Vår Tommy - Ny lagkapten i Svenska Kocklandslaget

Skrivet av Tanja Askrabic | apr 21, 2017
Tommy Eriksson - Lagkapten Svenska Kocklandslaget

För bara ett par veckor sedan tog Tommy plats i Svenska Kocklandslaget i samband med att ett helt nytt lag skulle sättas samman. Två veckor senare var det vår yngsta kock, 22-åriga Victor Magdeburg, som tog plats i Svenska Juniorkocklandslaget. Och i dagarna blev det klart att Tommy blir landslagets nya lagkapten. Såklart vi är stolta!

Läs pressmeddelandet här »

Är du vår nya kollega?

Skrivet av Tanja Askrabic | apr 19, 2017

Mötes- och eventplanerare - tillsvidare 100 %.

Älskar du mötet mellan människor, har du pondus, humor och tycker om att ta ansvar? Har du gått hotell- och restaurangskola eller jobbat med mötesplanering/reception några år och vill spendera dina dagar i underbar miljö mellan himmel och hav? Då är det dig vi söker.

Personal Högberga Gård

Vår Maria ska gå vidare till en ny tjänst inom organisationen och vi behöver en stjärna som ersätter henne i vårt team. Är det du; tveka inte att höra av dig till hotellchef; ulla.maki@hogberga.se. Om det inte är du
- kanske känner du någon? Tipsa gärna! Tack!

Mer om tjänsten;

Vi söker nu en mötes- och eventplanerare som proffsigt tar hand om hela processen från bokat arrangemang till ankomst och genomförande. På Högberga Gård blir du spindeln i nätet mellan kund och anläggning
och mellan de olika avdelningarna på anläggningen.

Vi ska vara proffs på möten och med vår kunskap hjälpa våra kunder till framgångsrika möten. Där är du en av de viktigaste spelarna. Du brinner för att alltid ge det lilla extra och för att få alla våra kunder att känna sig lika viktiga. Uppföljning efter genomförda arrangemang är också en viktig del i tjänsten.

Arbetstiden varierar; dag/kväll/helg även om merparten är dagtid vardagar. Vi ser gärna att du har erfarenhet av liknande tjänst, vill vara med och utveckla vår verksamhet och förstås utvecklas själv.

Vi erbjuder:
- Härligt, positiva kollegor som jobbar mot gemensamma mål i underbar miljö där
gästens välmående alltid är i fokus.
- En trygg och trevlig arbetsplats på en anläggning med höga ambitioner
- En tillsvidareanställning , 100 %, med 6 månaders provtjänstgöring
- Tillträde omgående - Lön efter överenskommelse

Av dig förväntar vi oss:

- Du har minst 3 års erfarenhet av liknande tjänst alt från reception och konferens
- Du tycker om att sälja och ser det som en service
- Du är noggrann, strukturerad och kan prioritera utan att bli stressad
- Med din positiva inställning sprider du glädje och inspirerar dina kollegor så att även
de alltid vill ge det lilla extra
- Du tycker om att överträffa gästernas förväntningar
- Stort plus om du har erfarenhet av bokningssystemet Hotsoft
- Behärskar svenska och engelska i både tal och skrift

Välkommen med din ansökan till hotellchef Ulla Mäki; ulla.maki@hogberga.se.

Victor tar plats i Svenska Juniorkocklandslaget!

Skrivet av Tanja Askrabic | apr 12, 2017

Vårt kök alltså! För två veckor sedan var det Tommy som knep en plats i Svenska Kocklandslaget och idag kom nästa fantastiska nyhet. Vår yngsta kock, 22-åriga Victor Magdeburg, kliver nu in på en prestigefylld plats i Svenska Juniorkocklandslaget. Wow! Mäktigt! Stort grattis Victor!! Stolta kollegor tycker det ska bli så otroligt spännande att följa din resa på nära håll och heja på dig hela vägen fram till VM 2018 och OS 2020.
Och så vidare... 

Mer om Victors satsning finns att läsa här »

Victor Magdeburg kock på Högberga Gård

Högberga Vinfabrik startar exklusiv vinmakarutbildning

Skrivet av Tanja Askrabic | apr 03, 2017

Högberga Vinfabrik och Scandinavian Wine Academy, Vinkällan, startar Sveriges första vinmakarutbildning. En ettårig utbildning som ger den praktiska och teoretiska kunskap som krävs för att driva eget vineri.

Kursdeltagarna kommer att få lära sig allt från att tillverka rött vin, rosé och passito till att testa olika metoder för alkoholjäsning och ta reda på hur tillförsel av olika tillsatser påverkar slutresultatet. De kommer även att fördjupa sig i hur man använder sitt doft- och smaksinne som en vinmakare, vilket skiljer sig från en sommelier. Målsättningen med utbildningen är att kursdeltagarna efteråt ska ha tillräcklig kunskap för att starta och driva ett eget vineri.

Vår vinmakare Johan Zälle delar kursledarskapet med Dick Samuelsson, rektor och föreläsare på Vinkällan Dryckesutbildningar och Scandinavian Wine Academy. Tillsammans kommer de under ett år att leda deltagarna genom teoretiska pass på Vinkällan och praktiska pass på Högberga Vinfabrik. Utbildningen inleds med en resa till Toscana i september i skördetid, därefter följs vinifieringsprocessen och kursen avslutas nästkommande sommar.

Läs hela pressmeddelandet här »

Vattenrutschbanor från herrgården till havet

Skrivet av Tanja Askrabic | apr 01, 2017

Äntligen är de på plats! Nu kan vi erbjuda våra gäster unika vattenrutschbanefärder som börjar vid vår varma källa på 30 meters höjd och slutar med en skjuts rätt ut i havet.

Läs hela pressmeddelandet här »

Vattenrutschbana havet Stockholms inlopp

Tommy tar plats i Svenska Kocklandslaget

Skrivet av Tanja Askrabic | mar 28, 2017

Oj. Det här är stort för oss! Vi har precis nåtts av det otroligt glada beskedet att vår Gastronomiska ledare, Tommy Eriksson, nu tar en prestigefylld plats i Svenska Kocklandslaget. Stort varmt grattis Tommy från stolta och mäkta imponerade kollegor. Vi ser fram emot att heja på dig hela vägen fram till VM 2018. Och vidare mot OS...

Tommy Eriksson Svenska Kocklandslaget

Mer om Tommys satsning finns att läsa ​här »

Gift vid första ögonkastet

Skrivet av Tanja Askrabic | mar 26, 2017

Whohoo! I kväll är vi på TV! Det bjuds på tre vigslar, tre bröllopsmiddagar, tre bröllopsfester och tre bröllopsnätter. För andra året i rad spelades nämligen programmet "Gift vid första ögonkastet" in hos oss. Hela inspelningen ägde rum under en och samma dag - en varm dag i juli. Riktigt kul när det händer annorlunda saker i huset!

Gift vid första ögonkatet - inspelning på Högberga Gård

Programmet kan ses på SVTPlay​ »

Konstrundan 24-26 mars

Skrivet av Tanja Askrabic | mar 24, 2017

Välkommen att besöka oss under den stora Konstrundan på Lidingö då Leif-Erik Nygårds och
Marie von Kraemer ställer ut hos oss. 

Varje år, varje vår, arrangerar föreningen Lidingökonstnärer den stora Konstrundan på Lidingö. En hel helg med vacker konst att beskåda runt om på vår ö. Tidigare år har Marie von Kraemer varit konstnären som hållit till hos oss. Vi är glada att välkomna henne tillbaka även i år. Dessutom - nytt och stort för i år; Vi har äran att välkomna även: Fotografen Leif-Erik Nygårds, berömd för att ha tagit de sista professionella fotona av Marilyn Monroe men även världskändisar som Muhammad Ali, Woody Allen, Angelina Jolie och Dalai Lama har poserat framför hans kamera.




Marilyn Monroe

Marilyn, ett av Leif Erik Nygårds fantastiska verk.

Välkommen till en helg i konstens tecken. ​Under helgen serveras, lunch, brunch och herrgårdsfika enligt nedan. Fri entré!

Fredag kl 1200-1700

Lunchbuffé 145 kr
Herrgårdsfika 50 kr; Kaffe och bakverk

Lördag kl 1200-1700
Herrgårdsfika 50 kr; Kaffe och ​bakverk
Lördag kl 1500-1700
Afternoon Tea; 245 kr

Söndag kl 1200-1500
Brunch 325 kr Läs mer »
Söndag kl 1200-1700

Herrgårdsfika 50 kr; Kaffe och ​bakverk

Boka bord till brunch och lunch på 08-546 461 00 eller info@hogberga.se

Vinmakare för en dag

Skrivet av Tanja Askrabic | mar 13, 2017

Lördagen den 29 april öppnar Högberga Vinfabrik upp för en öppen "Vinmakare för en dag". En givande och rolig aktivitet för er som vill ha lite mer upplevelse än en vanlig vinprovning.

Vinprovning i Vinfabriken

Under denna aktivitet får ni lära er de tre druvorna Sangiovese, Cabernet Sauvignon samt Merlot. Våra vinmakare guidar er genom de två välkända vinblend Bordeaux- och den nya Chiantiblend.
Efter detta får ni fritt skapa ert eget vin.

Pris 795 kr. Allt detta ingår:

  • Guidad tur, ca 1 timme - hur vi gör vin på röda vindruvor vi själva plockat i Toscana.
  • Smaka på vin i produktion direkt cistern och ur ekfat.
  • Vinblend - Du utgår från tre druvrena viner, Merlot, Cabernet Sauvignon samt Sangiovese och skapar ditt unika vin.
  • Vi tappar sedan upp dina unika vinflaskor.
  • Vinerna hämtas ut på Systembolaget, Lidingö, Norra Stationsgatan eller Globen/Slakthusområdet.
  • Etiketten skapar du själv med mallar från oss och sätter på hemma.
  • Italiensk delikatesstallrik, tre chark, tre ostar, en pastasallad på pesto och bröd – man blir mätt.
  • Till maten provar du tre av våra viner som finns på Systembolaget.

Vinprovning i Vinfabriken

Aktiviteten börjar kl 12.00 och pågår 3-4 timmar.

Anmälan görs ​på Vinfabrikens egen hemsida här »

/Tanja

Nytt från vårt mikrobryggeri

Skrivet av Tanja Askrabic | jan 31, 2017

Efter succén med Högberga Julöl och Winterale fortsätter resan i vårt mikrobryggeri. Aktuellt just nu; Guldrush som är en fruktig golden ale och Panacé, en ljus belgisk ale.

Öl från Högberga Mikrobryggeri framför brasan i Kinarummet

Vår bryggmästare Martin är mycket nöjd med recepten och kommer köra vidare på dessa. Vi som har smakat förstår varför. Riktigt bra!! Just nu finns dessa i mindre skala att avnjuta i baren i Kinarummet.

En provbryggning görs på ca 20 liter. Avsmakas - ibland korrigeras och när receptet resulterar i något riktigt bra så brygger vi mer och serverar ölet till våra gäster. Just nu ligger en handfull
recept på jäsning och inom kort ska de provas.

/Tanja

Croissantens dag!

Skrivet av Tanja Askrabic | jan 30, 2017

Croissantens dag
Fikadags magnifique! Oui, Oui idag firar vi croissantens dag. Bienvenue, hälsar konditor Johanna från vårt bagerique

Croissant vid brasan
Och så lägger hon sista handen på...

​Oemotståndliga. Fyllda med choklad var de också. Mums!

/Tanja

Provätning bröllopsmenyn

Skrivet av Tanja Askrabic | jan 26, 2017
Planerar ni bröllop? Eller har ni redan bokat bröllop hos oss under 2017/2018? Fredagen den 10 mars ges ni möjlighet att proväta hela vår bröllopsmeny till specialpris.

Bröllopsmeny


Under kvällen kommer vi servera tre förrätter, tre varmrätter och fyra desserter: hela vår bröllopsmeny i mindre portioner. Till detta bjuds smakprov på rekommenderade viner. Vi ses till fördrink i herrgården kl 19.00 och därefter välkomnas ni till ert bord för två.

Pris: 495 kr per person

Det går självklart att köpa till hela vinpaket för 390 kr per person.

Boka bord på fest@hogberga.se.

Vill ni sova kvar?
​Erbjudande;
Dubbelrum inkl frukost, per rum och natt; från 1.350 kr
Enkelrum  inkl frukost, per rum och natt; från 750 kr

Varmt välkomna!

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | jan 11, 2017

God fortsättning på 2017 Högbergavänner!

Lika bra att starta med stoltheten. 2016 blev vårt sjätte raka rekordår, och det gäller både ekonomiskt OCH det som driver oss – gästbetygsmässigt. Jag kan bara bocka och buga inför mina kollegor med Tina i spetsen som verkligen driver Högberga i en riktning som tydligen bara går uppåt-framåt. Extra kul är ju att vi krånglar till det för oss själva ständigt med nya projekt, och att verka i en omgivning som tillåter det naturligt är så otroligt bekräftande. Vi har stakat ut en strategiskt rak väg som vi följer hyggligt bra men jag är så imponerad över hur kollegorna ständigt hittar nya smarta lösningar både för oss som jobbar men främst för er
gäster utan att avvika från det långsiktiga.

åre
2016 bjöd på många sköna händelser. Vi började med en peppningsresa till Åre och presenterade
årets målbilder och umgicks för att stärka ”känslan”.

Varm Källa på Högberga Havsspa på Lidingö
Väl tillbaka på Högberga var det dags att putsa på det sista innan vi öppnade Högberga Havsspa med vår varma källa. En upplevelse som vi skapat från gästers och våra egna önskemål och som bjuder på en känsla som är helt magiskt. Att njuta framför brasan inne eller i varma källan med båtarna som passerar alldeles nedanför och vila blicken mot solnedgången över Stockholms innerstad har krönt många av våra gästers vistelse hos oss.

Stockholm Culinary Team tar OS-guld i Erfurt i Tyskland
Inför året gjorde vi också en gemensam satsning på vår Tommys stora passion för att tävla i matlagning. Vi anställde fler i köket för att skapa tid för träning och inspiration för Tommy och första belöningen kom nästan direkt då han tog plats i Stockholm Culinary team som hade en plats i Matlagnings-OS. Många träningstimmar senare och lite senare på året stod han på pallen med laget och tog emot Guldet för totalvinsten i OS – fatta att man blir glad och stolt över såna delägare. Men det för också något större med sig då fler i köket får energi till tävlandet. I Årets Möteskock blev vår yngsta kock Magnus silvermedaljör och det var nog inget han planerade när han kom till oss som praktikant direkt från Hälsingland för några år sedan men att få
stå på sidan av och se den utvecklingen är grymt!

Rosévin
I Högberga Vinfabrik hände också spännande saker under sommaren. Första bytte vi namn på vinet från 8.90 till Högberga San, Högberga Merlot och Högberga Blend. Vi hade även premiär för vårt första Rosévin som blev mycket uppskattat så det kommer vi fortsätta med. Den roligaste nyheten i vinfabriken är dock att vi planterat egna druvstockar med Pinot Noir ute på Högbergas terrass. Ut mot havet med småsalta vindar, ackumulerad värme från berget och mycket kärlek hoppas vi skapa bra förutsättningar
så vi kan göra vin på dessa om kanske 5 år.

Efter sommaren gjorde vi en ägarförändring och hotelldirektör Tina blev delägare. Tina har sedan hon började tagit fullt ansvar och det är med stor glädje och en mycket god känsla som jag får se henne utvecklas
ännu mer och ha henne som en bra kravställande partner.

Vi har under året haft ett flertal konstutställningar och det är spännande eftersom alla gäster får ta del av det och på helgerna kommer Lidingöbor som inte ens visste att Högberga Gård fanns och vi får nya vänner
genom konsten som faktiskt är anledningen till att Högberga byggdes.

Vi hade också vår första julmarknad som lockade många besökare och även det gav oss mersmak
och vi hoppas kunna göra en tradition av detta.

Mat och dryck ligger mig varmt om hjärtat och att få göra vår egna öl har länge varit en dröm och äntligen blev den sann. Vi avslutade året med att starta vår egna Microbryggeri och känslan av att höra gästerna beställa in Högbergas egna öl till julborden är svår att beskriva. Vi fortsätter bryggandet och tanken är att göra små linjer för att bjuda på många olika smaker för de som vill nörda ner sig i det men hittar vi en öl som
verkligen ÄR Högberga så kanske vi gör mer av den, vem vet.

sofie
Vi fick också en liten julklapp av ovan nämnda kocken Magnus och vår hovmästare Sofie
som blev föräldrar till en liten gosse precis för jul!

Så återblicken över 2016 gör mig varm men samtidigt hungrig inför uppgiften att fortsätta vår resa framåt/uppåt! Att hitta på nya saker och samtidigt hålla anläggningen i det fina skick vi ständigt underhåller och renoverar
är en utmaning som jag längtar till varje dag. 

Varmt välkomna till Högberga Gård även 2017 och hör gärna av er om önskemål eller idéer!

// Johan

Vinmakare för en dag

Skrivet av Tanja Askrabic | jan 09, 2017

Lördagen den 29 april öppnar Högberga Vinfabrik upp för en öppen "Vinmakare för en dag". En givande och rolig aktivitet för er som vill ha lite mer upplevelse än en vanlig vinprovning.

Vinprovning i Vinfabriken

Under denna aktivitet får ni lära er de tre druvorna Sangiovese, Cabernet Sauvignon samt Merlot. Våra vinmakare guidar er genom de två välkända vinblend Bordeaux- och den nya Chiantiblend.
Efter detta får ni fritt skapa ert eget vin.

Pris 795 kr. Allt detta ingår:

  • Guidad tur, ca 1 timme - hur vi gör vin på röda vindruvor vi själva plockat i Toscana.
  • Smaka på vin i produktion direkt cistern och ur ekfat.
  • Vinblend - Du utgår från tre druvrena viner, Merlot, Cabernet Sauvignon samt Sangiovese och skapar ditt unika vin.
  • Vi tappar sedan upp dina unika vinflaskor.
  • Vinerna hämtas ut på Systembolaget, Lidingö, Norra Stationsgatan eller Globen/Slakthusområdet.
  • Etiketten skapar du själv med mallar från oss och sätter på hemma.
  • Italiensk delikatesstallrik, tre chark, tre ostar, en pastasallad på pesto och bröd – man blir mätt.
  • Till maten provar du tre av våra viner som finns på Systembolaget.

Vinprovning i Vinfabriken

Aktiviteten börjar kl 12.00 och pågår 3-4 timmar.

Anmälan görs ​på Vinfabrikens egen hemsida här »

/Tanja

Nytt vin från Högberga Vinfabrik

Skrivet av Tanja Askrabic | jan 05, 2017

Högberga San 2013 från Högberga Vinfabrik
Äntligen släpper Vinfabriken Högberga San 2013. Från och med den 2 januari finns vinet att köpa på Systembolaget. Druvorna handskördades av oss i Toscana den 20 september 2013 och buteljerades i maj 2015. Vinet har en fräsch syra och är medelfylligt. Du hittar toner av mogna körsbär, färska örter som salvia och rosmarin. Det passar bra till vilt, grillat rött kött, lamm, italienska korvar och skinkor. Vinet vinner på att lagras ytterligare något år på flaska. Det är framställt i Sverige av druvor skördade i Italien och är ekfatslagrat 12 månader på äldre amerikanska, franska och svenska 1⁄2 barriquer.

Vinet finns att avnjutas i restaurangen hos oss men det finns också på Systembolaget på Lidingö samt i beställningssortimentet.

Vinmakare i Toscana
Våra vinmakare Per, Johan och Johan gör som vanligt så GOTT de kan!

/Tanja

Recept från bageriet

Skrivet av Tanja Askrabic | jan 04, 2017

Snabbt, gott och enkelt. Och nyttigt. Det kan ju inte bli bättre. Här bjuder vårt kök på recepten på vårt omtyckta, glutenfria delikatessknäcke samt på vår populära surdegslimpa. Surdegen kan du köpa hos oss eller sätta själv enligt receptet nedan.

Delikatessknäcke glutenfritt
2 dl majsmjöl
1 dl solrosfrön
½ dl linfrö
1 tsk salt
½ dl rapsolja
2 ½ dl kokande vatten.

Blanda allt och kavla ut mellan bakplåtspapper. Baka på 150° 50-60 min tills torra.

Surdegsbröd

Surdegsbröd:

1100 g Manitoba cream (mjöl)
12,5 g jäst
800 g vetesurdeg (köp hos oss eller sätt den enligt nedan)
500 g vatten
25 g salt

Sätt ugnen på 260 grader.

Blanda allt utom salt och kör i blandare på hög hastighet i minst 10 min. Tillsätt salt och kör 1 min på låg hastighet. Häll upp degen i en oljad skål och plasta. Låt jäsa på bänken 1 timme.

Häll ut degen på en mjölad bänk och täck den med mjöl. Skär ut önskade form eller ha i brödform. Låt jäsa ytterligare 30 min.

Grädda brödet på 260 grader beroende på storlek; frallor ca 5 min, baguetter ca 7 min, limpor ca 10 min. Sänk sedan ugnen till 210 grader och häll in ca 2 dl vatten i botten på ugnen och grädda klart; frallor ca 5 min, baguetter ca 8 min, limpor ca 20 min.

Vetesurdeg:
100 g russin i 500 g vatten, låt stå i rumstemperatur i 4-5 dagar.
Sila av vätskan och spara den, tillsätt 250 g vetemjöl och låt stå i rumstemperatur.
Dag 2; tillsätt 250 g vetemjöl och 500 g vatten låt fortfarande stå i rumstemperatur.
Dag 3; baka brödet alternativ mata surdegen igen med lika som dag 2 och baka brödet dag 4.
Resterande surdeg kan förvaras i kyl i ca 1 vecka. Kom dock ihåg att ta fram den i rumstemperatur dagen innan den skall användas. Mata den med lika mycket som du tar. Surdeg kan även sparas i frys. ​

Lycka till önskar konditor Johanna från herrgårdens bageri!

Johanna Rampitsch
johanna

Stort, varmt tack!

Skrivet av Tanja Askrabic | dec 22, 2016

Julklappar till behövande barn

Vi vill rikta ett stort och varmt tack till alla som lämnat hjälpande julklappar under våra granar i herrgården. Nu har vi lastat in alla paket i stadens skåpbil och under morgondagen delas de ut till ensamkommande barn på Hersby gymnasium. Gott att göra gott!

Läs mer om samarbetet på Lidingö Stads hemsida »

/Tanja

Guldmiddag!

Skrivet av Tanja Askrabic | dec 20, 2016

Stockholm Culinary Team tar OS-guld i Erfurt i Tyskland
I oktober tog vår gastronomiska ledare Tommy, tillsammans med Stockholm Culinary Team hem guldet i OS i Tyskland. Detta ska firas med en helkväll hos oss på Högberga Gård. Onsdagen den 11 januari.

Stockholm Culinary Team bjuder in till Guldmiddag. Vill du vara med och fira OS-guldet, äta en fantastisk middag tillagad av OS-medaljörerna med mat inspirerad av OS-menyn, avnjuta väl utvalda drycker till och sedan dansa till skön musik i baren? Då är detta en kväll du inte ska missa.

Mat: 4 rätters meny inkl dryck
Plats: Högberga Gård
När: 11 januari
Tid: 19.00
Pris: 550 kr

Osa senast den 26 dec till:
Stockholmculinary@gmail.com
Skriv ditt namn och antal personer. Betalning görs när ni bokar er plats. Betala till konto nr: 6181-531122972 eller swisha betalningen till: 0730740601. Märk betalningen med namn och antal personer.

Varmt välkommen!

/Tanja

Recept från vårt bageri

Skrivet av Tanja Askrabic | dec 14, 2016

 Aaahh, doften av nybakt bröd sprider sig från bageriet och ut i hela vårt hus. Smiter ut  genom dörrspringorna och rör sig ut över gården. Upp för trapporna och in på kontoret. Oemotståndligt? Ja vår konditor Johanna hon kan fresta smaklökar hon. Lite extra i juletid. Och idag bjuder hon på recept till två julklassiker på eget vis; Lussebullar med mandelfyllning samt Johannas fantastiska pepparkaksdeg. Baka hemma eller kom förbi och köp degen hos oss. Mums!

Pepparkaksdeg

Johannas Pepparkaksdeg
(2 stora rullar pepparkaksdeg)

400 g rumstempererat (mjukt) smör
550 g Brunt farin socker
3 dl ljus sirap
1 ¼ dl vispgrädde
1 ¼ dl vatten
3 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
2 tsk malen ingefära
1st finriven tonkaböna
1st vaniljstång
1/2 tsk svartpeppar från kvarn
¼ dl färskpressad citronsaft (1 liten citron)
3 tsk bikarbonat
1 360 g (21 dl) vetemjöl
smält smör till pensling av bakplåtspapperet

  1. Rör smöret i en degblandare med sockret, tillsätt sirapen.
  2. Koka upp grädde och vatten med kryddorna. Låt svalna något och blanda sedan med smörblandningen. Tillsätt citronsaften. 
  3. Blanda bikarbonatet med mjölet och tillsätt lite i taget i smörblandningen så att mjölet knådas in stegvis. 
  4. Gör två stora rullar av degen på ett bakbord och rulla in den i plastfilm (degen kommer att vara ganska lös men sätter sig sedan i kylen när mjölet sväller). Låt den vila i kyl minst 1 dygn men gärna längre. 
  5. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. 
  6. Kavla ut degen riktigt lövtunt på ett mjölat bakbord. 
  7. Täck en plåt med bakplåtspapper, pensla papperet med smält smör. Lägg på pepparkakorna. 
  8. Grädda pepparkakorna gyllene (inte för länge, då blir de beska) och låt dem svalna på plåten.

Johannas Saffransbullar

Saffransdeg:
1000 g Mjöl
500 g Mjölk
200 g Smör
200 g Socker
50 g Jäst
2 Ägg
2 msk Kardemumma
4 paket Saffran

Väg upp alla ingredienser i en bunke.
Knåda degen under 15 min i maskin eller 20 min för hand/elvisp.
Täck bunken med plast och låt jäsa i 50 minuter.
Medan degen jäser, gör mandelfyllningen.
Kavla ut degen, bre på mandelfyllningen och vik ihop degen. Skär degen till remsor och forma till önskad knut.
Lägg bullarna på plåt och låt jäsa tills dom är klara. Detta kan du se genom att lätt peta på bullen så att det blir en liten grop, och om degen stutsar tillbaka är bullen färdigjäst.
Pensla bullarna med ett ägg vispat med lite mjölk och salt när dom är färdigjästa. Strö över lite pärlsocker och hyvlad mandel. Baka av bullarna på 180°C i 10-15 min.

Tips: För att få bullarna extra glansiga kan man pensla dem med lite sockerlag direkt efter att man tagit ut dem ur ugnen.
För att göra en sockerlag:
Koka upp 100 g socker med 100 g vatten och låt svalna.

Mandelfyllning:
700 g Mandelmassa
600 g Rumsvarmt smör
500 g Socker
2 st Vaniljstänger
100 g Vatten

Vispa samman mandelmassa, vatten och vaniljstängerna tills det är helt slätt. Tillsätt socker och smör och vispa allt samman tills det har blivit luftigt och börjat ljusna i färgen.

Tips. Denna fyllning går att frysa om man får mycket över efter bullbaket. När man vill använda den igen tar man bara fram den dagen innan baket, låter den stå i rumstemperatur över natten och sedan vispar men den någon minut så blir den som ny.

Johanna Rampitsch

Lycka till och God Jul önskar;

johanna

Julmarknad med "Världskända kändisar"

Skrivet av Tanja Askrabic | dec 07, 2016

I helgen händer det! 10-11 december öppnar ​vi upp dörrarna till vår första julmarknad någonsin; Högberga Julmarknad. Något vi ser så otroligt mycket fram emot. Och vi har fått riktigt fina utställare att medverka. Det kommer bjudas på gediget hantverk som design, keramik, konst, silversmide, skönhetsprodukter och lokal- och härproducerade matvaror. En av utställarna är fotografen Leif-Erik Nygårds, berömd bland annat för att ha tagit de sista professionella fotona av Marilyn Monroe men även världskändisar som Muhammad Ali, Woody Allen, Angelina Jolie och Dalai Lama har poserat framför hans kamera. Wow!!!

Marilyn Monroe
Marilyn Monroe (Leif Erik Nygårds)

Muhammad Ali
Muhammad Ali (Leif Erik Nygårds)

The POPE
The POPE (Leif Erik Nygårds)

julmarknad
Vi hoppas förstås på mycket snö - men oavsett kommer julstämningen vara hög. Det kan vi lova!

​Det kommer att serveras glögg, kaffe och delikatesser från vårt eget bageri och det kommer finnas möjlighet att provsmaka såväl Högberga Vinfabriks rödvin som julöl och Winter Ale från vårt egna nystartade mikrobryggeriet.

Marknaden äger rum inomhus och caféserveringen är öppen;
Lördag; kl 15-19 och söndag; kl 11-15.

Varmt, varmt välkommen!

Och vill du "hjälpa i juletid" så passar jag på att nämna att våra vackra granar i herrgården i år är uppsamlingsplats för julklappar till behövande barn. Mer om det här »

Och är ni sugna på julbord i samband med marknaden så kan det finnas ett fåtal platser kvar vid eventuellt sena avbokningar. Se lediga dagar i vårt kalendarium.

Igen, välkommen!
/Tanja