ropet på något sätt - nu senast var det hennes bikinistatement i sociala media som hyllas av många.

Nu finns Högtryck No 11 även att läsa online »

Högtryck

Trevlig läsning!

Vill du fortsättningsvis ha magasinet i din brevlåda? Maila mig på ta@hogberga.se så ordnar jag det. Så gärna.

Tidigare nummer av Högtryck hittar du här »

/Tanja

JAAA! Silver i Årets Möteskock

Skrivet av Tanja Askrabic | maj 16, 2016

Alltså, vår Mange, vår Magnus Wallin, vår yngsta kock här på Högberga Gård. Han kliver fram i tävlingen Årets Möteskock 2016 och bara plockar hem silvermedaljen. Är vi stolta? Oh, YES! Som om ordet stolt inte räcker till.

Magnus Wallin
Magnus Wallin är 26 år. Har jobbat i köket hos oss sedan 2013. Kommer från Bollnäs. På fritiden är mat och dryck det stora intresset, liksom sambon Sofie. Dessutom tränar han styrketräning. Mycket träning blir det. Favoritmat är en vällagad Boeuf Bourguignon.
Eller pannkakor med glass. Enkelt är gott, säger Mange.

Magnus tävlar i Årets Möteskock 2016
Tävlingen ägde rum i Münchenbryggeriets lokaler i Stockholm och arrangerades av ActionFairs. Moderator för dagen var Carl-Jan Granqvist och i juryn satt; Danyel Couet, Malin Söderström och Christina Möller. Juryns motivering lyder;
"En komposition med fräschör och balanserade smaker som visar respekt och kärlek till råvarorna."

Vinnare i Årets Möteskock 2016
Förra året var det vår Tommy Eriksson som tog hem vinsten. Vinnare i Årets Möteskock 2016 blev
Emma Eijre
från Färna Herrgård. Stort grattis från oss!!

Vårt pressmeddelande om Årets Möteskock 2016 kan du läsa här »

/Tanja



Årets Möteskock 2016

Skrivet av Tanja Askrabic | maj 10, 2016

På fredag är det dags igen. Tävlingen Årets Möteskock 2016 går av stapeln på Münchenbryggeriet i Stockholm och i år är vår yngsta kock - Mange Wallin - med och tävlar. Förra året var det ju vår Tommy Eriksson som tog hem guldmedaljen och året dessförinnan tog Tommy silver. I år fokuserar Tommy på OS så Mange tar alltså över stafettpinnen i Årets Möteskock. Så spännande!

Mange Wallin

Fredag den 13 maj möts alltså några av Sveriges bästa kockar från konferensanläggningar runt om i landet och gör upp om titeln. Vi på ​Högberga Gård finns också på plats som utställare då dagen även bjuder på en spännande ”minimässa” med fokus på kreativa konferenser med kulinarisk guldkant. Vi hoppas att du också vill komma och träffa oss och heja fram Mange i tävlingen. I vår monter kommer du också kunna provsmaka på vårt senast lanserade vin från Högberga Vinfabrik; Högberga Blend (2013) och Högberga Merlot (2013).

Eventet är till för dig som bokar, köper eller arrangerar konferenser på ditt företag.

DATUM: 2016-05-13
TID: 13.00-17.00
PLATS: Münchenbryggeriet

Kort om tävlingen:
De tävlande kockarna har fyrtiofem minuter på sig att skapa en tvårätters konferenslunch till två personer utifrån exakt samma förutsättningar och råvaror.

ÅRETS JURY: Danyel Couet, Malin Söderström och Christina Möller.

Det är begränsat antal platser så anmäl dig redan idag. Anmälan är kostnadsfri. Eventet arrangeras av Action Fairs och du gör din anmälan till dem här ». 

Hoppas vi ses!
Nu håller vi tummarna för Mange!

/Tanja

Nytt vin från Vinfabriken

Skrivet av Tanja Askrabic | apr 29, 2016

Nu lanserar Högberga Vinfabrik två nya viner på Systembolaget, med nytt namn; Högberga Blend samt Högberga Merlot. ​Ett par riktigt trevliga viner och vinmakarna gör för första gången en Bordeauxblend som känns mycket spännande med 70 % Cabernet Sauvignon och 30 % Merlot. Båda vinerna har lagrats på ekfat med Svensk ek vilket ger en härlig och egen karaktär.

Vin från Högberga Vinfabrik

Druvorna är plockade i Toscana 2013 och som vanligt har hela vinifieringen skett hos oss på Lidingö.

Högberga Vin

HÖGBERGA BLEND
(NR 30955)
Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka bär, plommon, örter, sandelträ, vanilj och lakrits.
Serveras vid cirka 18°C till rätter av lamm- eller nötkött.
Pris: 198 kr

HÖGBERGA MERLOT
(NR 30954)
Fruktig smak med inslag av fat, björnbär, plommon, örter och vanilj.
Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.
Pris: 198 kr​

Ja, våra vinmakare de gör verkligen så GOTT de kan. Fantastiskt gott om du frågar mig.

/Tanja

Saltstänkta bad under bar himmel!

Skrivet av Tanja Askrabic | apr 27, 2016

JA. Nu är vår nya varma källa äntligen klar och Högberga Havsspa kan slå upp portarna. Insprängd i berget med en obruten utsikt över Stockholm skyline kan upp till 16 personer bada och njuta bad under bar himmel.
Ja,ska det bli riktigt bra så får det gärna ta riktigt lång tid. Inget fuskbygge här inte.

Spa-pool vid havet med utsikt över Stockholms inlopp

Tillsammans med jacuzzi, vedeldad bastu, kallbad, relax och skönt terrasshäng öppnar vi nu upp Högberga Havsspa som rymmer upp till 40 personer. Varma källan håller sköna 38 grader. Året runt.

Juacuzzi vid havet på Högberga Gård
Jacuzzi i Paviljongen där det också finns vedeldad bastu, skön relax och kallbad utanför dörren.

Terrass vid havet på Högberga Gård
Skönt terrasshäng vid havet - i anslutning till relaxen.

Spapool vid havet med utsikt över Stockholm inlopp
Någonting att dricka. Vi har öppnat en ny bar i anslutning till varma källan.

Spapool vid havet vid Stockholms inlopp

Igår kväll invigdes varma källan av alla de fantastiska hantverkarna som ligger bakom mästerverket.
Väl värda en stund av njutning.

Vårt havsspa ingår för alla weekendgäster fredagar och lördagar. Se våra weekendpaket här »

För konferensgäster bokas Högberga Havsspa exklusivt. Läs mer här »

/Tanja

Scones a la Johanna

Skrivet av Tanja Askrabic | apr 26, 2016

Varje lördag dukar vi upp vårt med vårt klassiska Afternoon Tea i herrgården. Ett riktigt dragplåster har det visat sig. En av anledningarna är förstås vår konditor Johannas fantastiska bakverk som hela tiden byter skepnad. ​I helgen serveras två nya sorters Scones. Recepten bjuder hon på här.

Scones

Scones ca 25 st
7,5 dl Vetemjöl
​1 msk Bakpulver
​2 msk Rårörsocker
1 tsk Salt
80 g Rumsvarmt smör
3,5 dl Filmjölk

Blanda kort allt samman till en kladdig deg.
Platta ut degen på ett mjölat bord och skär i 6x6cm stora rutor.
Lyft över på en plåt och baka av på 195°C i ca 12 minuter.

Och för er som önskar lite nyttigare variant;

Graham-Dinkel- Scones ca 25 st
2,5 dl Grahamsmjöl
​3 dl Vetemjöl
​1 msk Bakpulver
​2 msk Rårörsocker
1 tsk Salt
60 g Smör
3 dl Filmjölk
Dinkelflingor (till garnering)
Rårörsocker (till garnering)

Blanda kort allt samman till en kladdig deg.
Platta ut degen på ett mjölat bord så att den är 2cm tjock och skär sedan i 6x6cm stora rutor.
Pensla sconesen med lite vatten och strö över ordentligt med dinkelflingor och
rårörsocker ovanpå så att dom är helt täckta.
Lyft över på en plåt och baka av på 195°C i ca 12 minuter.

Johanna Rampitsch

Lycka till önskar Johanna!

/Tanja

Konstrundan

Skrivet av Tanja Askrabic | apr 22, 2016

Varje år, varje vår, arrangerar föreningen Lidingökonstnärer konstrundan på Lidingö. En hel helg med vacker konst att beskåda runt om på vår ö. Tidigare år har Marie von Kraemer varit konstnären som hållit till hos oss. Och varför ändra på ett vinnande koncept. Marie kommer tillbaka till oss och hennes vackra konst kommer att pryda Galleriet under ​hela helgen, med start i eftermiddag. Fredag - söndag, 22-24 april .

Konstrundan Lidingö

Vi kommer samtidigt fylla helgen med brunch, lunch, afternoon tea, herrgårdsfika, och mycket mer. Uteserveringen är öppen! Liksom baren. Läs mer i vårt kalendarium ».

Varmt välkommen!

/Tanja

Värt att fira!

Skrivet av Tanja Askrabic | apr 13, 2016

Woohoo! Idag firar vi stort!
Vi har nämligen haft äran att pyssla om rekordmånga gäster under första kvartalet 2016 och 75 % av årsbudgeten är redan inbokad och klar. Dessutom skriver Livets Goda om vår rekordstart idag. Så GOTT!

skål

Tack alla härliga gäster för att ni ger oss förtroendet att arrangera era konferenser,
fantastiska fester och romantiska weekends!

/Tanja

April april...

Skrivet av Tanja Askrabic | apr 04, 2016
​Roligt. Och obehagligt. Även om det en dag om året är helt legitimt att luras så känns det någonstans i själen ändå inte helt okej. Jag i ett nötskal. Oftast kan jag hålla mig fem sekunder om jag far med en osanning. Mottagaren hinner knappt reagera på budskapet innan jag säger; - jag bara skämtade. Hur tråkig som helst.
Man kan inte vara bra på allt helt enkelt.

Spa Källa

Fredagens aprilskämt (ja, det är dags att bekänna färg) var förstås otroligt roligt att spåna fram tillsammans. Många skratt. Och fantastiskt kul att både Carl Jan Granqvist och Sara Fors Täkte från Vingruppen
ställde upp för ett citat som krydda på moset. Tack för det!

Men... Alltså;
1. Vi har inte invigt vår nya varma källa än. Den blir klar först i slutet av månaden (runt den 22 april). Sant!
2. Vi har absolut inte fyllt källan med 8000 liter champagne vilket skulle ha gett
Vingruppen deras största order någonsin. Även om det förstås  låter väldigt gott.
3. Carl Jan har inte druckit champagne direkt ur den varma källan. Men visst skulle det kunna vara tänkbart.

Så - med det sagt hoppas jag kunna sova gott om natten igen. Och lite förlåt för att vi lurades vill jag säga. Jag kommer aldrig mer ljuga. Inte ens nästa 1 april. Troligen inte i alla fall. Bara kanske...

/Tanja


Helt galet!!

Skrivet av Tanja Askrabic | apr 01, 2016

Jo, nog blev det en helt galen tillställning när vår nya varma källa igår skulle invigas. En het källa blev en iskall bubbelpool. 8000 liter champagne och en frestad Carl Jan Granqvist som förste man ut att sippa bubbel direkt ur den nya spa-källan, med orden "Jag kunde inte hålla mig...". Haha - vilket underbart roligt jobb man har!

Läs pressmeddelandet här »

Spa Källa

/Tanja

Snabbt jobbat!

Skrivet av Tanja Askrabic | mar 14, 2016
Alltså - vår serveringspersonal är fantastiska på alla sätt. Kunniga, roliga, professionella, trevliga och väldigt väldigt snabba. Kolla bara här. En vanlig omdukning i Galleriet för 100 personer. Tittar man riktigt noga på filmen ser man att även The Poodles hinner göra sin soundcheck under dessa sekunder.

Omdukning i Galleriet under Trendrapport 2016 med Göran Adlén. Här är allt möjligt möjligt.
Lokalen till kvällen är signerad Tomas Event & Design.

/Tanja

Recept Raw chokladbollar

Skrivet av Tanja Askrabic | mar 02, 2016

Snabbt, gott och enkelt. Och nyttigt. Det kan ju inte bli bättre. Här bjuder vår konditor Johanna på receptet på våra omtyckta, glutenfria raw chokladbollar.

Raw chokladbollar 50 st

6 dl Mandel
3 dl Cashewnötter
10 st Dadlar
6 dl Russin
3 st Apelsiner
1,5 dl Kakao
1,5 dl Kokos

Mixa nötterna till små bitar. Tillsätt dadlar, russin, kakao, kokos, zest och saft från apelsinerna och mixa samman till en tjock smet. Om massan skulle vara för torr, tillsätt mer apelsinsaft eller lite vatten. Rulla till bollar och rulla i kokos.

Johanna Rampitsch
Lycka till önskar Johanna!

/Tanja