Silverram
Tanja Brandin

Tanja Askrabic

Tanja jobbar med marknadsföring här på Högberga och är väl den som skriver mest frekvent här på bloggen. Kontakta henne gärna om du har synpunkter på vår hemsida, facebook-sida, nyhetsbrev, vårt kundmagasin Högtryck eller har andra idéer kring hur vi kan bli bättre.

Recept från vårt bageri

Skrivet av Tanja Askrabic | dec 14, 2016

 Aaahh, doften av nybakt bröd sprider sig från bageriet och ut i hela vårt hus. Smiter ut  genom dörrspringorna och rör sig ut över gården. Upp för trapporna och in på kontoret. Oemotståndligt? Ja vår konditor Johanna hon kan fresta smaklökar hon. Lite extra i juletid. Och idag bjuder hon på recept till två julklassiker på eget vis; Lussebullar med mandelfyllning samt Johannas fantastiska pepparkaksdeg. Baka hemma eller kom förbi och köp degen hos oss. Mums!

Pepparkaksdeg

Johannas Pepparkaksdeg
(2 stora rullar pepparkaksdeg)

400 g rumstempererat (mjukt) smör
550 g Brunt farin socker
3 dl ljus sirap
1 ¼ dl vispgrädde
1 ¼ dl vatten
3 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
2 tsk malen ingefära
1st finriven tonkaböna
1st vaniljstång
1/2 tsk svartpeppar från kvarn
¼ dl färskpressad citronsaft (1 liten citron)
3 tsk bikarbonat
1 360 g (21 dl) vetemjöl
smält smör till pensling av bakplåtspapperet

  1. Rör smöret i en degblandare med sockret, tillsätt sirapen.
  2. Koka upp grädde och vatten med kryddorna. Låt svalna något och blanda sedan med smörblandningen. Tillsätt citronsaften. 
  3. Blanda bikarbonatet med mjölet och tillsätt lite i taget i smörblandningen så att mjölet knådas in stegvis. 
  4. Gör två stora rullar av degen på ett bakbord och rulla in den i plastfilm (degen kommer att vara ganska lös men sätter sig sedan i kylen när mjölet sväller). Låt den vila i kyl minst 1 dygn men gärna längre. 
  5. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. 
  6. Kavla ut degen riktigt lövtunt på ett mjölat bakbord. 
  7. Täck en plåt med bakplåtspapper, pensla papperet med smält smör. Lägg på pepparkakorna. 
  8. Grädda pepparkakorna gyllene (inte för länge, då blir de beska) och låt dem svalna på plåten.

Johannas Saffransbullar

Saffransdeg:
1000 g Mjöl
500 g Mjölk
200 g Smör
200 g Socker
50 g Jäst
2 Ägg
2 msk Kardemumma
4 paket Saffran

Väg upp alla ingredienser i en bunke.
Knåda degen under 15 min i maskin eller 20 min för hand/elvisp.
Täck bunken med plast och låt jäsa i 50 minuter.
Medan degen jäser, gör mandelfyllningen.
Kavla ut degen, bre på mandelfyllningen och vik ihop degen. Skär degen till remsor och forma till önskad knut.
Lägg bullarna på plåt och låt jäsa tills dom är klara. Detta kan du se genom att lätt peta på bullen så att det blir en liten grop, och om degen stutsar tillbaka är bullen färdigjäst.
Pensla bullarna med ett ägg vispat med lite mjölk och salt när dom är färdigjästa. Strö över lite pärlsocker och hyvlad mandel. Baka av bullarna på 180°C i 10-15 min.

Tips: För att få bullarna extra glansiga kan man pensla dem med lite sockerlag direkt efter att man tagit ut dem ur ugnen.
För att göra en sockerlag:
Koka upp 100 g socker med 100 g vatten och låt svalna.

Mandelfyllning:
700 g Mandelmassa
600 g Rumsvarmt smör
500 g Socker
2 st Vaniljstänger
100 g Vatten

Vispa samman mandelmassa, vatten och vaniljstängerna tills det är helt slätt. Tillsätt socker och smör och vispa allt samman tills det har blivit luftigt och börjat ljusna i färgen.

Tips. Denna fyllning går att frysa om man får mycket över efter bullbaket. När man vill använda den igen tar man bara fram den dagen innan baket, låter den stå i rumstemperatur över natten och sedan vispar men den någon minut så blir den som ny.

Johanna Rampitsch

Lycka till och God Jul önskar;

johanna

Lämna en kommentar