Nu har Högberga Vinfabrik släppt de första flaskorna av 890 (2012) på Systembolaget. Först ut är 890 Cabernet Sauvignon, svensk ek.
Ny vingård i Maremma, ett riktigt bra druvår och ny oenolog; Luca Rettondini, anses ha bidragit till en årgång som är Vinfabrikens bästa hittills.
I september 2010 öppnade Sveriges första toscanska vinfabrik på Högberga Gård på Lidingö. Anläggningen blev därmed en av landets mest spännande mötesplatser för vinintresserade. Drygt ett år senare fanns det egentillverkade vinet 890 på Systembolagen runt om i landet och av de 7500 flaskor som produceras varje år finns endast ett fåtal flaskor kvar - men nu släpps alltså en ny årgång; 890 Cab, svensk ek (2012)
– Det är förstås en härlig känsla att intresset kring vårt vin är så stort. 890 Cab 2012 är ett vin som både vi och experterna anser vara vårt bästa. Det är fortfarande ungt och vinner förstås på att lagras ytterligare en tid på flaska men redan nu kan man avnjuta det till lite fetare rätter, säger Johan Zälle, en av vinmakarna på Högberga Vinfabrik.
890 har sedan släppet hösten 2011 serverats på Gondolens vinbar, Åre Vinbar, Enskede Matbod, 19 Glas i Gamla Stan m.fl. Självklart fortsätter dessa restauranger att servera även denna årgång av 890. På Högberga Gård serveras vinet ofta till kvällens middagsgäster och många väljer att delta i såväl vinprovningar som i tillverkningsprocessen.
– Det är en stor tillgång för oss på Högberga Gård att kunna erbjuda besök i vinfabriken som mervärde till våra konferens- och weekendgäster, säger Johan Hjort, VD på Högberga Gård. Konceptet kring Vinfabriken och våra viner utvecklas och förnyas ständigt.
Druvor: 100 % Cabernet Sauvignon
Skörd: 2012 i Maremma, Toscana
Alkoholjäsningen: Ståltank
Förlängd maceration: 7 dagar
Ekfatslagrad: 12 mån på franska och amerikanska 1/2 barriques samt svenska ekfat i samma storlek.
Flasklagring: 6 mån
Pris: 198 kr/fl
Artikelnummer: 30209
Fakta:
Högberga Vinfabrik startade 2010 på Högberga Gård på Lidingö och är den enda vintillverkaren i Sverige som arbetar med toskanska druvor vilka man själva plockar i Italien och sedan transporterar till Lidingö. Druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot 0ch Sangiovese vinifieras sedan efter hantverkets alla regler; krossas, rensas, pressas, ekfatslagras, buteljeras och etiketteras och man erbjuder sina kunder att medverka i processen. Vinet lagras delvis på svenska ekfat från Visingsö. Totalt produceras 7500 flaskor per år, varav 2000 flaskor är riservor.