Konst på villovägar

feb 17, 2022

Vi fullkomligt älskar alla spännande historier om vår byggherre, konstmecenat Klas Fåhraeus. Och självklart vidareberättar vi gärna i form av små anekdoter. Här kommer just en sådan som handlar om konst på villovägar. Året är 1916.

Olga Björkegren och Klas Fåhraeus
Olga Björkegren och Klas Fåhraeus


Herr Klas Fåhraeus var förväntansfull. Han vandrade fram och tillbaka genom salarna här på Högberga och väntade på en målning som skulle komma med bud. Men dagen gick, skymningen föll och sent samma kväll hade det fortfarande inte kommit något konstverk till gården. Samtidigt anlände Klas son och sonson till Lidingö och Högberga station, för ett besök hos farmor och farfar. Och där; lutad mot stationshusets vägg, stod ett paket märkt med namnet ”Klas Fåhraeus”. När de senare berättade detta för Klas blev han så förgrymmad. Ja, så arg hade Robin aldrig sett sin far. Ryktet säger att rösten ekade långt utöver nejden. Och kanske inte undra på; paketet visade sig innehålla en målning av självaste Rembrandt. Nämligen Young Woman with a Lapdog.

Lady with Lap Dog Rembrandt
Young Woman with a Lapdog, Rembrandt år 1665.