Svenskt vin på export - från Högberga Vinfabrik

sep 12, 2017

Vi var först ut med att starta toscansk vinfabrik i Sverige. Året var väl 2010 och himmel vilken resa det har varit efter det. Senast förra veckan var vi nere och plockade 10 ton nya druvor
tillsammans med vinmakarna i Högberga Vinfabrik.

Skördar druvor i Toscana i vingård
Backträning. Måndagen den 4 september och den stora druvplockardagen i Toscana hade kommit. Här var första backarna avklarade. Sen var det bara 600 kvar. Årets skörd blev otroligt fin trots torkan som rått under hela sommaren. Druvorna som plockades var; Merlot, Sangiovese, Cabernet Sauvignon och Petit Verdot.

Det har blivit några årgångar genom åren och olika blend och olika lagring. Av 10 ton druvor blir det ca 7 500 flaskor per år. Vinet serveras våra gäster här på Högberga men man kan också köpa det på Systembolaget. Och nu... Nu går vinet även på export. Tillbaka till Toscana och italienarna som från början skrattade åt det galna projektet; att plocka druvor i Toscana, transportera dem till Lidingö och tillverka högklassiskt rödvin på svensk mark. Och jag antar att vi är först ut även med detta.

Krögare i Toscana med det svenska rödvinet
Elio Civitá, Osteria Fiaschatteria Rurale & Marco Fantini, Rest. Il Fanta; två krögare i Toscana som idag serverar det svensk-toscanska vinet från Lidingö; Högberga Blend, Högberga San och Högberga Merlot.

Vinmakare i Toscana
Vinmakare Hallgren, Hjort, Zälle gör som vanligt så GOTT de kan. Mums säger vi som smakat!

Mer om svenskt vin på export finns att läsa i detta pressmeddelande »