Allt om PÅSKEN

apr 03, 2020

Påsken närmar sig. Den underbara våren är här! Och i år erbjuder vi massa olika, ​sköna sätt att fira påsken på. Du kan ta med Högberga hem i form av en fyrarätters påskmiddag Take Away - du kan njuta påskmiddagen hos oss både långfredag och påskafton eller stanna för en skön påskweekend. Dessutom serverar vi påsklunch både påskafton och påskdagen. Uteserveringen är öppen!

dukat för påskbrunch vid havet i stockholms inlopp

Nytt för i år är också att vi håller vår fina, lilla bakficka, Vattenverket öppen under hela påsklovet; måndag till torsdag kl 11-15. Det bjuds korvgrillning för barnen, fika, smörgåsar och mikrobryggd lager. Fredag till söndag är det öppet kl 11-16. Uteserveringen är öppen och det går också att ta med sig Take Away för den som vill njuta våren på egen hand. Kanske ta en promenad runt Kottlasjön i solen.

Påsköppet på Vattenverket vid Kottlasjön

Varmt välkommen att fira påsken med oss!

Sammankomster upp till 50 personer välkomnas

mar 28, 2020

Gårdagens nya regler från myndigheter omfattar än så länge inte restauranger men här på Högberga Gård tar vi gärna det säkra före det osäkra och gör nu så här:

I herrgården dukar vi upp så att det totala antalet sittplatser blir 49 personer (normalt sett finns 200 sittplatser). På detta vis blir det ordentligt glest mellan borden och mer mellanrum totalt sett.
Alla bufféer har ersatts med bordsservering.

Havsterrass på Högberga Gård

På uteterrassen placeras stolar och bord glesare än vanligt och man kan välja själv där man vill sitta - med gott om mellanrum till nästa gäst. Här kör vi efter principen #vartannatbord.

Under helgen, när vi serverar Afternoon Tea och söndagsbrunch håller vi räkningen av gästerna- och vi placerar 49 sittplatser åt gången. Om solen skiner kan det bli fullsatt utomhus (inom denna nya gräns) - och då kan man med fördel ta en promenad utmed havskanten för att sedan återvända med rosor på kind.
För platser inomhus rekommenderar vi bordbokning på info@hogberga.se.

Vi fortsätter njuta av våren utomhus i solen-och har samtidigt största respekt för förändringarna som vi lever i. Ta hand om varandra 💕 Varmt välkomna ☀️💦

Här kan du läsa om alla åtgärder vi vidtar för att minska smittspridningen av Corona»» 

Avskilda möten

mar 18, 2020

Möte i exklusiv avskildhet i egen havspaviljong eller på egen våning i herrgården. Vi har flera olika alternativ för såväl stora som små möten. Här finner du några av våra mest populära paket. Nyhet!! Fri ombokning på nybokningar!

Avskilt möte vid havet påLidingö

Populära paket för avskilda möten »

Tack vare vår storlek, med flera olika byggnader och många olika matsalar kan vi alltid skräddarsy och uppfylla önskemål för avskilda möten. Kontakta oss gärna på Bokningen för att prata om just ert nästa möte; 08-546 46 300 eller bokning@hogberga.se.

Här kan du också läsa om alla åtgärder vi vidtar för att minska smittspridningen av Corona»

Fri ombokning på nybokningar »

Högberga Take Away

mar 17, 2020

Från och med tisdagen den 24 mars kan du ta med dig Högberga hem! Dagens lunch, grym oxbringssmörgås på surdeg eller kanske påskmiddag till hela släkten. Välkommen till Högberga Take Away.
Alltid hemlagat från grunden med mycket kärlek.

Tommy Eriksson Köksmästare på Lidingö på Högberga Gård

Beställ här » dagen innan (senast kl 20) för upphämtning på Högberga Gård från kl 11:00,
Betala med kort eller swish (123 395 70 16).

^ Dagens lunch med grönsallad, kolasnitt och Loka, 110 kr (alternativt ät din lunch hos oss)
^ Dagens soppa med nybakat surdegsbröd, kolasnitt och Loka, 89 kr
^ Grym oxbringssmörgås på nybakat surdegsbröd, senap, picklad lök, sallad, 89 kr

​Se veckans meny här »

Beställ din påskmiddag hos oss, boka senast 7 april
395 kr per person, hämta den torsdag, fredag eller lördag.

^ Högbergas gravade lax med senapssås
^ Grabbröra med knäckebröd
^ Svensk lammstek med primörer, rosmarin och tomat
^ Påsktårta

Allt hämtas kallt, så maten ska värmas. Vi kan självklart även ordna något annat gott till middagen, hör av er till Tommy på 076-555 57 53.

Välkommen att beställa här »

Fri ombokning

mar 17, 2020

Fri ombokning för nybokning av konferens. Läget är ovisst. För så många. Osäkerheten är stor och krisen är ett faktum. I svåra tider får vi alla hjälpas åt lite extra. För att underlätta er planering i närtid ändrar vi därför våra bokningsregler och erbjuder fri ombokning på alla nybokningar som görs före 31 maj - och äger rum före 30 juni. Ombokning får ske under hela 2020 och i mån av plats.

Högberga Gård Herrgården

Åtgärder Corona

mar 12, 2020

Med den här informationen vill vi se till att du som gäst hos oss får information om vad vi hittills gjort för att du ska känna dig trygg med att ha ditt möte hos oss.

Hjärta himmel

Säkerhet och hälsa för våra gäster och medarbetare har alltid högsta prioritet. Därför tar vi det som nu sker, internationellt och nationellt, på stort allvar. Vi följer utvecklingen med noggrannhet och håller extra krisgruppsmöten, vi följer alla rekommendationer som kommer från myndigheter och vi har själva genomfört en rad åtgärder för att säkra situationen. Med den här informationen vill vi se till att du som gäst hos oss får information om vad vi hittills gjort för att du ska känna dig trygg med att ha ditt möte hos oss.

Här kan du läsa om alla åtgärder vi vidtar för att minska smittspridningen av Corona »

Hatten av 🎩

feb 25, 2020

Semlor med hög hatt. Konditor på fettisdagen på Högberga Gård 

Hatten av för herrgården semlor 🎩 och hatten av för konstnären som ligger bakom; vår fenomenala konditor Anna.. Mumsig och trevlig fettisdag önskar vi er alla!​

Vår byggherre Klas Fåhraeus

feb 19, 2020

I dag är det på dagen 76 år sedan vår stilsäkra byggherre, konstmecenat Klas Fåhraeus avled, 81 år gammal. Minnet som lever kvar efter honom är mycket ljust och vi känner fortfarande fläkten av hans vingslag här på Högberga. Året var 1907 då Herr Fåhraeus, tillsammans med arkitekten Carl Westman tuffade förbi med ångbåt utanför Lidingös yttersta udde och plötsligt utbrast ”Här ska du rita ett hus åt mig, jag köper hela udden!” Så blev det och mellan 1909-1911 byggdes Högberga Gård på den fina klippan med den vackraste av utsikter. Det enda kravet var att det skulle rymma konstsamlingen, fru och fem barn. 2433 kvm blev lagom.

Klas Fåhraeus
Klas Fåhraeus 1886, målning av Karl Nordström.

En av dåtidens stora kulturskribenter Carl Gustaf Laurin ansåg att Högberga var ett av de vackraste privata hemmen i Sverige och yttrade detta vid ett tillfälle när han stod på terrassen och blickade ut över Lilla Värtan. "Jag känner mig som en gud! " Lovely, precis såsom vi fortfarande vill att våra gäster ska känna alltså 💜💦

Win-win matsvinn!

jan 28, 2020

Alltså vår nya kompis, "Kompis", kan nästan vara för bra för att vara sann. På bara 24 timmar tuggar den i sig hela dagens matrester och omvandlar till ett par små påsar fin näringsrik jord. 10 kilo matrester blir en liter kompostjord till våra egna (och våra gästers) odlingar. Svin(n)smart helt enkelt :-) Från ord till jord till bord till jord 🌱 Till bord. Win-win matsvinn. Därmed har vi tagit ett stort kliv mot visionen om Zero Waste.

Komposteringsmaskin i restaurangen på Högberga Gård minskar matsvinnet rejält
Tommy matar vår nya kompis och efter 24 timmar kan vi ta hand om den näringsrika jorden.

Självklart kommer vi ändå fortsätta jobba för att matsvinnet ska bli så litet som möjligt - så att kompis får mindre och mindre att äta. Vi serverar mindre portioner, inget resursslöseri, vi köper hela djur,
använder alla delar av råvaran osv.

Läs vårt pressmeddelande här »

Skogsbad - Shinrin Yoku

nov 13, 2019
Skogsbad - Det gröna sköna är det nya svarta!

 
Flera av våra gäster har redan provat. Och nu har vi själva också fått chansen att följa med vår guide Annika Hadenius ut i naturen och in i den trollska skogen invid Kottlasjön för att prova denna relativt - i Sverige - nya aktivitet; Skogsbad - Shinrin Yoku. Vilken härlig upplevelse det var!!

Skogsbad Stockholm - Shinrin Yoku på Lidingö

Vi traskade långsamt under tystnad till vår första "uppgift". Andas. Man andas, doftar, lyssnar, använder synen på ett annat sätt - och känner. Att verkligen uppleva naturen med alla sinnen under organiserade former och utifrån ett fastställt syfte, var verkligen något alldeles extra och något vi varmt vill
rekommendera våra gäster att prova.

Lite mer om skogsbad:
Skogsbad är en översättning från japanska Shinrin-yoku som betyder att bada i skogsatmosfären. Det utvecklades på 1980-talet som ett sätt för stressade storstads-människor att återknyta kontakten med naturen. Forskning har visat att vistelse i skogen har många hälsofrämjande effekter. Bland annat kan skogsbad minska stress, förbättra immunförsvaret, balansera blodtrycket och ge bättre sömn.

Är inte detta något man vill ge alla sina kollegor så säg :)
Intresserad? Kontakta Inger på vår bokning så berättar hon gärna mer;
bokning@hogberga.se eller 08-546 46 300.

Färja på grund på Lidingö

nov 06, 2019

Just nu!! Utanför vårt fönster. Fartyg på grund 🛳😱

Färja på grund på Lidingö vid Högberga Gård
Aftonbladet rapporterar: ”Enligt Sjöfartsverket ska kryssningsfartyget ha fått en ”black out” och kört okontrollerat från sin planerade rutt på grund. Färden tog slut söder om Lidingö, vid Högberga, vid 18-tiden...” Ingen skadad enligt uppgifter 🙏

Kustbevakning var snabbt på plats och redan vid kl 19.20 kunde vi se en bogserbåt hjälpa Princess Anastasia glida av grundet och vidare in mot Frihamnen.

Frestelser i vår lilla vingård 🍇 😋

sep 02, 2019
Vingård med druvan Solaris som odlas på Högberga Gård på Lidingö  
Mer närodlat än så här blir det nog inte. Och visst blir man sugen... Druvorna i vår lilla vingård här på höjden mår verkligen prima. Men än så länge är det dock "se men inte röra" som gäller. Druvorna (Pinot Noir och Solaris) är nämligen ännu inte mogna. Men i oktober - då ska vi minsann skörda - och i år skicka dem till Italien för analys; mäta syra, sötma, ph, volym mm för att ta reda på hur bra de egentligen är.
 
Vingård med druvan Pinot Noir på Lidingö vid Stockholms inlopp
Kanske kommer en del av druvorna från årets skörd även användas i vår egen Passito, avslöjar vinmakare Zälle. Och även om det blir liiiiten mängd, så "en kyss är ändå en kyss" som han sa Zälle :) Så spännande!

vingård toscana
Och just nu planeras nästa resa för årets druvplockning i bella Toscana. Minst 10 nya ton druvor ska skördas och sedan fraktas i kylbil till oss på Lidingö där vi vinifierar. Precis som tidigare år skördar vi på gårdarna La Cura och San Cristoforo. ​Årets druvor mår riktigt bra -  Det regnade mycket i våras sen kom värmen. Allt pekar på en skörd tredje veckan i september. I år blir hela vår skörd ekologisk. Kanske kanske kommer vi för första gången att addera druvan Syrah i vår plockning.

Vinmakare i Toscana
Våra härliga vinmakare Hallgren, Hjort, Zälle i Högberga Vinfabrik gör verkligen alltid så GOTT de kan. Gudagott tycker vi!

Skaldjursweekend - Favorit i repris!

aug 30, 2019

Lagom till hummerpremiären dukar vi upp med en saltstänkt, guldkantad skaldjurs- och champagneweekend för alla livsnjutare. Då denna helg snabbt blev fullbokad öppnar vi upp ytterligare ett datum;
Varmt välkommen lördagen den 1 november!

Skaldjursweekend vid havet på Högberga Gård
Mat från havet smakar bäst vid havet 💦

Och det kommer mer... Fler guldkantade weekends...
19 oktober - Träningshelg med fantastiska Sabina Dufberg »
25 oktober - Winemaker weekend med våra egna viner från Högberga Vinfabrik och sjungande vinmakare »
2 november - En romantisk Candlelight weekend »

Julbord på Högberga Gård Lidingö
och den 29 november har vi den stora äran att välkomna vi till Julbordspremiär »

Frieripaket med överraskning med bad och utsikt över havet och Stockholm

Och kanske det bästa av allt... I alla våra weekendpaket ingår fri entré till Högberga Havsspa »

Varmt välkommen att livsnjuta en stund! Se lediga datum i vårt kalendarium »

Seger till vår Tommy 🏆

jun 07, 2019

Tommy Eriksson tävlar i Smaka på Stockholm i Kungsträdgården
JAAA!! Det blev seger till vår fantastiska Tommy Eriksson i dagens kockduell på Stora scenen i Kungsträdgården under matfestivalen "Smaka på Stockholm". Temat för duellen var "matsvinn från festivalens restauranger".

David Lundqvist Ärets Kock-vinnare tillsammans med Tommy Eriksson på Stora scenen i Kungsträdgården
Hårt motstånd förstås då han mötte ingen mindre än skickliga Årets Kock-vinnaren 2018, David Lundqvist. Största grattis från stolta och mycket imponerade kollegor ❤️

Smaka på Stockholm

jun 05, 2019

En av världens största matfestivaler, Smaka på Stockholm, dukas åter upp i Kungsträdgården den 5-9 juni. Temat i år är "Framtidens mat". Så spännande! På Stora scen möts många av Sveriges främsta kockar i kockduellen. Vår gastronomiska ledare, Tommy Eriksson, är med och möter i duellen, ingen mindre än David Lunqvist som förra året vann utmärkelsen Årets Kock 2018.

Tommy Eriksson på stora scenen i kockduellen Smaka på Stockholm
Vår Tommy har varit med förr - och det har gått bra :-)

Temat för duellen i år är "matsvinn från festivalens restauranger". Såå rätt!

Vi finns förstås på plats och hejar på; Fredagen den 7 juni kl 15.00. Kom gärna förbi och var med och heja fram vår Tommy i denna spännande duell. Se presentationen av Tommy här »

Lidingö Runt - FLYT 3:a i klassen

maj 12, 2019

Vilken underbar dag det blev! Solen som gassade, DJ som körde skön musik ute på terrassen, gäster som skålade i glasen och tillsammans med oss hejade fram vår FLYT Stockholm i racet.

FLYT Stockholm utanför Högberga Gård vid Lidingö Runt - en Arcona 465 performance cruiser
Ett spektakulärt skådespel utspelade sig på havet i Stockholms inlopp.

Team på segelbåt inför Lidingö Runt i Värtan
Team Högberga Gård med solsken i blick. Så himla taggade inför starten. Årets första race. Som kosläpp om våren :-)

 

Teamet rapporterar efter målgång:
"FLYT startade med bra drag i seglen i helt fria vindar. Inga andra båtar stör oss på vår kryss i lätta vindar bort mot Fjäderholmarna och Högberga Gård. Tyvärr är det något svaga vindar för att det ska vara optimalt för oss. En lättare Farr 40 går bättre ut mot Askrikefjärden. När vi rundar vid Duvholmen ökar vinden något och vi är mycket nöjda med båtfart och manövrar. Tyvärr dör vinden vid Djursholm och vi med flera hamnar i bleke i någon timme. Vinden kommer åter och vid målgång är det bra tryck igen. Tvåa eller trea i klassen är vad vi hoppas på vid vår regattamiddag i Gustavsberg. Stort tack till alla som kom till Högberga för att heja fram oss! Och tack till köket på Högberga för fantastisk mat ombord. Ni är oslagbara! 👏"

Det blev en tredjeplats i klassen och näst snabbaste kölbåt runt ön! Snyggt jobbat.
Stort grattis från oss alla! Hela resultatlistan »

Nästa race blir Ornö Runt den 25 maj.

Påsköppet

apr 18, 2019

Vi håller öppet som vanligt under hela påskhelgen och välkomnar till en påskinspirerad weekend, afternoon wine och påskbrunch både lördag och söndag. Läs mer i kalendariumet »

dukat för påskbrunch vid havet i stockholms inlopp

Det lovas strålande väder, uteserveringen är öppen, herrgården är pyntad - självklart helt utan fjädrar.

Weekend

Från oss alla, till er alla; En riktigt Glad Påsk 🐣 🌷 ☀️

 

Foppa is in da house!

apr 11, 2019

Alla dessa underbara filminspelningar, tv-produktioner, modefotograferingar och reklamfilmer. Vi verkligen älskar när det händer annorlunda saker i huset. Senast ut blev en riktig sötchock i Kinarummet då vi hade äran att ha både Foppa och Vinnie här på samma gång 😍😍

 Foppa spelar in reklamfilm med Vinnie på Högberga Gård

Resultatet av inspelningen ses nedan...

 

Lidingö Runt på första Havsparkett

apr 11, 2019

Snart är vi där. Ååh vad vi längtar. 11 maj, då tävlar vår segelbåt FLYT Stockholm igen och vi öppnar upp för färgsprakande festligheter ​vid havet. Fri entré! Dj på terrassen. I utomhusbaren serveras väl kyld dryck samt enklare maträtter. Var med och heja fram ​vår skönhet och beskåda Lidingö Runt på första parkett.

Lidingö Runt på första Havsparkett på Högberga Gård

Varmt välkommen, lördagen den 11 maj!

Allt om dagen »

Se bilder från förra årets event vid Gotland Runt-starten »

Filmtajm

mar 19, 2019

När det perfekta filmvädret infinner sig och någon bjuder på en riktigt bra rulle. Bara att drömma sig bort...

 

Stort tack till Charlie på SkyOverview!