Och korna ska mjölkas...

Skrivet av Tanja Brandin | feb 02, 2011
0500. Klockan ringer. Eller är det kanske tuppen som gal. Något gör i alla fall att jag denna vackra morgon måste hasa mig upp i galet tidig otta. Långt före alla andra i huset. Vingla fram till kaffekokaren, putsa upp gummistövlarna och knyta på hucklet. Kossorna ska mjölkas. I ladugården ska det mockas. Hönsen ska få sitt. Och fåren ska trimmas. Brrr - det är så man får gåshud.

Nåväl; Johan, Tommy, Ostmästaren och jag gav oss så i väg ut mot Lovö prästgård. En ekologisk bondgård på Ekerö som drivs av Elin Rydström.


Lovö prästgård
Väl framme - Johan visar mod och klappar de nyfikna kalvarna...

Lovö gård
Tommy är - liksom jag - glad att få uppleva livet på landet... Jag gör mig redo för mjölkningen... och börjar nynna på låten; Varför har en del så bra? och en del ska vara pigor med ett evigt slit var dag. Varför är just jag en piga? Det kan man fundera på Varför ...

Tanja Jezewski
Men what!? Det är något i vägen. jag kommer inte åt spenorna så som sig bör...

mjölka kor
Okej - jag tror jag förstår... ibland kan det behövas lite hjälpmedel... Men är ju inte helt grön...


Kossan verkade i alla fall gilla mitt sällskap. Så jag stannade och snackade en stund (tjejprat) tills grabbarna ropade att 80 liter ekologisk, färsk mjölk nu stod i bilen... Mot Högberga!!

osttillverkning
Upp med mjölken på lastkajen...

osttillverkning
Och ner i "grytan" för pastörisering....

Sven Mill
Just precis. Vi ska försöka oss på att göra egen ost på Högberga Gård. Därför hade vi med oss en Ostmästare. Vilken personlighet. Och vilken ära!! Om Ostmästaren finns det hur mycket som helst att säga och för er som inte känner honom kan jag berätta ett litet axplock.

Han står bakom en berömd ost (som vi tyvärr inte kan namnge här), vilken bland annat levererades till kungliga slottet. Osten tillverkas dock inte längre. Han har anlitats för att laga mat till både Oprah Winfrey och Barack Obama.
Idag arbetar Ostmästaren på Fair old farm, utanför Chicago. Där håller han på med produktutveckling av tex; smör, ost, kött, fisk, sylt, marmelad. Eller som Ostmästaren själv uttryckte det; - allt utom dryck. Fast jag är bra på det med.

Och nu är han alltså här hos oss för att hjälpa oss att göra världens bästa ost som kanske kommer att heta Högberga Blå.

osttilvverkning
Sedan då? Jo ostmassan började ta form ganska snart...

osttillverkning Sven Mill
Och vasslen avlägsnas...

osttilvverkning högberga gård
Tommy masserar ostmassan. Ostmästaren coachar...

Högberga Blå
Ostmassan trycks ner i runda formar för att sedan få vila över natten...

Ja, det var historien i stora drag. Lite mer detaljer kring osttillverkningen på Högberga kan man läsa på Fredriks blogg; Who Cut The Cheeze. Fredrik är en passionerad ostälskare som var med oss under dagen och det är också han som tagit en del av bilderna.

Egen ost på g liksom eget vin. Vad mer kan man begära? Detta är så spännande... Och ska man lyckas får man vara beredd att ligga i. För korna ska mjölkas...

/Tanja

Kommentar

 1. RadEditor - HTML WYSIWYG Editor. MS Word-like content editing experience thanks to a rich set of formatting tools, dropdowns, dialogs, system modules and built-in spell-check.
  RadEditor's components - toolbar, content area, modes and modules
     
  Toolbar's wrapper 
   
  Content area wrapper
  RadEditor's bottom area: Design, Html and Preview modes, Statistics module and resize handle.
  It contains RadEditor's Modes/views (HTML, Design and Preview), Statistics and Resizer
  Editor Mode buttonsStatistics moduleEditor resizer
    
  RadEditor's Modules - special tools used to provide extra information such as Tag Inspector, Real Time HTML Viewer, Tag Properties and other.