Snabbt, gott och enkelt. Och nyttigt. Det kan ju inte bli bättre. Här bjuder vårt kök på recepten på vårt omtyckta, glutenfria delikatessknäcke samt på vår populära surdegslimpa. Surdegen kan du köpa hos oss eller sätta själv enligt receptet nedan.
Delikatessknäcke glutenfritt
2 dl majsmjöl
1 dl solrosfrön
½ dl linfrö
1 tsk salt
½ dl rapsolja
2 ½ dl kokande vatten.
Blanda allt och kavla ut mellan bakplåtspapper. Baka på 150° 50-60 min tills torra.

Surdegsbröd:
1100 g Manitoba cream (mjöl)
12,5 g jäst
800 g vetesurdeg (köp hos oss eller sätt den enligt nedan)
500 g vatten
25 g salt
Sätt ugnen på 260 grader.
Blanda allt utom salt och kör i blandare på hög hastighet i minst 10 min. Tillsätt salt och kör 1 min på låg hastighet. Häll upp degen i en oljad skål och plasta. Låt jäsa på bänken 1 timme.
Häll ut degen på en mjölad bänk och täck den med mjöl. Skär ut önskade form eller ha i brödform. Låt jäsa ytterligare 30 min.
Grädda brödet på 260 grader beroende på storlek; frallor ca 5 min, baguetter ca 7 min, limpor ca 10 min. Sänk sedan ugnen till 210 grader och häll in ca 2 dl vatten i botten på ugnen och grädda klart; frallor ca 5 min, baguetter ca 8 min, limpor ca 20 min.
Vetesurdeg:
100 g russin i 500 g vatten, låt stå i rumstemperatur i 4-5 dagar.
Sila av vätskan och spara den, tillsätt 250 g vetemjöl och låt stå i rumstemperatur.
Dag 2; tillsätt 250 g vetemjöl och 500 g vatten låt fortfarande stå i rumstemperatur.
Dag 3; baka brödet alternativ mata surdegen igen med lika som dag 2 och baka brödet dag 4.
Resterande surdeg kan förvaras i kyl i ca 1 vecka. Kom dock ihåg att ta fram den i rumstemperatur dagen innan den skall användas. Mata den med lika mycket som du tar. Surdeg kan även sparas i frys.
Lycka till önskar konditor Johanna från herrgårdens bageri!