Vi gör så ”gott” vi kan
Högberga Vinfabrik
Vi älskar vin. Och vi vet att det finns fler som oss. Därför startade vi hösten 2010 Högberga Vinfabrik här hos oss på Högberga Gård. Därmed blev vi först i Sverige med vintillverkning av druvor från Toscana. I september 2010 åkte vi ner till Maremma, Toscana och plockade 10 ton druvor av sorterna Cabernet Sauvignon och Sangiovese. Druvorna transporterades sedan i kylbil till Lidingö där vinifieringen och ekfatslagringen äger rum.
Från Toscana till Lidingö
Vår resa
Hösten 2011 var de första 7500 flaskorna klara. Då var det dags igen. Ny resa och 11 ton nya druvor som också gått igenom hela vinifieringsprocessen i vår vinfabrik. Hösten 2012 plockade vi även druvan Merlot som ett nytt spännande tillskott i vinfabriken. Sedan Malvasia Nero. Och därefter har framgångssagan fortsatt…
Högberga Vinfabrik, år för år »
så goa!
Våra vinmakare
Våra vinmakare
Per Hallgren:
Per är en vinälskare av stora mått och är en av grundarna till verksamheten. Han har under elva års vintillverkning utvecklat sina kunskaper som vinmakare. På företaget är Per den som styr och planerar arbetet. Han är den som alltid ser till att vi testar lågprisviner i relation till toppviner för att få oss att uppleva spannet mellan det bästa och det mindre bra.
Johan Hjort:
Johan är en stor entreprenör med ett stort vinintresse. Han har en mångårig erfarenhet från krog- och hotellverksamhet. Johan är den som såg till att Högberga Vinfabrik skapades. Utan Johans delaktighet hade verksamheten varit kvar i ett garage på Tyresö. Johan är ägare och vd för Högberga Gård.
Johan Zälle:
Johan bodde i Toscana under åren 1990 – 1991 och har under 25 års tid, flera gånger om året, besökt vingårdar i hela Toscana. Johan är utvecklingsansvarig för verksamheten och är den som håller i de flesta vinaktiviteterna på företaget. Sedan ett par år tillbaka arbetar Johan även som vinimportör på företaget Vinmakarna i Toscana AB.
Välkommen att vara…
Vinmakare för en dag
Vår idé i Högberga Vinfabrik är att erbjuda dig möjlighet att tillverka ditt vin tillsammans med oss och andra vinälskare. Du kan vara med under alla steg för vintillverkningen, plockning i Italien, vinifiering, lagring på ekfat och slutligen tappa din egen blend på flaska med ditt namn på etiketten. Ditt vin kan du sedan att hämta ut på Systembolaget. Naturligtvis kan du prova vinet under resans gång.
I Vinfabriken erbjuder vi också olika slags vinprovningar till såväl konferensgrupper som privatpersoner.
Wine-building
Det här är en helt unik, givande och rolig aktivitet för er som önskar något mer än en ovanlig vinprovning. Vinmakeri och teambuilding i ett.
Vinprovning i Vinfabriken
Sveriges första och enda toscanska vinfabrik finns hos oss.
Upplev Högberga Vinfabrik och följ med på kulinarisk resa från Toscana till Lidingö. Det bjuds på besök i Vinfabriken där ni får en inblick i hur allt hänger ihop och vi smakar självklart av vårt eget vin.
Våra viner
Vi plockar fortfarande störst andel av druvorna Sangiovese och Cabernet Sauvignon men har under åren adderat ytterligare druvor. Vinet lagras på ekfat i Högberga Vinfabrik; franska, amerikanska, ungerska, slovenska och svenska ekfat från Visingsö.
Idag producerar vi ca 7500 flaskor per år och de finns i Systembolagets beställningssortiment i hela landet. De finns också i ordinarie sortiment på våra tre närmsta Systembolag; Lidingö, Fältöversten och Garnisonen. Självklart serverar vi vårt vin till ALLA som önskar på Högberga Gård. Vinet serveras också på utvalda restauranger i Stockholm och i Toscana.
Senaste nytt…
Premiär den 1 juni 2022 – Läs nyheten här »
Våra vinmakare har tillsammans med den italienske enologen Luca Rettondini skapat en kraftfull mat-rosé. Druvorna, som är handskördade i Toscana, är Alicante, Merlot samt Sangiovese (Jupiters blod). Vinet är framställt och tappat hos oss på Lidingö av Högberga Vinfabrik.
Inslag av mogna skogsbär som smultron och vildhallon. Du hittar även toner av lakrits i denna härliga sommarfrestelse.
Högberga San & Superiore
Premiär den 2 september 2021 – Läs nyheten här »
Högberga Superiore är en härlig blend på druvorna Cabernet sauvignon, Merlot och Petit verdot. Vinet har en nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kaffe, plommon, mynta, choklad och vanilj. Beställ här »
Högberga San 2016 – vår favorit på Toscanas vanligaste druva Sangiovese, har lagrats på svenska ekfat. Vinet har en fruktig, kryddig smak med inslag av körsbär, skogshallon, kanel, choklad, svartpeppar och vanilj.
Beställ här »
Premiär för Högberga Natur
Den 4 maj 2020 lanserades vårt första naturvin. Högberga Natur är ett fruktigt vin, med inslag av körsbär och plommon, men framförallt med generös smak av vindruva.
Vinet är tillverkat hos oss på Lidingö, av ekologiska druvor från Toscana. Här har vi och naturen tillsammans tagit fram ett vin på druvorna Merlot, Petit Verdot och Sangiovese. Vinet har vildjäst på ståltank med druvornas naturliga jäst. Det är ofiltrerat och har minimalt med sulfiter.
Premiär för Högberga Rosé
Den 3 juni 2019 lanserades Högbergas Rosé 2017 – Fruktig smak med inslag av mogna jordgubbar, aprikos och skogshallon. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck eller till rätter av ljust kött, gärna sallader.
Vinet finns att avnjuta hos oss på Högberga Gård och det finns också på Systembolaget på Lidingö eller i beställningssortimentet i hela landet. Låt väl smaka!
Läs mer om tillverkningen »
Release 2018…
Högberga Arne (33181); 2015, Cabernet Savignon, Merlot, Petit Verdot & Sangiovese
Ord från Livets Goda – ”Arne briljerar”
Högberga Lajla (33180); 2015, Petit Verdot, Merlot & Sangiovese
Högberga San (33179), 2014, 100 % Sangiovese lagrad på Svensk ek. Ett vin som mår mycket bra av att vila sig i form.
Våra kreativa vinmakare
Så fick vår Högberga Vinfabrik vara med i SVT angående hur vi ställer om från vindruvor till blåbär på grund av Covid-19. Så stolta över våra kreativa, proffsiga, passionerade vinmakare som ser lösningar i varje problem. Ska bli riktigt intressant att följa blåbärsvinets utveckling i väntan på att åter kunna åka till Toscana och skörda våra årliga 10 ton druvor.