Hög tid att börja planera för årets julbord där hemma? Hos oss är julborden redan i full gång och det tycks som om rekordmånga vill njuta
vårt julbord i år. Underbart tycker vi förstås. Här lagas all mat från grunden, på finaste råvaror, precis som på mormors tid.
Vill du prova några av våra recept så bjuder vårt kök på några efterfrågade här; Högberga senap, Sill Kirre, sylta, fläskkorv, Snickersrutor; Rocky Road Fudge, Marshmallows och massor annat gott.
Högberga Gårds starka senap med picklade senapsfrön
3 dl colemans senapspulver
1 l farinsocker
2 ½ dl ekologisk grädde
200 g äggula från ekologiska ägg
1 msk ättika
½ msk schalottenlöksvinäger
1 msk calvados
1 msk cognac
Salt
Vispa äggulor och grädde luftigt, rör i senapspulver, farinsocker och blanda väl, smaka av med ättika, schalottenlöksvinäger, calvados, cognac och salt.
Picklade senapsfrön
½ dl gula senapsfrön
½ dl bruna senapsfrön
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
Koka upp vatten och sjud senapsfröna i 10 min. Blanda 1-2-3 lagen och koka upp, sila av senapsfröna och sjud i 1-2-3 lagen i 5 minuter. Låt dra under lock i rumstemperatur i 2 timmar, sila av och blanda i senapen. Låt stå ett dygn, servera.
Sill Kirre
200 g matjesill
4 ägg
12 cocktailtomater
1,5 dl majonnäs
2,5 msk chilisås
Gräslök till garnering
Gör gärna din egen majonnäs, (3 äggulor, 1 msk dijonsenap, 1 liter rapsolja, champagnevinäger, salt, peppar) Vispa äggulor, senap, droppa i oljan under ständig vispning, smaka av med vinäger, salt och peppar.
Låt matjesillen dra i mjölk i 2 timmar. Skär i lagom små bitar, koka äggen fasta men krämiga 8-9 minuter, skala och klyfta. Blanda majonnäs, chilisås med halverade tomater, ägg och matjesill. Smaka av och garnera med fint hackad gräslök.

Rocky Road Fudge
200 g mörk choklad
200 g mjölkchoklad
25 g smör
397 g kondenserad mjölk
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl minimarshmallows
2,5 dl jordnötter
Smält chokladen, smör och kondenserad mjölk till en slät smet, tillsätt vaniljsockret. Låt svalna något, blanda i marshmallows och jordnötter. Häll upp i form ca 1 cm tjockt och låt svalna. Skär i lagom stora mumsbitar.
Mörk chokladfudge
3 dl grädde
3 dl socker
1 dl mörk sirap
50 g smör
2 msk glykos
100 g mörk choklad
Blanda grädde, socker och sirap, koka upp på svag värme till 120°. Rör ner glykos och smör. Låt koka 1 min. Ta av från värmen och rör ner chokladen.
Marshmallows
200 g socker
40 g glykos
0,6 dl vatten
Koka till 130 grader
60 g äggvita (vispas styvt när sockerlagen är ca 110 grader)
8 blad gelatin
Smält i sockerlagen och häll försiktigt i vätskan i äggvitorna under fortsatt vispning. Vispa tills svalkat. Ha ur marshmallowssmeten på maizena och florsocker i en form. Strö även över maizena och florsocker på toppen. Låt stelna och skär upp.
Högbergas sylta på gårdsgris
1 kg griskind rimmad
1 kg fläsklägg rimmad
2 schalottenlökar
2 morötter
200 g finhackad kruspersilja
zest från 2 citroner
lagerblad
timjan
svartpeppar
agar agar
gelantin
vitlök
Rimma grisköttet med 20 g salt per kilo, timjanskvist och vitlök i 1 dygn. Lägg allt i en stor gryta, täck med vatten, koka upp. Byt vatten och låt sjuda ca 6 tim, skumma väl. Lyft upp köttet på hålbläck och låt svalka lite, reducera buljongen till 1/4,sila. Plocka köttet från benen och skär det i fina bitar, Koka upp buljongen med agar agar, ha i det blötlagda gelantinet. Blanda det skurna köttet med citronzest, kruspersilja och buljongen. Placera köttet i plastade formar och låt svalka. Skär dig en rejäl skiva och njut.
Fläskkorv med julens smaker - grönkål, senap och anklever
Fläskkorv
1 kg grovmald fläskkarré
50 g confiterad lök
24 g salt
3 g kryddpeppar
3 g senapspulver
25 g mjölkpulver
12 g riven vitlök
5 g vinäger
5 dl isvatten
Svinfjälster
Ånga 58° i en timme
Blanda färsen med salt, blanda i resterande ingredienser och kör några varv i blandaren. Mata i isvatten under omrörning. Gör ett stekprov och smaka, fyll fjälstret och picka skinnet med en nål. Låt korven vila i kyl över natten. Sjud korven (ej över 80 grader) till 60 grader i innertemperatur. Korven som blir över fryses in för att avnjutas vid senare tillfälle. Vid servering, stek korven i smör.
(Om man inte hinner göra korv kan man använda sig av en fin bit svensk fläskkarré, rimma denna i 7 % saltlake (1 l vatten, 70 g salt) över natten. Gör en kryddmix på senapsfrön, kryddpeppar, lagerblad. Gnid in köttet och stek hårt runt om. Baka i 85 gradig ugn till ca 70 grader innertemperatur. Skiva upp och servera med samma tillbehör som till korven.)
Brynt smörbakad champinjon
1 dl brynt smör
12 putsade champinjoner
1 timjankvist
Koka upp smöret och lägg i champinjonerna och timjanen, lägg på ett lock och dra av värmen, låt stå och dra i en timme.
Råhyvlad champinjon
2 putsade champinjoner
Skär eller hyvla champinjonerna tunt på mandolin.
Picklade senapsfrön
1 dl gula och bruna senapsfrön
0,5 dl ättika
0,5 dl socker
0,5 dl vatten
Koka senapsfröna i rikligt med vatten i 10 min, sila bort vattnet och lägg i den varma ättikslagen, låt dra under lock i 1 timme.
Citronsyrad rödlök
1 tunt skivad rödlök
0,5 dl citronsaft
0,5 dl socker
Koka upp citronsaft och socker, häll den varma vätskan över löken och låt dra under lock 1 timme.
Ångad grönkål
200 g grönkål
Zest och saft från en citron
1 msk olivolja
Flingsalt
Plocka och ånga grönkålen i 7 min, slunga grönkålen med citron och olivolja och salta.
Sky
2 kg sågade kalvben
1 st schalottenlökar
½ st palsternacka
½ st morötter
2 tsk tomatpuré
1 st kvistar färsk timjan
1 st lagerblad
4 st svartpepparkorn
3 liter vatten
Skala och skär upp rotfrukterna och löken grovt, blanda med tomatpurén. Rosta kalvbenen och rotfrukter på 200 grader i 30 minuter. Ta bort överflödigt fett, lägg i en stor gryta. Häll på vattnet och ha i kryddorna. Sjud och skumma i ca 12 timmar. Sila fonden genom chinoise och reducera till ½. Smaka upp med salt, peppar och vinäger. Skyn som blir över fryses in i ispåsar. Perfekt att ta fram och koka underbara såser på.
Riven anklever
50 g fryst anklevermousse
Riv den frysta anklevern över rätten på rivjärn.
Lycka till!
/Tanja