Frestelser i vår lilla vingård 🍇 😋

sep 02, 2019
Vingård med druvan Solaris som odlas på Högberga Gård på Lidingö  
Mer närodlat än så här blir det nog inte. Och visst blir man sugen... Druvorna i vår lilla vingård här på höjden mår verkligen prima. Men än så länge är det dock "se men inte röra" som gäller. Druvorna (Pinot Noir och Solaris) är nämligen ännu inte mogna. Men i oktober - då ska vi minsann skörda - och i år skicka dem till Italien för analys; mäta syra, sötma, ph, volym mm för att ta reda på hur bra de egentligen är.
 
Vingård med druvan Pinot Noir på Lidingö vid Stockholms inlopp
Kanske kommer en del av druvorna från årets skörd även användas i vår egen Passito, avslöjar vinmakare Zälle. Och även om det blir liiiiten mängd, så "en kyss är ändå en kyss" som han sa Zälle :) Så spännande!

vingård toscana
Och just nu planeras nästa resa för årets druvplockning i bella Toscana. Minst 10 nya ton druvor ska skördas och sedan fraktas i kylbil till oss på Lidingö där vi vinifierar. Precis som tidigare år skördar vi på gårdarna La Cura och San Cristoforo. ​Årets druvor mår riktigt bra -  Det regnade mycket i våras sen kom värmen. Allt pekar på en skörd tredje veckan i september. I år blir hela vår skörd ekologisk. Kanske kanske kommer vi för första gången att addera druvan Syrah i vår plockning.

Vinmakare i Toscana
Våra härliga vinmakare Hallgren, Hjort, Zälle i Högberga Vinfabrik gör verkligen alltid så GOTT de kan. Gudagott tycker vi!