Toscansk vinfabrik

8.90 på Systembolaget


Från och med 1 december 2011 finns vårt egentillverkade toscanska rödvin 8.90 på Systembolaget. Det är då drygt ett år sedan vi plockade och hämtade hem 11 ton druvor från Toscana, fraktade de till Lidingö och påbörjade vinifieringen i vår nybyggda vinfabrik på Högberga Gård.

Efter macerationen (alkoholjäsningen), pressning och omdragning, förde vi i december-januari över vinet till ekfat. Vinet från Sangiovesedruvorna placerades  på ett år gamla franska 110 liters ekfat och vinet från Cabernet Sauvignondruvorna förvarade vi till hälften i ett år gamla franska 110 liters fat och nya amerikanska 96 liters fat.

Efter sex månader och ytterligare två omdragningar, i slutet på juni, överfördes allt vin till ståltankar. Detta för att på ett effektivt sätt syresätta vinet och tillföra proteiner för att göra det ytterligare runt och elegant i smaken.

Cirka 1500 liter av vinet har redan blendats i två olika proportioner av druvsorterna. En med övervägande Sangiovese och en med Cabernet Sauvignon. Du erbjuds nu att förbeställa 2 olika blend av vinet 8.90. En med 70 % Sangiovese och 30 % Cabernet Sauvignon och en med 70 % Cabernet Sauvignon och 30 % Sangiovese. Vinet är lagrat 6 månader på ekfat och har legat ca 4 månader på flaska innan de första flaskorna når Systembolaget.

Från och med 1 december kan du köpa 8.90 ur ordinarie sortiment på Lidingö, Fältöversten och Garnisonen. Från 1 januari 2012 går det att beställa här och sedan hämtas i valfri systembolagsbutik inom Stockholms Län. Mer information om vinet finner du här.

Här kan du beställa 8.90 från beställningssortimentet:
8.90 Cab. (70 Cabernet Sauvignon / 30 Sangiovese)
8.90 San. (30 Cabernet Sauvignon / 70 Sangiovese)


Blogg Högberga