” Förkasta icke det hjerta som bjudes eder” ❤️

sep 02, 2020

Så plötsligt fanns hon bara där, en solig septemberdag 1886, kvinnan som skulle leva vid vår byggherre, konstmecenat Klas Fåhraeus sida resten av deras spännande liv; Dramaten-skådespelerskan Olga Björkegren.

Olga Björkegren gift med Klas Fåhraeus
Olga Björkegren och Klas Fåhraeus, in love since 1886


Första gången Klas träffar sin blivande fru, är i konstnärskolonin i Grèz i Frankrike. Det går en tid efter första mötet innan en gemensam bekant (ingen mindre än Karl Nordström) bjuder med Klas på en vernissagefest som Olga ordnat för sina konstnärsvänner. Klas följde med till Olgas våning på Holländargatan i Stockholm och som nykomling fick Klas äran att sitta vid värdinnans sida.

Carl Larsson, som även han var gäst där, har sagt ” För min del är jag lycklig bara jag tänker på henne (Olga) och att döma av Fåhraeus blickar är han inne på samma väg”.

Vännerna av hanna Pauli
I den berömda oljemålningen ”Vännerna” av Hanna Pauli , ses Olga och Klas tillsammans med bland andra Ellen Key,
Richard Berg och Karl Otto Bonnier.


Efter festen gick Klas hem och skrev ett friarbrev som han lade i hennes brevlåda;
” Det är den objudne gästen från igår som idag fördristar sig att begära eder hand! Derest ni nu icke på villkor kan godtaga min begäran, så säg det uppriktigt och jag lovar er att ni aldrig mer skall behöva se mig. Men om det i edert hjerta gives en stilla röst, som talar till min fördel så kväv den icke.
Förkasta icke det hjerta som bjudes eder.”

Samma kväll fick Klas ett bud med en biljett till Olgas Dramatenföreställning där det stod skrivet ”Låt oss lära känna varandra” Knappt 4 månader senare står de sida vid sida vid altaret och bedyrar sin vackra kärlek ❤️

Vår av Gottfrid Kallstenius
Förälskat par, trädgårdsmotiv från Grez, Signerad G. Kallstenius, Grèz år 1892. ”Ung kärlek” ”Frieriet” ”Vår” – ett av de konstverk från Fåhraeus storslagna samling som fortfarande hänger kvar hos oss på Högberga Gård.