Vi om Värdskap

Skrivet av Tanja Brandin | sep 15, 2010
För ett par veckor sedan skrev jag om min lilla frustration att pressa en text om värdskap till 1500 tecken. Astrid på Konferensvärlden tipsade mig om journalistikens "kill your darlings" and so I did. Idag kom tidningen Konferensvärlden och följande 1585 tecken gick att läsa...

1. Hur skapar man en välkomnande kultur på en arbetsplats?
Kultur är ett starkt ord. Något som sitter i väggarna. Något osynligt som alltid finns där. Svårt att förändra. Och det är en ledningsfråga. Vision och strategier bakomliggande. Värderingar och förhållningssätt avgör skillnaden. Något som man aktivt måste arbeta med och utvärdera. Alltid. Det handlar om trovärdighet, respekt, kamratskap, gemenskap, rättvisa, stolthet, humor och förtroende. När allt detta stämmer uppstår en välkomnande kultur. Att ha detta som en stående punkt på mötesagendan är ett sätt att lyckas.

2. Berätta om ett riktigt bra ”värdskap” du minns!
I Medveja, Kroatien bor ett äldre par som har ett litet pensionat där vi har varit många gånger. För när man möts av riktigt bra värdskap så vill man tillbaka. Igen. Och igen… Vad är det då detta värdpar gör som är så speciellt? Egentligen är de bara sig själva. Naturliga. Öppnar upp sitt hem för främmande själar, omfamnar oss med värme och får oss att känna att just vårt besök är det viktigaste som hänt dem. Vi är väntade och efterlängtade. De fixar våra frukostbrickor varje morgon OCH kommer ihåg från år till år hur barnen vill ha sina ägg kokta och hur vi vuxna önskar vårt kaffe. Det är enkelt men det är wow! Och vi gråter alla när vi vinkar adjö. Ante och Vera kan konsten att få människor att känna sig välkomna.

3. Vad är det värsta en konferensanläggning kan göra utifrån ett värdskapsperspektiv?
Att glömma individen. Att inte lyssna. Att inte vara lyhörd. Att fastna i rutiner och mallar som fjärmar oss från glädjen i närvaron. Service ska vara passionerat och personligt och det blir det först i en organisation där man låter kreativiteten flöda, där var och en kan anpassa sig efter situationer som uppkommer och fatta egna beslut.

Visst lät det snusförnuftigt. Lite väl kanske, hehe. Ja se hon har många sidor...

/Tanja

Kommentar

  1.