Vid ett stenbord i Toscana?

aug 25, 2016

Vinranka i trädgården på Högberga Gård
Nä, det här är vid vårt stenbord på Högberga Gård. Våra vinmakare i vinfabriken; Zälle, Hallgren, Hjort, experimenterar vidare och har nu förgyllt vår trädgård med en alldeles egen lite druvodling och en ny vision har vuxit fram i Högberga Vinfabrik. Att göra svenskt rödvin på druvor som även är odlade i Sverige (dock kommer vi förstås fortsätta att varje höst plocka 10 ton druvor i Toscana och göra toscanskt rödvin på Lidingö).

Vinrankor i trädgården på Högberga Gård
40 plantor av druvan Pinot Noir har planterats i väl kalkad jord. Man har tagit hänsyn till placeringen i sydläge för att utnyttja solvärmen från berget optimalt - även på vintern. Också närheten till havet tänker man ska bidra till värme under de kallare årstiderna. ​​Huset ska ge skydd mot nordliga vindar och att odlingen ligger i en lite svacka skyddar mot östliga vindar. När det blir kallare kommer förmodligen stenar
placeras runt plantorna för att också så utnyttja solvärmen.

Blauer druvsort pinot noir odlas på Lidingö på Högberga gård
Det finns olika sorter av druvan Pinot Noir och de har lite olika egenskaper. Den vi valt; Blauer Burgunder, är lite tåligare och kan skördas något senare på året, berättar vinmakare Zälle. På så sätt utnyttjas solen och höstvärmen optimalt. Eftersom solen aldrig står i zenit i Sverige har plantorna placerats med lite
bredare mellanrum (90 cm) än vad som är vanligt i t ex Toscana.

När kan man få smaka, undrar kanske den nyfikne. Tja, om sådär tre år tänker man sig att första skörden ska ha blivit några flaskor. Plantorna bör kunna skördas när de är 4 år och våra plantor är redan från början 2 år. Detta är en vacker början på ett projekt där man har som mål att göra ca 100 flaskor per år framgent. För det krävs förstås fler plantor; uppskattningsvis 100-150 plantor och just nu funderas det på hur berget kan användas ännu mer, hur det har använts historiskt etc.

En spännande fortsättning följer förstås i denna omöjliga saga som blev möjlig i Högberga Vinfabrik.

Vinmakare i Toscana
Vinmakare Hallgren, Hjort, Zälle har gjort det omöjliga möjligt när de lever sin dröm. Drömmen om att plocka druvor i Toscana, frakta dem till Sverige och göra högkvalitativt toscanskt rödvin på Lidingö i Högberga Vinfabrik. Som vanligt gör​ de så GOTT de kan! Gudagott säger vi som smakat!

/Tanja