Låt vår Tommy inspirera...

mar 09, 2021

Tommy_01
... och dela med sig av både recept och matlagningstekniker. Det är vår fantastiska samarbetspartner ASKO Sverige, som inte bara uppgraderat vår matstudio med högklassiga vitvaror, utan nu också spelat in filmer med vår Tommy i huvudrollen samt publicerat recepten från Tommy. Låt dig inspireras.

Torsk, öringrom, broccoli, jalapeño, örter. Recept »

Torsk

Se filmen 👇

 

Hummer med bladmynta, gräslök och solrosfrön. Recept »

Lobster-Hummer

Se filmen 👇

 

Kålrabbi med Kalix Löjrom och krondill. Recept »

Kohlrabi_01

Se filmen 👇

Vår Buddha

feb 16, 2021

Såklart finns det hur många frågor som helst om vårt spektakulära Kinarum. Och minst lika många härliga historier. Här kommer den om vår vackra Buddha-staty.

Buddha-staty i guld i <kinarummet på Högberga Gård
År 1913 reste vår byggherre, Klas Fåhraeus, till Kina för att fördjupa sig i sitt nya intresse för kinesisk konst. I Shanghai träffade han konstsamlaren Strehlneek som just skulle anordna en utställning i hopp om att kunna sälja samlingen. Enda kravet var att inte verken skulle splittras på flera köpare. Vår byggherre slog till och köpte rubbet! Tre år senare, när konsten anlände till Sverige (bl a vår Buddha-staty), så byggdes Högberga ut med Kinarummet – en oas för dåtidens kulturelit och en oas för våra gäster idag.

Kinarummet

Det sägs att Buddha symboliserar perfektion, och ofta har man Buddha-statyer som en påminnelse om vad man vill uppnå i livet.

Då det gäller inredning finns lite olika tips att tänka på när man väljer plats åt sin Buddha:
^ Det är viktigt att Buddha placeras i en kraftposition, ett fönster räknas inte som kraftposition, utan tvärtom är det en osäker placering.
^ Buddhan ska placeras med ryggen mot en vägg.
^ Buddhan ska inte ha något som tynger den, utan ska placeras i ett högt läge.
^ Buddhan ska inte vara vänd mot väst (solen går ner i väst).
^ Buddhan ska inte vara vänd mot ett badrum eller placeras i ett badrum (ses som reningsställe).


Brasan i Kinarummet på Högberga
Mys framför brasan i Kinarummet som är signerad J.A.G Acke.

Fira påsken hos oss!

feb 11, 2021

Under påskhelgen håller vi öppet för weekend skärtorsdag, långfredag och påskafton; 1, ​2 och 3 ​april. Njut en riktigt god helg fylld med vårkänslor, bad under bar himmel och fantastisk mat och dryck. 

dukat för påskbrunch vid havet i stockholms inlopp

Checka in torsdag till fredag, fredag till lördag, lördag till söndag. Eller stanna på en skön långhelg fredag till söndag till specialpris från 3095 kr per person. Extra lördagslunch ingår då. Välkommen att fira påsken hos oss!

Romantisk weekend på högberga gård med pool vid stockholms inlopp

Vad ingår?

 • Afternoon Wine med snittar
 • ​Påskägg på rummet
 • Femrätters middag
 • Del i dubbelrum
 • Entré till Havsspa med varm källa, jacuzzi, bastu, relax
 • Serverad herrgårdsfrukost

Se tillgängliga datum och priser - boka online »

Alla Hjärtans Weekend

jan 07, 2021

Alla dagar är värda att fira kärleken på. Och på Alla Hjärtans Dag kanske lite extra. Vi håller öppet för livsnjutning och romantik. SPA och varma bad under stjärnorna.

Frieripaket med överraskning med bad och utsikt över havet och Stockholm

Välkommen att njuta en riktigt god helg fylld med kärlek. Vakna utvilad och möt morgonljuset med din kära på en romantisk Alla Hjärtans Weekend;  fredagen den 12 och lördagen den 13 februari.

Alla Hjärtans Weekend med Afternoon wine vid brasan på Högberga Gård

Vad ingår:

 • Afternoon ​wine med snittar
 • Röda rosor, choklad och 1/2 fl champagne på rummet
 • Femrätters middag
 • Del i dubbelrum
 • Entré till Havsspa med varm källa, jacuzzi, bastu, relax
 • Frukostbuffé

Se tillgängliga datum och priser - boka online »

Man får bara en resa i livet. Så glöm inte stanna upp och lukta på blommorna.

Vår vågade byggherre 💙

okt 22, 2020
Badtavla av Eugen Jansson 
Badtavla (1908) - ett av Eugène Janssons mest spektakulära badmotiv. Finns att beskåda på Thielska Galleriet mellan den 22/10 2020 - 21/3 2021. En gång i tiden var detta mästerverk i vår byggherre Klas Fåhraeus ägo.

Badtavla 1908 Eugène Jansson
Tavlan hängde då direkt i blickfånget när man äntrade vårt vackra Galleri – väldigt vågat på den tiden. Det sägs att Hanna Pauli hade en målning med nakna kvinnor i sitt hem. Men hon hade ett draperi som hon kunde dra för om det kom gäster där det inte passade sig att visa upp målningen.
Klas Fåhraeus stod för sin konst och hade inget draperi :-)

Konstgalleri Klas Fåhraeus
Idag är det ett annat mästerverk - också från Fåhraeus originalsamling - som fångar blicken när man äntrar vårt vackra Galleri. Nämligen; Förälskat par, trädgårdsmotiv från Grez, Signerad G. Kallstenius, Grèz år 1892.

Kallstenius
Gottfrid Kallstenius - ”Ung kärlek” ”Frieriet” ”Vår” – kärt barn har många namn.

Vinfabriken i SVT

okt 11, 2020

Så fick vår Högberga Vinfabrik vara med i SVT angående hur vi ställer om från vindruvor till blåbär på grund av Covid-19. Så stolta över våra kreativa, proffsiga, passionerade vinmakare som ser lösningar och möjligheter i varje problem. Ska bli riktigt intressant att följa blåbärsvinets utveckling i väntan på att åter kunna åka till Toscana och skörda våra årliga 10 ton druvor. "Det får (blå)bära eller brista", som våra härliga vinmakare säger.

Blåbärsvin

Kolla in klippet med vinmakare Zälle här »

Högberga ❤️ ASKO = sant

okt 08, 2020

Stolta och glada att presentera ett nytt smakfullt samarbete med en exklusiv vitvaruleverantör. Nu uppgraderas Högberga Matstudio med nya, högklassiga vitvaror samtidigt som ASKOs kunder bjuds in till exklusiva matlagningskurser i saltstänkt herrgårdsmiljö. Win-win.

Matlagning med kock i Högberga matstudio

Kvalitet, hållbarhet och förutsättningar för att njuta av livets goda - det är några parametrar som förenar oss på Högberga Gård med vår nya samarbetspartner ASKO. Genom partnerskapet kommer vi att förhöja och förfina varandras erbjudande: Högberga Matstudio byggs just nu om med toppmoderna produkter och ASKOs kunder erbjuds matlagningskurser här. Dessutom kommer ASKOs återförsäljare att utbildas i vårt nya studiokök.

Läs pressmeddelandet här »

” Förkasta icke det hjerta som bjudes eder” ❤️

sep 02, 2020

Så plötsligt fanns hon bara där, en solig septemberdag 1886, kvinnan som skulle leva vid vår byggherre, konstmecenat Klas Fåhraeus sida resten av deras spännande liv; Dramaten-skådespelerskan Olga Björkegren.

Olga Björkegren gift med Klas Fåhraeus
Olga Björkegren och Klas Fåhraeus, in love since 1886


Första gången Klas träffar sin blivande fru, är i konstnärskolonin i Grèz i Frankrike. Det går en tid efter första mötet innan en gemensam bekant (ingen mindre än Karl Nordström) bjuder med Klas på en vernissagefest som Olga ordnat för sina konstnärsvänner. Klas följde med till Olgas våning på Holländargatan i Stockholm och som nykomling fick Klas äran att sitta vid värdinnans sida.

Carl Larsson, som även han var gäst där, har sagt ” För min del är jag lycklig bara jag tänker på henne (Olga) och att döma av Fåhraeus blickar är han inne på samma väg”.

Vännerna av hanna Pauli
I den berömda oljemålningen ”Vännerna” av Hanna Pauli , ses Olga och Klas tillsammans med bland andra Ellen Key,
Richard Berg och Karl Otto Bonnier.


Efter festen gick Klas hem och skrev ett friarbrev som han lade i hennes brevlåda;
” Det är den objudne gästen från igår som idag fördristar sig att begära eder hand! Derest ni nu icke på villkor kan godtaga min begäran, så säg det uppriktigt och jag lovar er att ni aldrig mer skall behöva se mig. Men om det i edert hjerta gives en stilla röst, som talar till min fördel så kväv den icke.
Förkasta icke det hjerta som bjudes eder.”

Samma kväll fick Klas ett bud med en biljett till Olgas Dramatenföreställning där det stod skrivet ”Låt oss lära känna varandra” Knappt 4 månader senare står de sida vid sida vid altaret och bedyrar sin vackra kärlek ❤️

Vår av Gottfrid Kallstenius
Förälskat par, trädgårdsmotiv från Grez, Signerad G. Kallstenius, Grèz år 1892. ”Ung kärlek” ”Frieriet” ”Vår” – ett av de konstverk från Fåhraeus storslagna samling som fortfarande hänger kvar hos oss på Högberga Gård.

Vattenverket - Högberga Bakficka - får en ny kavaljer

aug 15, 2020

Efter att ha väckt en slumrande prinsessa till liv och fått henne att dansa på Lidingö är det dags för en ny kavaljer att bjuda upp. Nu säljer vi vår bakficka Vattenverket till Lidingöprofilerna Mia Granath och Staffan Wendt.

Vattenverket vid Kottlasjön på Lidingö

Det är nu två år sedan vi väckte liv i Vattenverket vid Kottlasjön och gjorde det till vår mysiga bakficka. Med varsam verkstadshand förvandlades det hundraåriga vattenverket till kafé, mikrobryggeri, konferens- och festlokal och har sedan dess lockat såväl förbipasserande Lidingöbor som innerstadsbor på utflykt. Nu ska nästa kapitel skrivas då Vattenverket får nya ägare. Mia Granath är entreprenör och inredare och har bland annat drivit Elfviks Gård, Långängens Gård samt varit VD för Pier 16 i Gåshaga. Staffan Wendt tillhör familjen som startade bageriet Kringlan 1923.

­Det har varit ​fantastiskt roligt att bygga upp Vattenverket och se hur verksamheten fått helt nytt liv. Vi har varit väldigt angelägna om att lämna över till en person som vill fortsätta bygga utifrån den grund vi nu har skapat; Mia och Staffan känns helt rätt. De känner omgivningarna och delar vår vision om att skapa förutsättningar för skönt häng med gäng.

Vi önskar Mia och Staffan varmt lycka till!

Ägarbytet sker den 15 augusti.

"Reptilyngling"

maj 14, 2020

August Strindberg - vän med Klas Fåhraeus på Högberga Gård August Strindberg 🌹 En av Sveriges mest betydelsefulla författare. Idag är det på dagen 108 år sedan han lämnade jordelivet men många härliga minnen lever kvar hos oss på Högberga Gård. Han var nämligen en av alla stjärnor i dåtidens kulturelit som hängde med vår byggherre Klas Fåhraeus (och självklart har vi ett rum uppkallat efter honom).

De två blev med åren nära vänner även om Strindberg till en början var mycket skeptisk till Fåhraeus. I ett brev till Carl Larsson kallade Strindberg honom för en "reptilyngling". Strindberg skrev vidare, att "Fåhraeus var rojalist, idealist, moralist, brackiot, aristokrat, emancipatör, och fan vet allt" Words 🤭 Men sen blev de kompisar och det sägs att Fåhraeus var en av två personer som Strindberg verkligen litade på 💜

Take Away Valborg

apr 15, 2020

Vill du imponera på familjen, vännerna eller kanske hela släkten med en riktigt vacker vårmiddag till Valborg. Här kommer lösningen. Vår Tommy har komponerat en härlig trerätters med vårens smaker. Du beställer. Vi lagar från grunden med mycket kärlek. Du hämtar.

Beställ här »

Take Away Valborg på Lidingö

Valborgspåsen
Beställ din lyxiga trerätters Valborgs​middag senast den 27 april kl 12:00 och hämta den på Högberga Gård 29-30/4 kl.11-15. 445 kr per person.

Meny

* Vit AAA sparris med fjolårets fläder, färsk stenbitsrom, gräslök
** Biff från Göranstorp med pom anna, dragonemulsion, gröna bönor, bakad steklök, syrad lök
*** Chokladtartlette på Vahlrona med passionsfrukt

Välkommen med din beställning »Allt om PÅSKEN

apr 03, 2020

Påsken närmar sig. Den underbara våren är här! Och i år erbjuder vi massa olika, ​sköna sätt att fira påsken på. Du kan ta med Högberga hem i form av en fyrarätters påskmiddag Take Away - du kan njuta påskmiddagen hos oss både långfredag och påskafton eller stanna för en skön påskweekend. Dessutom serverar vi påsklunch både påskafton och påskdagen. Uteserveringen är öppen!

dukat för påskbrunch vid havet i stockholms inlopp

Nytt för i år är också att vi håller vår fina, lilla bakficka, Vattenverket öppen under hela påsklovet; måndag till torsdag kl 11-15. Det bjuds korvgrillning för barnen, fika, smörgåsar och mikrobryggd lager. Fredag till söndag är det öppet kl 11-16. Uteserveringen är öppen och det går också att ta med sig Take Away för den som vill njuta våren på egen hand. Kanske ta en promenad runt Kottlasjön i solen.

Vattenverket vid Kottlasjön på Lidingö Varmt välkommen att fira påsken med oss 🐣

Sammankomster upp till 50 personer välkomnas

mar 28, 2020

Gårdagens nya regler från myndigheter omfattar än så länge inte restauranger men här på Högberga Gård tar vi gärna det säkra före det osäkra och gör nu så här:

I herrgården dukar vi upp så att det totala antalet sittplatser blir 49 personer (normalt sett finns 200 sittplatser). På detta vis blir det ordentligt glest mellan borden och mer mellanrum totalt sett.
Alla bufféer har ersatts med bordsservering.

Havsterrass på Högberga Gård

På uteterrassen placeras stolar och bord glesare än vanligt och man kan välja själv där man vill sitta - med gott om mellanrum till nästa gäst. Här kör vi efter principen #vartannatbord.

Under helgen, när vi serverar Afternoon Tea och söndagsbrunch håller vi räkningen av gästerna- och vi placerar 49 sittplatser åt gången. Om solen skiner kan det bli fullsatt utomhus (inom denna nya gräns) - och då kan man med fördel ta en promenad utmed havskanten för att sedan återvända med rosor på kind.
För platser inomhus rekommenderar vi bordbokning på info@hogberga.se.

Vi fortsätter njuta av våren utomhus i solen-och har samtidigt största respekt för förändringarna som vi lever i. Ta hand om varandra 💕 Varmt välkomna ☀️💦

Här kan du läsa om alla åtgärder vi vidtar för att minska smittspridningen av Corona»» 

Avskilda möten

mar 18, 2020

Möte i exklusiv avskildhet i egen havspaviljong eller på egen våning i herrgården. Vi har flera olika alternativ för såväl stora som små möten. Här finner du några av våra mest populära paket. Nyhet!! Fri ombokning på nybokningar!

Avskilt möte vid havet påLidingö

Populära paket för avskilda möten »

Tack vare vår storlek, med flera olika byggnader och många olika matsalar kan vi alltid skräddarsy och uppfylla önskemål för avskilda möten. Kontakta oss gärna på Bokningen för att prata om just ert nästa möte; 08-546 46 300 eller bokning@hogberga.se.

Här kan du också läsa om alla åtgärder vi vidtar för att minska smittspridningen av Corona»

Fri ombokning på nybokningar »

Högberga Take Away

mar 17, 2020

Från och med tisdagen den 24 mars kan du ta med dig Högberga hem! Dagens lunch, grym oxbringssmörgås på surdeg eller kanske påskmiddag till hela släkten. Välkommen till Högberga Take Away.
Alltid hemlagat från grunden med mycket kärlek.

Tommy Eriksson Köksmästare på Lidingö på Högberga Gård

Beställ här » dagen innan (senast kl 20) för upphämtning på Högberga Gård från kl 11:00,
Betala med kort eller swish (123 395 70 16).

^ Dagens lunch med grönsallad, kolasnitt och Loka, 110 kr (alternativt ät din lunch hos oss)
^ Dagens soppa med nybakat surdegsbröd, kolasnitt och Loka, 89 kr
^ Grym oxbringssmörgås på nybakat surdegsbröd, senap, picklad lök, sallad, 89 kr

​Se veckans meny här »

Beställ din påskmiddag hos oss, boka senast 7 april
395 kr per person, hämta den torsdag, fredag eller lördag.

^ Högbergas gravade lax med senapssås
^ Grabbröra med knäckebröd
^ Svensk lammstek med primörer, rosmarin och tomat
^ Påsktårta

Allt hämtas kallt, så maten ska värmas. Vi kan självklart även ordna något annat gott till middagen, hör av er till Tommy på 076-555 57 53.

Välkommen att beställa här »

Fri ombokning

mar 17, 2020

Fri ombokning för nybokning av konferens. Läget är ovisst. För så många. Osäkerheten är stor och krisen är ett faktum. I svåra tider får vi alla hjälpas åt lite extra. För att underlätta er planering i närtid ändrar vi därför våra bokningsregler och erbjuder fri ombokning på alla nybokningar som görs före 31 maj - och äger rum före 30 juni. Ombokning får ske under hela 2020 och i mån av plats.

Högberga Gård Herrgården

Åtgärder Corona

mar 12, 2020

Med den här informationen vill vi se till att du som gäst hos oss får information om vad vi hittills gjort för att du ska känna dig trygg med att ha ditt möte hos oss.

Hjärta himmel

Säkerhet och hälsa för våra gäster och medarbetare har alltid högsta prioritet. Därför tar vi det som nu sker, internationellt och nationellt, på stort allvar. Vi följer utvecklingen med noggrannhet och håller extra krisgruppsmöten, vi följer alla rekommendationer som kommer från myndigheter och vi har själva genomfört en rad åtgärder för att säkra situationen. Med den här informationen vill vi se till att du som gäst hos oss får information om vad vi hittills gjort för att du ska känna dig trygg med att ha ditt möte hos oss.

Här kan du läsa om alla åtgärder vi vidtar för att minska smittspridningen av Corona »

Hatten av 🎩

feb 25, 2020

Semlor med hög hatt. Konditor på fettisdagen på Högberga Gård 

Hatten av för herrgården semlor 🎩 och hatten av för konstnären som ligger bakom; vår fenomenala konditor Anna.. Mumsig och trevlig fettisdag önskar vi er alla!​

Vår byggherre Klas Fåhraeus

feb 19, 2020

I dag är det på dagen 76 år sedan vår stilsäkra byggherre, konstmecenat Klas Fåhraeus avled, 81 år gammal. Minnet som lever kvar efter honom är mycket ljust och vi känner fortfarande fläkten av hans vingslag här på Högberga. Året var 1907 då Herr Fåhraeus, tillsammans med arkitekten Carl Westman tuffade förbi med ångbåt utanför Lidingös yttersta udde och plötsligt utbrast ”Här ska du rita ett hus åt mig, jag köper hela udden!” Så blev det och mellan 1909-1911 byggdes Högberga Gård på den fina klippan med den vackraste av utsikter. Det enda kravet var att det skulle rymma konstsamlingen, fru och fem barn. 2433 kvm blev lagom.

Klas Fåhraeus
Klas Fåhraeus 1886, målning av Karl Nordström.

En av dåtidens stora kulturskribenter Carl Gustaf Laurin ansåg att Högberga var ett av de vackraste privata hemmen i Sverige och yttrade detta vid ett tillfälle när han stod på terrassen och blickade ut över Lilla Värtan. "Jag känner mig som en gud! " Lovely, precis såsom vi fortfarande vill att våra gäster ska känna alltså 💜💦

Win-win matsvinn!

jan 28, 2020

Alltså vår nya kompis, "Kompis", kan nästan vara för bra för att vara sann. På bara 24 timmar tuggar den i sig hela dagens matrester och omvandlar till ett par små påsar fin näringsrik jord. 10 kilo matrester blir en liter kompostjord till våra egna (och våra gästers) odlingar. Svin(n)smart helt enkelt :-) Från ord till jord till bord till jord 🌱 Till bord. Win-win matsvinn. Därmed har vi tagit ett stort kliv mot visionen om Zero Waste.

Komposteringsmaskin i restaurangen på Högberga Gård minskar matsvinnet rejält
Tommy matar vår nya kompis och efter 24 timmar kan vi ta hand om den näringsrika jorden.

Självklart kommer vi ändå fortsätta jobba för att matsvinnet ska bli så litet som möjligt - så att kompis får mindre och mindre att äta. Vi serverar mindre portioner, inget resursslöseri, vi köper hela djur,
använder alla delar av råvaran osv.

Läs vårt pressmeddelande här »