Julmarknad 2-3 december

Skrivet av Tanja Askrabic | nov 03, 2017

Den 2-3 december bjuder vi åter in till en ovanligt skön julmarknad med bland annat försäljning av konst, smycken, fina hantverk, härproducerade delikatesser och mycket mer.

Entré till julmarknad på Högberga Gård Lidingö

Vi kan utlova julstämning i varje litet hörn. ​Det kommer att serveras glögg, kaffe och delikatesser från vårt eget bageri och det dukas upp med provsmakning av såväl vårt eget rödvin från Högberga Vinfabrik som årets Julöl från vårt eget mikrobryggeriet. Utanför brinner eldarna...

Julmarknaden äger rum inomhus;
Lördagen den 2 december kl 15-19
Söndagen den 3 december kl 11-15

På lördagen kl 16-17 bjuds också en visning av Högberga Gård med historik berättad av Leif Aringer.

Vi har handplockat ett stort antal utställare av riktigt fint hantverk inom design, keramik, konst, silversmide, smycken, skönhetsprodukter och härproducerade matvaror och vi
gissar att det är här du kommer finna årets julklapp.

  • Jonas Torstensson och Josefin Davidsson, Glas och silver
  • Jacqline Ingestedt, Keramik
  • Olga och Camille: Grafik och smyckedesign
  • Bernadette Schillings: måleri
  • Marie von Kraemer: Måleri
  • Jakob Warg: Konstverk 
  • Lisa Hagström
  • Emmeli Rolleberg: Konstverk
  • Emma Stridh; Konstverk
  • Victor Alge: Konstverk 
  • Zete Lundin, Smycken och emaljkonst
  • Paula Rindborg, ​Lampor, kuddar med textiltryck
  • Åsa Sandström, Silversmycken
  • Michaela Rothstein, SmyckeDesign för BRIS
  • ZikZak : Specialdesign danska LED lampor 3D

Dessutom; mer keramik, julpynt och dekorationer, lotteri, Vid sidan om marknaden dukar vi upp julbord på lördagskvällen och jullunch på söndagen och Högberga Havsspa håller öppet för den som vill
avsluta med ett bad i den varma källan. 

Från och med 1 december kan också alla som vill hjälpa att hjälpa lämna sin julklapp till behövande barn under våra julgranar i herrgården. I samarbete med Lidingö Stad är vi uppsamlingsplats för just . Läs mer här »

Varmt välkomna!

Ny konstutställning - Colors of Passion

Skrivet av Tanja Askrabic | nov 03, 2017

”Colors of Passion” är namnet på vår kommande konstutställning i Galleriet med start den 7 november. Marlene Jegeborn heter denna passionerade konstnär som håller sin första utställning någonsin. Inte missa! Utställningen ​är öppen för alla som vill komma förbi och inspireras.

Mer om konstnären kan du läsa nedan där vi bett Marlene att presentera sig själv lite närmare;

"I somras mötte jag Passionen! Den kom till mig högst oväntat, som Passionen säkert för det mesta gör….

Familjen hyrde en sommarstuga på Öland, d.v.s. jag och Maken. Vi besökte ett galleri och jag kom ihåg att jag tänkte ”så där skulle kanske jag också kunna måla”. Morgonen efter vaknade jag upp och kände en drivkraft inom mig som var så stark att jag närmast kan likna den vid en Urkraft och den spelade enbart på känslorna, förnuftet var som bortblåst. Det var ett verkligt begär: ”Jag måste måla” eller rättare sagt
”Jag måste måla NU!!”.

Jag ritade och målade gärna som barn och i teckning fick jag betyg 5 i skolan (högsta betyg på den tiden). Jag fortsatte rita och måla till 15-16 års ålder. Därefter sporadiska försök en gång per decennium. Jag har ingen utbildning i målning. Därför kom begäret efter att måla totalt oväntat
och i ett totalt oväntat sammanhang, jag var ju inte ens hemma på ”min” ö, Lidingö.

Vi hyrde stugan nästan längst ner på Öland i närheten av Mörbylånga. Det fanns ingen tid att förlora, jag googlade snabbt fram en lämplig hobby-färg affär och jodå, den fanns - 8 mil norrut. Väl framme i färgaffären så kände jag ett sug som var rent fysiskt: ”Stor duk” och ”Stora penslar”. 8 mil tillbaka. Sprang ut i trädgården, ställde upp en stol (som staffli) som jag plastade in och satte kruka som stöd för duken på stolen, för det vet ju alla som varit där - det blåser alltid på Öland och stora dukar är stora vindfång. Jag befann mig bortom tid och rum som det heter i böckerna och det var verkligen total lycka. Jag var knappt kontaktbar när jag målade med min stora pensel på den stora duken. Där i trädgården målade jag de blå fälten som senare blev ögon i verket ”Third Eye” som alltså var min första stora tavla. I detta skede hade jag ingen tanke på att
denna stora tavla också måste med hem i en på nedresan redan fullpackad bil. Det måste gå. Och det gick.

Jag tänkte att jag nog skulle komma över passionen i målningen när jag kom hem, men icke då. Det var fortfarande samma sug efter att fortsatta måla stora tavlor med stora penslar och det blev 10 tavlor till, nåja 9 nya och en nygammal som plötsligt kom till sin
rätt med några nya penseldrag (Forest Meadow).

Konstverk Marilyn

Förutom att måla stora tavlor (mestadels) och med stora penslar (mestadels) så är jag också besatt av färg. Gärna med tillägg i koppar och guld för att få ljuset att reflektera med värme. Gemensamt för mina tavlor är förutom starka färger att motiven oftast blivit färgstarka kvinnor. Med tavlan Third Eye tar jag ställning för allas lika värde och vår förmåga att känna det vi inte ser, via det tredje ögat. Med Eyes Wide Shut vill jag uttrycka hur vi ofta gömmer oss bakom masker, "du ser på mig men jag visar inte vem jag är". Med Yoga Girl vill jag ge bilden av en stark kvinna som mediterar ”du ser på mig men det berör mig inte”. Mitt andra favoritmotiv är färgstarka blommor, bara för att jag älskar färg
och vad kan jag ge mig hän åt det mer än med just blommor?

Jag drivs av att se hur mina tavlor gör intryck och gör människor glada. Jag hoppas att jag gör dig glad också.

I mitt vanliga liv arbetar jag som försäljningschef för apparatteknik och mätinstrument. Det är långt ifrån att uttrycka sig i färger men
det har fortfarande den gemensamma nämnaren i att möta människor.

Passionen för färger och människor lever vidare!

Marlene"

Läs Högtryck No 14 online

Skrivet av Tanja Askrabic | okt 23, 2017

Högtryck - vårt eget kundmagasin som vi ger ut två gånger per år - landade i förra veckan i brevlådan hos närmare 3000 prenumeranter. Högtryck No 14 finns nu att läsa online »
Vill du fortsättningsvis ha Högtryck i din brevlåda så är det bara att
maila mig på ta@hogberga.se så ordnar jag det så gärna.


Högtryck

I detta nummer följer vi med vår egna gastronomiska ledare, Tommy Eriksson in bakom kulisserna; hos landslaget (där Tommy är lagkapten), upp på tävlingsarenan, in i köket med hans team
hos oss på Högberga Gård och in vardagen hemma hos Tommy.

Vi möter också Christopher O’Regan som tillsammans med Erika Åberg leder SVT-programmet "Det sitter i Väggarna". Spännande hushistorier väntar. Skodesignern och livsstilsbloggaren Cecilia Blankens inspirerar oss till hållbar livsnjutning och hela vårt köksteam bjuder på filosofin om en grönare jul.
Detta och mycket, mycket mer, i detta nummer av Högtryck.

Tidigare nummer av Högtryck kan du läsa ​nedan genom att klicka på bilderna.

Kjell Bergqvist

Underbara Kjell Bergqvist var en av huvudrollsinnehavarna i förra numret av Högtryck.

Högtryck No 12
Fantastiska Michael Nyqvist var med oss i Högtryck för bara ett år sedan. ​Idag - saknad av oss alla.

Härliga historia

Skrivet av Tanja Askrabic | okt 17, 2017

Och här står Janne Schaffer med ringen i sin hand. Svaret är JA. Och frågan lyder...

Janne Schaffer

Har denna ring gått i arv i släkten Fåhraeus sedan år 1839?

Visst är det så. Och att Janne idag är ägare till detta unika smycke beror på att hans mammas farfars bror var just vår byggherre Klas Fåhraeus. Det är verkligen en ära att vara en del av den häftiga
historia som omger Högberga Gård <3

Fyra nyanser av njutsikt

Skrivet av Tanja Askrabic | okt 16, 2017
Njutsikt på Högberga Gård över Stockholms inlopp
Att stanna upp en stund och bara njuta av utsikten. Njutsikt kort och gott.

Njutsikten

Njutsikter från SPAlkongen

Njutsikt höstvy över Stockholms inlopp

Högtryck No 14

Skrivet av Tanja Askrabic | sep 29, 2017

Nu går åter tryckpressarna varma på vår lilla redaktion. Det är nästa nummer av vårt kundmagasin Högtryck som är på gång. Det fjortonde i ordningen. Känns lika fantastiskt varje gång att möta alla spännande personligheter, inspirerande kollegor och nytänkande själar som delar med sig och bjuder på sig själva.

Högtryck

I detta nummer följer vi med vår egna gastronomiska ledare, Tommy Eriksson in bakom kulisserna; hos landslaget (där Tommy är lagkapten), upp på tävlingsarenan, in i köket med hans team
hos oss på Högberga Gård och in vardagen hemma hos Tommy.

Vi möter också Christopher O’Regan som tillsammans med Erika Åberg leder SVT-programmet "Det sitter i Väggarna". Spännande hushistorier väntar. Skodesignern och livsstilsbloggaren Cecilia Blankens inspirerar oss till hållbar livsnjutning och hela vårt köksteam bjuder på filosofin om en grönare jul.
Detta och mycket, mycket mer, i nästa nummer av Högtryck.

Högtryck hamnar i brevlådorna hos drygt 3000 kunder i mitten av oktober. Vill du också ha ett exemplar?
Mejla mig på ta@hogberga.se så ordnar jag det. Så gärna!

Tidigare nummer av Högtryck kan du läsa online genom att klicka på bilderna nedan.

Kjell Bergqvist

Underbara Kjell Bergqvist var en av huvudrollsinnehavarna i förra numret av Högtryck.

Högtryck No 12
Fantastiska Michael Nyqvist var med oss i Högtryck för bara ett år sedan. ​Idag - saknad av oss alla. Hjärta. Hjärta.

Inbjudan Vernissage!

Skrivet av Tanja Askrabic | sep 20, 2017

Den 1 oktober bjuder vi, tillsammans med konstnärerna; Sigríður Huld Ingvarsdóttir, Tina Lilja, James Cowper och Theodora Daniela Capăt in till vernissage i Galleriet mellan kl 12-16.
Det bjuds på bubbel och tilltugg.

Utställningen undersöker hur arbetet med olika sorters ljus, atmosfärer och objekt kan påverka uttrycket och stämningen i verket. Även om konstnärerna arbetar med vitt skilda objekt och vill berätta olika historier så
har de en gemensam strävan att skapa atmosfär och djup i sina verk.

konst

Konstnärerna kommer från fyra olika länder och möttes på konstskolan SARA, The Swedish Academy of Realistic Art där de studerade klassisk teckning och målning. De har alla en enorm passion
för oljemålning och realistisk konst.

Anmälan till vernissage; info@hogberga.se.
Varmt välkommen!

För er som önskar går det alldeles utmärkt att kombinera med vår söndagsbrunch.
Eller kanske till och med Bad & Brunch.

Utställningen pågår under hela oktober och samtliga (61 st) tavlor är till försäljning.

Svenskt vin på export - från Högberga Vinfabrik

Skrivet av Tanja Askrabic | sep 12, 2017

Vi var först ut med att starta toscansk vinfabrik i Sverige. Året var väl 2010 och himmel vilken resa det har varit efter det. Senast förra veckan var vi nere och plockade 10 ton nya druvor
tillsammans med vinmakarna i Högberga Vinfabrik.

Skördar druvor i Toscana i vingård
Backträning. Måndagen den 4 september och den stora druvplockardagen i Toscana hade kommit. Här var första backarna avklarade. Sen var det bara 600 kvar. Årets skörd blev otroligt fin trots torkan som rått under hela sommaren. Druvorna som plockades var; Merlot, Sangiovese, Cabernet Sauvignon och Petit Verdot.

Det har blivit några årgångar genom åren och olika blend och olika lagring. Av 10 ton druvor blir det ca 7 500 flaskor per år. Vinet serveras våra gäster här på Högberga men man kan också köpa det på Systembolaget. Och nu... Nu går vinet även på export. Tillbaka till Toscana och italienarna som från början skrattade åt det galna projektet; att plocka druvor i Toscana, transportera dem till Lidingö och tillverka högklassiskt rödvin på svensk mark. Och jag antar att vi är först ut även med detta.

Krögare i Toscana med det svenska rödvinet
Elio Civitá, Osteria Fiaschatteria Rurale & Marco Fantini, Rest. Il Fanta; två krögare i Toscana som idag serverar det svensk-toscanska vinet från Lidingö; Högberga Blend, Högberga San och Högberga Merlot.

Vinmakare i Toscana
Vinmakare Hallgren, Hjort, Zälle gör som vanligt så GOTT de kan. Mums säger vi som smakat!

Mer om svenskt vin på export finns att läsa i detta pressmeddelande »

Vinst till Svenska Kocklandslaget!

Skrivet av Tanja Askrabic | aug 22, 2017
JAAA! Stort grattis till Svenska Kocklandslaget och vår egen stolthet lagkapten Tommy Eriksson!
De tog hem segern i landskampen mot Danmark. Bra jobbat!

Svenska Kocklandslaget
Bild lånad från Svenska Kocklandslaget.

Säg hej till vår nya köksmästare!

Skrivet av Tanja Askrabic | aug 21, 2017
​Vi är såå glada att förstärka vårt team med vår nya kollega, Marcus Jansson. Varmt välkommen!

Marcus Jansson köksmästare på Högberga Gård
Marcus Jansson är en ung, driven och erfaren kock som senast jobbat som köksmästare på
Sveriges ambassad i holländska Haag.

Läs mer om Marcus på "Livets Goda" »

Tommy tävlar med Svenska Kocklandslaget

Skrivet av Tanja Askrabic | aug 21, 2017

Första tävlingen ihop. Idag går "nya" Svenska Kocklandslaget ut i sin första gemensamma tävling; landskamp mot det danska landslaget i Köpenhamn. Vår Tommy Eriksson, som också är lagkapten i laget, är med och kör. Här på Lidingö hejar vi förstås på för fullt. Sent i kväll väntas resultaten.

Svenska Kocklandslaget 2017
Bild; Svenska Kocklandslaget - Per-Erik Berglund/Znapshot AB

Heja Svenska Kocklandslaget!! Heja vår Tommy!

Vinfabriken i TV

Skrivet av Tanja Askrabic | aug 18, 2017

Antalet svenska produkter på Systembolaget ökar kraftigt. Efterfrågan på det småslakiga och exklusiva likaså.
TV4-nyheterna besöker Högberga Vinfabrik och intervjuar vinmakare Johan Zälle.
Se inslaget här »

Johan Zälle Högberga Vinfabrik intervjuas i TV4

Två nya platser i Stockholm Culinary Team

Skrivet av Tanja Askrabic | jul 06, 2017

Magnus Wallin och Johanna Rampitsch en del i reginallandslaget Stockholm Culinary Team
Du tittar på Magnus Wallin och Johanna Rampitsch. Två unga talanger i vårt köksteam som precis tagit varsin prestigefull plats i Regionllaget Stockholm Culinary Team. Mot OS!! Men först VM. Och massa träning förstås. Stort varmt grattis från mäkta stolta kollegor! Och stort lycka till!

Det här innebär alltså att vi har fyra från vårt kök som nu laddar, först för VM 2018 och sedan OS 2020. Klara i Svenska Kocklandslaget sedan tidigare är; Tommy Eriksson samt i Juniorkocklandslaget Victor Magdeburg. Vilka kollegor alltså!!!

Mer om Johannas & Magnus satsning finns att läsa på Livets Goda »

TripAdvisor® Certificate of Excellence 2017

Skrivet av Tanja Askrabic | jul 04, 2017

​Oj vad vi är stolta och glada över att ta emot utmärkelsen TripAdvisor® Certificate of Excellence 2017. Två gånger faktiskt. Både vårt hotell i sin helhet och vår restaurang som en egen enhet. Stort tack till alla fina gäster för att ni engagerar er och delar med er av era upplevelser hos oss! Tack för att ni är med och utvecklar oss i rätt riktning!

Trip Advisor Excellence

Utmärkelsen Certificate of Excellence tar hänsyn till antalet omdömen, kvaliteten på dem och hur aktuella de är. Omdömena har skickats in av resenärer på TripAdvisor under en period på tolv månader. För att kvalificera sig för utmärkelsen måste företagen bibehålla ett genomsnittligt TripAdvisor-betyg på minst fyra av fem, ha en särskild mängd omdömen och ha funnits med på TripAdvisor i minst 12 månader.

Mer god läsning om detta i "Livets Goda".

Grattis till guldet!

Skrivet av Tanja Askrabic | jun 20, 2017

Alltså vårt kök. De bara fortsätter att göra oss så himla stolta precis varje dag. Och kväll. Och vissa kvällar lite extra. Som i går. Då gick vår yngsta kock, 22-åriga Victor Magdeburg ut i tävlingen Copper Skillet 2017. Skulle han, som var med och tog hem OS-guldet med Stockholm Culinary team i höstas, han som precis tagit en prestigefylld plats i Svenska Juniorkocklandslaget, han som sprider så mycket glädje här på Högberga varje dag, skulle han bli den som får representera Sverige i Europa?

Victor Magdeburg vinnare i Copper Skillet 2017
JAAAAA! Vår Victor tog hem guldet i juniorklassen och går därmed vidare till semifinalen som äger rum i London den 23 september. Såklart vi är superglada!!!

Största grattis Victor från oss mäkta stolta kollegor!!

Mer god läsning om Victor i tävlingen på Livets Goda »

VD-blogg

Skrivet av Johan Hjort | jun 01, 2017
Hej igen Högbergavänner!

Här på Högberga är det full fart som vanligt och nu är vi mitt uppe i bröllopssäsongen
med allt vad det innebär och huset sjuder av stor romantik varje helg.

Bröllop vid havet
 
Vi har ett fantastiskt första halvår, både omsättningsmässigt och gästnöjdhetsmässigt och som om inte det räcker så har vi stora framgångar med vårt kök. Vi har nu en juniorlandslagskock - Victor Magdeburg och så har vi Tommy som inte bara är med i Svenska Kocklandslaget utan har den stora äran att vara lagkapten. Jag funderar rätt ofta på det där med att tävla i matlagning och service som vi gör i vår bransch och jag känner mig tudelad till om man egentligen kan värdera dessa prestationer. Det är i alla fall inte helt enkelt. Men en sak är säker, när man går in i köket och känner engagemanget och det genuina intresse som de här underbara kollegorna känner inför uppgiften är det HELT omöjligt att inte ryckas med och känna deras glädje. Det imponerar på mig och själva energin runt det här gör oss på Högberga mer motiverade och det fina med det är att både vi kollegor och
våra gäster får ta del av det genom högre kompetens och en ständig strävan framåt.
Jag är verkligen superstolt över att vara en liten del av detta.
 
Vi har ju också höga ambitioner med vårt miljöarbete och jobbar systemerat med det genom bla vår Svanenmärkning och genom att vara Klimatpositiva. Det senaste är att vi har laddstationer för Teslabilar på parkeringen och alla som följer den allmänna utvecklingen på bilsidan vet att den utvecklingen går
väldigt snabbt och vi kommer följa med och ta vårt ansvar i detta.
 
Mitt jobb är ju otroligt stimulerande bara genom att vara i vår miljö och möta alla våra olika och krävande gäster men en del av mitt jobb är ren lust och i Högberga Vinfabrik får den sidan leva ut helt och hållet. Förutom att vi handskördar 10 ton druvor i Toscana och vinifierar här på Högberga varje år så har vi lite vinranksexperiment här på hemmaplan också. Alldeles nyligen täckte vi av våra vinrankor som vi planterade förra året och alla utom en har överlevt vintern så nu vågar vi plantera ännu fler på bergsterasserna ut mot havet.
Om fem år hoppas vi göra vårt första vin från dessa så det är ett långsiktigt åtagande.

Druvodling Lidingö
 
Idag har vi också premiär på Systembolaget för vår Högberga Merlot från druvorna som vi plockade i september 2014. Finns i ordinarie sortiment på Systembolaget på Lidingö och på beställningssortimentet i hela landet.
Och självklart finns vinet även att dricka här hos oss på Högberga Gård.
 
Jag passar också på att önska er en härlig sommar och som vanligt är ni mer än välkomna
att höra av er till mig om idéer och önskemål.
 
// Johan

Nytt vin från Högberga Vinfabrik

Skrivet av Tanja Askrabic | maj 31, 2017

Imorgon, den 1 juni, släpper vi Högberga Melot 2014. Äntligen! Druvorna handskördades av oss i september 2014 och buteljerades i maj 2016. Vinet har en fräsch syra och är medelfylligt.  Det är framställt i Sverige av druvor skördade i Toscana och är ekfatslagrat 12 månader på äldre amerikanska, franska och svenska 1⁄2 barriquer.

Vin Merlot 2014 från Högberga Vinfabrik

Vinet har en fruktig smak med inslag av fat, björnbär, plommon, örter och vanilj. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött. Högberga Merlot finns på Systembolaget; artikelnummer; 39936. Pris: 199 kr.

Vinmakare i Toscana
Våra vinmakare Per, Johan och Johan gör som vanligt så GOTT de kan. Riktigt gott säger vi som smakat.

Smaka på Stockholm

Skrivet av Tanja Askrabic | maj 30, 2017
1-6 juni är det dags. En av världens största matfestivaler äger då rum i Kungsträdgården; Smaka på Stockholm. Förra året var vår Gastronomiska ledare Tommy med och vann kockduellen på Stora scenen när några av landets absolut främsta kockar möttes. Och i år antar han utmaningen igen. Antar utmaningen gör också vår
yngsta kock, 22-åriga Victor Magdeburg.

Victor Magdeburg

Kockduell – Santa Maria vs Juniorkocklandslaget »
Lördagen den 3 juni kl 13.00 blir det kockduell mellan Malin Eriksson, Taste Development Specialist på Santa Maria, och vår Victor Magdeburg.

Kockduell Karoline Nordefors vs Tommy Eriksson i Smaka på Stockholm
Sveriges bästa Seniorkock Karoline Nordefors duellerar i matlagning mot lagkapten i Svenska Kocklandslaget Tommy Eriksson.
Det blir en tuff kamp där mat ska serveras på 20 minuter. Stora scenen i Kungsträdgården 5/6 kl 17:00.

Vi finns på plats både lördag och måndag. Kom gärna förbi och heja!

Tommy i kockduellen Smaka på Stockholm
Förra året såg det ut så här när Tommy tog hem segern i duellen mot Thomas Sjögren, Årets Kock 2015. Klart vi är stolta.

Informationsträff om Vinmakarutbildning

Skrivet av Tanja Askrabic | maj 28, 2017
Högberga Vinfabrik och Scandinavian Wine Academy, Vinkällan, har startat Sveriges första vinmakarutbildning. För dig som vill veta mer välkomnas nu till en första informationsträff; söndagen den 11 juni kl 15-17; hos oss på Högberga Vinfabrik.

Anmäl dig till; anette@vinkallan.se
Mötet är kostnadsfritt men anmälan är obligatorisk.

En hälsning från Kroatien

Skrivet av Tanja Askrabic | maj 25, 2017
Efter en härlig rekordvår var vi visst värda en riktigt skön resa till värmen. Hjärtliga hälsningar från vackra Kroatien och vi tackar vår fantastiska extrapersonal som håller ställningen hemma.

Kroatien Split

Här njuter vi av hav och berg, av vackra båtturer, bad, spännande restauranger, besök på vingård och boende på fina Hotel Split.