Vår vågade byggherre 💙

okt 22, 2020
Badtavla av Eugen Jansson 
Badtavla (1908) - ett av Eugène Janssons mest spektakulära badmotiv. Finns att beskåda på Thielska Galleriet mellan den 22/10 2020 - 21/3 2021. En gång i tiden var detta mästerverk i vår byggherre Klas Fåhraeus ägo.

Badtavla 1908 Eugène Jansson
Tavlan hängde då direkt i blickfånget när man äntrade vårt vackra Galleri – väldigt vågat på den tiden. Det sägs att Hanna Pauli hade en målning med nakna kvinnor i sitt hem. Men hon hade ett draperi som hon kunde dra för om det kom gäster där det inte passade sig att visa upp målningen.
Klas Fåhraeus stod för sin konst och hade inget draperi :-)

Konstgalleri Klas Fåhraeus
Idag är det ett annat mästerverk - också från Fåhraeus originalsamling - som fångar blicken när man äntrar vårt vackra Galleri. Nämligen; Förälskat par, trädgårdsmotiv från Grez, Signerad G. Kallstenius, Grèz år 1892.

Kallstenius
Gottfrid Kallstenius - ”Ung kärlek” ”Frieriet” ”Vår” – kärt barn har många namn.