• En av oss?

  Skrivet av Tanja Brandin | apr 22, 2015
  personal
  Vill du bli en av oss?

  Vi behöver bli fler i vårt gäng och söker just nu två starka personligheter till vårt kök; en hungrig kreativ kock med höga ambitioner samt en meriterad souschef med goda ledaregenskaper och hög energi. Är du den vi söker eller känner du någon som passar för tjänsten; Dela gärna eller välkommen med din ansökan till kökschef tommy.eriksson@hogberga.se redan idag.

  Klicka nedan för att läsa mer om tjänsten eller läs mer här »

  souschef

 • E-n-e-r-g-i

  Skrivet av Tanja Brandin | apr 19, 2015
  E-n-e-r-g-i. Så stavas lördagen den 18 april 2015. Dagen då vår PT Caroline Strömberg Olsson, Personlig tränare, löpcoach och kostrådgivare med egna företaget CTC Training arrangerade en välbesökt tränings- och inspirationsdag hos oss på Högberga Gård, tillsammans med Anne-Lie Kallenberg, Yogalärare och driver Yoga och Meditionscenter på Lidingö samt Malin Edner, Imagekonsult.

  1
  Dagen kunde inte ha börjat finare... och lugnare...

  energi
  Och väldigt snart var energinivån och tempot ett helt annat. Löpträning med teknik...

  Plankan
  Styrka...

  Sedan yoga och föreläsning om träning, kost och personlig styling.

  4
  En heldag, full med energi, glädje, gemenskap. Ny kunskap. God och nyttig mat. Vackert väder.

  Tack alla som var med och gjorde denna dag till något alldeles extra. Vi ser fram emot att köra igen nästa år.

  Och - du har väl inte missat - att varje torsdag morgon bjuder vi på ett härligt träningspass med Caroline ute på terrassen. Mer om passet Wake me up finner du här.

  /Tanja
 • Konstrundan 24-26 april

  Skrivet av Tanja Brandin | apr 16, 2015
  Varje år, varje vår, arrangerar föreningen Lidingökonstnärer konstrundan på Lidingö. En hel helg med vacker konst att beskåda runt om på vår ö. Tidigare år har Marie von Kraemer varit konstnären som hållit till hos oss. Och varför ändra på ett vinnande koncept. Marie kommer tillbaka till oss och hennes vackra konst kommer att pryda Galleriet under helgen 24-26 april.

  Konst Marie von Kraemer

  Vi kommer samtidigt fylla helgen med brunch, lunch, afternoon tea, herrgårdsfika, ansiktsmålning för barnen och mycket mer. Uteserveringen är öppen! Liksom baren.

  För mer information och öppettider läs mer i kalendariumet »
  Varmt välkommen!

  /Tanja
 • Vinnare av presentkort!

  Skrivet av Tanja Brandin | apr 02, 2015
  Stort tack till alla er som besökte vår monter under mässan Årets Möteskock.

  monter1

  Härligt att se att intresset för möten med kulinarisk guldkant är så stort. Extra härligt var det förstås för oss då vår fantastiska kökschef Tommy tog hem guldmedaljen. Vi är så otroligt stolta och glada!

  Tommy Eriksson årets möteskock 2015

  Ni var också många som var med och tävlade om presentkort på Afternoon Tea och Söndagsbrunch. Vinnare i tävlingen blev; Nanette Bergqvist samt Lotta Walldoff. Stort GRATTIS till er! Ni kommer att bli kontaktade av oss inom kort och därefter skickas presentkorten till er.

  PÅSKBRUNCH

  Önskar er alla en fantastisk glad och skön påsk och välkomnar till oss i helgen då vi har en extrainsatt påskinspirerad brunch även på lördagen.

  /Tanja
 • Yes!! Guldmedalj i Årets Möteskock 2015 till vår Tommy Eriksson

  Skrivet av Tanja Brandin | apr 01, 2015
  Vi går omkring som i ett lyckorus här på Högberga idag, tralala. Vår fantastiska kökschef Tommy gick nämligen i går och vann hela tävlingen Årets Möteskock 2015. Guld! Seger! Vinnare! Från konferensanläggningar runt om i landet deltog 19 av Sveriges bästa möteskockar och stämningen var hög på Münchenbryggeriet i Stockholm där vi också deltog i mässan.

  monter1
  Vår lilla monter

  Tommy inervjuas av Carl Jan i Årets Möteskock
  Tommy gick ut som tävlande någon gång i mitten av startfältet. Lugn. Samlad. Målinriktad. Carl Jan Granqvist var moderator under hela tävlingen. Precis som förra året då Tommy tog hem silvermedaljen.

  jury i årets möteskock 2015 Stefano Catenacci (ordförande), Christina Möller och Carina Brydling.
  Juryn; Carina Brydling, Stefano Catenacci (ordförande) och Christina Möller.

  Varje kock har 45 minuter på sig att kreera en tvårätters konferensmiddag till tre personer utifrån exakt samma förutsättningar och huvudråvaror. Tommys meny bestod av; Eldad röding med vit sparris, ramslök och gurka samt Vårlamm med blomkål, brynt smör, hasselnötter och vårlök. På bilden ovan presenterar han sin rätt för juryn.

  Tommy Eriksson årets möteskock 2015
  Vinnaren fick ta emot blommor, diplom en resa till Noma i Köpenhamn och publikens jubel. - Jag är så jäkla glad för priset och det är en skön revansch då jag fick nöja mig med silvermedaljen förra året.

  Massor av GRATTIS från oss alla till Tommy! Vi tycker du är grym och är såå stolta över vår kollega.

  tina-tommy
  Tina, vår hotelldirektör, var förstås på plats och hejjade fram Tommy i tävlingen och var snabbt framme för att gratulera till segern.

  ärets möteskock 2015
  Medaljörerna tillsammans med Carl Jan. Silver gick till Kalle Eriksson på Sigtunahöjden och bronsmedaljen till Christian på Havsvidden, Åland.

  Läs vårt pressmeddelande här »

  /Tanja
 • Sveriges roligaste vinprovning

  Skrivet av Tanja Brandin | mar 23, 2015
  Save the date. Eller boka redan nu för att garantera dig en plats på Sveriges roligaste vinprovning med Peter Wahlbeck och Jonas Berger. Helgen den 23-25 oktober kommer dessa fenomenala herrar till oss på Högberga Gård och förgyller weekendvistelsen.

  Pewter Wahlbeck och Jonas Berger
  Foto; Eva Edelsjö

  Tema på helgen; Mat, vin, konst och humor.
  För vem? Det här är en vinprovning für alle. Den passar lika bra för den nyfikne novisen med smak för livets goda som för vinprettot med stenkoll på cabernet sauvignon, merlot och pinot noir.

  Läs hela programmet här »

  Varmt välkommen!

  /Tanja
 • Run4Fun 2015

  Skrivet av Tanja Brandin | mar 16, 2015
  Året var 2009. Mr Johan Svensson (då vd på Aronsborgs Konferenshotell) och vår vd Johan Hjort (då vd på Happy Tammsvik) bestämde sig för att samla all sin personal, springa ett litet löplopp tillsammans, grilla, umgås och ha en trevlig kväll. Gemensam personalfest. Perfekt tillfälle att lära känna sin "grannanläggning" lite bättre och framförallt ett roligt sätt att få alla medarbetare att börja träna lite extra.

  Sagt och gjort. Snart spred sig ryktet till andra anläggningar i området (Mälardalen) vilka förstås också välkomnades att vara med. Sedan blev det konferenshotellen på Värmdö, Lidingö, Nacka osv... 250 branschkollegor kom första året. Samarbetspartners ställde upp som sponsorer och var också med och sprang. Riktig tidtagning med chip. Tillställningen fick ett namn; Run4Fun. En logotyp togs fram. En 10 km lång bana stakades ut mellan Aronsborg och Happy Tammsvik. Drickastation sattes upp efter halva vägen vid Thoresta Herrgård som blev ytterligare en av arrangörerna. Wow! Året efter, 2010, var vi 400 deltagare. Då på Aronsborg. Och senaste åren har vi hållit till på Lidingö - 2 år hos oss på Högberga Gård, ett år på Blue Hotel. Och nu...

  Run4Fun

  2015 - blir det sjunde året för oss att arrangera detta fantastiska branschlopp; Årets Run4Fun går av stapeln den 13 maj. Gå, jogga, springa 10 km. Umgås, festa, dansa hela natten. Tillbaka till platsen där vi en gång började; Happy Tammsvik. Samma ställe. Samma tid. Samma arrangörer. Lika kul. Lite nya sponsorer men de flesta är de samma.

  Prisutdelning run4Fun
  Svensson, Hjort, Hallbeck och Greken - arrangörerna (på bilden tillsammans med förra årets vinnare i Run4Fun; Andreas & Pernilla) hälsar alla hjärtligt välkomna den 13 maj.

  Inbjudan finner du här och anmälningsformulär här.

  Och så ett litet scoop på underhållningssidan. Tomas Event & Design håller i år i all musikunderhållning och jag vet vem som blir kvällens DJ;

  Peter Siepen
  Foto stefanholm.com
  Ingen mindre än stilikameleonten Peter Siepen. Sicket drag det kommer bli! Självklart kör vi även liveuppträdande som vanligt innan.

  Så nu, ingen ursäkt, bara knyta på sig löpardojorna och ge sig ut i vårsolen och njuta.

  /Tanja
 • Premiär - Ny 890 svensk ek

  Skrivet av Tanja Brandin | mar 11, 2015

  Nu har Högberga Vinfabrik släppt de första flaskorna av 890, 2012 på Systembolaget. Först ut är 890 Cabernet Sauvignon, svensk ek. Ny vingård i Maremma, ett riktigt bra druvår och ny oenolog; Luca Rettondini, anses ha bidragit till en årgång som är Vinfabrikens bästa hittills.

  890 svensk ek - Högberga Vinfabrik

  Vinet finns i ordinarie sortiment på Systembolagen på Lidingö, Garnisonen och Fältöversten men går också att beställa från beställningssortimentet till vilket Systembolag som helst i Sverige; artikelnr; 30209, 198 kr. Men helst tycker jag förstås att det ska avnjutas hos oss på Högberga Gård. Kanske lite AW hos oss på fredag? Baren i Kinarummet är öppen från kl 17. Varmt välkommen!

  Mer om vinet 890 Cab, svensk ek (2012) kan du läsa i pressmeddelandet här »

  /Tanja
 • Ett möte...

  Skrivet av Tanja Brandin | feb 23, 2015
  Läste i december om alla de nya namnkunniga experter som rekryterats till Diplomat Communications Advisory Board; Mona Sahlin, Mats Odell, Hans Dahlborg m fl. I början av februari släpptes nyheten om att även Eva Hamilton skulle ingå i expertgruppen. Kort därefter var det dags för ett möte. Och vi på Högberga Gård är förstås glada att detta möte blev hos oss.

  advisory
  Bild; Diplomat Communications. Expertgruppen framför brasan i vårt Kinarum.

  Mer om Diplomat Communications Advisory Board kan du läsa här »

  /Tanja
 • Recept - Chili på högrev

  Skrivet av Tanja Brandin | feb 13, 2015
  Ett härligt långkok värmer gott i vinterkylan. Här bjuder vårt kök på receptet till en smakfull gryta; Chili på högrev. Serveras med crème fraiche och surdegsbröd. Grytan går också utmärkt att frysa in.

  Chili på högrev
  3 gula lökar
  ½ rotselleri
  2 morötter
  10 klyftor vitlök
  1 cm pepparrot
  2 cm ingefära
  2 ancho chili blötlagda och urkärnade
  3 chipotle chili blötlagda och urkärnade
  Mixa allt
  Bryn i rapsolja, slå på
  500 g krossade tomater
  1 flaska rödvin
  ½ dl farinsocker
  2 dl bbq sås
  1 dl rödvinsvinäger
  1 msk spiskummin
  1 tsk malt korianderfrö
  3 lagerblad
  Vatten
  Koka och smaka av med salt och vinäger
  5 kg tärnad högrev
  Bryn, lägg i grytan och koka tills det faller isär (det tar ett par timmar)
  Nu är chiligrunden klar, bara att ha upp i lämpliga kärl och frys in. Ta fram och värm på, ha i härliga bönor och servera med crème fraiche och surdegsbröd. Värmer gott på vintern.

  Kockar
  Lycka till och smaklig spis!

  /Tanja
 • Rapport från Trendrapport 2015

  Skrivet av Tanja Brandin | feb 11, 2015
  För fjärde året i rad hade vi igår äran att vara med att arrangera Trendrapport med Göran Adlén, något vi förstås är både stolta och väldigt glada. Tidigare år har varit fantastiska på alla sätt och vis så självklart är det lite pirrigt. Man vill ju förstås överträffa alla förväntningar och så verkar Göran också tänka. Och det gjorde han. Med bravur.

  Göran Adlén

  I tio timmar skulle dragningen hålla på. Kanske tur att det fanns en säng i lokalen, tänkte nog många. Den skulle dock användas till annat...

  Konferenslokal
  Mötesrummet designat av Tomas Event & Design. Tema; Energi och inspiration... Både och blev det mycket av under dagen. Vilken publik! Helt fullsatt. Och vilken föreläsare. Det blev känslan av ett enda stort mingelparty med massor av ny kunskap om större övergripande trender, små trender, trender inom marknadsföring, ledarskap, personlig utveckling. Personal branding, sociala medier, hälsa, organisation och mycket mer. Wow! 10 timmar och full energi hela vägen i mål.

  Tomas Wickgren
  Tomas Event & Design...

  Kostdoktorn
  I pauserna fick deltagarna chans att diskutera hur de olika trenderna kan tänkas påverka oss i framtiden. Kostdoktorn var en av deltagarna i publiken...

  Festlokal
  Tomas Event & Design hade även designat Galleriet till kvällens middag; Tema - Latinamerika...

  Tommy Eriksson
  Och bakom kulisserna styrde Tommy upp med kvällens meny med smaker som var helt nya för de flesta gissar jag.

  Tommy Eriksson
  Det bjöds på;
  Ceviche på pilgrimsmussla med lime, grön chili och örter
  Bläckfisk med bakad purjolök och potatis
  Biff från Uruguay med massa majs samt örtsmör
  Choklad med pistagekräm, citron och maränger

  Grymt gott och annorlunda.

  Middag
  Snart fylldes matsalen med glada gäster...

  Fest
  ... och när Dogge Doggelito intog scenen kunde ingen sitta still. Det blev härlig spontandans mitt i middagen...

  Johan Hjort
  Boss salsade loss...

  Personal med Dogge Doggelito
  ... personalen fick hattfnatt, hihi. Här tillsammans med Dogge Doggelito.

  Vilken dag. Vilken kväll. Nya härliga bekantskaper. Massa nya tankar och idéer. Mycket skratt och viktiga samtal. Trendrapport 2015 med Göran Adlén; Vi är mer än nöjda!

  /Tanja
 • En välkryddad minimässa

  Skrivet av Tanja Brandin | feb 09, 2015
  Förra året tog han silver i Årets Möteskock. I år var han i semifinal i Årets Kock. Och nu är det alltså dags för fler utmaningar; Vår kökschef Tommy Eriksson är nominerad i Årets Möteskock 2015. Tävlingen äger rum på Münchenbryggeriet den 31 mars mellan kl 1300-1700. I samband med det bjuds det också in till en välkryddad ”minimässa” med fokus på kreativa konferenser med kulinarisk guldkant.

  Och du som bokar konferenser är bjuden!
  Carl Jan Granqvist kommer och är också den som refererar hela tävlingen. I juryn sitter Stefano Catenacci (ordförande), Christina Möller och Carina Brydling. Vi finns på plats i monter nr 2 (bland 29 andra utställare) där man har bra utsikt över tävlingen. Hoppas vi ses!

  Anmälan görs direkt till Action Fairs som är arrangör för eventet. Läs mer och anmäl dig här »

  Inlägg från Årets Möteskock 2014 kan du läsa här »

  /Tanja


 • Copper Skillet 2015

  Skrivet av Tanja Brandin | feb 02, 2015
  Nytt år. Nya tävlingar. Och i år en "ny" kock från vårt kök som i kväll gick ut i den internationella kocktävlingen Copper Skillet. Hans första tävling någonsin. Magnus Wallin är nyss fyllda 25 år och tävlade i juniorklassen. Vilken kille. Bara att våga ställa upp är en riktigt stor vinst i sig och något att beundra. Och det gör jag. Men så är han skicklig också.

  Magnus Wallin
  Magnus gick ut som nummer ett i startfältet. Tävlingen ägde rum på Stora Brännbo i Sigtuna.

  Det unika med tävlingen är att de tävlande kockarna har 30 minuter på sig att kreera en konferensmiddag utifrån exakt samma förutsättningar: en råvarukorg med hemliga huvudingredienser och utrustade med endast ett gasolkök. Årets tema var ”svenska, ekologiska råvaror”. Perfekt! Något vi förstås är vana att arbeta med.

  Magnus Wallin
  Magnus var glad efteråt även om det inte denna gång räckte till en förstaplacering.

  Här på Högberga är vi förstås superstolta över att ha en kollega med så mycket mod och passion. Magnus har jobbat hos oss i snart två år och vi ser fram emot att heja på honom i fler tävlingar framöver.

  Vi gratulerar också Jonathan Birgersson från Såstaholm Hotell & Konferens som tog hem segern i juniorklassen och får representera Sverige i den europeiska uttagningen i Danmark den 25 februari och önskar största lycka till. I seniorklassen vann Ruth Weldegiorgis från Stora Brännbo i Sigtuna.

  /Tanja
 • Må så gott

  Skrivet av Tanja Brandin | jan 29, 2015
  Energi. Träning. Hälsosam kost. Anmäla sig till lopp. Satsa på sig själv. Välmående. Vackra ord. Och så lite löfte på det. En stor portion vilja. Karaktär. Peppning. Resultat. En känsla av att vara oövervinnlig. Och så kommer ändå kanske lilla dippen och smyger sig på.  Orkar inte riktigt hålla emot alla frestelser längre. Latmasken försöker ta kommandot och snor åt sig taktpinnen. Besvikelse. Lite tröstätande på det. Eller inte!!

  Träning och inspiration
  Nej, det ska vi väl inte tillåta. Vi ska ta kommandot. Vi ska ju lyckas. Och ett sätt är att redan nu anmäla sig till en härlig tränings- och inspirationsdag som vi arrangerar lördagen den 18 april. DET tror vi kan hjälpa till att hålla motivationen uppe. Vi vet hur grym vår egen träningscoach Caroline är på att inspirera. Ta chansen att träffa henne då. Nybörjare eller inbiten träningsmänniska - Denna dag passar alla!

  Program 18 april kl 10.00-16.00:
  kl 10.00 | Samling och det serveras energishots och färsk frukt
  kl 10.15 | Löpning och styrka
  kl 12.00 | Lunch
  kl 13.00 | Föreläsning; Träning, kost, personlig styling
  kl 14.00 | Fikapaus; energibars, frukt, nötter, juice, kaffe/the
  kl 14.15 | Fortsättning föreläsning
  kl 15.00 | Yogapass

  Dagen arrangeras just i samarbete med Caroline Strömberg Olsson, Personlig tränare, löpcoach och kostrådgivare med egna företaget CTC Training, Anne-Lie Kallenberg, Yogalärare och driver Yoga och Meditionscenter på Lidingö samt Malin Edner, Imagekonsult.

  Pris: 695 kr

  Föreläsningen
  slår hål på träningsmyter och syftar till att inspirera till bättre hälsa och ger tips på hur man kan göra rätt val utan att krångla till det för mycket. Den ger också värdefulla tips kring personlig styling där du får hjälp att se på din garderob i nytt ljus samt hur du kan anpassa kläder och accessoarer utifrån din stil och din kroppstyp.

  Boka på info@hogberga.se eller 08-546 46 100
  Köp presentkort »

  Hoppas vi ses!

  /Tanja
 • Ny konst - vernissage

  Skrivet av Tanja Brandin | jan 15, 2015
  Tänk att vår byggherre Klas Fåhraeus lät bygga ett så fantastiskt konstgalleri här på Högberga Gård. Idag används rummet som vår största festlokal och rymmer 140 personer men det fungerar också fortfarande som ett konstgalleri där nya konstnärer löpande visar upp sina vackra verk. För en tid sedan var det kärleksfull fotokonst under rubriken "Love is all around". Nu är det dags för Kerstin Pettersson, som nästa konstnär, att pryda väggarna hos oss med utställningen "True Colours". "Jag målar för att förstå världen, för att få svar på vad som finns bakom allting. Jag vill fånga livet på bild."

  Konst Kerstin Pettersson
  Utställningen startar den 1 februari och i samband med det bjuder vi in till vernissage.

  Från kl 12.00 bjuds det på snittar och cider och du är välkommen att inviga konstutställningen tillsammans med oss. Kerstin finns på plats och berättar gärna om sina vackra konstverk.

  Vår brunch dukas upp som vanligt denna dag och alla brunchgäster är förstås hjärtligt välkomna att delta i vernissagen.

  Varmt välkommen att anmäla dig till info@hogberga.se.

  Utställningen kommer att hänga fram till 30 juni och är öppen måndag-fredag mellan kl 11-17.

  /Tanja
 • Recept - Glutenfritt Delikatessknäcke

  Skrivet av Tanja Brandin | jan 08, 2015
  Snabbt, gott och enkelt. Och nyttigt. Det kan ju inte bli bättre. Här bjuder vårt kök på receptet på vårt omtyckta, glutenfria delikatessknäcke.

  Delikatessknäcke

  Delikatessknäcke glutenfritt
  2 dl majsmjöl
  1 dl solrosfrön
  ½ dl linfrö
  1 tsk salt
  ½ dl rapsolja
  2 ½ dl kokande vatten.

  Blanda allt och kavla ut mellan bakplåtspapper. Baka på 150° 50-60 min tills torra.

  Och när man ändå står vid bakbordet kan man ju passa på att baka vår härliga surdegslimpa. Antingen köper du din färdiga surdeg i vår reception eller så sätter du den själv. Recept nedan.

  Surdegslimpa

  Surdegsbröd:
  1100 g Manitoba cream (mjöl)
  12,5 g jäst
  800 g vetesurdeg (köp hos oss eller sätt den enligt nedan)
  500 g vatten
  25 g salt

  Sätt ugnen på 260 grader.

  Blanda allt utom salt och kör i blandare på hög hastighet i minst 10 min. Tillsätt salt och kör 1 min på låg hastighet. Häll upp degen i en oljad skål och plasta. Låt jäsa på bänken 1 timme.

  Häll ut degen på en mjölad bänk och täck den med mjöl. Skär ut önskade form eller ha i brödform. Låt jäsa ytterligare 30 min.

  Grädda brödet på 260 grader beroende på storlek; frallor ca 5 min, baguetter ca 7 min, limpor ca 10 min. Sänk sedan ugnen till 210 grader och häll in ca 2 dl vatten i botten på ugnen och grädda klart; frallor ca 5 min, baguetter ca 8 min, limpor ca 20 min.

  Vetesurdeg:
  100 g russin i 500 g vatten, låt stå i rumstemperatur i 4-5 dagar.
  Sila av vätskan och spara den, tillsätt 250 g vetemjöl och låt stå i rumstemperatur.
  Dag 2; tillsätt 250 g vetemjöl och 500 g vatten låt fortfarande stå i rumstemperatur.
  Dag 3; baka brödet alternativ mata surdegen igen med lika som dag 2 och baka brödet dag 4.
  Resterande surdeg kan förvaras i kyl i ca 1 vecka. Kom dock ihåg att ta fram den i rumstemperatur dagen innan den skall användas. Mata den med lika mycket som du tar. Surdeg kan även sparas i frys.

  Kockar
  Lycka till!

  /Tanja
 • Hatteljé, Skavlan och julbord

  Skrivet av Tanja Brandin | dec 17, 2014
  I fredags hade vi besök av Kerstin från Hatteljén. Hon hade med sig massor av vackra hattar och hela personalstyrkan fick en grundlig lektion i "hattkunskap". Detta är förstås en följd av vårt koncept "Hattfnatt". Ett koncept som visat sig att våra gäster älskar. Varje kväll ser vi hattprydda gäster som går till middag och känner sig extra vackra. Och glada. och många bilder blir det...

  Hattar
  Kerstin hade med sig hattar i alla former och från alla möjliga årtionde. Vi fick lära oss hela den spännande historien bakom... Hattar kläder och arkitektur - allt hänger i hop.


  personal

  Kerstin valde coiffeurs och hattar till oss utifrån ansiktsform, kroppshydda, hårfärg mm. Ja, det är en hel vetenskap, både vad man passar i och hur hatten ska bäras.

  Ett bra spara-pengar-tips var, byt hatt till festerna så kan du bära samma klänning utan att någon märker. Fler tips delar vi gärna med oss av vid ditt nästa besök.

  Vi pratade också med Kerstin om att bjuda in till ett gemensamt hattvernissage/hattlunch i vår. Passar ju utmärkt i vårt vackra Galleri.

  Fredagen tog inte slut där. Under tiden riggades nämligen Kinarummet om till TV-studio.

  TV-team
  Delar av TV-produktionsteamet i väntan på...

  Best of Skavlan 2014
  ...Just det, Skavlan och Niklas som under kvällen spelade in "Best of Skavlan 2014". Programmet visas i SVT på nyårsnatten.

  Dukning julbord
  Samtidigt dukades matsalarna upp till kvällens julbord.

  Nu är det inte många sittningar kvar. Känns nästan lite sorgligt. Det har varit så härlig stämning och aldrig tidigare har vi haft så många julbordsgäster som i år. Vi avslutar alltså året precis som vi började det; Rekord! Lovely.

  /Tanja
 • Kockens korv

  Skrivet av Tanja Brandin | dec 15, 2014
  "Kockens korv ger julkänsla" skriver Lidingö Tidning i ett stort och vackert reportage. Och kocken - ja det är vår fantastiska kökschef Tommy Eriksson.

  Tommy Eriksson

  Hela reportaget, inklusive recept, kan du läsa här »

  /Tanja
 • Recept på julens smaker

  Skrivet av Tanja Brandin | dec 09, 2014
  Julbord på Högberga Gård

  Det börjar närma sig jul  och julstöket är redan i full gång på många håll. Så också i vårt kök där allt görs från grunden på finaste råvaror. Här har vi samlat några av våra bästa julrecept; Sill Kirre, sylta, fläskkorv, Snickersrutor och massor annat julgodis.

  Recept Sill kirre

  200 g matjesill
  4 ägg
  12 cocktailtomater
  1,5 dl majonnäs
  2,5 msk chilisås
  Gräslök till garnering

  Gör gärna din egen majonnäs, (3 äggulor, 1 msk dijonsenap, 1 liter rapsolja, champagnevinäger, salt, peppar) Vispa äggulor, senap, droppa i oljan under ständig vispning, smaka av med vinäger, salt och peppar.

  Låt matjesillen dra i mjölk i 2 timmar. Skär i lagom små bitar, koka äggen fasta men krämiga 8-9 minuter, skala och klyfta. Blanda majonnäs, chilisås med halverade tomater, ägg och matjesill. Smaka av och garnera med fint hackad gräslök.

  inlagd sill till julbordet

  Snickers

  1 burk jordnötssmör
  2 dl sirap
  1 dl strösocker
  10 dl cornflakes
  1 dl kokosflingor
  1 tsk vaniljsocker

  Smält jordnötssmör, sirap och socker. Blanda i resten av ingredienserna. Tryck ut i form. Smält choklad och täck kakan.

  Rocky Road Fudge

  200 g mörk choklad
  200 g mjölkchoklad
  25 g smör
  397 g kondenserad mjölk
  2 tsk vaniljsocker
  2,5 dl minimarshmallows
  2,5 dl jordnötter
  Smält chokladen, smör och kondenserad mjölk till en slät smet, tillsätt vaniljsockret. Låt svalna något, blanda i marshmallows och jordnötter. Häll upp i form ca 1 cm tjockt och låt svalna. Skär i lagom stora mumsbitar.

  Mörk chokladfudge

  3 dl grädde
  3 dl socker
  1 dl mörk sirap
  50 g smör
  2 msk glykos
  100 g mörk choklad
  Blanda grädde, socker och sirap, koka upp på svag värme till 120°. Rör ner glykos och smör. Låt koka 1 min. Ta av från värmen och rör ner chokladen.

  Marsmallows

  200 g socker
  40 g glykos
  0,6 dl vatten
  Koka till 130 grader
  60 g äggvita (vispas styvt när sockerlagen är ca 110 grader)
  8 blad gelatin
  Smält i sockerlagen och häll försiktigt i vätskan i äggvitorna under fortsatt vispning. Vispa tills svalkat. Ha ur marshmallows smeten på maizena och florsocker i en form. Strö även över maizena och florsocker på toppen. Låt stelna och skär upp.

  marshmallow recept

  Högbergas sylta på gårdsgris

  1 kg griskind rimmad
  1 kg fläsklägg rimmad
  2 schalottenlökar
  2 morötter
  200 g finhackad kruspersilja
  zest från 2 citroner
  lagerblad
  timjan
  svartpeppar
  agar agar
  gelantin
  vitlök

  Rimma grisköttet med 20 g salt per kilo, timjanskvist och vitlök i 1 dygn. Lägg allt i en stor gryta, täck med vatten, koka upp. Byt vatten och låt sjuda ca 6 tim, skumma väl. Lyft upp köttet på hålbläck och låt svalka lite, reducera buljongen till 1/4,sila. Plocka köttet från benen och skär det i fina bitar, Koka upp buljongen med agar agar, ha i det blötlagda gelantinet. Blanda det skurna köttet med citronzest, kruspersilja och buljongen. Placera köttet i plastade formar och låt svalka. Skär dig en rejäl skiva och njut.

  Fläskkorv med julens smaker - grönkål, senap och anklever

  Fläskkorv
  1 kg grovmald fläskkarré
  50 g confiterad lök
  24 g salt
  3 g kryddpeppar
  3 g senapspulver
  25 g mjölkpulver
  12 g riven vitlök
  5 g vinäger
  5 dl isvatten
  Svinfjälster
  Ånga 58° i en timme

  Blanda färsen med salt, blanda i resterande ingredienser och kör några varv i blandaren. Mata i isvatten under omrörning. Gör ett stekprov och smaka, fyll fjälstret och picka skinnet med en nål. Låt korven vila i kyl över natten. Sjud korven (ej över 80 grader) till 60 grader i innertemperatur. Korven som blir över fryses in för att avnjutas vid senare tillfälle. Vid servering, stek korven i smör.

  (Om man inte hinner göra korv kan man använda sig av en fin bit svensk fläskkarré, rimma denna i 7 % saltlake (1 l vatten, 70 g salt) över natten. Gör en kryddmix på senapsfrön, kryddpeppar, lagerblad. Gnid in köttet och stek hårt runt om. Baka i 85 gradig ugn till ca 70 grader innertemperatur. Skiva upp och servera med samma tillbehör som till korven.)

   Brynt smörbakad champinjon
  1 dl brynt smör
  12 putsade champinjoner
  1 timjankvist
  Koka upp smöret och lägg i champinjonerna och timjanen, lägg på ett lock och dra av värmen, låt stå och dra i en timme.

  Råhyvlad champinjon
  2 putsade champinjoner
  Skär eller hyvla champinjonerna tunt på mandolin.

  Picklade senapsfrön
  1 dl gula och bruna senapsfrön
  0,5 dl ättika
  0,5 dl socker
  0,5 dl vatten
  Koka senapsfröna i rikligt med vatten i 10 min, sila bort vattnet och lägg i den varma ättikslagen, låt dra under lock i 1 timme.

  Citronsyrad rödlök
  1 tunt skivad rödlök
  0,5 dl citronsaft
  0,5 dl socker
  Koka upp citronsaft och socker, häll den varma vätskan över löken och låt dra under lock 1 timme.

  Ångad grönkål
  200 g grönkål
  Zest och saft från en citron
  1 msk olivolja
  Flingsalt
  Plocka och ånga grönkålen i 7 min, slunga grönkålen med citron och olivolja och salta.

  Sky
  2 kg sågade kalvben
  1 st schalottenlökar
  ½ st palsternacka
  ½ st morötter
  2 tsk tomatpuré
  1 st kvistar färsk timjan
  1 st lagerblad
  4 st svartpepparkorn
  3 liter vatten

  Skala och skär upp rotfrukterna och löken grovt, blanda med tomatpurén. Rosta kalvbenen och rotfrukter på 200 grader i 30 minuter. Ta bort överflödigt fett, lägg i en stor gryta. Häll på vattnet och ha i kryddorna. Sjud och skumma i ca 12 timmar. Sila fonden genom chinoise och reducera till ½. Smaka upp med salt, peppar och vinäger. Skyn som blir över fryses in i ispåsar. Perfekt att ta fram och koka underbara såser på.

  Riven anklever
  50 g fryst anklevermousse
  Riv den frysta anklevern över rätten på rivjärn.

  Kockar
  Lycka till och God Jul önskar kockarna på Högberga Gård!

  /Tanja

 • Högberga Ale

  Skrivet av Tanja Brandin | dec 08, 2014
  Högberga Ale
  Mmmums. Visst har vi tagit fram en alldeles egen Ale: Högberga VinterAle. En härligt brödig, knäckig Ale med medium beska som tillverkats i samarbete med Skebo Bruksbryggeri i Roslagen. Ett riktigt hantverk. En Ale för vinterbruk bryggd på kornmalt, humle, vetemalt, roslagshonung och gott vatten.

  Alen finns i vårt sortiment under hela vintern och har blivit en storsäljare på årets julbord. Andra nykomlingar i ölsortimentet är; Kärlek Höst/Vinter, från Mikkeller, Mysingen, Midvinterbrygd och Sotholmen Extra Stout, från Nynäshamns Ångbryggeri samt Frost Bite IPA, från To Öl.

  Välkommen att prova. Vi dukar upp vårt julbord varje dag fram till och med 21 december och det finns fortfarande några platser kvar.

  /Tanja