Sammankomster upp till 50 personer välkomnas

mar 28, 2020

Gårdagens nya regler från myndigheter omfattar än så länge inte restauranger men här på Högberga Gård tar vi gärna det säkra före det osäkra och gör nu så här:

I herrgården dukar vi upp så att det totala antalet sittplatser blir 49 personer (normalt sett finns 200 sittplatser). På detta vis blir det ordentligt glest mellan borden och mer mellanrum totalt sett.
Alla bufféer har ersatts med bordsservering.

Havsterrass på Högberga Gård

På uteterrassen placeras stolar och bord glesare än vanligt och man kan välja själv där man vill sitta - med gott om mellanrum till nästa gäst. Här kör vi efter principen #vartannatbord.

Under helgen, när vi serverar Afternoon Tea och söndagsbrunch håller vi räkningen av gästerna- och vi placerar 49 sittplatser åt gången. Om solen skiner kan det bli fullsatt utomhus (inom denna nya gräns) - och då kan man med fördel ta en promenad utmed havskanten för att sedan återvända med rosor på kind.
För platser inomhus rekommenderar vi bordbokning på info@hogberga.se.

Vi fortsätter njuta av våren utomhus i solen-och har samtidigt största respekt för förändringarna som vi lever i. Ta hand om varandra 💕 Varmt välkomna ☀️💦

Här kan du läsa om alla åtgärder vi vidtar för att minska smittspridningen av Corona»» 

Högberga Take Away

mar 17, 2020

Från och med tisdagen den 24 mars kan du ta med dig Högberga hem! Dagens lunch, grym oxbringssmörgås på surdeg eller kanske påskmiddag till hela släkten. Välkommen till Högberga Take Away.
Alltid hemlagat från grunden med mycket kärlek.

Tommy Eriksson Köksmästare på Lidingö på Högberga Gård

Beställ här » dagen innan (senast kl 20) för upphämtning på Högberga Gård från kl 11:00,
Betala med kort eller swish (123 395 70 16).

^ Dagens lunch med grönsallad, kolasnitt och Loka, 110 kr (alternativt ät din lunch hos oss)
^ Dagens soppa med nybakat surdegsbröd, kolasnitt och Loka, 89 kr
^ Grym oxbringssmörgås på nybakat surdegsbröd, senap, picklad lök, sallad, 89 kr

​Se veckans meny här »

Beställ din påskmiddag hos oss, boka senast 7 april
395 kr per person, hämta den torsdag, fredag eller lördag.

^ Högbergas gravade lax med senapssås
^ Grabbröra med knäckebröd
^ Svensk lammstek med primörer, rosmarin och tomat
^ Påsktårta

Allt hämtas kallt, så maten ska värmas. Vi kan självklart även ordna något annat gott till middagen, hör av er till Tommy på 076-555 57 53.

Välkommen att beställa här »

Hatten av 🎩

feb 25, 2020

Semlor med hög hatt. Konditor på fettisdagen på Högberga Gård 

Hatten av för herrgården semlor 🎩 och hatten av för konstnären som ligger bakom; vår fenomenala konditor Anna.. Mumsig och trevlig fettisdag önskar vi er alla!​

Vår byggherre Klas Fåhraeus

feb 19, 2020

I dag är det på dagen 76 år sedan vår stilsäkra byggherre, konstmecenat Klas Fåhraeus avled, 81 år gammal. Minnet som lever kvar efter honom är mycket ljust och vi känner fortfarande fläkten av hans vingslag här på Högberga. Året var 1907 då Herr Fåhraeus, tillsammans med arkitekten Carl Westman tuffade förbi med ångbåt utanför Lidingös yttersta udde och plötsligt utbrast ”Här ska du rita ett hus åt mig, jag köper hela udden!” Så blev det och mellan 1909-1911 byggdes Högberga Gård på den fina klippan med den vackraste av utsikter. Det enda kravet var att det skulle rymma konstsamlingen, fru och fem barn. 2433 kvm blev lagom.

Klas Fåhraeus
Klas Fåhraeus 1886, målning av Karl Nordström.

En av dåtidens stora kulturskribenter Carl Gustaf Laurin ansåg att Högberga var ett av de vackraste privata hemmen i Sverige och yttrade detta vid ett tillfälle när han stod på terrassen och blickade ut över Lilla Värtan. "Jag känner mig som en gud! " Lovely, precis såsom vi fortfarande vill att våra gäster ska känna alltså 💜💦

Win-win matsvinn!

jan 28, 2020

Alltså vår nya kompis, "Kompis", kan nästan vara för bra för att vara sann. På bara 24 timmar tuggar den i sig hela dagens matrester och omvandlar till ett par små påsar fin näringsrik jord. 10 kilo matrester blir en liter kompostjord till våra egna (och våra gästers) odlingar. Svin(n)smart helt enkelt :-) Från ord till jord till bord till jord 🌱 Till bord. Win-win matsvinn. Därmed har vi tagit ett stort kliv mot visionen om Zero Waste.

Komposteringsmaskin i restaurangen på Högberga Gård minskar matsvinnet rejält
Tommy matar vår nya kompis och efter 24 timmar kan vi ta hand om den näringsrika jorden.

Självklart kommer vi ändå fortsätta jobba för att matsvinnet ska bli så litet som möjligt - så att kompis får mindre och mindre att äta. Vi serverar mindre portioner, inget resursslöseri, vi köper hela djur,
använder alla delar av råvaran osv.

Läs vårt pressmeddelande här »

Skogsbad - Shinrin Yoku

nov 13, 2019
Skogsbad - Det gröna sköna är det nya svarta!

 
Flera av våra gäster har redan provat. Och nu har vi själva också fått chansen att följa med vår guide Annika Hadenius ut i naturen och in i den trollska skogen invid Kottlasjön för att prova denna relativt - i Sverige - nya aktivitet; Skogsbad - Shinrin Yoku. Vilken härlig upplevelse det var!!

Skogsbad Stockholm - Shinrin Yoku på Lidingö

Vi traskade långsamt under tystnad till vår första "uppgift". Andas. Man andas, doftar, lyssnar, använder synen på ett annat sätt - och känner. Att verkligen uppleva naturen med alla sinnen under organiserade former och utifrån ett fastställt syfte, var verkligen något alldeles extra och något vi varmt vill
rekommendera våra gäster att prova.

Lite mer om skogsbad:
Skogsbad är en översättning från japanska Shinrin-yoku som betyder att bada i skogsatmosfären. Det utvecklades på 1980-talet som ett sätt för stressade storstads-människor att återknyta kontakten med naturen. Forskning har visat att vistelse i skogen har många hälsofrämjande effekter. Bland annat kan skogsbad minska stress, förbättra immunförsvaret, balansera blodtrycket och ge bättre sömn.

Är inte detta något man vill ge alla sina kollegor så säg :)
Intresserad? Kontakta Inger på vår bokning så berättar hon gärna mer;
bokning@hogberga.se eller 08-546 46 300.

Färja på grund på Lidingö

nov 06, 2019

Just nu!! Utanför vårt fönster. Fartyg på grund 🛳😱

Färja på grund på Lidingö vid Högberga Gård
Aftonbladet rapporterar: ”Enligt Sjöfartsverket ska kryssningsfartyget ha fått en ”black out” och kört okontrollerat från sin planerade rutt på grund. Färden tog slut söder om Lidingö, vid Högberga, vid 18-tiden...” Ingen skadad enligt uppgifter 🙏

Kustbevakning var snabbt på plats och redan vid kl 19.20 kunde vi se en bogserbåt hjälpa Princess Anastasia glida av grundet och vidare in mot Frihamnen.

Frestelser i vår lilla vingård 🍇 😋

sep 02, 2019
Vingård med druvan Solaris som odlas på Högberga Gård på Lidingö  
Mer närodlat än så här blir det nog inte. Och visst blir man sugen... Druvorna i vår lilla vingård här på höjden mår verkligen prima. Men än så länge är det dock "se men inte röra" som gäller. Druvorna (Pinot Noir och Solaris) är nämligen ännu inte mogna. Men i oktober - då ska vi minsann skörda - och i år skicka dem till Italien för analys; mäta syra, sötma, ph, volym mm för att ta reda på hur bra de egentligen är.
 
Vingård med druvan Pinot Noir på Lidingö vid Stockholms inlopp
Kanske kommer en del av druvorna från årets skörd även användas i vår egen Passito, avslöjar vinmakare Zälle. Och även om det blir liiiiten mängd, så "en kyss är ändå en kyss" som han sa Zälle :) Så spännande!

vingård toscana
Och just nu planeras nästa resa för årets druvplockning i bella Toscana. Minst 10 nya ton druvor ska skördas och sedan fraktas i kylbil till oss på Lidingö där vi vinifierar. Precis som tidigare år skördar vi på gårdarna La Cura och San Cristoforo. ​Årets druvor mår riktigt bra -  Det regnade mycket i våras sen kom värmen. Allt pekar på en skörd tredje veckan i september. I år blir hela vår skörd ekologisk. Kanske kanske kommer vi för första gången att addera druvan Syrah i vår plockning.

Vinmakare i Toscana
Våra härliga vinmakare Hallgren, Hjort, Zälle i Högberga Vinfabrik gör verkligen alltid så GOTT de kan. Gudagott tycker vi!

Skaldjursweekend - Favorit i repris!

aug 30, 2019

Lagom till hummerpremiären dukar vi upp med en saltstänkt, guldkantad skaldjurs- och champagneweekend för alla livsnjutare. Då denna helg snabbt blev fullbokad öppnar vi upp ytterligare ett datum;
Varmt välkommen lördagen den 1 november!

Skaldjursweekend vid havet på Högberga Gård
Mat från havet smakar bäst vid havet 💦

Och det kommer mer... Fler guldkantade weekends...
19 oktober - Träningshelg med fantastiska Sabina Dufberg »
25 oktober - Winemaker weekend med våra egna viner från Högberga Vinfabrik och sjungande vinmakare »
2 november - En romantisk Candlelight weekend »

Julbord på Högberga Gård Lidingö
och den 29 november har vi den stora äran att välkomna vi till Julbordspremiär »

Frieripaket med överraskning med bad och utsikt över havet och Stockholm

Och kanske det bästa av allt... I alla våra weekendpaket ingår fri entré till Högberga Havsspa »

Varmt välkommen att livsnjuta en stund! Se lediga datum i vårt kalendarium »

Seger till vår Tommy 🏆

jun 07, 2019

Tommy Eriksson tävlar i Smaka på Stockholm i Kungsträdgården
JAAA!! Det blev seger till vår fantastiska Tommy Eriksson i dagens kockduell på Stora scenen i Kungsträdgården under matfestivalen "Smaka på Stockholm". Temat för duellen var "matsvinn från festivalens restauranger".

David Lundqvist Ärets Kock-vinnare tillsammans med Tommy Eriksson på Stora scenen i Kungsträdgården
Hårt motstånd förstås då han mötte ingen mindre än skickliga Årets Kock-vinnaren 2018, David Lundqvist. Största grattis från stolta och mycket imponerade kollegor ❤️

Smaka på Stockholm

jun 05, 2019

En av världens största matfestivaler, Smaka på Stockholm, dukas åter upp i Kungsträdgården den 5-9 juni. Temat i år är "Framtidens mat". Så spännande! På Stora scen möts många av Sveriges främsta kockar i kockduellen. Vår gastronomiska ledare, Tommy Eriksson, är med och möter i duellen, ingen mindre än David Lunqvist som förra året vann utmärkelsen Årets Kock 2018.

Tommy Eriksson på stora scenen i kockduellen Smaka på Stockholm
Vår Tommy har varit med förr - och det har gått bra :-)

Temat för duellen i år är "matsvinn från festivalens restauranger". Såå rätt!

Vi finns förstås på plats och hejar på; Fredagen den 7 juni kl 15.00. Kom gärna förbi och var med och heja fram vår Tommy i denna spännande duell. Se presentationen av Tommy här »

Lidingö Runt - FLYT 3:a i klassen

maj 12, 2019

Vilken underbar dag det blev! Solen som gassade, DJ som körde skön musik ute på terrassen, gäster som skålade i glasen och tillsammans med oss hejade fram vår FLYT Stockholm i racet.

FLYT Stockholm utanför Högberga Gård vid Lidingö Runt - en Arcona 465 performance cruiser
Ett spektakulärt skådespel utspelade sig på havet i Stockholms inlopp.

Team på segelbåt inför Lidingö Runt i Värtan
Team Högberga Gård med solsken i blick. Så himla taggade inför starten. Årets första race. Som kosläpp om våren :-)

 

Teamet rapporterar efter målgång:
"FLYT startade med bra drag i seglen i helt fria vindar. Inga andra båtar stör oss på vår kryss i lätta vindar bort mot Fjäderholmarna och Högberga Gård. Tyvärr är det något svaga vindar för att det ska vara optimalt för oss. En lättare Farr 40 går bättre ut mot Askrikefjärden. När vi rundar vid Duvholmen ökar vinden något och vi är mycket nöjda med båtfart och manövrar. Tyvärr dör vinden vid Djursholm och vi med flera hamnar i bleke i någon timme. Vinden kommer åter och vid målgång är det bra tryck igen. Tvåa eller trea i klassen är vad vi hoppas på vid vår regattamiddag i Gustavsberg. Stort tack till alla som kom till Högberga för att heja fram oss! Och tack till köket på Högberga för fantastisk mat ombord. Ni är oslagbara! 👏"

Det blev en tredjeplats i klassen och näst snabbaste kölbåt runt ön! Snyggt jobbat.
Stort grattis från oss alla! Hela resultatlistan »

Nästa race blir Ornö Runt den 25 maj.

Påsköppet

apr 18, 2019

Vi håller öppet som vanligt under hela påskhelgen och välkomnar till en påskinspirerad weekend, afternoon wine och påskbrunch både lördag och söndag. Läs mer i kalendariumet »

dukat för påskbrunch vid havet i stockholms inlopp

Det lovas strålande väder, uteserveringen är öppen, herrgården är pyntad - självklart helt utan fjädrar.

Weekend

Från oss alla, till er alla; En riktigt Glad Påsk 🐣 🌷 ☀️

 

Foppa is in da house!

apr 11, 2019

Alla dessa underbara filminspelningar, tv-produktioner, modefotograferingar och reklamfilmer. Vi verkligen älskar när det händer annorlunda saker i huset. Senast ut blev en riktig sötchock i Kinarummet då vi hade äran att ha både Foppa och Vinnie här på samma gång 😍😍

 Foppa spelar in reklamfilm med Vinnie på Högberga Gård

Resultatet av inspelningen ses nedan...

 

Lidingö Runt på första Havsparkett

apr 11, 2019

Snart är vi där. Ååh vad vi längtar. 11 maj, då tävlar vår segelbåt FLYT Stockholm igen och vi öppnar upp för färgsprakande festligheter ​vid havet. Fri entré! Dj på terrassen. I utomhusbaren serveras väl kyld dryck samt enklare maträtter. Var med och heja fram ​vår skönhet och beskåda Lidingö Runt på första parkett.

Lidingö Runt på första Havsparkett på Högberga Gård

Varmt välkommen, lördagen den 11 maj!

Allt om dagen »

Se bilder från förra årets event vid Gotland Runt-starten »

Filmtajm

mar 19, 2019

När det perfekta filmvädret infinner sig och någon bjuder på en riktigt bra rulle. Bara att drömma sig bort...

 

Stort tack till Charlie på SkyOverview!

Världskända kändisar

mar 17, 2019

Världskända kändisar. Utställning med fotograf Leif-Erik Nygårds på Högberga Gård

Woohoo, världskända kändisar på ingång 🤩 Nu laddar vi för årets Konstrunda på Lidingö då vi har den äran att åter välkomna storheten Leif-Erik Nygårds till oss. Fotografen som är berömd bland annat för att ha tagit de sista professionella fotona av Marilyn Monroe.

Leif Erik Nygårds konstverk Marilyn Monroe
Marilyn 🌹

Detta och mycket mycket mer under helgen den 29-31 mars. Varmt välkommen❣️ Fri entré!
Hela helgens program hittar du här »

Janne Schaffer - Music Story - Live

mar 13, 2019

Mama Mia! Jag vill ha en egen måne. Waterloo. Sol, vind och vatten. Hur gick det egentligen till när Janne Schaffer var med och spelade in dessa älskade hits? Vi förgyller en aprilsöndag med en av världens främsta artister och gitarrister: Jannes Schaffer. Välkommen till Högberga Gård – där höga berg och djupa hav väver drömmar, precis som i låten.

Janne Schaffer

Söndagen den 14 april kl 14-17 äntrar Janne Schaffer scenen med sin hyllade show, Janne Schaffer Music Story. Det blir en skön eftermiddag som varvar livemusik med personliga anekdoter från Jannes musikkarriär tillsammans med Ted Gärdestad, ABBA, J:son Lindh och de andra legenderna. 

I biljettpriset ingår matig wraps och ett glas vin/öl/alkoholfritt alternativt. Baren är öppen i pausen. Det är begränsat antal platser så glöm inte att köpa biljett i förväg. 

Pris 395 kr. Köp biljett här »

Självklart går det bra att komma lite tidigare och avnjuta vår söndagsbrunch som öppnar kl 12. Läs mer och boka bord här »

Bakgrund
Janne Schaffer vet hur ABBA:s världshits kom till och hur Ted Gärdestads klassiker skapades. Han var nämligen med, där och då – och han var i högsta grad delaktig i framgångssagan. Hans musikaliska meritlista får förresten vem som helst att häpna: han har mött Bob Marley, spelat med musikerna från gruppen Toto, gett ut 14 soloalbum och blivit samplad av Christina Aguilera (på hennes senaste fullängdare Sick of sittin’).

På Högberga Gård kommer Janne att att bjuda på unika livetolkningar och berättelser från sin långa och kontrastrika musikaliska karriär. Och med största sannolikhet kommer han också att berätta om sin alldeles särskilda koppling till oss på Högberga Gård. Hans mors farfars bror var ingen annan än Klas Fåhraeus, vår första gårdsherre som lät bygga Högberga här på klippan där sol, vind och vatten förenas.

Gift vid första ögonkastet 2019

mar 08, 2019

Whohoo! ​Nu är vi på TV igen! För fjärde året i rad spelades nämligen programmet
"Gift vid första ögonkastet" in hos oss.

Gift vid första ögonkastet 2019
Hela inspelningen ägde rum hos oss en dag i augusti 2018. Och då alla goda ting är tre så arrangerade vi tre vigslar, tre bröllopsmiddagar, tre bröllopsfester och tre bröllopsnätter. På en och samma dag!

Gift vid första ögonkastet 2019

Riktigt kul när det händer annorlunda saker i huset! Och kanske blir det fjärde gången gillt (ingen från tidigare säsonger har förblivit gifta) då sex modiga singlar låter en expertpanel hjälpa dem att hitta sin perfekta partner. Första gången de träffas är vid altaret, hos oss på Högberga och därefter ska de leva som äkta makar...

Gift vid första ögonkastet 2019 spelas in på Högberga Gård på Lidingö

Spänningen är förstås enorm när bruden/brudgummen ska äntra scenen inför både kamera, den blivande partnern och de bådas inbjudna gäster...

Gift vid första ögonkastet. Bröllopsmiddagen i Kinarummet på Högberga Gård på Lidingö

I avsnitt 2 blev vi glada att se vår egna stjärnor som riktiga moviestars. Esref och Josef in action.

Gift vid första ögonkastet kan ses på SVT söndagar kl 22.00.

Som sagt, riktigt roligt för oss att vara en del av detta - en festlighet är alltid en festlighet - och vi älskar fest!

Trendrapport 2019

feb 13, 2019

"Överraska mig". Det var Göran Adléns enda direktiv till oss inför 2019 års Trendrapport. Ja han vill leva som han lär - att kunna släppa kontrollen å ena sidan, att förstå överraskningsekonomin å andra. Och igår var det äntligen dags. En fullsatt föreställning av och med Göran Adlén hos oss på Högberga Gård. Hundratals timmars förberedelser som kom att ge 12 timmars ren inspiration, massa ny kunskap, överraskningar, energi och härligt nya bekantskaper. Vi fick höra om AI, robotisering, hälsa, det hållbara samhället och mycket annat spännande. ​
Vi fick se prylar som vi inte trodde fanns och framförallt förstå varför KÄRLEK
blir 2020-talets viktigaste konkurrensmedel.

Och själva bestämde vi oss för att genomföra allt i helt egen regi. Från ax till limpa.

Högberga Gård på Lidingö i morgonljus

Dagen kunde inte börja bättre...

Love is all you need

​Love, love, love...

Trenddagen med Göran Adlén i konferenslokal på Högberga Gård

Det blev vår egen "Wall of fame" som fick välkomna Göran till lokalen. Fantastiska bilder som fenomenala fotografen Knut Koivisto ligger bakom. Knut själv var också på plats - superkul tyckte vi.

Lunchen. Framtiden. Framtiden är redan här. Holistiskt. Etiskt. Hållbart. Närproducerat. Klimatsmart. Och nästan onödigt gott. Vår gastronomiska ledare Tommy Eriksson med team kan verkligen överraska och få vilka smaklökar som helst att dansa tango. Och till det - varför inte lite underhållning som berör lite extra, tänkte vi.

Opera med Freddy Amigo på Högberga Gård

In i matsalen kliver Freddy Amigo och fyller hela rummet med en sån enorm närvaro och passion och ett operaframträdande som gav tårar, rysningar och stående ovationer. Den mannen alltså!! Extra roligt att överraska Göran med detta moment då vi snappat upp att de jobbat i hop vid tidigare tillfälle...

Kock lagar mat på Högberga Gård

Rent artisteri också bakom kulisserna... Ord snappade från kvällsmenyn (förutom att vi köpt in en hel lycklig mjölkko då) rödbetor, grov tartar, ​brynt smör, lokal getost, fänkålspollen, fläderkapris, kryddstekt pulled beef, varm betakräm på sprits, betor, pollen, kapris, styckdetaljer från mjölkko, gräddrostad kålrot, kalvsky, lökbåt fylld med senap, lättpicklad kålrot, lökkräm, Bakat Äpple, mazarinbotten, vaniljglass...

Kockar in action

Fullt fokus. Gustav och Tommy.

detalj

Middagsdukningen a la återbruk stod vår egen festkoordinator Anna Nord för. Hatten av för Anna!

dukningsdetalj

Festlokalen dukad på Högberga Gård på Lidingö

Underhållning med Suit and Tie i festlokal på Högberga Gård

Efter nio timmar med trender behöver man inte bara onödigt god mat - man behöver röra på sig också - därför tog vi in stjärnorna som kan få precis vem som helst att dansa på bordet. Nisse och Håkan med sin middagsshow Suit & Tie. Jösses vilken energi. Och vilken underbar avrundning på en oförglömlig dag.
Kan varmt rekommenderas.