Vinfabriken

Högberga Vinfabrik

Sveriges första toscanska vinfabrik

"Ingenting är omöjligt. Det omöjliga tar bara lite längre tid."

Högberga vinfabrik

Vi älskar vin. Och vi vet att det finns fler som oss. Därför startade vi hösten 2010 Högberga Vinfabrik här hos oss på Högberga Gård. Därmed blev vi först i Sverige med vintillverkning av druvor från Toscana.​  
I september 2010 åkte vi ner till Maremma, Toscana och plockade 10 ton druvor av sorterna
Cabernet Sauvignon och Sangiovese. Druvorna transporterades sedan i kylbil till
Lidingö där vinifieringen och ekfatslagringen äger rum.

Hösten 2011 var de första 7500 flaskorna klara. Då var det dags igen. Ny resa och 11 ton nya druvor som också gått igenom hela vinifieringsprocessen i vår vinfabrik. Hösten 2012 plockade vi även druvan Merlot som ett nytt spännande tillskott i vinfabriken. Sedan Malvasia Nero. Och därefter har framgångssagan fortsatt... 

Vinmakare

Våra vinmakare

Per Hallgren:
Per är en vinälskare av stora mått och är en av grundarna till verksamheten. Han har under elva års vintillverkning utvecklat sina kunskaper som vinmakare. På företaget är Per den som styr och ​planerar arbetet. Han är den som alltid ser till att vi testar lågprisviner i relation till toppviner för att få oss att uppleva spannet mellan det bästa och det mindre bra.
Johan Hjort:
Johan är en stor entreprenör med ett stort vinintresse. Han har en mångårig erfarenhet från krog- och hotellverksamhet. Johan är den som såg till att Högberga Vinfabrik skapades. Utan Johans delaktighet hade verksamheten varit kvar i ett garage på Tyresö. Johan är ägare och vd för Högberga Gård.
Johan Zälle:
Johan bodde i Toscana under åren 1990 - 1991 och har under 25 års tid, flera gånger om året, besökt vingårdar i hela Toscana.  Johan är utvecklingsansvarig för verksamheten och är den som håller i de flesta vinaktiviteterna på företaget. Sedan ett par år tillbaka arbetar Johan även som vinimportör på företaget Vinmakarna i Toscana AB.

Provsmakning direkt ur ekfaten? För att vi kan.

Vinfabriken

Vinmakare för en dag

Vår idé i Högberga Vinfabrik är att erbjuda dig möjlighet att tillverka ditt vin tillsammans med oss och andra vinälskare. Du kan vara med under alla steg för vintillverkningen, plockning i Italien, vinifiering, lagring på ekfat och slutligen tappa din egen blend på flaska med ditt namn på etiketten. Ditt vin kan du sedan att hämta ut på Systembolaget. Naturligtvis kan du prova vinet under resans gång.​

I Vinfabriken erbjuder vi också olika slags vinprovningar till såväl konferensgrupper som privatpersoner.
Läs mer om våra provningar här »

Vin 890 Högberga Vinfabrik

Våra viner 890

Vi plockar fortfarande störst andel av druvorna Sangiovese och Cabernet Sauvignon men har under åren adderat ytterligare druvor. Vinet lagras på ekfat i Högberga Vinfabrik; franska, amerikanska,
ungerska, slovenska och svenska ekfat från Visingsö.

Namnet 890 kommer från det berömda världsrekordet i längdhopp då Bob Beamon 1968 slog världen med häpnad och hoppade just 890 cm; något som ansågs omöjligt. Precis vad italienarna sa till våra vinmakare om att göra svenskt vin av druvor från Toscana; "omöjligt". Idag producerar vi ca 7500 flaskor per år och de finns i Systembolagets beställningssortiment i hela landet. De finns också i ordinarie sortiment på våra tre närmsta Systembolag; Lidingö, Fältöversten och Garnisonen. Självklart serverar vi vårt vin till de som önskar på Högberga Gård. 890 serveras också på utvalda restauranger i Stockholm och i Toscana.