• Vår syster

  Skrivet av Tanja Brandin | apr 11, 2014
  Högberga Gård har ju en syster som vi inte talat så mycket om. Men låt mig berätta. När Johan & co i somras köpte driften av Högberga Gård, köpte de även driften av dagkonferensanläggningen Saturnus Konferens Slussen. En härlig mötesplats, belägen

  fem minuter från T-centralen, med gångavstånd till kommunikationer, promenadstråk och myllrande folkliv. Här finns 13 moderna konferensrum med plats för upp till 120 personer. Många av konferenslokalerna bjuder på härlig utsikt över takåsarna på Söder, över Maria kyrka och över Riddarfjärden.

  Och i veckan släppte vi också ny hemsida. Se här.

  Ja, planerar ni en dagkonferens - och vill hålla till centralt i Stockholm - så tycker jag att du ska titta närmare på vår syster Saturnus Konferens Slussen.

  /Tanja

  Lämna en kommentar!
 • Högtryck No 7

  Skrivet av Tanja Brandin | apr 03, 2014
  Just nu går tryckpressarna varma på vår lilla redaktion. Det är senaste numret av vårt kundmagasin Högtryck som är på gång. Där har vi intervjuat antikexperten och livsnjutaren Peder Lamm som bland annat berättar om passionen för livets goda, om jakten på de bästa vinerna och om hur han drack upp sina viner när vinkällaren blivit fuktskadat.

  Peder Lamm

  Här berättar vi också om de nya varma källorna som vi i sommar planerar att  bygga på berget utanför Paviljongen. Detta och mycket mer i nästa nummer av Högtryck som landar hos er i mitten av maj.

  Får du inte Högtryck i din brevlåda i dag men vill ha det. Skicka ett mejl till tanja.brandin@hogberga.se så ordnar jag det. Så gärna.

  Jack Vreeswijk
  Läs Högrtyck No 6 här »


  Högtryck

  Läs Högtryck No 5 online här »

  Labero
  Läs Högtryck No 4 online här »  Läs Högtryck No 3 här  »


  Högtryck No 2 kan du läsa online här »


  Högtryck No 1 kan du läsa online här »

  /Tanja
  Lämna en kommentar!
 • Vinnare av presentkort...

  Skrivet av Tanja Brandin | apr 03, 2014
  Vi vill tacka alla som besökte vår monter under tävlingen Årets Möteskock 2014. Tack också för att ni hjälpte till att heja fram våra tävlande kockar. Vår Tommy var bland de första att gå ut i tävlingen och många av er träffade honom också senare i vår monter. Vår silvermedaljör. Vi är stolta!

  Årets Möteskock 2014
  Tommy tog silver i tävlingen Årets Möteskock 2014

  Det var också många som var med och tävlade om presentkort hos oss. Och de lyckliga vinnarna är; Göran Rydberg, Arne Hannisdahl och Beatrice Ståhle. Presentkorten skickas till er per post inom kort och vi kommer även att meddela vinnarna per mejl.

  /Tanja
  Lämna en kommentar!
 • Konstrundan 2014

  Skrivet av Tanja Brandin | apr 02, 2014
  Helgen den 25-27 april är det dags för den  stora konstrundan på Lidingö. Då ställer konstnärer, från Lidingö, för sjunde året i rad, ut sina verk på olika platser runt om på Lidingö. På Högberga Gård är det, liksom förra året, Marie von Kraemer som visar upp sina alster i vårt konstgalleri. Vi håller öppet för konstvisning, brunch, herrgårdsfika och visning av Vinfabriken, mellan kl 1200-1700. Fri entré!

  Vinfabriken

  Det finns även möjlighet att provsmaka vårt eget vin 8.90 samt vår egentillverkade ost, Högberga Blå. Att göra gott toscanskt rödvin i Sverige är också en konst.

  terrassen
  Utemöblerna är på plats och där i solen kan du avnjuta brunch, afternoon tea eller enklare herrgårdsfika under hela helgen.

  Under dagen erbjuds såväl barn och vuxna kan delta i aktiviteten "Kreativt måleri" och skapa sina egna konstverk.

  På kvällen serveras femrätters middag i herrgården från kl 1830 och baren i Kinarummet är öppen hela helgen mellan kl 1700-0100.
   
  Välkomna till en helg med mat, konst och samvaro! Boka bord till brunch och middag på 08-546 461 00 eller info@hogberga.se.

  /Tanja

  Lämna en kommentar!
 • Allt ljus på Tommy

  Skrivet av Tanja Brandin | apr 01, 2014
  Vad ska man säga? Vår köksmästare Tommy Eriksson är bara helt fantastisk. Det visste vi ju i och för sig redan innan tävlingen. Vi vet ju vilket toppkök vi har. Men ändå. Ikväll tog han hem silvermedaljen i Årets möteskock 2014. Av alla kockar på konferensanläggningar runt om i Sverige är han näst bäst. Man blir förstås mäkta stolt över att ha kollegor som Tommy. Stort GRATTIS Tommy!

  Tommy Eriksson Högberga Gård
  Tommy gick ut som nummer två i tävlingen som ägde rum i Aveqias fina lokaler i Stockholm. Arrangör var actions fairs.

  Jury Årets Möteskock
  Efter exakt 60 minuter presenterade han sin meny för juryn som bestod av av; Fredrik Eriksson, Christina Möller och Sigrid Barany. Alla kockar hade fått exakt samma förutsättningar och exakt samma huvudråvaror. Tommys meny låter; Sotad salmalax med vit sparris, dill, pepparrot och äpple till förrätt och Ockelbo gårdskyckling stekt på sitt skrov serverad med ragu på låret med matvete och örter samt broccoli till varmrätt.

  jury
  Juryn smakar och antecknar. Vad de tyckte var omöjligt att läsa. Många portioner lax och kyckling i alla dess former fick de i alla fall prova under dagen.


  När tävlingsinsatsen var avklarad kunde Tommy koppla av i vår monter. Det var nämligen mässa samtidigt och samtliga tävlande anläggningar ställde ut och fick chansen att träffa över 200 matintresserade mötesköpare. DET var riktigt bra! För Tommy blev det många timmars väntan innan det var dags för prisutdelning.

  Prisutdelning årets möteskock
  Och så underbart att höra Tommys namn när det äntligen var dags att presentera medaljörerna. Silver till Tommy! Yes!!

  Tommy Eriksson
  Allt ljus på Tommy! Han är grym.

  Daniel Müller
  Och så självklart lite ljus på Daniel Müllern från Ystad Saltsjöbad som tog hem segern och som vi förstås gratulerar å de varmaste!

  Carl-Jan Granqvist
  Chefen stolt. Tommy nästan nöjd. Carl-Jan Granqvist glad. Carl-Jan som för övrigt gjorde ett helt strålande jobb under hela dagen.

  Kvällen är ung. Jag är lycklig. Nu skriva pressmeddelande om vår fantastiska kökschef Tommy Eriksson och tävlingen Årets möteskock 2014.

  /Tanja

  Lämna en kommentar!
 • Varför man ska boka konferens?

  Skrivet av Tanja Brandin | mar 25, 2014
  En av anledningarna illustreras väldigt tydligt i denna film som jag precis fick från fina Christin på Skogshem & Wijk Meetings. Se den. Den är verkligen klockren! Och rolig.

  A Conference Call in Real Life.

  /Tanja
  Lämna en kommentar!
 • Some news

  Skrivet av Tanja Brandin | mar 24, 2014
  I förra veckan gick vi ut med månadens nyhetsbrev. Har du inte fått det i din mail men vill läsa det så kan du göra det här. Vill du ha det i fortsättningen går det bra att anmäla dig i formuläret på startsidan.

  Trevlig läsning!

  /Tanja
  Lämna en kommentar!
 • Run4Fun 2014

  Skrivet av Tanja Brandin | mar 21, 2014
  JA, visst ska vi köra i år igen! För sjätte året i rad arrangerar vi Run4Fun - branschens största löparfest. I år på ny plats. De två senaste åren har vi varit hos oss på Högberga Gård, sprungit delar av Lidingöloppets legendariska bana, ätit gott och festat in på småtimmarna till musik av Nisse & Håkan på Event City. Och i år. Vi blir kvar på Lidingö men nytt hotell; Blue Hotel som ligger längst ut på Elfviks udde. Varför? Jo, en av initiativtagarna och arrangörerna håller numera till där; Johan Svensson.

  run4fun
  Johan Hjort, Peter Tzintzis, Michael Hallbäck och Johan Svensson

  I övrigt är mycket sig likt. Som vanligt består arrangörsgänget av:
  Johan Hjort (Högberga Gård)
  Michael Hallbäck (Friiberghs Herrgård)
  Johan Svensson (Blue Hotel)
  Thomas Sved (Thoresta Herrgård)
  Peter Tzintzis (Sejour)
  Och så jag då som får vara med och styra upp herrarna, hehe.

  Som vanligt kan man promenera, jogga eller springa en mil och jag gissar att vi kommer in på samma legendariska bana, fast från annat håll. Precis som tidigare år blir det musikunderhållning och fest inpå småtimmarna. Ja, hela inbjudan kan du läsa här »
  Själva anmälningsformuläret kan du hämta här » och jag kommer även skicka ut inbjudan till 500 branschkollegor per mail under dagen.

  28 maj är datumet att lägga på minnet. Även i år är antalet platser begränsat till 200 och det är först till kvarn som gäller. Så, samla ihop kollegorna och anmäl er. Och på med joggingskorna och börja träna. Så hoppas jag att vi ses den 28 maj!

  /Tanja
  Lämna en kommentar!
 • Recept

  Skrivet av Tanja Brandin | mar 19, 2014
  Idag bjuder vårt kök på ett smarrigt recept på Kungsflundra med frasigt slag, vit sparris, knipprödbetor, gurka samt smörsås. Kanske kan passa att bjuda på till helgen.

  Kockar

  8 portioner

  Kungsflundra
  4 hela kungsflundror (ca 1 kg styck)
  2 msk mjöl
  2 msk smör
  Salt och peppar
  Stycka ut skinnfria fileér, spar slaget och skrovet. Vänd fileérna i mjöl, salta och peppra, stek i rikligt med smör innan servering.

  Frasigt slag
  8 slag
  5 dl vatten
  25 g salt
  5 dl matolja
  1 ägg
  2 msk mjöl
  2 msk panko
  Blanda salt och vatten tills det löser sig, rimma slagen i 10 minuter. Lyft upp och torka av, vispa upp ägget, vänd slagen i mjöl, ägg och panko. Fritera innan servering på 170 grader tills gyllene.

  Smörsås
  Fiskfond
  4 kungsflundraskrov
  2 schalottenlökar
  1 fänkål
  1 palsternacka
  1 dl vitt vin
  Vatten
  Salt
  Skölj benen i kallt vatten ett par minuter, rosta fiskbenen hårt i ugnen. Skär grönsakerna fint och sautera med lite olja i en kastrull, ha i benen, vitt vin och fyll på med vatten tills det täcker. Ge detta ett uppkok, dra av från värmen, salta och lägg på locket, låt stå och dra i 30 min, sila och reducera.

  2 dl reducerad fiskfond
  ½ dl schalottenlöksvinäger
  1 dl gräddmjölk (50-50 grädde och mjölk)
  200 g smör
  Koka ihop fiskfonden med grädd-mjölken, smaka upp med vinäger och salt, vispa i smöret till en krämig och rund sås.

  Vit sparris
  16 vita sparrisar
  Vatten
  Salt
  Socker
  Smör
  Citron
  Skala sparrisarna, koka en god och smakrik lag på vatten, smör, salt, socker och citron. Lägg i den skalade sparrisen, koka i ca 4 min, lyft kastrullen från spisen och låt svalka i kyl i lagen, stek sparrisen i smör vid servering.

  Knippbetor
  8 st knippbetor med blast
  2 dl grovsalt
  Skär av blasten, spar ca 1 cm, tvätta betorna noga. Rosta dessa hela i 180 gradig ugn på en saltbädd, vid servering dela på hälften och servera.

  Rödbetscremé
  8 st betor
  ½ dl olivolja
  Citronzest
  Salt, peppar och tabasco
  Tvätta betorna och koka mjuka i lättsaltat vatten, skala de när de fortfarande är varma. Mixa till en slät cremé med olivoljan, smaka upp med citronzest, salt, peppar och tabasco.

  Eldad gurka
  4 st delikatessgurkor
  Salt
  Dela gurkorna på längden, salta dom och låt dra 1 timme. Vid servering elda gurkan på skinnsidan med en gasolbrännare tills fint svart.

  Toppmurklor
  8 st färska toppmurklor
  Putsa murklorna rena från sand och grus, dela på hälften och stek i rikligt med smör vid servering, salta och peppra.

  /Tanja
  Lämna en kommentar!
 • Vintips

  Skrivet av Tanja Brandin | mar 19, 2014
  Nu har nya härliga husviner landat hos oss på Högberga Gård. Ett par som vi gärna rekommenderar er finns även på Systembolaget och vår serveringspersonal berättar lite mer om dem här:  Alain Brumont är en producent i Frankrike som gör viner med lite annorlunda druvor och druvkombinationer. Vi har handplockat två viner från honom som är smakrika men ändå eleganta och sofistikerade.

  2013 La Gascogne, ett vitt vin på druvorna Gros Manseng och Sauvignon blanc där både smak och doft har toner av citrus, nässlor och lime. Ett vin med härlig syra men även mycket smak.

  2012 La Gascogne, ett rött vin på druvorna Tannat och Merlot där tannatdruvan ger mycket smak, fyllighet och mjuka tanniner och merlotdruvan ger mörka bär, lakrits och viol.

  Båda dessa viner går ypperligt att njuta av utan något till men är minst lika bra matviner. Det vita vinet är ett ganska säkert kort till det mesta i matväg. En god fisk- och skaldjursgryta är ett exempel. Det röda är härligt tillsammans med en lite mustig gryta.

  Det vita vinet finns att köpa i Systembolagets ordinarie sortiment och det röda finns att beställa via beställningssortimentet.

  /Tanja
  Lämna en kommentar!
 • Från ett paradis...

  Skrivet av Tanja Brandin | mar 17, 2014
  ... till ett annat.
  Hur mycket har vi inte hunnit med på två dygn egentligen? Vi -hela personalen- lämnade Högberga Gård kl 1400 i fredags. Håbo-buss kom och hämtade oss och resan mot Ramundberget påbörjades. Det gick som en dans och sen kväll välkomnade vår vd Johan oss vid fjällstugorna som skulle bli vårt hem under kommande dagar. Därefter följde intensiva timmar ända fram till kl 0600 i morse då bussen åter var tillbaka i Stockholm.


  Lördag. Skiddag. Heldag. Vädret och snödjupet lockade ut i stort sett hela gänget. På bilden Johan, Tina och Siw. Varannan timme sol, varannan snöfall. After ski. Skotertransport till middag i exklusiv avskildhet på höghöjdsrestaurangen 1000. Läckert. Sedan sova en smula.

  skoter
  Upp tidigt nästa morgon. På med skoterutrustning (på bilden Ulla) och så var det dags för söndagens äventyr som kom att innehålla bland annat 8,5 mil på skoter i vackraste fjällnatur. Tur med vädret. Igen.


  Ibland stannade vi för lite snölek (på bilden Kristoffer)...


  Och gofika, här Ronnie, Kristoffer och Mats. PULS var arrangör för denna skoterdag och gjorde, som vanligt, ett kanonjobb.

  Johan Hjort
  Johan tog med oss till sin hembygd, Messlingen. Här stannade vi på sjön alldeles nedanför huset där han växte upp. Pappa bor kvar så vi tog även en titt i det gamla pojkrummet...

  björnspår
  Vi fick vittring på björn. Riktiga björnspår och rivmärken i trädet...  skotertur
  Mera skoter. Vilken dag!!! Vilket paradis.

  fjälbäcken
  Så från ett paradis till ett annat. Jon (Johans gamla klasskompis) hälsade oss välkomna till Fjällbäcken Lodge; ett ställe som nu i höst toppade Tidningen Affärsvärldens lista om “Himmelska upplevelser”. Jag förstår vad de menar. Värdskap i världsklass. Miljön. Maten. Wow! Här kan grupper upp till 25 personer boka in sig för konferens, boende och upplevelser, helt i avskildhet. Vi passade också på att ha vårt möte här.


  Lite bad i varma pooler...


  En middag som var fantastisk. Lokala produkter. Röding frön sjön i närheten. Fjällko från området. Hjortron handplockade från trakten. Mia i köket gjorde ett kanonjobb. Och Jon underhöll oss med sina historier. Personligt. Nära. Kvällen rundades av med ett snowracer-lopp ner till bussen som säkert tog oss hem under natten.

  Man vill bara skicka en stor tackkram till alla som bidrog till att vi fick en så fantastisk upplevelse i härliga Härjedalen. Störst tack förstås till vår Boss Johan som bjöd med oss på detta oförglömliga äventyr. Tack!

  /Tanja
  Lämna en kommentar!
 • För att citera...

  Skrivet av Tanja Brandin | mar 13, 2014
  Tror jag tar och citerar mailet rakt av. Det var så härligt och fullt med energi. Det kom från en av våra grymma vinmakare på Högberga Vinfabrik; Mr Johan Zälle. Och det handlar om hans sms-konversation med vinfabrikens enolog; Luca Rettondini som är produktionsansvarig på en av världens bästa vingårdar, Le Macchiole, Bolgheri i Toscana.

  "Fick dessa SMS idag!
  Meddelande 1
  Vinerna har kommit!!!
  (Det tog bara tre dagar att skicka vinerna med posten denna gång)
  Meddelande 2
  Jag smakade vinerna nu... Merlot är häpnadsväckande. Doften är perfekt.
  Meddelande 3
  DOFTEN ÄR FÖR PERFEKT, (...) Smaken är rik/stor, fruktig. Eftersmaken är jättelång och tanninerna är perfekta nu!
  Meddelande 4
  Det är en bomb, vi gjorde ett super jobb. Idag är jag, mer än någonsin, super nöjd med mitt arbete med er! Vinet får en nästan att gråta av lycka!
  Jag vill köpa 36 flaskor själv.
  Meddelande 5

  Gör ett par Magnumflaskor

  Telefonkontakt

  Luca: Är det verkligen ert vin i proverna? (fast på italienska)
  Zälle: Jag tror det. Det kan ju vara någon som har byt ut det 837 liter till ett annat vin... "

  Vilket erkännande! Vinmakarna har bevisat att det inte bara går att göra det omöjliga möjligt (som att transportera 10 ton italienska druvor till Sverige från Toscana och göra vin av). De har också visat att det går att göra det riktigt bra. Och gott. Under devisen; "Vi gör så GOTT vi kan".

  Vilken passion! Vinmakare Johan Zälle och Per Hallgren är mina idoler. Och jag vill också gärna köpa 36 flaskor av det nya. Och magnumflaskor. Det här blir spännande när det kommer i butik och när vi kan servera våra gäster på Högberga Gård. För som jag tidigare berättat - fem av sex viner är redan slutsålda. Några flaskor har vi självklart kvar på Högberga Gård för spännande vinprovningar. Och det finns ett fåtal platser kvar till lördagens "En dag i vinfabriken" som arrangeras i samarbete med SvD.

  /Tanja
  Lämna en kommentar!
 • Imagefotografering

  Skrivet av Tanja Brandin | mar 12, 2014
  Nu har Kicki Fotograf varit hos oss igen för lite imagefotografering. Har ungefär hundra fina bilder att gå igenom innan jag gör mitt val men tänkte redan nu visa Kickis egna favoriter från dagen här.  /Tanja
  Lämna en kommentar!
 • Hälften socker - dubbelt så söt

  Skrivet av Tanja Brandin | mar 06, 2014
  Blodsockerblues. Ett sötare blod. Vitt begär. Sockerbomben. Det finns många bra böcker som behandlar detta ämne; socker. Någonstans läste jag att socker är sju gånger så beroendeframkallande som kokain. Aj! och man förstår att det är ett problem som inte är lätt att lösa. Jag vet också, att under perioden som jag läste boken "Ett sötare blod" vägrade att äta kolhydrater. SÅ ville inte jag behandla min kropp och knopp. Fast besluten då. Mådde riktigt, riktigt bra trots att jag hade en föreställning att jag behövde kolhydrater för att kunna träna hårt. Så var inte fallet. Jag var väldigt pigg. Ett par veckor efter att boken var utläst satt jag där igen med en smarrig pasta och ett glas rött. Det är inte lätt. Även om man vet vad som är rätt.

  Med anledning av att nya rekommendationer för sockerintag kommit över hela världen sedan WHO gått ut med nya rön, uppmanade vår VD oss idag att ta detta på allvar och faktiskt göra något aktivt som bidrar till att sänka sockernivåerna i Sverige. Någonstans måste någon börja liksom och enklast är väl att börja där man står. Det ska bli ett spännande arbete framåt att diskutera denna fråga - både för att utveckla ännu bättre alternativ till våra gäster men också för det interna arbetet med välmående kollegor som är måna om sin hälsa.

  Vår egen VD, Johan Hjort, är själv väldigt beslutsam i frågan socker och har redan tagit bort allt vitt ur sitt liv vilket till exempel har resulterat i att han kunnat sluta med sin medicin mot reumatism. Bort med det onda gånger två alltså. Dessutom har Johan gått ner lite i vikt och till detta ändå blivit dubbelt så söt, hehe.

  Hälften socker - dubbelt så söt! Det vore ett fint arbetsnamn på detta projekt mot ett mindre sockerberoende Sverige.

  /Tanja
  Lämna en kommentar!
 • Årets Möteskock 2014

  Skrivet av Tanja Brandin | feb 26, 2014
  Årets Mötskock 2014 ska utses den 1 april i ett event som arrangeras av Action Fairs Aveqia i Stockholm. I tävlingen "Årets Möteskock" möts Sveriges 24 bästa kockar från konferensanläggningar runt om i landet och gör upp om titeln bästa möteskock år 2014.

  Tommy Eriksson kökschef
  OCH vår Tommy Eriksson är nominerad!

  Eventet innehåller också en minimässa dit konferensköpare välkomnas att träffa oss medverkande anläggningar. Det bjuds på mingel, mat och dryck. Och förstås tävlingen. Arrangemanget äger rum mellan kl 1100-1900 och vår Tommy går ut med startnummer 2 kl 1320. På 60 minuter ska den tävlande kocken tillreda 4 likadana uppsättningar av 1 förrätt och 4 likadana uppsättningar av 1 huvudrätt. Exakt efter 60 minuter så ska de färdiga tallrikarna presenteras för juryn som poängsätter bidragen. Så spännande!!

  Carl-Jan Granqvist finns på plats och har rollen som moderator under dagen. Vi finns på plats som utställare. Och det vore riktigt roligt om du också vill komma och träffa oss och hjälpa oss heja fram Tommy i tävlingen. Och förstås få chansen att träffa representanter från 24 matpassionerade konferensanläggningar på en och samma dag.

  Anmälningar tas emot av Action Fairs som är arrangör. Antalet platser är begränsat. Din intresseanmälan gör du på deras hemsida »

  /Tanja
  Lämna en kommentar!
 • Musik i mina öron

  Skrivet av Tanja Brandin | feb 25, 2014
  Musik har ofta en väldigt stor betydelse då det handlar om upplevelse. Oavsett om det handlar om en rockartist som uppträder, en vissångare i den grönskande trädgården eller om bakgrundsmusik man knappt lägger märke till. Vi upplever att allt fler använder sig av musik också under sina möten. Perfekt som uppstart i lokalen innan alla satt sig på plats. Perfekt när det är dags för paus. Men också som skön bakgrundsmusik under gruppdiskussioner.  Glädjande har vi nu uppdaterat hela vårt musikutbud här på Högberga Gård. Dels genom att installera Sonos-ljudsystem i både matsalar och allmänutrymme. Dels genom att anlita Tomas Event för att göra genomtänkta playlists för varje tillfälle. Det ska inte bara vara musik. Det ska vara rätt musik.

  Om du vill kan du lyssna på "Playlist Kinabaren" här »

  /Tanja
  Lämna en kommentar!
 • Slutsålt!

  Skrivet av Tanja Brandin | feb 24, 2014
  Vinfabriken rapporterar.

  8.90
  Nu är ytterligare tre av vinerna 8.90 slutsålda på Systembolaget. Men håll ut. Det kommer mer inom kort. I helgen tappade man till exempel upp 1300 vackra flaskor fyllda med den första Grand Riservan från Högberga Vinfabrik. 100 procent av druvan Sangiovese som legat två år på ½ barriques. Och i helgen ska man tappa upp mer...

  För er som ännu inte har provat de slutsålda vinerna, finns ett antal flaskor kvar hos oss på Högberga Gård. I restaurangen eller om man kanske föredrar vinprovning.

  Mer om Högberga Vinfabrik, de populära vinerna 8.90 och om varför vinerna hela tiden blir bättre och bättre, finns att läsa i ett pressmeddelande som vi gick ut med idag.

  Som vinmakarna brukar säga; "Vi gör så gott vi kan!"

  /Tanja
  Lämna en kommentar!
 • Värdskap

  Skrivet av Tanja Brandin | feb 18, 2014
  Värdskap. Konsten att få människor att känna sig välkomna. Ett konstnärskap.  Värdighet. Att se människan. Respekt. Re-spekt, som betyder återspegla. Att se situationen med den andres ögon. Empati - sympati - medkänsla.

  Jan Gunnarsson
  Detta var något av innehållet som lyftes under gårdagens föreläsning med Jan Gunnarsson här på Högberga Gård. Över 100 branschkollegor samlades för att få inspiration och lära sig mer om detta intressanta ämne; Värdskap.

  Eventet arrangerades av Elisabeth på Balingsholm och av Inger här på Högberga. Ett ypperligt tillfälle att träffa branschkollegor, inspireras av föreläsning och lära av varandra. Toppen.

  Några saker som jag fastnade lite extra för; Superheroes window washers i USA.

  Fönsterputsare spindelmannen
  Fönsterputsare, utklädda till Spiderman, ger barnen på ett sjukhus i USA, en överraskande upplevelse. Rörande.

  Ja, just detta med "känsla" är väl vad värdskap handlar om. Att skapa värde som känns. Janne jämförde service med värdskap. Då handlar service mer om hjärna; snabbt, korrekt osv medan värdskap handlar om hjärta och känsla. Inte enbart svara på frågan som gästen har. Inte bara ge gästen det som hon efterfrågar utan tänka steget längre - och fråga sig varför gästen ställer frågan. Vad är det egentligen hon behöver hjälp med. Skapa ytterligare värde helt enkelt. Lätt. Eller är det riktigt svårt?

  En annan sak jag funderat över är ett uttalande som jag hört så många gånger. Nästan i alla föreläsningar som handlar om service och värdskap lyfter man fram exempel från samma område och menar: "Att det är enklare att göra en missnöjd kund till en livslång kund". Och så ett konkret exempel från verkligheten där man själv varit delaktig som styrker detta påstående. Och sen; "det var till slut så att vi nästan hittade på saker som gjorde att gästen blev lite missnöjd så vi fick chans att bygga relation. Kompensera. Göra gästen nöjd". Kanske ligger det något i det? Personligen tror jag mer det handlar om de facto att bygga relation vilket lämpar sig ypperligt även med från början väldigt nöjda gäster kan jag tycka. Vilket inte borde vara allt för svårt att göra. Om man är intresserad av människor. Och lägger fokus på relationer. Men okej, jag förstår budskapet. Det kan vara lätt att "glömma" denna viktiga del av värdskap och försäljning i bruset och att det är först när det "händer något" som man stannar upp och utövar värdskap på riktigt.

  Värdskap - skapa värde. Annars blir det värdelöst. Och i sämsta fall till och med värdeskadande.

  /Tanja
  Lämna en kommentar!
 • Månadens handpicked

  Skrivet av Tanja Brandin | feb 10, 2014
  I vår berusande vinkällare finns det alltid ett urval av väl utvalda, handplockade, spännande viner. En av anledningarna till detta är det samarbete vi har med vinimportören med det passande namnet; "Handpicked wines". De handplockar viner från hela världen. Fokus är trendiga och annorlunda viner, ibland vågade druvblandningar, ibland ekologiskt, ibland från en ny spännande region eller kanske från en vinmakare med den där extra ambitionen. Dessa viner tycker vi passar utmärkt hos oss.

  Ett av dessa härliga röda vin som vi serverar här på Högberga Gård och som också finns att köpa på systembolaget, är vinet Birichino Grenache Vieilles Vignes. Vinet kommer ifrån Kalifornien i USA och det är gjort på druvan Grenache som vuxit på över 100 år gamla vinstockar..

  vin

  Vinet har lagrats  på franska ekfat innan det buteljerades utan filtrering. Vinet har en doft av mogna körsbär och lavendel. Det är ett elegant vin med mjuka tanniner och frukt. Ett vin med finess som är underbart att njuta av bara som det är men här serverar vi den gärna med en grillad tonfisk, en lyxig wallenbergare eller en lammstek med rosmarin. Den fina asieninspirerade etiketten passar även utmärkt in i vår barmiljö i Kinarummet där du kan beställa vinet i baren.   

  Vinet finns även i Systembolagets beställningssortiment.
  Artikelnummer 70960
  Pris 177 kr

  /Tanja
  1 Kommentar
 • Recept - Chili på högrev

  Skrivet av Tanja Brandin | feb 07, 2014
  Ett härligt långkok värmer gott i vinterkylan. Här bjuder vårt kök på ett recept på en smakfull gryta; Chili på högrev. Serveras med crème fraiche och surdegsbröd. Grytan går utmärkt att frysa in så varför inte göra ett storkok i helgen.

  Chili på högrev
  3 gula lökar
  ½ rotselleri
  2 morötter
  10 klyftor vitlök
  1 cm pepparrot
  2 cm ingefära
  2 ancho chili blötlagda och urkärnade
  3 chipotle chili blötlagda och urkärnade
  Mixa allt
  Bryn i rapsolja, slå på
  500 g krossade tomater
  1 flaska rödvin
  ½ dl farinsocker
  2 dl bbq sås
  1 dl rödvinsvinäger
  1 msk spiskummin
  1 tsk malt korianderfrö
  3 lagerblad
  Vatten
  Koka och smaka av med salt och vinäger
  5 kg tärnad högrev
  Bryn, lägg i grytan och koka tills det faller isär (det tar ett par timmar)
  Nu är chiligrunden klar, bara att ha upp i lämpliga kärl och frys in. Ta fram och värm på, ha i härliga bönor och servera med crème fraiche och surdegsbröd. Värmer gott på vintern.

  Kockar
  Lycka till, smaklig spis och trevlig helg önskar Tommy, Magnus, Thomas, Camilla och Ida.

  /Tanja
  Lämna en kommentar!