Världspremiär för Högberga Rosé

aug 26, 2016
För första gången i historien släpper Högberga Vinfabrik ett rosévin; Högberga Rosé. Av totalt 400 flaskor finns 100 att exklusivt avnjuta hos oss på Högberga Gård.

Högberga Rosévin på Högberga Gård

Högberga Rosé 2015; Druva: Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Petit Verdot.

Vinmakare Zälle berättar;
Idén om att prova på att göra även ett rosévin kom egentligen av att vi ville öka fruktkoncentrationen i våra röda viner. Vätskan/druvjuicen tankas ur redan efter två timmar och sedan har vi låtit vinet jäsa precis som ett vitt vin. Färgen avgörs av vilken druva som använts men också förstås av hur länge saften varit med sitt skal. Alkoholhalten är den samma som i våra röda viner; 13,5 % och som vanligt tillsätts inget socker.

Vi ville inte ha ett sött rosé, snarare ett torrt.​ Högberga Rosé är robust i sin struktur, fyllig och har stor frukt. Den passar perfekt till lax och skaldjur. Inte helt lättsam. Vinet passar lika bra på hösten som på sommaren.

Högberga Rosé på terrassen på Högberga Gård
Vår servitör Oskar serverar gärna ett glas Högberga Rosé på terrassen; passar lika bra på sommaren som i höstsolen.

Vill du veta lite mer om rosévinets vackra värld generellt, rekommenderar jag att läsa vår restaurangschef Danielles "Vinskola del 2" här »

/Tanja