Så kom den efterlängtade dagen då vi åter skulle få åka till bella Toscana och skörda ytterligare närmare 11 ton druvor till Högberga Vinfabrik. Hela projektet är ju egentligen helt galet. Plocka och transportera italienska druvor till Sverige/Lidingö och sedan göra vinet 8.90 här hemma. Omöjligt sa italienarna. Omöjligt att hoppa 8,90 i längd också innan Bob Beamon bevisade motsatsen år 1968, sa våra vinmakare och bestämde sig för att döpa vinet till just 890. Idag importeras vinet 8.90 tillbaka till Toscana och drickes med andakt till och med på en av Ducasses stjärnkrogar i Toscana. Det omöjliga är tydligen fullt möjligt. Inspirerande insikt!
Vi på Högberga Gård är förstås ödmjukt tacksamma att få följa med på detta unika äventyr. Varje år tar vår vd Johan med nyanställda så att vi alla ska ha fått uppleva hela vinets resa. Från druva i Toscana till att det serveras våra gäster på Högberga Gård. Bilder från veckan kommer här;

Årets druvplockare; vinmakare, personal från Högberga Gård, chaufförer och härliga vänner.

Vackra vyer från den lilla bergsbyn Gavorrano där vi bor...

Druvplockningen startar tidigt på morgonen så snart solens strålar torkat upp daggen...

Lugnt, vackert och varmt på vingården Azienda La Cura där vi plockar druvorna Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Merlot och i år även Petit Verdot...

Druvklasarna plockas med sekatör, varsamt och med mycket kärlek...

Första backen avklarad! Varje back väger ca 18 kg, woohoo, sen är det bara knappt 11 ton kvar...

Alla jobbar hårt i värmen; på bilden Ingvar, en av glädjespridarna på resan...

Våra modiga vinmakare som gör det omöjliga möjligt; Hjort, Zälle och Hallgren...

Backarna med druvor lastas på traktor och körs till vår lastbil (kylbil) som sedan säkert transporterar dem genom Europa och hem till Lidingö...

Hur många backar till? Fem?

Yes!! Vinmakare Hallgren nöjd!

Ulla, vår sprudlande hotellchef...

Ibland behövs en paus. Sigrid, vinnare i Sveriges Mästerkock 2012, är med oss och plockar men leder också yogapass lite här och nu. I vingården i soluppgång blir förstås en extra krydda...

Vinet 890 som blir det goda slutresultatet går alltså att hitta även här i Toscana. Bilden är från vingården som producerar Monte Solaio...

Monte Solaio, ett grymt bra vin som vi provade på gården och som även vår vinmakare Johan Zälle importerar och säljer här i Sverige. Intresserad? Mejla johan.zalle@vinfabrik.se...

Många andra vingårdsbesök hinner vi också med. Här Petra som är något alldeles, alldeles extra...

Hela byggnaden liksom ropar; Titta inte bakåt, det är inte dit du är på väg. Oki! Vi går vidare...

I byn Bolgheri besöker vi Enoteca och träffar vår oenolog; Luca Rettondini som också arbetar på vingården Le Macchiole i Bolgheri, en av världens mest prisbelönta vingårdar.

Vi provar supertoscanare; Ornellaia, Sassicaia, Paleo... På bilden Maria som till vardags sköter all konferensplanering här på Högberga Gård...

En heldag på Riva del Sole hinner vi med. Man tackar! Och en annan eftermiddag med bad i varma källor. God mat och nyvunna vänner. Life is good!

Niklas, servitör/bartender på Högberga Gård, fångar dagen. Och kvällen. I Gavorrano...

Och solen sänker sig långsamt, färgar himlen röd och vi somnar sött till tonerna av sköna stunder och vackra minne. Stort tack Ali Abedi som förevigat dessa minnen med din kamera.

Varmaste tack också till vår allra bästa, mest generösa och kloka VD Johan Hjort för att du
tar med oss på äventyr som detta!
/Tanja