Vinet 8.90 (2012) från Högberga Vinfabrik har i dagarna fått lysande kritik av dryckesskribenten Johan Franco Cereceda som beskriver det som ett överraskande med komplexitet och struktur.
I mitten av september skördar våra vinmakare från Högberga Vinfabrik, tillsammans med personal från Högberga Gård, 10 000 kilo druvor i Toscana som ska bli ännu en årgång 8.90-vin. Ett vin som i dagarna fått lysande kritik av dryckesskribenten Johan Franco Cereceda.
När grundarna till Högberga Vinfabrik för sex år sedan bestämde sig för att plocka druvor i Toscana, frakta hem dem och trampa dem på Lidingö skrattade italienarna. Men idag importerar de tillbaka det svenskproducerade 8.90-vinet och serverar på sina restauranger.
- Vi har en egen EU-flagga vid vinet på systembolaget. Eftersom produktionen görs över landsgränserna blir det lite speciellt med att definiera ursprungslandet, säger Johan Hjort, VD på Högberga Gård och en av grundarna till vinfabriken.
I dagarna fick Högberga Vinfabrik ännu en kvalitetsstämpel och ett bevis på att det omöjliga är möjligt, när en av Sveriges ledande dryckesjournalister Johan Franco Cereceda skrev om vinet i tidningen Världens Viner: "Visst görs det vin i Sverige, så långt upp som i Stockholmstrakten. Men druvorna hämtas från Toscana och bara det är ett äventyr. Men väl värt det, för de tre vinerna Världens Viner har provat, överraskar både med komplexitet, struktur och konsumtionsvänlighet."
Läs hela pressmeddelandet här »